Grevă în gări. Mai multe trenuri sunt blocate

FOTO: Suicune/Wikimedia Commons
FOTO: Suicune/Wikimedia Commons

O parte dintre angajații din domeniul feroviar a declanșat o grevă spontană miercuri dimineață, iar mai multe trenuri sunt oprite pe șapte regionale.

Printre regionalele în care sunt oprite trenurile se numără București, Craiova, Timișoara, Cluj, Iași și Galați, iar CFR SA le transmite călătorilor să solicite informații despre întârzierile care se înregistrează în traficul feroviar.

„Acest protest are loc în contextul în care administraţia şi federaţiile sindicatele reprezentative se află deja în negocieri pentru semnatare noului Contractul Colectiv de Muncă 2017-2018, negocieri în cadrul cărora conducerea CFR SA a anunţat că în bugetul companiei pentru anul 2017 este inclusă o creşterea a fondului de salarii cu 22,5%, creştere care se va regăsi, în urma negocierilor cu partenerii sociali, în salariile angajaţilor”, transmite CFR SA.

De asemenea, compania atrage atenţia salariaţilor că „acestă formă de protest încalcă procedurile legale, aduce grave prejudicii companiei, prin înregistrarea de pierderi financiare, şi afectează transportul pasagerilor care şi-au procurat deja biletele pentru efectuarea călătoriei, conform graficului de circulaţie din Mersul Trenurilor”.

Contractul Colectiv de Muncă expiră astăzi, iar compania a propus încheierea unui act adițional pe o perioadă de minimum 30 de zile și maximum 90 de zile, astfel încât salariații să nu-și piardă anumite drepturi, cum ar fi acordarea sporurilor, plata orelor festive, acordarea bonurilor de masă sau a ajutoarelor sociale.

„Până în prezent conducerea CFR SA a parcurs toate etapele necesare demarării negocierilor cu federaţiile sindicale representative (semnatare ale contractului colectiv) şi a respectat termenele legale pentru elaborarea şi promovarea bugetului companiei pentru acest an, proiectul fiind deja avizat de Consiliul de Administraţie (CA) şi aprobat de Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) şi transmis ministerelor pe circuitul de avizare şi aprobare, prin emiterea hotărârii de guvern”, mai transmite CFR SA, prin comunicatul de astăzi.

FOTO: Suicune/Wikimedia Commons

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.