Gabriela Firea, sancţionată pentru atacul la familia Iohannis

Senatorul PSD Gabriela Firea a fost sancţionată de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) pentru afirmaţia privind familiile fără copii.

Este mai mult un gest simbolic al CNCD, Firea fiind sancţionată cu un avertisment. Totuşi, este o lovitură de imagine pentru purtătorul de cuvânt al PSD, fostă jurnalistă, care se face responsabilă, potrivit Consiliului, de declaraţii discriminatorii şi de încălcarea dreptului la demnitate al persoanelor.

Reacţia CNCD vine după ce Firea a încercat să pună în antiteză, în timpul campaniei electorale, imaginea lui Victor Ponta (căsătorit şi tată) cu cea a lui Klaus Iohannis (căsătorit, dar fără copii).

„Din punctul meu de vedere a fi un bun familist înseamnă nu doar a fi căsătorit, ci şi a avea copii. (…) Nu eşti un om complet fără să creşti un copil şi consider că mai ales acea afirmaţie pe care poate a făcut-o să spunem din greşeală, dar ea rămâne în spaţiul public, şi anume că neinvestind în educaţia copiilor a investit în imobiliare, domnul Iohannis practic a spus ceea ce gândea, că într-un fel pune mai mult preţ pe investiţia în imobiliare, decât în educaţia copiilor. M-am referit la faptul că Victor Ponta este un bun familist din această perspectivă, este căsătorit, are un băiat, Andrei, are o fetiţă, Irina. […] Sunt nişte etape ale vieţii pe care un om fără copii, un om care trăieşte într-o casă rece, fără să se audă gânguritul bebeluşilor, primii paşi, primele note de la şcoală, nu are cum să le simtă. Şi îţi marchează psihologic întreaga existenţă acest fapt”, a spus Firea în timpul campaniei electorale.

Întrebată dacă are această părere despre toate familiile fără copii din România, Gabriela Firea, căsătorită şi mamă, a spus: „Nu toate familiile din România candidează la prezidenţiale. În toate statele civilizate cei care doresc să ajungă preşedinţi provin din familii complete, sunt căsătoriţi, au copii, au nepoţi, au trecut prin toate etapele vieţii. Toate familiile din România nu au aceste aspiraţii să ne conducă pe noi toţi ceilalţi, românii, laolaltă”.

Câţi copii au preşedinţii europeni

Majoritatea preşedinţilor europeni au copii, însă, pe lângă liderul român, mai este cel puţin un lider de stat din Europa care nu are moştenitori. Lituania are un preşedinte femeie, nemăritată şi fără copii. Dalia Grybauskaitė are 58 de ani, se trage dintr-o familie săracă (mama – vânzătoare, tatăl – şofer şi electrician) şi a jucat baschet în tinereţe.  Grybauskaitė are şi o centură neagră la karate. Pe lângă lituaniană, vorbeşte engleza, franceza, rusa şi polona.

La polul opus e liderul polonez Bronislaw Komorowski (62 de ani), care are cinci copii. Din Europa de Vest, preşedinţii cu cei mai mulţi copii sunt francezul Francois Hollande şi germanul Joachim Gauck, fiecare cu câte patru moştenitori.

Cei mai mulţi dintre preşedinţii statelor din UE au cel puţin 2 copii, foarte mulţi având chiar patru.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.