Gest superb al Papei Francisc pentru România în contextul pandemiei de coronavirus

papa francisc
Foto: Korea.net / Korean Culture and Information Service / Wikipedia

Papa Francisc donează României, mai exact Spitalului Județean din Suceava, 5 ventilatoare, dintre care 2 de ultimă generație, anunță Vatican News.

Alte două ventilatoare menite să îi ajute pe bolnavii de COVID-19 vor ajunge la un spital din Lecce, Italia, iar alte 3 în Madrid, Spania.

Donația a fost anunțată astăzi deoarece în această zi creștinii îl sărbătoresc pe Sfântul Gheorghe, acesta fiind și numele de botez al Papei Francisc (născut Jorge Mario Bergoglio).

„Este un gest frumos în această zi specială în care Sfântul Părinte nu primește daruri, ci le oferă altora”, a declarat cardinalul Konrad Krajewski.

El a mai spus că aceste donații reprezintă „o îmbrățișare pe care Papa o oferă întregii lumi în această situație dificilă”.

„România trece printr-o urgență reală în micul oraș Suceava, acolo unde vor ajunge ventilatoarele. Acolo sunt localizate aproximaitv 25% dintre cazurile de contaminare din țară. Orașul, împreună cu alte localități din împrejurimi, se află în carantină, acestea fiind localizate într-una dintre cele mai sărace regiuni din țară și din Uniunea Europeană”, mai arată Vatican News.

Materialele sanitare au fost procurate prin grija cardinalului Konrad Krajewski, responsabilul cu activitatea caritabilă a Papei. În ciuda dificultăților de aprovizionare de pe piața medicală internațională, prelatul a reușit să colecteze pentru bolnavii din România cinci ventilatoare pulmonare – două fiind de ultimă generație -, 200 de combinezoane, 900 de măști FFP2 și 5.000 de măști sanitare.

„Cantitatea acestora este, fără îndoială, insuficientă în fața necesităților dar, în condițiile actuale, orice mic ajutor poate să facă diferența dintre viață și moarte”, mai notează siteul oficial al Vaticanului, care completează că în România numărul deceselor a sărit de 500, iar cel al îmbolnăvirilor de 10.000.

Ventilatoarele și toate echipamentele donate de Papa Francisc vor fi trimise cu un avion care îi va aduce înapoi în țară și pe cei 11 medici români care pe 7 aprilie au fost trimiși de Guvernul de la București pentru a lucra într-un spital din Lecce, Italia, cu scopul de a-i ajuta pe colegii italieni.

Foto: Korea.net / Korean Culture and Information Service / Wikipedia

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.