Ghid pentru o alimentație sănătoasă pe timp de iarnă

dieta
Heringul, plăcinta cu dovleac, ceaiul verde, nucile, semințele de in și untul – recomandări alimentare pentru zilele geroase

Când temperaturile coboară mult sub zero, corpul uman are nevoie de mai multe calorii. Dacă la temperaturi pozitive 2.000 de calorii sunt suficiente pentru activitățile zilnce, atunci când avem -10 grade Celsius, de exemplu, avem nevoie chiar și de 3.000-3.500 de calorii. Peștele gras, untul și puțină carne de porc nu strică, dar mai sunt câteva trucuri puțin cunoscute. Ni le împărtășește prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.


CARNE

Prima recomandare este peștele gras. Vorbim de macrou, hering sau sardinele pe care le găsim la conservă, la prețuri acceptabile. Regula anuală, spune doctorul, este ca în lunile care conțin litera R (septembrie-aprilie) putem consuma pește gras, iar în cele care nu o conțin (mai-august) să ne orientăm spre peștele slab. De ce pește gras? „Găsim vitamina D, calciu, fosfor, Omega 3 – după care tot alergăm noi acum”, explică doctorul.

Doctorul Mencinicopschi atrage atenția asupra unui obicei, să-i zicem alimentar, destul de greșit al românilor. „E o prostie file-ul ăsta. E moftul acesta, să dai la o parte scheletul. Chiar şi la sardine am văzut. Dar, la sardine, nici nu simţi scheletul când le mănânci. Şi e păcat: scheletul are calciu, fosfor …”

Rar este de acord doctorul Mencinicopschi cu carnea de porc. Dar, pentru perioadele de ger, el o recomandă, cu unele condiții, celor care petrec mult timp în ger și au un necesar de calorii mai mare. „Acum este vremea ei, că doar nu o să mâncăm carne de porc vara. Dar nu în exces. Sunt alimente mai bogate în calorii, de care avem nevoie acum. Avem voie şi preparate din carne, dar care să nu conţină prea multe E-uri”, spune Mencinicopschi. Porțiile nu trebuie însă să depășească 100 de grame, crede doctorul.

LEGUME/FRUCTE/SEMINȚE

E drept că legumele și fructele nu sunt foarte bogate în calorii, dar consumând numai mâncăruri grele riscăm numeroase probleme de digestie. „Riscăm să ne constipăm, să ne îmbolnăvim. Avem mare nevoie de fibre. Să mâncăm fructe, mai ales că găsim în piaţă mere ieftine, chiar şi citrice”.

Seminţele de dovleac şi de floarea soarelui, neprăjite şi nesărate, sunt recomandate în această perioadă. Pe lângă conţinutul caloric ridicat, ele au şi Omega3. De și mai mare ajutor sunt însă seminţele de in, spune Mencinicopschi. „Se pot măcina şi pune în mâncăruri. Conţin Omega3, sunt bogate în fibre, plus că protejează ficatul împotriva grăsimilor, printr-un antioxidant”. Mai mult, ele au efect benefic şi asupra sistemului osos şi a celui imunitar, prin intermediul enterolactonei.

Enterolactonele și enterodiolul sunt produși obținuți prin intermediul florei intestinale, după ce omul mânâncă produse vegetale. S-a dovedit că aceste două substanțe protejează organismul feminin împotriva cancerului de sân.

La fel de important este și consumul de nuci, recomandă doctorul. „Dar nucile româneşti. Şi să fie în coajă. Spargem 4-5 nuci şi le mâncăm imediat. Miezul, ţinut mult timp, râncezeşte şi nici nu mai are toate calităţile nucilor în coajă”.

În această perioadă, organismul are o mare nevoie de seleniu. Este dovedit că seleniul, în cantități reduse, previne lezarea și distrugerea celulelor, produce anticorpi  și reduce din toxicitatea specifică unor metale ca mercurul, cadmiul sau plumbul. De asemenea, potrivit sfatulmedicului.ro, se pare că seleniul ar stimula fertilitatea la bărbați și ar manifesta rol protector împotriva cancerului. Un produs care conține cantitatea ideală de seleniu este nuca de Brazilia.

„Trebuie să ştim că una pe zi ajunge, nu avem nevoie de mai mult. Are un conţinut ridicat de seleniu”, atrage atenția doctorul.

UNT, ULEI DE MĂSLINE

Să începem ziua cu unt, ne recomandă doctorul. „40-50 de grame pe o zi friguroasă nu fac nimic. Dar să fie unt natural, Tip A sau Tip B”. Diferenţa dintre cele două este că tipul A are 82% grăsimi, în timp ce tipul B are 60% grăsimi.

O idee şi mai bună, spune Gheorghe Mencinicopschi, este să procedăm în felul următor: punem o felie de pâine integrală la toaster, o frecăm bine cu usturoi şi apoi întindem pe ea puţin unt. Poţi adăuga o zacuscă de casă.

Cei care resping untul pot adăuga peste pâinea cu usturoi puţin ulei de măsline extravirgin şi câteva felii de roşie.

„Să nu uităm de pâinea cu unt şi magiun, dar să fie magiun adevărat, nu cu tot felul de conservanţi”, spune Mencinicopschi. „Se obţin astfel sandivişuri foarte bune, care pot fi mâncate fie la micul dejun, fie ca gustare între mese”.

OUĂ

O rețetă bună pentru micul dejun pe perioada de iarnă este cea de ouă- scrob, „omletă spartă”, cum numesc preparatul multe dintre gospodine. Sunt ouă bătute în tigaie, care pot fi preparate cu „un pic de ulei de măsline”, recomandă Mencinicopschi.

DULCE

Pe lângă pâinea integrală cu magiun, doctorul recomandă plăcinta cu dovleac. Dovleacul copt are puţine calorii, circa 40 la 100 de grame, iar conţinutul în fibre este ridicat.

LICHIDE

Multă apă plată, chiar dacă nu prea simţim nevoia în aceste zile răcoroase, este recomandată şi în perioada de iarnă. „Şi ceaiuri, mai ales ceai verde. De ce ceai verde? Activează mai bine metabolismul, ardem mai eficient grăsimile, are puternic efect antioxidant, protejează capilarele de grăsimi”.

Dacă articolul ți-a fost de folos, dă-ne un like pe pagina noastră de Facebook.