Expresia îi aparţine lui Radu Gabriel. „Mustăciosul de la Vouă”, aşa cum a rămas în memoria oamenilor, a scris sute de momente comice ale grupului „Vouă”, după 1995. Însă, trupa are o poveste mult mai veche, care începe în 1982. Mai jos, vă prezentăm frumoasa istorie a unei trupe care a făcut umor inspirându-se „din viaţă” şi „umblând prin piaţă”, aşa cum rar se mai face umor în ziua de astăzi.
Adrian Fetecău era în anul cinci de facultate, la Tehnologia Construcţiilor de Maşini (TCM), la Politehnica Bucureşti, când a reuşit să strângă o trupă de umor, muzică şi poezie. „Vouă era numele unei piese pe care o auzisem, cântată în maghiară. Şi mi-a plăcut cum rezona”, explică Fetecău.
Primul spectacol a avut loc la 8 martie 1982, de Ziua Femeii, la căminul de fete de lângă Facultatea de Drept din Bucureşti. Iniţial, erau 13 băieţi, toţi politehnişti. „În ciuda numărului acesta, am avut succes de la început”, îşi aminteşte Adrian Fetecău. Cererile de spectacole au venit una după cealalaltă.
„Pe la începutul lui 1983, era deja nevoie de disciplină. A trebuit să cam dăm milităria jos din pod. Aşa că unii băieţi au plecat, alţii au venit în locul lor”. Trupa nu şi-a făcut o ambiţie din a fi 100% politehnistă. Aşa că au primit şi tineri talentaţi din alte facultăţi, cum au fost câţiva studenţi care s-au alăturat grupului deşi studiau în Ploieşti, la Facultatea de Petrol şi Gaze.
Între 1982 şi 1989, băieţii de la „Vouă” au susţinut peste 600 de spectacole, în întreaga ţară. Aveau şi locurile lor preferate. „Veneam la Brăila în fiecare lună şi aveam 4 spectacole în două zile”, spune Fetecău. Teatrul Maria Filotti şi publicul de acolo era plin la spectacolele lor.
10.000 de oameni la un spectacol din 89
Pentru partea de umor, textele erau în mare parte scrise de cei 4-5 umorişti ai trupei, dar erau şi texte scrise de mari umorişti români ai vremii. Pentru „Vouă”, succesul dinaintea Revoluţiei din 1989 este rezumat de câteva fotografii, de la un spectacol susţinut în primăvara acelui an în campusul Politehnicii. S-au adunat 10.000 de oameni atunci.
La câteva zile după Revoluţie, pe 27 decembrie, Televiziunea Română difuza deja scene de umor cu grupul „Vouă”. Noua lume, definită şi de televiziunile care aveau să apare rapid la începutul anilor 90, cerea umor. „Aşa că muzica, poezia au fost încet-încet, lăsate deoparte”, recunoaşte Fetecău.
Trupa de aur a ajuns pe TV
În 1995, grupul se schimba radical, primind în componenţă un actor şi scenarist de excepţie, pe Radu Gabriel, atunci la început de carieră profesionistă. A scris cele câteva sute de scenete comice de la TV, jucate de Fetecău, Radu Gabriel, Gheorghe Ifrim, Ioan Batinaş, Marius Florea Vizante, Marilena Chelaru, Maria Buză, Cristian Crețu.
„Vizante, Gheorghe Ifrim, Maria Buză şi Cristi Creţu erau studenţii mei, la UNATC. Ionuţ Ciocia şi Ioan Batinaş erau cu un an mai mari, la profesorul Florin Zamfirescu. Şi Marilena Chelaru era de la universitatea Hyperion, unde eram eu asistentul profesorului Cojar”, îşi aminteşte Radu Gabriel. Când scrii sute de momente, inspiraţia te lasă uneori. „Atunci plecam în piaţă. Umblând pe acolo, îţi trecea pe la ureche ceva interesant, care putea fi dezvoltat într-o scenetă”, mărturişeşte actorul, acum profesor la UNATC şi personaj în „Pariu cu viaţa”, un sitcom de la Pro TV.
În 2000, Vouă se desfiinţa, dar era refăcut, tot de Adrian Fetecău, în 2002. Au urmat tot felul de formule, dar în 2008 grupul a dispărut din nou. Până astăzi, nu a mai fost refăcut.
Totuşi, actorii şi-au făcut nume jucând în scenetele „Vouă”. Mulţi membri din fostul „Vouă” sunt nume mari în teatrul românesc. Pe Vizante nu ai cum să îl ratezi dacă frecventezi teatrele, pe Radu Gabriel la fel, pe Ifrim îl vezi adesea prin piese şi filme, iar fetele – Marilena Chelaru şi Maria Buză – sunt vedete în România, chiar dacă s-au înălţat pe valoare, drumul lung spre celebritate.
MOMENTE MEMORABILE:
Grupul Vouă – Zi de salariu
Grupul Vouă – Concendiu la nași
Grupul Vouă – Legea muncii
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: