Ghidul oficial de Paște, în România. Cum trebuie să ne comportăm

Foto: Couleur / pixabay.com
Foto: Couleur / pixabay.com

Departamentul pentru Situații de Urgență a publicat un ghid dedicat sărbătorilor de Paște, în contextul pandemiei de coronavirus.

Ghidul, pe care îl găsiți pe site-ul FiiPregătit.ro, conține numeroase informații validate de autorități despre cum ar trebui să ne comportăm în această perioadă.

Potrivit indicațiilor emise de Departamentul pentru Situații de Urgență, românii nu pot participa la slujbele din Săptămâna Mare și de Sfintele Paști. De asemenea, credincioșii nu pot asculta slujba din apropierea bisericilor, nici măcar dacă se află în mașină.

De asemenea, potrivit ghidului, românii nu pot merge la cimitir decât în cazul slujbelor de înmormântare, cununie sau botez și în număr redus de persoane, cel mult 8.

Sunt interzise și vizitele și plimbările în parcuri.

Iată alte câteva răspunsuri la întrebările frecvente ale românilor din această perioadă:

Pot să îmi vizitez părinții/prietenii și să iau masa cu ei de Paște?

Răspuns: Nu este permisă deplasarea pentru vizitele făcute fără motive justificate (ex: punctul 2 – asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor sau punctul 4 – motive justificate, precum asistența persoanelor vârstnice, bolnave). Recomandăm să vă rezumați a le duce produse pentru masa de Paște, în cazul în care nu se pot aproviziona singuri, să evitați contactul direct sau apropiat și să păstrați legătura prin telefon/Internet.

Pot să scot copiii afară la plimbare?

Răspuns: Da, în apropierea locuinței, în grupuri nu mai mari de 3 persoane. Ieșirea copilului minor se va face întotdeauna cu însoțirea persoanei adulte care îl are în îngrijire. Este interzis să mergeți în parcuri sau locuri de joacă, unde există riscuri mai mari de a fi infectat.

Este permisă organizarea de petreceri (în familie) în curtea casei proprii, în noaptea de Înviere sau în Duminica Paștelui?

Răspuns: Dacă prin petrecere se înțelege doar participarea membrilor familiei, cei care locuiesc în mod normal acolo, fără invitarea altor persoane/rude, da, este permisă. Însă, trebuie respectate prevederile legale în privința păstrării orelor de odihnă și fără să fie perturbată liniștea publică.