Gâsca cu gât roșu Emilia a fost braconată. Ce arată datele transmise de emițător

gâsca cu gât roșu emilia braconată
Foto: www.savebranta.org

Gâsca cu gât roșu Emilia a fost braconată, este concluzia la care au ajuns biologii după analiza datelor transmise de emițătorul pe care îl purta pasărea monitorizată prin satelit.

Societatea Ornitologică Română (SOR) a cerut și o expertiză neutră, din Norvegia, pentru aceste date, iar raportul a fost deja înaintat Poliției, pentru a soluționa cazul cât mai repede. În aceste condiții, SOR cere măsuri mult mai stricte de combatere a braconajului.

Ipoteza că pasărea s-a lovit de un obstacol, pe ceață, este contrazisă de date, arată SOR. Temperatura corpului păsării a scăzut brusc la ora 14:57, la distanța de 7 km de sat. După scăderea temperaturii corporale, pasărea se deplasa cu viteza de 2,4 km pe oră.

Gâsca cu gât roșu Emilia a fost ucisă dinainte de a ajunge în gospodăria unde a fost găsită de autorități, arată analiza datelor transmise de emițătorul prin satelit pe care pasărea îl purta.

Datele din emițător au fost analizate și de ofițerii proiectului LIFE16 NAT/BG/ 000847 “Life for Safe Flight” și a fost cerută și o expertiză externă de la un specialist norvegian. Concluziile acestei expertize au fost deja trimise de Societatea Ornitologică Română (SOR) către Poliția Județului Brăila, care investighează cazul.

gâsca cu gât roșu emilia braconată
Foto: www.savebranta.org

Cum a decurs ultimul zbor

Pe 15 ianuarie, semnalele primite din 30 în 30 de minute de la emițătorul Emiliei au arătat că pasărea se află în curtea unei case din județul Brăila. Specialiștilor le-a fost clar că a pățit ceva.

Pe 16 ianuarie, un grup de biologi de la SOR, de la Bulgarian Society for the Protection of Birds (BSPB) și reprezentanți ai AGVPS (vânători), însoțit de comisari ai Gărzii de Mediu și de polițiști, au vizitat locul unde se afla emițătorul. Acesta, inelele ornitologice, pene jumulite și intestinele păsării erau lângă cușca unui câine din gospodărie. Era clar că Emilia murise. Proprietarul a spus că își lasă câinii liberi și că aceștia au adus 3 sau 4 gâște, nu doar una.

După vizita pe teren, emițătorul și datele transmise de el au fost supuse unei analize de către experții din proiect. Mai mult, a fost solicitată și o opinie neutră, de la un reprezentant de la Societatea Norvegiană de Ornitologie, dr. Thomas Aarvak. Au fost analizate datele primite de la emițător în migrație, dar și noile date, din ultimele zile de viață. Au fost luate în calcul și felul în care s-a comportat pasărea în ultimele zile dinainte de moarte și parametrii de zbor din ultima ei zi de viață.

Ce spun datele

Pasărea s-a comportat „relativ normal” până în jurul orei 17. La următoarea locație indicată de emițător, practic, Emilia nu mai mișca. A străbătut o distanță de 2,4 kilometri într-o oră, ceea ce indică o viteză de 2,4 km la oră – total anormal pentru o pasăre de acest gen.

Cealaltă problemă semnalată este temperatura păsării, care scade brusc la ora 14:57 – din acel moment, senzorul din emițător indică temperatura unei păsări care a murit. Expertul norvegian spune că, practic, pasărea a fost probabil ucisă pe câmp, în zona de hrănire.

