Un român, printre câștigătorii unui concurs de fotografie al National Geographic

lacul cuejdel neamț

Foto: Captură YouTube

Fotograful român Gheorghe Popa a câștigat o mențiune în cadrul concursului de fotografie de natură organizat de National Geogaphic.

Fotografia sa a fost premiată în cadrul categoriei de concurs „Peisaje”.

Imaginea, realizată într-un loc destul de puțin cunoscut din România, a fost surprinsă de Gheorghe Popa dimineața, când o ceață misterioasă plutea printre copacii uscați din Lacul Cuejdel.

Lacul Cuejdel se află în comuna Gârcina din județul Neamț și s-a format prin alunecări de teren.

Dacă doriți să vizitați acest loc, iată câteva informații despre Lacul Cuejdel:

Lacul Cuejdel (denumit și Lacul Crucii), este unul dintre cele mai mari lacuri de baraj natural din România, situat în Munții Stânișoarei, pe raza comunei Gârcina.

Lacul Cuejdel s-a format în mai multe etape începând cu anul 1978, pe cursul mijlociu al pârâului Cuejdel, prin surpări și alunecări de pământ. Alunecarea s-a produs pe o suprafață de 35 de hectare.

Imaginea fotografului Gheorghe Popa:

Foto: Gheorghe Popa

AICI puteți vedea mai multe fotografii ale lui Gheoghe Popa.

O a doua etapă importantă de formare a lacului a fost alunecarea din anul 1991, probabil cauzată de cutremurul din anul 1990, la care s-au adăugat ploile intense din anul următor. Cu această ocazie barajul natural format a blocat întreaga vale, determinând acumularea unei mari cantități de apă, potrivit wikipedia.org.

Principala cauză a multiplelor alunecări de teren este de origine antropică, pe fondul defrișărilor produse pe versantul stâng în special în perioada 1950 – 1960. Iar construcția vechiului drum forestier în această zonă a declanșat alunecarea inițială și seria de alunecări ulterioare.

Forma lacului este alungită în lungul văii principale pe direcția NV – SE, iar la confluența cu

Gheorghe Popa. Foto: Facebook

pâraiele Cuiejdel și Glodu se ramifică pe cele două văi cu extinderea mai mare pe valea principală.

Lacul are o lungime de 1 kilometru, lățimea între 19,25 și 282,6 metri și o suprafață de 13,95 hectare. Adâncimea maximă este de 16,45 metri, cea medie fiind de 10,1 metri.

Se poate ajunge la acest lac cu mașina pe DN15C până la Crăcăoani și ulterior la stânga pe valea Cracăului până la Magazia pe DC165 (Crăcăoani – Mitocul Bălan). De aici, pe valea Cracăului Negru se ajunge în satul Cracăul Negru, iar de acolo prin pădure până la lac.

Prin Hotărârea de Guvern 2151 din 30 noiembrie 2004, Lacul Cuejdel a fost declarat rezervație naturală. Este o arie naturală de protecție specială ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip acvatic).

Dacă v-a plăcut acest articol și vreți să citiți și alte știri pozitive, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:



Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version