Ghid pentru o dietă sănătoasă. 5 lucruri pe care oricine trebuie să le știe despre gluten

În prezent, se vorbește tot mai mult despre gluten, despre alergii și sensibilitate la această proteină, precum și despre produsele alimentare fără gluten.

Proteina cunoscută sub numele de „gluten” nu oferă niște beneficii nutriționale speciale, însă numeroase dintre semințele și cerealele integrale care conțin gluten sunt importante pentru sănătate deoarece sunt bogate în vitamine și minerale esențiale pentru organism, precum vitamina B, fier și fibre.

Studiile au arătat că alimentele pe bază de cereale integrale ar putea contribui la reducerea riscului de boli de inimă și de diabet de tip 2. În plus, Ghidul Dietetic pentru Americani din 2010 recomandă ca jumătate din toți carbohidrații din dietă să provină din produse pe bază de cereale integrale, se arată pe portalul de sănătate webmd.com.

La ora actuală, tot mai multe magazine de mâncare sănătoasă vând produse fără gluten extrem de diverse (de la cereale pentru mic dejun la paste și de la ceaiuri la muștar), ceea ce este o veste foarte bună pentru persoanele care suferă de boală celiacă sau de sensibilitate la gluten.

AICI găsiți o varietate foarte mare de produse fără gluten.

Iată 5 lucruri pe care oricine ar trebui să le știe despre gluten:

1. Ce este glutenul și unde se găsește?

Glutenul este o proteină care se găsește în grâu, orz și secară, dar și în alte cereale mai puțin cunoscute, ca de exemplu:
– bulgur (un amestec de diferite tipuri de boabe de grâu măcinate, care este folosit în diferite reţete)
– farro (o cereală care crește în Italia, similară la gust cu orzul)
– kamut (kamut este un tip de grâu, cunoscut și sub denumirea de grâu Khorasan; are un gust asemănător nucilor și este un aliment bogat în proprietăți nutritive)
– spelta (grâul spelta este rudă cu grâul comun; și gustul acestuia seamănă cu cel de nucă)
– triticale (numit uneori și triticosecale, acesta este un hibrid de grâu și secară).

Unii experți în boala celiacă îi sfătuiesc pe pacienți să se ferească și de ovăz.

AICI găsiți numeroase alte informații utile despre gluten și despre o alimentație sigură pentru sănătate.

2. Ce este boala celiacă?

Această afecțiune este cauzată de un răspuns anormal al sistemului imunitar la gluten, care poate vătăma intestinul subțire, împiedicând astfel absorbția unor nutrienți importanți din alimentație. În SUA, de exemplu, experții estimează că aproximativ 1% dintre americani suferă de boala celiacă.

Printre simptomele bolii celiace se numără: diareea, anemia, dureri de oase și o formă severă de iritație a pielii numită dermatită herpetiformă. Adesea însă, boala celiacă are puține sau chiar niciun simptom. Din acest motiv, în SUA sunt diagnosticate numai între 5 și 10% dintre cazuri.

3. Cum poți să știi sigur dacă suferi de boala celiacă?

Singura modalitate sigură de a afla dacă suferi sau nu de boală celiacă este să te testezi. De regulă, primul test este unul de sânge care detectează anticorpii care au legătură cu un răspuns imunitar anormal. Dacă testul sangvin este pozitiv, medicul va realiza apoi o biopsie pentru a confirma inflamația interiorului intestinului subțire.

4. Sensibilitatea la gluten.

Chiar dacă nu suferă de boala celiacă, unii oameni pot avea sensibilitate la gluten. Din acest motiv, aceste persoane s-ar putea simți mai bine cu o dietă fără gluten.

În cazul celor care au sensibilitate la gluten, chiar și cantități foarte mici de gluten le pot afecta intestinul subțire.

5. În ce constă o dietă sănătoasă fără gluten?

Specialiștii arată că baza unei diete fără gluten ar trebui să fie alimentele naturale: carne slabă, pește, fructe, legume, produse lactate slabe în grăsimi, cereale care nu conțin gluten (ca de exemplu quinoa și amaranth).

În plus, datorită diversificării extraordinare a produselor fără gluten, persoanele care suferă de boală celiacă sau cele care au sensibilitate la gluten au acum la dispoziție o gamă extrem de largă de produse alimentare sănătoase pentru ei din care pot să aleagă, de la paste, băuturi, fulgi de cereale, muștar și biscuiți la gemuri, crenvurști, turte cu hrișcă, ceaiuri sau înghețată.