Mai departe, datele din emițător arată că pasărea a plecat din câmp, dar nu spre direcția sud, unde avea locul de înnoptare de unde venise la hrană, ci în direcția total opusă – nord, spre satul brăilean Victoria. Este un comportament cu totul atipic pentru pasăre, dacă ar fi fost în viață, mai notează specialiștii SOR. De obicei, în jurul orei 17 gâștele se întorc la locul de înnoptare.

gâsca cu gât roșu emilia braconată
Foto: www.savebranta.org

Braconată, tranșată, dată la câini

Proprietarul curții unde a fost găsit emițătorul susține că pasărea a căzut din cauza ceții și a fost ucisă de câini. Versiunea lui, că animalele de pază au mâncat pasărea nu stă în picioare din mai multe motive, susține SOR:

– emițătorul a fost scos cu atenție de pe corpul Emiliei
– hamul care ține emițătorul este din teflon, iar șnururile au fost tăiate și arse cu precizie, nu sunt urme să fi fost mestecate de un câine
– inelele ornitologice au fost scoase de pe picioarele Emiliei și nu sunt semne de intervenție a câinelui: urme de dinți, distrugere etc. Un câine nu ar fi putut scoate inelul fără să-l deformeze. Este un indiciu clar că un om a tăiat picioarele păsării și a scos inelele
– toate datele din emițător arată că pasărea a murit în zona de hrănire sau lângă sat, iar apoi cadavrul a fost transportat în sat. Datele din emițător: viteza de zbor, altitudinea, temperatura, susțin această ipoteză.

gâsca cu gât roșu emilia braconată
Foto: www.savebranta.org

Drumul Emiliei

În cele nouă luni în care a purtat emițătorul, Emilia a oferit informații extrem de valoroase – a transmis peste 7.200 de locații GPS, mai mult decât oricare altă gâscă cu emițător din proiect. A zburat peste 10.000 de kilometri.

A cuibărit pe valea râului Pyasina din Siberia, a zburat prin cele mai dure locuri de pe ruta de migrație – și-a petrecut mare parte din toamnă în Kazahstan, în plin sezon de vânătoare. A trecut și prin Ucraina, iar pe 21 noiembrie a ajuns în România. Aici a mai trăit două luni.

Emilia a fost capturată de ornitologi pe 15 mai 2019, într-o acțiune comună a patru ONG-uri de conservare și a unei universități. A fost inelată cu inele metalice și color, a primit un emițător GPS-GSM produs de firma Ornitel.

gâsca cu gât roșu emilia braconată
Foto: www.savebranta.org

Ce ar trebui să urmeze?

Pentru a proteja fauna, implicit speciile aflate în declin accentuat, Societatea Ornitologică Română crede că sunt necesare mai multe măsuri. Gâsca cu gât roșu este o specie vulnerabilă la nivel global. Populația estimată este de circa 50.000 de exemplare. Pierderea a patru gâște cu gât roșu dintr-un proiect internațional arată că este nevoie de măsuri crescute de protejare a faunei.

În acest sens, SOR consideră că se impun:

– Mărirea amenzilor și înăsprirea pedepselor pentru braconaj, indiferent că este vorba de păsări, pești sau mamifere.
– Reducerea semnificativă a activității de braconaj prin asigurarea prezenței sistematice în teren a organelor cu atribuții de control.
– Interzicerea vânătorii de gâște sălbatice admise la vânătoare la o distanță mai mică de 300 de metri de lacurile unde acestea vin la somn.
– Raportarea cazurilor cu mortalități accidentale în cazul exemplarelor din specii protejate și reducerea mortalității accidentale a acestora prin instruirea periodică a participanților la partidele de vânătoare cu privire la legislația în vigoare și la identificarea speciilor protejate.
– Transparentizarea cotelor de vânătoare realizate și stabilirea de cote individuale – număr fix de păsări de apă pentru o singură partidă de vânătoare.

Proiectul LIFE16 NAT/BG/ 000847 “Life for Safe Flight” implică organizații din toate țările aflate pe ruta de migrație a gâștelor cu gâtul roșu – Rusia, Kazahstan, Ucraina, România, Bulgaria. În România sunt implicate SOR, AGVPS, Ministerul Mediului, Parcul Natural Balta Mică a Brăilei.