Gabriela Firea se opune redeschiderii școlilor pe 15 mai: „Va fi o nenorocire!”

Foto: Youtube

În contextul în care se vorbește tot mai mult de relaxarea restricțiilor impuse din cauza pandemiei, iar unele voci vorbesc despre reluarea cursurilor la jumătatea lunii mai, primarul Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că deschiderea școlilor la această dată ar fi o „nenorocire”.

„Copii cu masca de protectie la scoala mi se pare o imagine dureroasa. Sfasietoare. Iar pentru elevii din clasele mici, aproape imposibil. Sunt foarte activi, nerabdatori, alearga, se misca…e normal! De aceea sunt copii! Am spus si ieri, si aseara, la TV, ca nu vad ca pe o solutie buna redeschiderea gradinitelor si a scolilor dupa 15 mai. Este, inca, foarte periculos! Virusul e printre noi! Din ce in ce mai agresiv! Copiii, prin natura lor, nu vor putea respecta cu strictele masurile sanitare si de distantare sociala. Se vor contamina, vor face forme usoare (Slava Domnului!) dar vor transmite coronavirusul cadrelor didactice si parintilor, bunicilor. Va fi o nenorocire! Vor fi mii de imbolnaviri!”, a scris Firea pe rețeaua de socializare Facebook.

„Una este ca un copil sa poarte o ora-doua masca de protectie, supravegheat de parinti, pentru a se putea deplasa in siguranta si este cu totul diferit sa fie nevoit sa o poarte 4-5 ore, chiar mai mult, la cursuri. Statistica noastra relativ sub control, pentru ca se testeaza infim, va fi data peste cap. Atunci sa vedem cum va fi gestionata o criza majora! Ne-a ferit Cerul pana acum! Si nu e vorba de statistici! Ci de viata oamenilor! Haideti sa nu stricam tot ce am obtinut cu eforturi imense pana acum. Sa protejam in continuare copiii, seniorii, bolnavii cronici!”, a continuat primarul.

Gabriela Firea este de părere că se pot găsi alte soluții: „Se pot gasi solutii pentru incheierea anului scolar, inclusiv pentru clasele terminale. Avem atatia profesori buni care pot contribui cu idei valoroase! Concluzionand: sub nicio forma nu as fi de acord cu reinceperea cursurilor! Am fost prima care a cerut inchiderea scolilor pentru protejarea copiilor, a cadrelor didactice, a familiilor! Si ce-am mai fost certata si pusa la zid in public! Sunt ultima care voi cere redeschiderea scolilor pe 15 mai. Dar, cu toata taria, cred ca ne trebuie urgent un plan serios pentru relansarea treptata a economiei. Nu vom mai putea rezista mult timp cu motoarele economiei incetinite. Aici sa ne concentram mai bine si sa privim cu respect spre tarile civilizate, de unde putem prelua modele de bune practici”.

Ce spune ministrul Sănătății

 

În urmă cu două zile, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a spus că școlile s-ar putea redeschide la sfârșitul lunii mai sau începutul lunii iunie și că urmează să aibă o discuție cu ministrul Educației pe acest subiect.

”Poate sfârşitul lunii mai, începutul lunii iunie, 1 iunie. Trebuie să avem foarte mare grijă pentru tot ce înseamnă copii. Ne gândim, ei se vor reîntâlni după o anumită perioadă, deja mâine am o întâlnire cu ministrul Educaţiei, în care să stabilim nişte protocoale pentru revenirea în şcoli”, a precizat Nelu Tătaru marți seară, la Antena 3, întrebat când s-ar putea deschide școlile.

Ministrul a mai precizat că trebuie să se stabilească cum pot intra copiii în școli, dacă vor învăța în mai multe schimburi, dar și alte amănunte: „Tot ce înseamnă circuitul copiilor, dacă vom face mai multe schimburi, dacă vor fi mai puţine ore, dacă vom avea acele biocide, dacă vom avea şi măscuţe, dar efectiv sunt protocoale pe care le stabilim şi le vom adapta la nevoile momentului”.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.