Gafă a unui europarlamentar român: Moldova este graniță cu Rusia

Gabrielă Zoană
Gabrielă Zoană

Europarlamentarul român Maria Gabriela Zoană, care a intrat în Parlamentul European înlocuind-o pe Viorica Dăncilă, a redefinit granițele Europei de Est. Potrivit EurActiv.ro., Zoană a declarat în cursul unei dezbateri din plenul de la Strasbourg că Moldova se învecinează cu Rusia.

Declarația a fost făcută în timpul unei dezbateri pe tema Acordului de Asociere UE-Republica Moldova.

„Moldova, și nu trebuie să uităm acest lucru, Moldova este graniță cu Rusia. (…) Uniunea Europeană trebuie să dea atenție acestui lucru. Europa trebuie să ajute Moldova să scape de influențele altor țări”, a declarat Maria Gabriela Zoană, potrivit EurActiv.ro.

Republica Moldova se învecinează la vest cu România, iar pe celelalte laturi cu Ucraina. De asemenea, pe o porțiune din Est, între Ucraina și Republica Moldova se află și regiunea separatistă Transnistria.

Transnistria este privită la nivel internațional și de guvernul Republicii Moldova ca o regiune autonomă a Moldovei, dar în fapt și-a declarat independența (sub numele de „Republica Moldovenească Nistreană”), cu capitala în Tiraspol.

Acest lucru a provocat declanșarea conflictului din Transnistria. Regiunea are o populație majoritar slavă, vorbitoare de limbă rusă.

Cine este Gabriela Zoană? Are 38 de ani și a fost director general adjunct la Registrul Comerțului înainte să o înlocuiască pe Viorica Dăncilă, șefa delegației PSD din legislativul european.

Potrivit Adevarul.ro, care citează din CV, Zoană a fost avocat timp de 10 ani, este doctor în Drept și vorbește fluent franceză și engleză. În 2014 a fost pe poziția 20 pe lista PSD la alegerile europarlamentare.

Între 2012 și 2014 a fost consilier local la Pitești.

https://www.youtube.com/watch?v=GlNNcrF0_-Y

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.