Gata canicula! Cum va fi vremea în următoarea perioadă

FOTO: _Alicja_/Pixabay.com
FOTO: _Alicja_/Pixabay.com

Meteorologii spun că au fost ultimele zile de caniculă, însă urmează zile cu vijelii în toată țara. Potrivit climatologului Roxana Bojariu, luna august nu va mai avea valuri de căldură atât de puternice ca cele din iulie, însă nu sunt excluse nici schimbări neașteptate.

„Există o informare care ne spune că până sâmbătă dimineață întraga țară va fi sub aceste instabilități și vom avea iarăși vijelii, ploi torențiale, descărcări electrice, episoade de grindină, intensificări de vânt. Așa că, dacă scăpăm în sud de caniculă, vin furtunile – în toată țara vin furtunile”, a declarat Roxana Bojariu la Digi24.

Meteorologul mai spune că fenomenele extreme, pe durate scurte de timp, se pot întâmpla pe tot parcursul lunii august și probabil vijelii vom mai avea, cu intensificări de vânt, cu episoade de grindină și căderi mari de apă.

Potrivit ANM, astăzi începând dinspre vest și nord-vest și cuprinzând treptat cea mai mare parte a teritoriului, vor fi înnorări accestuate, frecvente descărcări electrice, averse, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și grindină.

Vineri, vremea se schimbă radical. Se anunţă instabilitate, iar valorile termice vor scădea semnificativ în toată ţara. Cerul va fi temporar noros şi pe arii relativ extinse (exceptând partea de sud-vest a teritoriului) se vor semnala averse şi local descărcări electrice. Fenomenele vor fi mai intense în regiunile estice şi sud-estice, precum şi în zonele de munte, unde vor fi posibile vijelii şi grindină.

Pe alocuri, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor înregistra cantităţi de apă mai însemnate. Vântul va fi moderat, cu intensificări temporare în majoritatea zonelor, iar la munte va sufla tare. Temperaturile maxime se vor încadra între 23 şi 33 de grade, iar cele minime între 12 şi 22 de grade. uşor mai scăzute în depresiuni.