O femeie sănătoasă în vârstă de 75 de ani din Marea Britanie, fostă asistentă medicală, s-a sinucis asistat într-o clinică din Elveția deoarece considera că bătrânețea este o perioadă “îngrozitoare” în viața unui om, relatază telegraph.co.uk. Femeia care a îngrijit bătrâni de-a lungul vieții a declarat că a cunoscut în detaliu greutățile vieții la bătrânețe și că a decis să își încheie viața înainte de a ajunge neputincioasă.
În timpul vieții, Gill Pharaoh a fost asistentă specializată în îngrijirea bătrânilor și a scris două cărți în care a oferit sfaturi despre cum ar trebui îngrijiți bătrânii.
Sinuciderea asistată a femeii care nu suferea de nicio boală gravă a declanșat o dezbatere în Marea Britanie, țară în care eutanasia și sinuciderea asistată sunt ilegale.
Înainte de a merge în clinica elvețiană din Basel, Gill a spus că a văzut destule în timpul vieții pentru a ști că pe viitor viața ei va deveni tot mai grea și că dorea să și-o încheie când încă mai putea face acest lucru.
„Întreaga mea viață am îngrijit oameni bătrâni. Întotdeauna mi-am spus: „Eu nu am să îmbătrânesc. Nu cred că bătrânețea este distractivă”. De acum încolo nu va fi mai bine. Nu vreau ca oamenii să își amintească de mine ca de o bătrânică ce se poticnește pe stradă cu un cadru de mers”, a povestit ea pentru „The Sunday Times”.
„Un nou caz tulburător”
Gill a mai spus că partenerul ei de viață, John, și cei doi copii ai săi, i-au înțeles și i-au acceptat dorința, deși nu au fost de acord cu ea. Într-un inteviu oferit înainte de a merge în Elveția, Gill a povestit că fiica sa, Caron, care este și ea asistentă, s-a luptat pentru a o determina să se răzgândească.
Numărul britanicilor care aleg să se sinucidă asistat în Elveția a crescut în ultimii ani, mai notează „The Telegraph”. Un studiu realizat anul trecut a relevat că una din 5 persoane care au călătorit în Elveția pentru a se sinucide într-o clinică în perioada 2008 – 2012 provenea din Marea Britanie. În total, 611 oameni s-au sinucis asistat în Elveția în acest interval de timp.
„Acesta este un nou caz tulburător care transmite un mesaj îngrijorător despre felul în care societatea britanică are grijă de bătrâni”, a declarat purtătorul de cuvânt al „Care Not Killing”, organizație care militează împotriva sinuciderii asistate.
„Nu vreau să urmez această deteriorare naturală până în ultimul stadiu”
Fosta asistentă medicală nu avea probleme majore de sănătate și nu urma niciun fel de tratament. Suferea doar de dureri ocazionale de spate și de tinitus (țiuit în urechi).
Gill a călătorit la clinica Lifecircle din Basel alături de partenerul său de viață, John. În ziua de dinaintea morții sale, Gill și John s-au plimbat prin oraș și au luat masa pe malul Rinului.
„Întreaga seară a fost foarte liniștită și agreabilă. Cred că asta ne doream amândoi. Gill se gândise la sinuciderea asistată de ani de zile, iar eu nu am avut intenția de a strica totul devenind emotiv”, a povestit John.
„Mă bucur de viață în fiecare zi. Pur și simplu nu vreau să urmez această deteriorare naturală până în ultimul stadiu în care s-ar putea să am nevoie de foarte mult ajutor. Trebuie să acționez de timpuriu deoarece nimeni nu va putea să acționeze în numele meu. Gândul că aș putea avea nevoie de ajutor de la copiii mei mă îngrozește. Știu că mulți bătrâni așteaptă și chiar solicită ajutor de la copiii lor, dar cred că aceasta este o poziție foarte egoistă”, a scris Gill cu puțin timp înainte să moară.
Recomandările editorilor GreatNews:
eMAG are mari reduceri la electrocasnice. TOP cele mai bune oferte la frigidere și mașini de spălat
Reduceri eMAG laptopuri. Șase oferte atractive
Locuri de munca pentru români în străinătate. Electricieni și tehnicieni pentru Vestul Europei și țările din Golf
Se caută românce pentru îngrijirea de bătrâni în Belgia. Salariu – 1200 de euro, cazarea și masa sunt gratuite
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: