Fumatul în cluburi și restaurante ar putea deveni din nou legal

Fumatul ar putea fi permis din nou pe terase și în camere special amenajate, potrivit unui proiect de lege. Reglementarea a trecut tacit de Senat, iar votul decisiv va fi dat în Camera Deputaților, potrivit jurnaliștilor de la Profit.ro.

În proiect se precizează faptul că fumatul este permis și în camere special amenajate, condiția fiind ca acestea „să servească exclusiv fumatului și activităților asociate fumatului, cum ar fi de exemplu consumul de cafea, băuturi calde sau băuturi răcoritoare, etc”.

La jumătatea lunii trecute, propunerile de „relaxare” a legii care reglementează fumatul în public au fost respinse de Camera Deputaților, care este for decizional.

De asemenea, Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege prin care țigările cu arome vor fi interzise. Este vorba despre transpunerea unei directive europene din domeniul tutunului.

Țigările cu arome vor dispărea la 30 zile după publicarea în Monitorul Oficial a legii. Cele mentolate urmează să nu se mai comercializeze începând cu 2019.

Începând cu data intrătii în vigoare a legii, producătorii trebuie să fabrice pachetele de țigări conform unor noi reguli. Pachetele vor avea imagini grafice cu pericolele fumatului, pe ambele fețe, pe 65% din suprafață.

Potrivit unui sondaj realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES), fumătorul român are între 18 și 35 de ani, fumează mai puțin de jumătate de pachet de țigări pe zi și plătește pentru acest viciu între 51 și 100 de lei pe săptămână.

Prima țigară o fumează în primele 30 de minute după ce se trezește. Sondajul mai arată că 18% dintre români fumează tutun zilnic, iar 7% spun că fumează, dar mai rar.
Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandarea editorilor GreatNews:

https://greatnews.ro/luminita-voica-atelier-maria-bijuterii/