Furtună politică în Marea Britanie. Regina suspendă Parlamentul

FOTO: PublicDomainPictures/Pixabay.com
FOTO: PublicDomainPictures/Pixabay.com

Regina Elisabeta a II-a suspendă Parlamentul la cererea guvernului condus de Boris Johnson. Parlamentul britanic va fi suspendat imediat ce aleșii se întorc la muncă, de la jumătatea lunii septembrie, până pe 14 octombrie.

Acest lucru, potrivit BBC, se va întâmpla cu numai câteva săptămâni înainte de termenul pentru Brexit și îi va împiedica pe parlamentari să aibă vreun cuvânt de spus în ceeea ce privește o decizie de ieșire a Marii Britanii din UE fără un acord.

În această dimineaţă am vorbit cu Majestatea Sa Regina pentru a-i cere să oprească sesiunea parlamentară curentă în a doua săptămână a lunii septembrie, până la începerea celei de-a doua sesiuni parlamentare în data de 14 octombrie”, a scris Boris Johnson.

După declarația lui Boris Johnson mai mulți parlamentari din opoziție au spus că vor să blocheze o ieșire fără acord și că s-ar putea depune o moțiune de cenzură care ar duce la căderea guvernului și la alegeri anticipate.

În urmă cu două săptămâni, noul premier al Marii Britanii anunța că duce la bun sfârșit Brexit-ul și se pregătește inclusiv de un scenariu fără acord.

Ministrul responsabil de Brexit din guvernul condus de proaspătul premier Boris Johnson, un aprig susținător al ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, a anunțat pe Twitter că a semnat ordinul de abrogare a aderării Regatului Unit la UE.

Jurnaliștii de la The Times au denumit ieșirea fără acord din UE a Marii Britanii „Operațiunea Haos”.

Potrivit jurnaliștilor britanici, Regatul Unit se va confrunta cu penurii de combustibil, alimente şi medicamente dacă părăseşte Uniunea Europeană fără un acord de tranziţie, riscând blocarea porturilor şi o frontieră dură în Irlanda. Potrivit Europa Liberă, această prognoză, care a fost realizată de biroul guvernului, mai arată că 85% dintre camioanele care folosesc principalele puncte de trecere ale Canalului Mânecii „ar putea să nu fie pregătite” pentru vămile franceze, ceea ce e probabil să ducă la aglomerarea porturilor timp de până la trei luni, până când traficul se va ameliora.

FOTO: PublicDomainPictures/Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.