G4Media: Cumpănașu e pus sub acuzare de DNA pentru fraudă cu fonduri europene

Alexandru Cumpănașu
Foto: Pagina de Facebook Alexandru Cumpănașu

Alexandru Cumpănașu, fost candidat la alegerile prezidențiale, a fost pus sub acuzare de DNA Constanța pentru furnizarea de date false într-un proiect cu fonduri europene derulat la SNSPA, potrivit unor surse apropiate parchetului anticorupție, citate de jurnaliștii de la G4Media.ro.

Procurorii îl suspectează pe Cumpănașu că ar fi mințit că are studii superioare atunci când a aplicat pentru postul de expert în cadrul proiectului „Consolidarea cadrului pentru creșterea calității serviciilor publice și sprijinirea dezvoltării la nivel local” (SIPOCA 9), implementat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, prin Direcția pentru Descentralizarea Administrației Publice, în parteneriat cu SNSPA, potrivit G4Media.ro.

În timpul campaniei electorale pentru prezidențiale presa a dezvăluit că Alexandru Cumpănașu nu are studii superioare.

Imediat, SNSPA a avut o reacție: „Conducerea Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA) a decis reverificarea legalității procedurilor privind angajarea domnului Alexandru Cumpănașu, în cadrul proiectului „Consolidarea cadrului pentru creșterea calității serviciilor publice și sprijinirea dezvoltării la nivel local” (SIPOCA 9).

Deși acest proiect a făcut obiectul mai multor verificări interne și externe (Curtea de Conturi, Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene etc.), în conformitate cu procedurile legale, conducerea SNSPA a decis această nouă verificare internă pentru a clarifica situația privind studiile absolvite de domnul Alexandru Cumpănașu. Precizăm că, la angajare, domnul Cumpănașu a semnat olograf un document prin care certifică îndeplinirea condițiilor legale de exercitare a responsabilităților specifice unui post de expert, nivel de încadrare studii superioare”.

Cumpănașu a spus că are și o diplomă care atestă obținerea doctoratului la Universitatea V.I. Vernadsky Taurida din Ucraina. Conform acestuia, diploma ar fi fost acordată pentru „meritele avute în timpul invaziei Peninsulei Crimeea de către Rusia”.

Alexandru Cumpănașu a devenit masterand la o universitate din Elveția, însă nu a terminat o facultate, potrivit CV-ului său. Cumpănașu a reacționat la această informație intrând în direct la Realitatea TV spunând că „din punctul meu de vedere, da, am studii superioare și cu mult superioare celor pe care unii dintre ei se laudă că le-au făcut la Spiru Haret”.

„Academia Regală” (OUS) din Elveția la care Cumpănașu a obținut diploma de master este parteneră a Universității Taurida din Ucraina care i-a acordat titlul de „doctor onorific”. „Toți studenții OUS pot primi diplome duale cu Universitatea Taurida pentru toate programele și nivelurile”, se spune pe site-ul instituției elvețiene.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.