Genele moștenite de la oamenii de Neanderthal, vinovate pentru unele cazuri grave de COVID

Omul de Neanderthal foto: wikipedia

Oamenii care au moștenit aceste gene prezintă un risc de 3 ori mai mare de a avea nevoie de ventilație artificială.

Anumite gene moștenite de la oamenii de Neanderthal ar putea avea legătură cu cazurile mai grave de COVID-19, arată un studiu publicat în revista „Nature”, relatează CNN.

O echipă de experți germani specializați în genetica neanderthaliană au examinat o tulpină de ADN care a fost asociată cu unele dintre cazurile mai grave de COVID-19. Ei au comparat tulpina cu secvențe genetice despre care se știe că le-au fost transmise europenilor și asiaticilor de strămoșii lor neanderthalieni.

Bucata respectivă de ADN se află pe cromozomul 3, iar echipa de cercetători a legat anumite variații ale acestei secvențe de ADN cu riscul de a dezvolta o formă mai severă de COVID-19.

„În studiu arătăm că riscul este conferit de un segment de gene care este moștenit de la oamenii de Neanderthal și care este prezent la aproximativ 50% din oamenii din Asia de Sud și la 16% din europeni”, au explicat în „Nature” Svante Paabo și Hugo Zeberg de la Institutul Max Planck de Antropologie Evoluționistă.

„Această variație genetică a fost moștenită de oamenii moderni de la neanderthalieni în momentul în care cele două specii s-au încrucișat, în urmă cu 60.000 de ani. Astăzi, oamenii care au moștenit această variație genetică prezintă un risc de 3 ori mai mare de a avea nevoie de ventilație artificială dacă sunt infectați cu noul coronavirus SARS-CoV-2”, a declarat Zeberg.

Paabo și Zeberg au descoperit variații similare în ADN-ul unui schelet de Neanderthal de 50.000 de ani descoperit în Croația, precum și câteva mutații în scheletele găsite în Siberia.

Studiile estimează că în jur de 2% din ADN-ul oamenilor cu strămoși europeni sau asiatici este de origine neanderthaliană.

„În ceea ce privește actuala pandemie, este clar că genele moștenite de la neanderthalieni au consecințe tragice”, au mai scris Paabo și Zeberg în studiul lor din „Nature”.

Pe de altă parte, Jeffrey Barret, genetician la Institutul Sanger din Marea Britanie, care nu a fost implicat în studiu, a declarat că această secvență de ADN moștenită de la neanderthalieni explică doar un mic procent din cazurile grave de COVID-19.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.