Fumul din Australia a ajuns în Chile și Argentina. Iohannis vrea ca România să ofere ajutor

Foto: earthobservatory.nasa.gov
Foto: earthobservatory.nasa.gov

Fumul incendiilor din Australia a traversat Pacificul și a ajuns în Chile și Argentina. Informațiile au fost confirmate de serviciile meteorologice din America de Sud.

România are forțe pregătite pentru a fi trimise în sprijinul Australiei, care se confruntă cu incendii devastatoare. Uniunea Europeană a activat, luni seară, Mecanismul de Protecție Civilă, iar Ministerul român de Interne a anunțat că răspunde acestui apel.

La nivelul Uniunii va fi constituită o rezervă de forțe de intervenție și salvare pe care oficialii australieni o pot accesa în totalitate sau parțial, precizează MAI. Între timp, în Australia, bilanţul a ajuns la 25 de morţi, 8 milioane de hectare şi 2.000 de case distruse de foc.

„Ministerul Afacerilor Interne răspunde apelului lansat la nivel european și are forțe pregătite pentru a fi trimise în Australia. La nivelul Uniunii Europene a fost activat Mecanismul de Protecție Civilă (EUCPM), ca urmare a incendiilor generalizate din Australia”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Ministerul de Interne.

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, l-a informat pe premierul României cu privire la solicitarea Centrului de Coordonare, care a dispus transmiterea informațiilor referitoare la resursele umane și logistice ce pot fi pregătite pentru dislocarea în Australia.

„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a fost informat cu privire la resursele de care dispune țara noastră și a transmis ca, în urma solicitărilor, România să ofere ajutor în cel mai scurt timp.

Ca urmare a activării Mecanismului European de Protecție Civilă, la nivelul Uniunii Europene va fi constituită o rezervă de forțe de intervenție și salvare în caz de dezastre, pusă la dispoziție de țările ce dețin capacități în domeniu, pe care oficialii australieni o pot accesa în totalitate sau parțial, în funcție de necesități și de evoluția situației din acest stat”, se arată într-un comunicat de presă.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.