Galbenă gutuie, dulce amăruie. Fructul-simbol al toamnei te ajută să slăbeşti sănătos

gutui detoxifiere

Detoxifierea și slăbitul fac casa bună, însă doar când alegi alimentele potrivite. Iar un exemplu cât se poate de bun este gutuia, un fruct reprezentantiv pentru perioada în care ne aflăm.

Atunci când vrei să îți supui corpul unei diete de detoxifiere, fructele și legumele sunt primele la care apelezi. Gutuia este un fruct sărac în calorii (57 de calorii la 100 de grame de fruct). În plus, conţine câţiva antioxidanţi în plus faţă de mere şi pere. Fructul este extrem de bogat în fibre alimentare, în minerale şi vitamine.

Pulpa fructului şi mai ales coaja sa conţin mari cantităţi de fibre. Granulele din pulpă sunt formate din compuşi astringenţi cunoscuţi ca tanini. Aceştia din urmă protejează membrana colonului de diverse afecţiuni, printre care şi diverse tipuri de cancer. În plus, ajută la pierderea în greutate şi la reducerea nivelului de colesterol din sânge.

Gutuia este extrem de bogată în vitamina C. 100 de grame de fruct conţin 15 mg de vitamina C, adică 25% din doza zilnică recomandată. Vitamina C ajută la îmbunătăţirea imunităţii organismului şi previne problemele inflamatorii.

Fructul este bogat în cupru, fier, potasiu şi magneziu. De asemenea, conţine foarte multe vitamine din complexul B. Din gutui se obţin şi unele dintre cele mai bune creme pentru netezirea ridurilor şi hidratarea tenului. În cazul în care aveţi nevoie de o „periuţă de dinţi” de urgenţă, folosiţi pulpa pentru frecarea dinţilor. Gargara cu suc de gutuie ajută la tratarea aftelor şi gingivitelor.

Unele studii arată că gutuile, la fel ca perele, au proprietăţi anti-alergenice şi anti-inflamatoare. Fructul şi extractul din seminţele sale sunt folosite la tratarea unor afecţiuni ca dermatita atopică sau cistita.

Găteşte gutuia sănătos. Idei de mâncăruri

Deşi recomandăm consumarea gutuii ca atare, fructul poate fi folosit şi pentru o mulţime de reţete sănătoase pentru felurile principale ale mesei. Pentru prepararea acestora, recomandăm folosirea de ulei de cocos. Puteţi afla mai multe detalii extrem de interesante despre acest ulei aici.

Cele mai bune reţete cu gutui (mişcaţi mouse-ul peste imagine şi veţi descoperi, pe punctele roşii, linkuri către câteva reţete cu gutui pe care vi le recomandăm):

Trebuie spus şi că în 100 de grame de gutui, găsim următoarele:

Valoare nutritivă Procent din doza zilnică recomandată
Energie 57 Kcal 3%
Carbohidraţi 13,81 g 11%
Proteine 0.40 g <1%
Grăsimi 0.10 g 0.5%
Fibre alimentare 1.9 g 4%
Vitamina A 40 IU 1%
Vitamina C 15 mg 25%
Vitamina E 0.12 mg 1%
Vitamina K 4.5 µg 4%
Vit B9 – acid folic 3 µg 1 %
Vit B3 – niacină 0.200 mg 1%
Vit B5 – acid pantotenic 0.081 mg 1.5%
Riboflavină 0.030 mg 2%
Vit B1 – Ttiamină 0.020 mg 2%
Sodiu 1 mg 0%
Potasiu 119 mg 2.5%
Calciu 11 mg 1%
Cupru 0.130 mg 14%
Fier 0.70 mg 9%
Magneziu 8 mg 2%
Fosfor 11 mg 2%
Seleniu 0.5 µg 1%
Zinc 0.04 mg <1%

Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version