Gheața roz. Fenomenul bizar apărut de curând în Munții Alpi | VIDEO

Foto: Euronews

Oamenii de știință din Italia cercetează un ghețar din munții Alpi, care a luat o culoare rozalie. Cercetătorii bănuiesc că fenomenul ar fi provocat de încălzirea globală.

Ghețarul Presena, din nordul extrem al Italiei, în regiunea Sondrio, a devenit roz, spre uimirea localnicilor, dar și a specialiștilor.

Cercetătorul italian Biagio di Mauro spune că nuanța rozalie a ghețarului este provocată, cel mai probabil, de Ancylonema nordenskioeldii, un tip de alge prezent și în Groenlanda, în așa numita Zonă Înunecată, unde, de asemenea, ghețarii se topesc.

”Aceste alge nu sunt periculoase. Este un fennomen natural care se produce primăvara și vara la latitudinile mijlocii, dar și la poli”, a spus di Mauro pentru Euronews.

Gheața reflectă, în mod normal, 80 la sută din radiațiile solare în atmosferă, însă apariția algei poate întuneca gheața și, în consecință, accelera topirea acesteia. Cu cât gheața se topește mai repede, cu atât apar mai multe alge, formând și culoarea roșiatică neobișnuită.

”Aceste alge au nevoie de apă. Dacă temperaturile cresc, mai ghețarii vor pierde mai multă apă, iar condițiile lor de viață se îmbunătățesc”, a explicat și Harry Zekollari, glaciolog la Universitatea din Delft, din Olanda.

”Acest fenomen se poate accelera, iar mulți ghețari care sunt deja în pericol se vor pierde”, a adăugat acesta.

Ghețarul roz din Italia se află în Pasul Gavia, la o altitudine de 2,618 metri, în Munții Alpi. Cercetătorii spun că și activitatea umană, în stațiunile de schi din apropiere, ar fi contribuit la grăbirea topirii ghețarului.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.