Gabriel Oprea, trimis în judecată pentru ucidere din culpă

Gabriel Oprea. Foto: b1.ro
Gabriel Oprea. Foto: b1.ro

Gabriel Oprea, fostul vicepremier și ministru al Afacerilor Interne, a fost trimis în judecată pentru comiterea infracțiunii de ucidere din culpă în cazul dosarului polițistului Bogdan Gigină, au anunțat procurorii DNA într-un comunicat de presă.

A fost trimis în judecată și Petre Mazilu, administratorul firmei GENERAL MPM IMPEX SRL, tot pentru ucidere din culpă (este vorba despre firma care executa lucrări pe carosabil în zona în care s-a produs accidentul care a dus la moartea polițistului).

În seara de 20 octombrie 2015, agentul de politie Gigină Bogdan-Cosmin, în vârstă de 28 de ani, a fost implicat într-un accident de circulație pe o stradă din municipiul București, în urma căruia a suferit o hemoragie cranio-cerebrală și mai multe leziuni care au cauzat decesul acestuia.

La momentul producerii accidentului, victima făcea parte dintr-un dispozitiv de însoțire a ministrului Gabriel Oprea, care preceda în trafic autoturismul în care se afla ministrul. La momentul producerii accidentului, ministrul Gabriel Oprea se deplasa către locuința sa.

Potrivit rechizitoriului, accidentul rutier care a determinat decesul polițistului rutier Gigină Bogdan-Cosmin s-a produs ca urmare a nerespectării, de către inculpații Gabriel Oprea (la acea dată ministru al afacerilor interne), Mazilu Petre (administrator și unic asociat al General MPM Impex SRL) și General MPM Impex SRL, a dispozițiilor legale și a măsurilor de prevedere pentru exercitarea unor activități (activitatea de însoțire a ministrului de către polițiști rutieri în cazul celui dintâi, respectiv activitatea de realizare a unor lucrări în carosabil în cazul celor din urmă).

Concret, începând cu preluarea, la începutul anului 2014, a funcției de ministru al Afacerilor Interne, inculpatul Gabriel Oprea a dispus – cu încălcarea dispozițiilor legale privind însoțirea demnitarilor de către poliția rutieră – însoțirea sa permanentă de către un dispozitiv de poliție rutieră, iar din luna iunie 2015 a dispus ca din acest dispozitiv să facă parte și un polițist rutier motociclist.

DNA: Gabriel Oprea „și-a conferit drepturi în mod discreționar”

În acest mod, ministrul de interne de la acea dată Gabriel Oprea și-a conferit, în mod discreționar, „drepturi” neprevăzute de cadrul legal, „drepturi” a căror exercitare a presupus punerea unor polițiști rutieri în situații de risc sporit, și totodată a impus ca deplasarea echipajelor de poliție rutieră să se facă în regim de viteză sporită, arată procurorii.

„Pe cale de consecință, inculpatul Gabriel Oprea a pus polițiștii rutieri care au executat această activitate de însoțire într-o situație permanentă de risc sporit, obligându-i să participe la o activitate cu un potențial ridicat de producere de evenimente rutiere”, se menționează în comunicatul de presă al DNA.

Referitor la inculpații Petre Mazilu și General MPM Impex SRL, a rezultat că aceștia, cu încălcarea dispozițiilor legale privind executarea semnalizării rutiere, nu au luat măsuri pentru instruirea angajaților cu privire la modalitatea corectă de realizare a semnalizării rutiere aferente lucrărilor executate pe partea carosabilă și au pus la dispoziția angajaților semne rutiere realizate artizanal, neconforme standardelor de siguranță, faptă care a avut ca urmare realizarea total necorespunzătoarea a semnalizării rutiere aferente unei lucrări executate pe strada Știrbei Vodă din București, în zona în care s-a produs accidentul.

Victima circula cu 84 km/h

Potrivit probelor administrate în rechizitoriu a rezultat faptul că inculpații Gabriel Oprea, Mazilu Petre și General MPM Impex SRL, au prevăzut posibilitatea producerii unui accident rutier letal, însă au socotit fără temei că un astfel de rezultat nu se va produce.

Concret, în cauză s-au analizat următoarele aspecte relevante, mai arată procurorii:
– la momentul producerii accidentului victima Gigină Bogdan-Cosmin făcea parte dintr-un dispozitiv de însoțire a ministrului de interne Gabriel Oprea,
– în momentul imediat anterior producerii accidentului victima circula cu o viteză de 84 km/h, în condiții de vizibilitate redusă determinate de întuneric și ploaie,
– dinamica producerii accidentului și lipsa unor manevre de frânare determină concluzia că victima nu a văzut obstacolele de pe carosabil (amenajările rutiere temporare) înainte de a intra în contact cu primul dintre acestea.

DNA: „Gabriel Oprea a impus ca deplasarea să se facă cu viteză foarte ridicată”

„Cu privire la primele două cauze, respectiv prezența victimei ca motociclist într-o coloană oficială, viteza de deplasare și neadaptarea acesteia la condițiile meteorologice, a rezultat că aceste activități au fost determinate și că îi sunt imputabile inculpatului Gabriel Oprea. Concret, conform probelor administrate se reține că fostul ministru de interne Gabriel Oprea este cel care a impus, folosindu-se de ascendentul conferit de funcția sa și conferindu-și în mod discreționar drepturi neprevăzute de cadrul legal ce reglementează însoțirea demnitarilor, ca deplasarea să se facă cu viteză foarte ridicată, cauză care a contribuit la producerea accidentului rutier care a dus la decesul victimei Gigină Bogdan-Cosmin”, se mai arată în comunicatul de presă.

În ceea ce privește semnalizarea deficitară a obstacolelor existente pe carosabil, a rezultat că această cauză a accidentului este imputabilă societății comerciale General MPM Impex S.R.L. (care executa pe suprafața carosabilă o lucrare la instalația subterană de gaze naturale) și lui Petre Mazilu, administratorul societății comerciale. Semnele de circulație nu erau reflectorizante și erau amplasate la aproximativ 11,5 metri înainte de zona lucrărilor. Potrivit prevederilor legale, semnele de circulație trebuiau să fie reflectorizante.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Noua metodă folosită de hoți. Cum a fost furat un român în Bulgaria de 1 Mai

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.