Goji și boabe de năut. Tot ce trebuie să știi despre aceste două alimente-minune

Fructele goji sunt o sursă importantă de antioxidanți (Foto: Stan Jones / Flickr Creative Commons)
Fructele goji sunt o sursă importantă de antioxidanți (Foto: Stan Jones / Flickr Creative Commons)

Dacă nu ați încercat până acum goji și boabe de năut, ar trebui să o faceți. Sunt o sursă importante de substanțe foarte benefice corpului uman.

O alimentație sănătoasă trebuie să fie, în primul rând, una echilibrată. Atât fructele goji, cât și boabele de năut pot contribui cu substanțe pe care le găsiți cu greu în alte alimente. Iată câteva avantaje ale acestora:

Goji vă apără de boli

Fructele goji sunt extrem de bogate în antioxidanți, substanțe vitale pentru prevenirea bolilor. Acestea au fost folosite timp de secole în medicina chinezească, în special pentru afecțiuni ale ochilor, ficatului și rinichilor.

Goji este un tonic al organismului. Conține polizaharide, aminoacizi, uleiuri esențiale, vitamine C, B1, B2, B6, E, magneziu, fier, potasiu şi betacaroten.

Aceste mici fructe roșii întăresc sistemul imunitar, mențin greutatea corporală și încetinesc procesul de îmbătrânire. Cu un conținut ridicat de zeaxantină, fructele goji sunt o importantă sursă de antioxidanți.

Puteți consuma fructele goji în numeroase preparate culinare. Enumerăm doar câteva: piure, salată de fructe, ceai, limonadă, smoothie, prăjituri sau înghețată.

Fructele goji ajută în lupta cu bolile antimune, cât și cu cele inflmatorii, cum ar fi reumatismul sau artrita. Este un excelent detoxificator al organismului și reglează nivelul de colesterol.

Fructele goji nu sunt recomandate femeilor gravide și care alăptează, dar nici persoanelor care urmează tratamente pentru diabet sau boli de inimă.

Boabe de năut. Avantaje pentru sănătate

Năutul este un aliment care conține cantități mari de proteine. Boabele de năut se consumă mai ales sub formă de humus sau falafel, însă este la fel de gustos și în salate.

Boabele de năut conțin cantități importante de mangan, cupru, fosfor, zinc, acid folic și vitamina A. Este o sursă sănătoasă de carbohidrați, fiind un aliment indicat persoanelor cu diabet, cât și celor care urmează un regim vegetarian.

Este bogat și în vitamina C, cât și în fier. Conține magneziu și fitonutrienți cu rol antioxidant. De asmenea, boabele de năut fierte ajută la menținerea unei digestii bune, iar consumul regulat de năut scade riscul apariției cancerului de colon.

Consumul ridicat de năut poate scădea colesterolul rău (LDL) și colesterolul total. Studiile arată că năutul scade și riscul atacului de cord.

Dacă acest articol vi s-a părut util, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.