Giuliani a fost plătit ca să-i trimită lui Iohannis scrisoarea în care critică DNA

rudy giuliani
Rudy Giuliani. Foto: United States Marine Corps / wikimedia commons

Giuliani, fostul primar al orașului New York, în prezent avocatul lui Donald Trump, a fost plătit pentru a-i trimite președintelui României scrisoarea în care critica DNA-ul, susținând că este nevoie de o amnistie a celor care au avut de suferit din cauza exceselor procurorilor.

Informația a fost descoperită de jurnaliștii de la politico.eu. Rudy Giuliani a fost plătit de firma de consultanță globală Freeh Group pentru a face acest lobby pe lângă președintele Klaus Iohannis.

În scrisoarea sa, care contrazice poziția oficială a Departamentului de Stat din SUA vizavi de lupta anticorupție din România, Giuliani critică „excesele” Direcției Naționale Anticorupție, acuzându-i pe procurori de intimidarea judecătorilor, a avocaților și a martorilor, de ascultarea neconstituțională a telefoanelor și de obținerea forțată a mărturiilor.

Rudy Giuliani a mai cerut amnistia celor care au fost „anchetați și condamnați prin excesele DNA-ului”.

Deși fostul primar nu a susținut că scrisoarea a fost trimisă în numele președintelui Donald Trump, politicienii români care vor să lovească în DNA au început deja să se folosească de scrisoare pentru a pune sub semnul întrebării poziția Guvernului SUA față de lupta anticorupție.

Giuliani, plătit de firma de consultanță Freeh Group

Giuliani a admis că firma de consultanță Freeh Group l-a plătit pentru a scrie scrisoarea, însă nu a spus ce sumă a primit și nici dacă firma l-a plătit în numele unui client.

El a mai spus că scrisoarea se bazează pe un raport realizat de fostul director al FBI Louis Freeh, care conduce firma de consultanță globală Freeh Group International Solutions.

„Ei mă plătesc”, a spus Giuliani.

William Jeffress Jr., partener la firma de avocatură Baker Botts, a declarat că este surprinzător faptul că Giuliani a neglijat să menționeze în scrisoare că acționează în numele unui client.

„Este extrem de neobișnuit ca un avocat american să îi scrie președintelui altei țări ca să îi ofere sfaturi în privința eforturilor pe care statul respectiv le face în lupta anticorupție, dar să faci acest lucru fără să dezvălui clientul sau clienții în numele cărora scrii este șocant”, a mai comentat Jeffress.

Foto: United States Marine Corps / wikimedia commons

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.