Fructele și legumele care au cele mai multe pesticide

FOTO: ElasticComputeFarm/Pixabay.com
FOTO: ElasticComputeFarm/Pixabay.com

Până la 10 pesticide diferite poate ingera o persoană din fructele sau legumele vândute în magazinele din România. Un raport al Autorității Naționale Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) arată că leguma în care s-au găsit cele mai multe chimicale a fost cartoful, iar fructul cu cele mai multe pesticide a fost mărul, potrivit adevarul.ro.

S-au găsit pesticide pe 98% din mostrele de fructe și legume testate. Cel mai des, fructele și legumele conțin imazalil. Imazalil (E233) este pesticidul care acoperă coaja citricelor, conform Asociaţiei InfoCons. Este o substanţă autorizată în 24 de state membre, inclusiv în România, începând de la 1 ianuarie 2012, până la 31 decembrie 2021, iar limita maximă admisă este 5 mg/kg, la citrice.

În general, strugurii, roşiile şi lămâile conţin între două şi şapte pesticide diferite, iar merele, între două şi şase.

Potrivit ANSVSA, s-au găsit mai multe tipuri de pesticide la: cartofi, căpșune, mere, nectarine, piersici, țelină, struguri, cireșe, spanac, ardei gras, roșii și castraveți. La polul opus, alimentele cu mai puține chimicale au fost: avocado, porumb, ananas, varză, mazăre, ceapă, sparanghel, mango, papaya, kiwi, vinete și pepene.

ANSVSA recomandă respectarea mai multor reguli pentru a scădea cât mai mult cantitatea de pesticide ingerată. Fructele și legumele trebuie spălate bine cu apă călduță, iar unde e cazul, să fie curățate de coajă.

Roşiile, piersicile, merele, perele etc. trebuie spălate riguros timp de cel puţin trei minute, după care să fie lăsate într-un vas cu apă în care este adăugat puţin bicarbonat de sodiu, care are calitatea de a elimina unele pesticide.

De asemenea, se mai recomandă și evitarea consumului de fructe și legume cultivate în extrasezon, pentru că atunci s-ar folosi cele mai multe substanțe chimice ca să conserve cât mai bine produsele.

FOTO: ElasticComputeFarm/Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.