Gafă uriașă la Ministerul Cercetării. Și un elev de gimnaziu ar fi recunoscut eroarea

perpetuum mobile ministerul cercetării
Sursa: Ministerul Cercetării și Inovării

Cu ocazia desfășurării Salonului Internațional de Invenții de la Geneva, Ministerul Cercetării și Inovării din România a publicat pe siteul propriu un comunicat de presă menit să îi susțină pe cercetătorii români prezenți în Elveția.

Însă comunicatul de presă conținea o informație total eronată, aceea că un român a inventat așa-numitul “perpetuum mobile”.

Pe scurt, un “perpetuum mobile” este un dispozitiv care funcționează la nesfârșit fără să aibă o sursă externă de energie. Însă acest lucru nu este posibil deoarece ar încălca legile fizicii.

„De la avionul cu reacție inventat de Henri Coandă în 1910, prezentat în același an la Expoziția Internațională de Aeronautică de la Paris, la dioramele create de Grigore Antipa, care reconstituie tridimensional mediul natural și modul de viață al animalelor, la pila Karpen inventată în 1950 de Nicolae Vasilescu Karpen, un perpetuum mobile care generează energie la nesfârșit fără a primi vreo intervenție din exterior (…)”, se arată în comunicatul de presă al Ministerului Cercetării și Inovării.

În realitate, pila Karpen este o pilă reală (baterie) care poate funcționa pe perioade îndelungate de timp furnizând un curent de intensitate foarte mică. Acest fapt nu înseamnă că ea este un „perpetuum mobile”. Pila Karrpen „se consumă” ca orice altă baterie obișnuită.

Ulterior, după ce gafa a fost observată de mai mulți cercetători și s-a viralizat în mediul online, în special pe Facebook, Ministerul a șters comunicatul de presă respectiv.

Organizat de către Guvernul Federal Elvețian, Cantonul și Orașul Geneva, precum și de Organizația Mondială pentru Proprietate Intelectuală – OMPI, Salonul Internațioanal de Invenții a ajuns la a 46-a ediție și se desfășoară în perioada 11-15 aprilie la Complexul Expozițioanal Palexpo, Geneva – Elveția.

Anul acesta, în standul național românesc vor fi prezentate 36 de invenții, iar vineri, 13 aprilie, se va organiza Ziua României. Tot în aceeași zi va avea loc și Festivitatea de Premiere a Salonului Internațional de Invenții 2018.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.