Furtuna letală din vestul țării. De ce s-a produs? Iohannis vrea un sistem de avertizare a populației

Imagini din Lugoj, după furtună. Foto: Facebook Radio Șanț
Imagini din Lugoj, după furtună. Foto: Facebook Radio Șanț

Opt persoane au murit și peste 130 au fost rănite în urma unei furtuni puternice care a avut loc ieri în vestul țării.

Potrivit meteorologilor, fenomenul extrem a fost provocat de un cumul de factori, parametrii atmosferici având potențialul maxim pentru o astfel de furtună, cu rafale de vânt care au avut și 100 kilometri pe oră.

Furtuna a fost provocată de de deplasarea extrem de rapidă a sistemelor noroase asociate frontului atmosferic în deplasare dinspre sud est spre nord vest, alimentând vântul la nivelul solului.

Formațiunile noroase în cauză au avut o înălțime de 12-13 kilometri. Cu toate că ar fi trebuit emisă o avertizare de furtună, cetățenii afectați nu au aflat despre fenomenul meteorologic extrem decât din proprie experiență.

Potrivit meteorologilor, judeţul Mureş este astăzi sub cod portocaliu de furtună până la ora 21:30, iar judeţele Alba şi Sibiu până la ora 21:00. De asemenea, judeţele Hunedoara, Caraş-Severin, Botoşani, Suceava, Harghita, Braşov, Bistriţa-Năsăud, Timiş se vor afla sub cod galben de furtună, până la ora 22:00.

Președintele Klaus Iohannis a cerut măsuri urgente pentru evitarea unor situații similare.

„Protejarea vieții cetățenilor și prevenirea populației în cazuri extreme sunt obiective prioritare ale Guvernului. În contextul creșterii frecvenței și intensității fenomenelor meteo periculoase, nu pot fi tolerate niciun fel de disfuncționalități în procesul de comunicare internă a instituțiilor statului, care au datoria nu doar de a interveni pentru a remedia consecințele dezastrelor, dar și de a preveni, prin diseminarea în timp util de informații care să avertizeze populația asupra pericolelor iminente”, se arată într-un comunicat de presă al Administrației Prezidențiale.

”Solicit Guvernului să ia urgent măsurile care se impun pentru implementarea unui sistem de avertizare rapidă a populației, dar și pentru perfecționarea procedurilor de management integrat al situațiilor de criză. Absența unui astfel de sistem reprezintă un factor de risc la adresa siguranței naționale. Existența unui asemenea sistem ar fi putut evita tragedii precum cele petrecute în cursul zilei de duminică. Este inadmisibil ca într-o țară precum România, recunoscută pentru numărul mare de specialiști IT și pentru viteza de Internet, să nu existe până acum o inițiativă guvernamentală prin care să fie realizat un sistem de avertizare pentru toți cetățenii”, a adăugat președintele.

Premierul Mihai Tudose este de acord.

„Nu se poate lua pe planeta asta o măsură fizică împotriva unei furtuni, unui viscol sau… Ceea ce va fi o prioritate, începând cu ziua de astăzi, să stabilim un sistem de alarmare funcțional. Este o idee, m-am sfătuit și azi-noapte cu specialiștii, ca, prin intermediul intermediul rețelelor de telefonie mobilă, toți cei aflați în zonele unde există pericol să se petreacă aceste fenomene extreme să primească o avertizare pe telefon și aici va trebui să lucrăm cu ISU și cu operatorii de telefonie mobilă. De asemenea, rolul radioului public este, după părerea mea, esențial în acest sens”, a declarat șeful Guvernului.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.