George Soros, despre Donald Trump: „Escroc și narcisist”

George Soros. Foto: Jeff Ooi / Wikimedia Commons

Miliardarul american George Soros a anunțat că va finanța, cu 1 miliard de dolari, crearea unei rețele de universități care să promoveze valorile liberale și viziunea sa asupra unei societăți deschise.

Soros a spus, la Forumul Economic Mondial de la Davos, că este importantă finanțarea unor instituții care să contribuie la rezistența în fața creșterii autoritarismului în SUA, Rusia și China și a lansat un atac la adresa președintelui american Donald Trump, despre care a spus că este un „escroc” și „narcisist”, potrivit Guardian.

Filantropul american, originar din Ungaria, în vârstă de 89 de ani, a mai spus că proiectul de finanțare a rețelei universitare va fi „cel mai important și mai durabil proiect” al vieții sale.

Rețeaua universitară, care va funcționa în întreaga lume, poartă numele Open Society University Network (OSUN) și va integra activitatea de predare și cercetare în instituțiile de învățământ superior din întreaga lume. Aceasta va oferi simultan cursuri și programe de licență comune, iar Universitatea Central Europeană (CEU), fondată de Soros, și Colegiul Bard vor constitui nucleul noii rețele.

„Cred că cea mai bună speranță a noastră este accesul la o educație care consolidează autonomia individului prin cultivarea gândirii critice și accentuarea libertății academice. Consider că Open Society University Network este cel mai important și durabil proiect al vieții mele și aș dori să îl văd pus în aplicare în timp ce sunt încă în preajmă (…) Sper ca cei care împărtășesc această viziune să ni se alăture pentru a deveni realitate”, a spus Soros.

Filantropul a mai adăugat că „trăim într-un moment transformatoriu în istorie”.

„Supraviețuirea societăților deschise este pusă în pericol și ne confruntăm cu o criză și mai mare: schimbările climatice”, a adăugat miliardarul american, citat de Guardian.
George Soros, care este un critic al lui Trump, a spus despre acesta acesta că atunci „când fantezia lui de a deveni președinte a devenit realitate, narcisismul său a dezvoltat o dimensiune patologică”.