Fraudă uriașă în sănătate. Decontări fictive, medici și asistenți implicați în înșelăciune

FOTO: DarkoStojanovic/Pixabay.com
FOTO: DarkoStojanovic/Pixabay.com

Aproximativ 50 de persoane – medici de familie, medici de specialitate, asistenți medicali, reprezentanți ai unor societăți comerciale – sunt suspectate de procurorii DIICOT de fraudă. În total, frauda se ridică la 10 milioane de lei.

Procurorii efectuează miercuri, 9 mai, 68 de percheziții domiciliare în toate județele României, inclusiv în municipiul București, într-o cauză penală în care se fac cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals intelectual, uz de fals, înşelăciune, constituirea unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu şi fraudă informatică.

Concret, începând cu anul 2013, mai multe persoane de pe teritoriul județului Mureș și nu numai, având calitatea de cadre medicale (medici de familie, medici de specialitate, asistenți medicali), au falsificat în mod repetat înscrisuri oficiale, respectiv bilete de trimitere, prescripții medicale și registre, prin care au atestat fapte și împrejurări necorespunzătoare adevărului (diagnostice fictive, efectuarea de consultații, dispozitive medicale recomandate fictiv).

Astfel, se recomanda a fi decontate de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate dispozitive medicale identificate cu codul C05 – catetere urinare, dispozitive care nu erau necesare pacienților.

Toate aceste fapte au fost comise în beneficiul a două societăţi comerciale, ambele cu sediul în Târgu Mureș, care în mod scriptic asigurau livrarea acestor produse către pacienți situați pe întreg teritoriul țării, fiind încasată astfel contravaloarea acestora în mod injust.

Din verificările efectuate până în acest moment se estimează că prejudiciul este de circa 10 milioane de lei.

În prima fază, la sediul DIICOT – ST Târgu Mureș urmează a fi audiate circa 50 de persoane.

Acţiunea este efectuată cu sprijinul polițiștilor din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate – I.G.P.R., precum şi al Serviciului Judeţean Anticorupţie Mureş şi al Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală – Direcţia Regională Sibiu.

La activităţi participă poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mureş şi jandarmi din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Mureş.

Andreea Dogar
Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.

1 COMENTARIU

  1. Din pacate, sistemul judiciar romanesc este atat de tolerant incat incurajeaza astfel de comportamente infractionale. Medicii stiu ca nu risca nimic, procedura fiind foarte simpla: recunosc faptele, intra in procedura simplificata, primesc pedepse cu suspendare si, pana se incheie procedura judiciara a si trecut 1 an si sunt reabilitati, iar a doua zi intra in cabinet si nenorocesc alti bieti pacienti, platitori resemnati de CASS. Cred ca infractionalitatea endemica comisa de medicii de familie s-ar reduce masiv daca medicul ar sti ca va primi cel putin 20 de ani de inchisoare pentru genocidul pe care il provoaca prin omorurile deosebit de grave pe care le produce asupra pacientilor, carora le pune diagnostice pe baza de analize false sau carora nu le acorda asistenta, desi stie ca acestia se afla in pericol datorita agravarii bolilor de care sufera. In caz contrar, romanii nevinovati vor contiuna sa moara ca puii, fiindca justitia nu ii apara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.