Funcționează strategia suedeză? De ce nu a impus restricții stricte și această țară nordică

Foto: Pixabay

În timp ce majoritatea Uniunii Europene, dar și țări extracomunitare precum Norvegia sau Elveția, au impus restricții draconice pentru prevenirea răspândirii coronavirusului, Suedia a decis să nu își bage cei 10 milioane de locuitori în carantină.

Guvernul i-a sfătuit pe suedezi să muncească mai mult de acasă și să evite locurile aglomerate, precum restaurantele sau barurile – care sunt în continuare deschise -, însă nu a impus niciun fel de restricție formală.

În schimb, conducerea statului nordic le-a cerut cetățenilor ”să se comporte matur” și nu a fost dată nicio amendă pentru nerespectarea recomandărilor oficiale.

Spre deosebire de suedezi, vecinii scandinavi din Danemarca, Finlanda și Norvegia au fost printre primii care au impus carantina în Europa, în contextul pandemiei de COVID-19.

Danemarca a fost a doua țară din Europa care a impus restricții, în 11 martie, iar Norvegia i-a urmat exemplul o zi mai târziu, în timp ce Finlanda a luat măsuri în 17 martie, scrie Euronews.

Numărul deceselor în Suedia, mai mare decât în toate celelalte țări nordice la un loc

Cu toate că este prea devreme pentru a trage concluzii despre eficiența măsurilor luate, în Danemarca, Finlanda și Norvegia au murit mult mai puțini oameni de coronavirus decât în Suedia, unde numărul deceselor crește mult mai rapid.

În Danemarca, de exemplu, țară cu 5,6 milioane de locuitori, au fost confirmate 5.819 de infectări și 247 de decese. Țara a anunțat că ar putea redeschide școlile în 15 aprilie.

În Norvegia au fost semnalate 6.314 de cazuri și 113 decese. Norvegienii vor redeschide grădinițele în 20 aprilie, iar o săptămână mai târziu vor reîncepe și cursurile școlare.

În Finlanda au murit doar 48 de oameni de coronavirus, iar 2.769 au fost infectați.

În schimb, în Suedia numărul victimelor a ajuns la 887.

Premierul suedez, Stefan Lofven, spune că decizia de a menține țara deschisă în timpul pandemiei de COVID-19 nu este o formă de negare a situației, ci doar o urmare a recomandărilor făcute de autoritățile medicale ale țării.

În tot acest timp, suedezii își continuă viața într-un ritm mult mai apropiat de cel normal decât restul europenilor.

”Nu aș spune că străzile sunt pline, dar nici goale nu sunt”, a spus Mardin Baban, un antreprenor din Stockholm, pentru sursa citată.

”Cred că guvernul suedez a luat precauțiile necesare”, a mai precizat acesta, adăugând: ”Ni s-a spus să așteptăm o creștere a numărului de decese în săptămânile viitoare”.