Frunzăverde, condamnat la închisoare pentru susținerea ilegală a lui Iohannis

Președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Sorin Frunzăverde, unul dintre cei mai importanți membri PNL, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru trafic de influență. Acesta a fost trimis în judecată într-un dosar care are legătură cu alegerile prezidențiale din 2014.

Sorin Frunzăverde a fost acuzat că a organizat cu patru zile înainte de al doilea tur al alegerilor prezidențiale o ședință în care a făcut un plan cum să obțină mai multe voturi pentru Klaus Iohannis. De asemenea, în același dosar, vicepreședintele CJ Caraș-Severin, Ionesie Ghiorghioni, a fost condamnat la 3 ani și 4 luni de închisoare cu executare.

Decizia Tribunalului Caraș-Severin nu este definitivă și poate fi atacată la o instanță superioară.

Potrivit rechizitoriului procurorilor DNA, în perioada cuprinsă între cele două tururi de scrutin ale alegerilor prezidențiale din luna noiembrie 2014, inculpatul Frunzăverde Sorin și-a folosit influența pe care o avea în calitatea sa de președinte al Consiliului Județean Caraș Severin și de vicepreședinte al unui partid, asupra inculpatului Ghiorghioni Ionesie, vicepreședinte al Consiliului Judetean și membru în același partid politic, în scopul obținerii unor foloase necuvenite, respectiv să obțină, în al doilea tur de scrutin, un număr mai mare de voturi pentru candidatul formațiunii din care făceau parte și, implicit, să-și consolideze poziția în cadrul acestei formațiuni politice, dar și în plan administrativ, prin condiționarea repartizărilor bugetare de rezultatul votului.

Ulterior, în zilele de 12 si 13 noiembrie 2014, inculpatul Ghiorghioni Ionesie a luat legătura cu 9 primari cărora le-a solicitat, folosindu-se de autoritatea și influența sa de vicepreședinte al Consiliului Județean Caraș Severin, să facă demersuri favorabile în direcția respectivă.

De asemenea, pentru a-i determina să procedeze în acest sens, inculpatul Ghiorghioni Ionesie le-a transmis acestora că, de rezultatul votului, vor depinde alocările bugetare efectuate de Consiliul Județean către primarii în anii 2015 și 2016 (respectiv până la terminarea mandatului conducerii CJ Caraș Severin).

La data de 18 noiembrie 2014, în urma unui accident rutier provocat de autoturismul pe care îl conducea, soldat cu rănirea ușoară a mai multor persoane, inculpatul Ghiorghioni Ionesie a determinat trei persoane să facă declarații necorespunzătoare adevărului, în sensul că acestea au relatat faptul că mașina implicată în coliziune fusese condusă de către una dintre ele.

Pentru aceasta, Ghiorghioni Ionesie a uzat de mijloace de corupere, constrângere, precum și prin folosirea autorității și influenței sale de vicepreședinte al Consiliului Județean, președinte al unui composesoratului și de președinte al unei asociații de vânătoare.

De asemenea, în exercitarea atribuțiilor de serviciu de vicepreședinte al Consiliului Județean, inculpatul Ghiorghioni Ionesie a emis un act intitulat „Împuternicire” prin care se atestă în mod neconform realității faptul că în data de 18.11.2014, una din cele trei persoane a fost împuternicită să conducă autoturismul respectiv, aparținând Consiliului Județean Caraș Severin. Acest act a fost depus ulterior la dosarul de daune al societății de asigurare.

Dacă acest articol vi s-a părut util și vreți să fiți la curent și cu alte oferte de pe piața locurilor de muncă, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor greatnews.ro:

Joburi de vis în Santorini, cea mai frumoasă insulă a Europei
6 plaje noi pe litoralul românesc
O caricatură umilește refugiații ajunși în Europa. Băiețelul găsit mort pe plajă, personaj principal
Un oraș din România găzduiește cel mai bun festival din Europa

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.