Fraudă uriașă descoperită în sănătate. DNA a trimis în judecată 90 de inculpați

FOTO: DarkoStojanovic/Pixabay.com
FOTO: DarkoStojanovic/Pixabay.com

Direcția Națională Anticorupție a trimis în judecată 90 de inculpați: 59 de persoane fizice și 31 de societăți comerciale de îngrijiri medicale deoarece au fraudat Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului București cu peste 20 de milioane de lei, adică 4,5 milioane de euro, prin decontarea ilegală a unor servicii de îngrijiri medicale la domiciliu fictive.

Printre cei trimiși în judecată se numără foarte mulți foști șefi de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate și Casa Națională de Asigurări de Sănătate a Municipiului București.

Printre inculpați se numără:

Marian Burcea, la data faptelor președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (C.N.A.S), acuzat de:
– constituire a unui grup infracțional organizat,
– folosirea influenței, în exercițiul funcției de conducere din cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obținerii de foloase necuvenite,
– abuz în serviciu

Alin-Sergiu Costache, la data faptelor șef al Direcției Generale de Monitorizare Antifraudă din C.N.A.S, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de
– constituire a unui grup infracțional organizat,
– complicitate la săvârșirea infracțiunii de folosire a influenței, în exercițiul funcției de conducere din cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obținerii de foloase necuvenite,
– complicitate la abuz în serviciu

Lucian-Vasile Bara, președintele C.A.S.M.B. până la 13 iulie 2017, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
– constituire a unui grup infracțional organizat,
– două infracțiuni de abuz în serviciu

Alături de cele 59 de persoane fizice au fost trimise în judecată 31 de societăți comerciale de îngrijiri medicale, majoritatea cu sediul în București, pentru săvârșirea infracțiunii de înșelăciune în formă continuată.

Modalitatea de operare era următoarea: obținerea de C.N.P.-uri și de acte medicale de la persoane asigurate la C.A.S.M.B., folosirea acestora pentru întocmirea în fals a dosarelor de solicitare de îngrijiri medicale la domiciliu, depunerea dosarelor la C.A.S.M.B. de către persoane neîmputernicite, folosirea frauduloasă a cardurilor de sănătate cu prilejul semnării electronice a serviciilor medicale pentru decontarea unor servicii medicale neprestate sau prestate în condiții ilegale, transmiterea online a unor date false în sistemul informatic unic integrat al asigurărilor sociale de sănătate (S.I.U.I.).

Sumele de bani decontate ilegal de la C.A.S.M.B. au fost delapidate de administratorii furnizorilor de îngrijiri medicale la domiciliu, fiind cheltuite în interes personal și pentru plata membrilor grupului infracțional, arată procurorii DNA.

„Protecția grupării era asigurată de persoane din conducerea celor două instituții care, deși erau la curent cu activitățile nelegale, refuzau să facă verificări și ca urmare să dispună sancțiuni. Un aspect particular al prezentei grupări infracționale l-a constituit sentimentul de temere generat în rândul funcționarilor publici și al furnizorilor de servicii medicale din sistemul asigurărilor sociale de sănătate, stare indusă de conducerea C.A.S.M.B. și C.N.A.S., care a profitat de faptul că ei fac legile și tot ei le și aplică, că pot elimina de pe piață orice furnizor care nu respectă regula de a nu vorbi despre fraudele din sănătate, că pot concedia orice funcționar public care nu se supune orbește scopurilor grupării”, arată DNA în comunicatul de presă.

C.A.S.M.B a făcut plăți care nu li se cuveneau celor 31 de firme în cuantum total de 20.040.591 de lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel București.

Cele 31 de societăți medicale trimise în judecată:

1. ASOCIAȚIA MEDICALĂ SFINȚII ARHANGHELI,
2. S.C. ALMIS ÎNGRIJIRI MEDICALE S.R.L,
3. S.C. ANUBITA MEDICAL S.R.L,
4. S.C. BEST CARE SOLUTIONS S.R.L,
5. S.C. BETA MEDICAL SERVICE S.R.L,
6. S.C. BROTAC MEDICAL CENTER S.R.L,
7. S.C. CARE CONCEPT MED S.R.L,
8. S.C. CLARITAS SERVICII MEDICALE S.R.L,
9. S.C. DR. EVOLUTION MEDICAL S.R.L,
10. S.C. DR. HOUSE MEDICAL ASISTENTS S.R.L,
11. S.C. FLORIDOR MEDICAL S.R.L,
12. S.C. FRONTIDA S.R.L,
13. S.C. GENTILE HOMECARE S.R.L,
14. S.C. HOME KINETO S.R.L,
15. S.C. HOME MED EXPERT S.R.L,
16. S.C. HOME MEDICAL ASSISTANCE S.R.L,
17. S.C. HOME MEDICAL CONCEPT S.R.L,
18. S.C. ISADEEA MEDICAL S.R.L,
19. S.C. LARA MED SERV S.R.L,
20. S.C. MAVRO MED-SERV S.R.L,
21. S.C. MIA HOMECARE S.R.L,
22. S.C. MICON LIFE S.R.L,
23. S.C. P.U.S.A. MEDICAL CARE S.R.L,
24. S.C. PRIVATE HOME CARE S.R.L,
25. S.C. RECOVERY MED SERV S.R.L,
26. S.C. SALVITAE S.R.L,
27. S.C. SANOCARE MEDICAL CENTER S.R.L,
28. S.C. SPITALUL DE ACASĂ S.R.L,
29. S.C. TASIA MED S.R.L,
30. S.C. UNIX MEDICAL EXPERT S.R.L,
31. S.C. ZEN MEDICAL CENTER S.R.L.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.