Google Doodle de azi sărbătorește 100 de ani de Bauhaus

Clădirea Bauhaus din Dessau FOTO: Wikimedia Commons
Clădirea Bauhaus din Dessau FOTO: Wikimedia Commons

Google sărbătorește astăzi, printr-un Doodle, 100 de ani de mișcare Bauhaus. Ce este mișcarea Bauhaus? Finalul Primului Război Mondial a însemnat pentru Germania nu doar o înfrângere, ci și o pace cu pierderi financiare uriașe. Această situație a dus la o criză socială puternică caracterizată printr-o sărăcie accentuată și generalizată.

Walter Gropius, arhitect, constructor, un profesor important al Germaniei imperiale, a venit cu ideea de înființa o instituție artistică complexă. Aceasta ar fi fost rezultatul unei fuziuni dintre mai multe instituții de învățământ artistic și școli de meserii, care erau total disfuncționale.

Astfel, după o aprobare oficială, obținută cu greu, Gropius reușește să unească o școală superioară de arte frumoase, o școală de meserii în construcții și decorațiuni interioare, și un institutu superior de arhitectură.

Staatliches Bauhaus, cunoscut mai apoi sub forma simplificată de Bauhaus, devine numele instituției înființate în aprilie 1919. Ambiția lui Gropius era să creeze un nou stil arhitectural care să reflecte noua perioadă, dominată de un avânt al producției de masă în industrie, arhitectură, design și mobilier.

Ideile mișcării propuse de Gropius și grupul de arhitecți și artiști reuniți în Bauhaus au fost ilustrate într-o revistă proprie cu același nume. De asemenea, au apărut apoi și o serie de cărți. Aceștia urmăreau să creeze spații ambientale funcționale, ieftine, practice și reproductibile cu ajutorul producției de masă, fiind în acest fel accesibile absolut fiecăruia.

Ce își propunea Bauhaus?

Bauhaus își dorea să fie locul în care artiștii, arhitecții, inginerii, proiectanții și constructorii se găsesc, creează și lucrează împreună realizând orice produs final ambiental, de la clădirea propriu-zisă până la acea combinație unică de decorațiuni interioare și artefacte care s-ar potrivi numai unui client anume.

Mișcarea artistică a funcționat la maximă anvergură între anii 1919 și 1933 în orașele germane Weimar, Dessau și Berlin. În ciuda faptului că naziștii au interzis această mișcare, a devenit în timp unul dintre cele mai importante curente ale arhitecturii moderne.

De asemenea, după ce fondatorul mișcării, Walter Gropius, a emigrat în Statele Unite ale Americii, curentul a influențat, timp de mai multe generații, arhitecți și artiști plastici.

Clădirile Bauhaus din Weimar și Dessau au fost înscrise în anul 1996 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.