Paşi spre o nouă poliţie în România: „Garda Cetăţenească”

Un deputat propune preluarea, în România, a unei instituţii de stat testate în Canada şi în Ungaria.

Deputatul UDMR Szabo Odon şi-a anunţat intenţia de a înregistra o iniţiativă legislativă pentru înfiinţarea de „Gărzi Cetăţeneşti”. Dacă propunerea lui Odon este pe placul deputaţilor şi senatorilor, noua instituţie de stat va funcţiona în comunele prea sărace să îşi permită să susţină o Poliţie Locală.

„În Ungaria funcţionează acest model, care nu mai există în Europa, dar a fost preluat cu succes din Canada, există aşa-numita Gardă Civilă, formată din voluntari, foarte bine şi clar reglementată, care funcţionează în comunităţi unde nu există Poliţie Locală. Am vorbit cu reprezentanţi ai Poliţiei Bihor, care colaborează foarte bine cu cei din Hajdu Bihar, şi ei apreciază foarte bine acest lucru”, a spus Szabo, citat de ebihoreanul.ro.

Garda Cetăţenească ar urma să fie formată exclusiv din voluntari şi să aibă atribuţii în păstrarea ordinii publice. Membrii gărzii nu vor fi înarmaţi, nici salarizaţi, dar vor putea activa numai după absolvirea unor cursuri şi obţinerea unor atestate.

Cei din Garda Cetăţenească vor putea fi recompensaţi cu reduceri la taxele şi impozitele locale sau chiar cu mici bugete alocate de consiliile locale.

Ce părere aveţi despre această iniţiativă legislativă?

Exprimaţi-vă părerea la rubrica de comentarii a acestui articol! Pentru păstrarea unui dialog decent, toate comentariile postate de utilizatori pe greatnews.ro sunt moderate de redacţia noastră.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.