Greva controlorilor de trafic aerian. Cum sunt afectate zborurile și ce revendicări au angajații

grevă controlorii de trafic aerian
Foto: U.S. Army Corps of Engineers (Flickr)

Controlorii de trafic aerian au fost astăzi în grevă timp de câteva ore și au asigurat doar o treime din activitate, potrivit Digi24.

Greva controlorilor de trafic a început la ora 9:00 dimineața și s-a suspendat la ora 13:00, a anunțat Răzvan Cuc, ministrul Transporturilor, care a declarat că a discutat cu sindicaliștii.

În total, 6 zboruri au fost anulate, iar 18 au avut întârzieri pe aeroportul Otopeni, ca urmare a celor patru ore de grevă.

Principala solicitare a sindicaliştilor ROMATSA este întocmirea unui nou plan de performanţă care să nu afecteze compania.

„Noi nu facem conflict nici pentru măriri de salarii, nici pentru alte lucruri. Noi vrem să se respecte nişte contracte pentru buna funcţionare a instituţiei şi pentru asigurarea siguranţei traficului aerian”, a declarat Florin Diaconu, lider sindical ROMATSA.

Sindicaliştii ROMATSA spun că mai au nevoie de încă 89 de angajaţi în acest an, având în vedere creşterea traficului pe aeroporturile din România.

Lipsa angajaţilor este doar una dintre cele 50 de revendicări ale Sindicatului Serviciilor De Trafic Aerian Din Romania-Atsr.

Potrivit unui comunicat de presă al Sindicatului, ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, este autorul moral și legal al grevei de astăzi deoarece le-a ignorat solicitările.

grevă controlorii de trafic aerian
„Menționăm încă o dată: NU SOLICITĂM MĂRIRI SALARIALE! Revendicările sunt de natură profesională și de siguranță! Solicităm întocmirea unor documente necesare pentru evitarea falimentării instituției!”, au precizat pe Facebook reprezentanții Sindicatului Serviciilor De Trafic Aerian Din Romania-Atsr.

„Acțiunea ATSR Romatsa nu vizează nivelul de salarizare. Acțiunea vizează depolitizarea și decăpușarea întreprinderii”, a explicat și Gheorghe Ciortan, Data Processing System Engineer la ROMATSA Constanța.

Cei care au planuri de călătorie trebuie să se intereseze din timp la companiile aeriene dacă zborul va fi operat sau nu. Dacă aeronava nu va decola, atunci pot cere companiei aeriene să îi mute pe alte zboruri, fie în aceeaşi zi, fie în zilele următoare, sau pe cursele unor companii aeriene partenere, mai notează Digi24.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.