Grupul de comunicare strategică nu poate spune câți români au fost testați pentru coronavirus

islanda teste
Foto: cdz / pixabay.com

Grupul de comunicare strategică a anunțat că nu poate oferi un răspuns exact la întrebarea câți români au fost testați pentru infecția cu COVID-19.

Dacă buletinele zilnice de presă arată numărul total de teste făcute – 183.688 până azi, 1 mai -, acestea nu precizează și câți români au fost testați.

”În ce privește numărul persoanelor testate, distinct de numărul testelor prelucrate, la acest moment nu avem posibilitatea de a extrage această cifră din bazele de date întrucât raportarea de face cumulat doar pe număr de probe/teste lucrate. Ce se poate preciza este faptul că, în medie, sunt realizate 3 teste în cazul fiecărui caz confirmat”, au precizat autoritățile, citate de G4Media.

Trei teste pentru fiecare caz confirmat

Astfel, dacă am aplica o înmulțire simplă, pentru depistarea celor 12.567 de cazuri de infectare cu COVID-19 descoperite până acum pe teritoriul României, ar fi fost necesare aproximativ 37.500 de teste.

România a făcut mult mai puține teste decât alte țări din Europa, iar cele mai multe cazuri confirmate sunt la Suceava, peste 2.800, respectiv București – aproape 1.300.

Alte județe cu peste 500 de infectați sunt Arad, Hunedoara și Neamț.

Dintre persoanele confirmate pozitiv, 4.328 au fost declarate vindecate și externate.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 12.060 de persoane. Alte 20.886 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.