Gutuia. Beneficiile mai puţin cunoscute ale unui fruct miraculos

FOTO: LoggaWiggler/Pixabay.com
FOTO: LoggaWiggler/Pixabay.com

Gutuia este un fruct sărac în calorii (57 de calorii la 100 de grame de fruct). În plus, conţine câţiva antioxidanţi în plus faţă de mere şi pere. Fructul este extrem de bogat în fibre alimentare, în minerale şi vitamine.

Pulpa fructului şi mai ales coaja sa conţin mari cantităţi de fibre. Granulele din pulpă sunt formate din compuşi astringenţi cunoscuţi ca tanini. Aceştia din urmă protejează membrana colonului de diverse afecţiuni, printre care şi diverse tipuri de cancer. În plus, ajută la pierderea în greutate şi la reducerea nivelului de colesterol din sânge.

Gutuia este extrem de bogată în vitamina C. 100 de grame de fruct conţin 15 mg de vitamina C, adică 25% din doza zilnică recomandată. Vitamina C ajută la îmbunătăţirea imunităţii organismului şi previne problemele inflamatorii.

Fructul este bogat în cupru, fier, potasiu şi magneziu. De asemenea, conţine foarte multe vitamine din complexul B. Din gutui se obţin şi unele dintre cele mai bune creme pentru netezirea ridurilor şi hidratarea tenului. În cazul în care aveţi nevoie de o „periuţă de dinţi” de urgenţă, folosiţi pulpa pentru frecarea dinţilor. Gargara cu suc de gutuie ajută la tratarea aftelor şi gingivitelor.

Unele studii arată că gutuile, la fel ca perele, au proprietăţi anti-alergenice şi anti-inflamatoare. Fructul şi extractul din seminţele sale sunt folosite la tratarea unor afecţiuni ca dermatita atopică sau cistita.

Alegerea celor mai bune gutui

Dacă mergeţi la piaţă pentru a cumpără gutui, alegeţi fructe bine dezvoltate, ferme la atingere, de un galben strălucitor. Evitaţi gutuile verzi, imature, deoarece sunt mult prea amare, aproape imposibil de consumat.

Acasă, gutuile rezistă fără nicio problemă chiar şi o săptămână, dacă sunt ţinute într-un loc întunecos, departe de căldură şi umiditate în exces.

Ce dispare la prepararea fructelor

Deşi consumul de gutui proaspete este cel mai recomandat, există persoane care pur şi simplu nu pot rezista unui gust atât de puternic. Acest gust, dar şi senzaţia de nod în gât, sunt rezultatul taninilor de care vorbeam mai sus. Prepararea distruge însă aceşti compuşi, dar reţine bogatele uleiuri esenţiale ale fructului.

Atenţie!

Seminţele de gutuie sunt otrăvitoare şi, în consecinţă, trebuie evitată înghiţirea lor. Fructul crud poate cauza, uneori, iritaţii la nivelul gâtului şi dificultăţi în respiraţie.

În 100 de grame de gutui, găsim următoarele:

Valoare nutritivă

Procent din doza zilnică recomandată

Energie

57 Kcal

3%

Carbohidraţi

13,81 g

11%

Proteine

0.40 g

<1%

Grăsimi

0.10 g

0.5%

Fibre alimentare

1.9 g

4%

Vitamina A

40 IU

1%

Vitamina C

15 mg

25%

Vitamina E

0.12 mg

1%

Vitamina K

4.5 µg

4%

Vit B9 – acid folic

3 µg

1 %

Vit B3 – niacină

0.200 mg

1%

Vit B5 – acid pantotenic

0.081 mg

1.5%

Riboflavină

0.030 mg

2%

Vit B1 – Ttiamină

0.020 mg

2%

Sodiu

1 mg

0%

Potasiu

119 mg

2.5%

Calciu

11 mg

1%

Cupru

0.130 mg

14%

Fier

0.70 mg

9%

Magneziu

8 mg

2%

Fosfor

11 mg

2%

Seleniu

0.5 µg

1%

Zinc

0.04 mg

<1%

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.