Frații olandezi care aduc la viață istoria României cu ajutorul tehnologiei

Când vizitezi Cetatea Medievală a Sighișoarei, principala atracție turistică ce face furori printre turiști este Turnul cu Ceas, ori Casa Vlad Dracul. Totuși, foarte puțini știu de existența unor locuri, aparent neînsemnate, dar pline de istorie și lucruri care nu se găsesc în manualele de istorie și nici într-un muzeu obișnuit.

Unul din locurile acestea este Mystical Transilvania. Un muzeu destul de neobișnuit la prima vedere, care îmbină tehnologia cu istoria. Locul unde poți afla cine a fost cu adevărat Vlad Țepeș cu ajutorul jocurilor de lumini și umbre și al efectelor speciale.

Pe lângă imaginea neobișnuită a muzeului, un alt lucru și mai interesant e faptul că acest muzeu, cu tot ce cuprinde el, a fost creat și este deținut de o familie româno-olandeză, cu opt copii.

Pentru a afla mai multe detalii despre muzeu și cum a luat ființă, am luat legătura cu Lemuel Cotoarbă, unul din cei opt frați care se ocupă de acest loc, care mi-a răspuns la câteva întrebări.

Reporter: Îmi poți face o scurtă istorie a familiei?

Lemuel Cotoarbă: Da, nu e foarte scurtă. Suntem mai mulți frați. Dar o să încep cu tata. El a crescut în Mediaș, și în momentul de față, de peste 20 de ani, lucrează cu copiii de acolo. În același timp are și o adunare, unde vin oameni în vârstă. Mama, pe de altă parte, vine din Olanda, un oraș numit Dokkum. Ea s-a ocupat cel mai mult de creșterea noastră, iar acum a început să predea lecții online de olandeză.

Suntem opt frați. Estera e cea mai mare și lucrează în domeniul fondurilor europene. Apoi vine Tymon. El a studiat dreptul timp de patru ani în Olanda și împreună cu el și alți doi frați am început afacerea noastră, Mystical Transilvania, care atunci se numea The Dracula Investigation. Apoi vine Eliott, process architect intr-o companie de IT din București. Lucrează și el cu noi la afacerea aceasta și el știe cam de toate. El ne ajută pe partea de finanțe, legislație și face și băuturi foarte bune la barul nostru. David e inginerul. El a făcut tot ce e legat de structura muzeului, tot ce vezi. Apoi vin eu, Lemuel, eu duc actele și hârtiile la primărie și învăț de la frații mei totul.

Mai am trei surori mai micuțe: Abbey, Shaina și Yenda. Abbey lucrează și ea în IT, Shaina e la facultatea de litere, ea e artista noastră. Îi place să cânte, chiar și la barul nostru face muzică live. Yenda e cea mai mică și asta înseamnă că e și cea mai vicleană. Dar și când trebuie să lucreze, lucrează foarte disciplinat. 

Reporter: Îmi poți spune cum s-au cunoscut părinții tăi? Cum a ajuns mama ta aici?

Lemuel Cotoarbă: Multă lume e curioasă cum s-au cunoscut părinții mei. Mama, împreună cu sora ei, făceau un tur al Europei cu trenul. Pe atunci exista un bilet cu care puteai călători prin toată Europa și acel tren a trecut și prin România. Asta era pe vremea lui Ceaușescu. În tren a stat lângă bunica mea, mama tatălui meu. Au stat de vorbă și bunica a invitat-o pe mama la masă. Așa s-au cunoscut părinții mei, după care mama a mai venit de trei ori în țară și după revoluție s-a dus și tata în Olanda, unde a stat vreo zece ani. S-au întors, apoi, amândoi în România, deoarece au simțit că vor să facă ceva aici în țară.

Reporter: Cum v-a venit ideea acestui proiect și cine a luat inițiativa?

Lemuel Cotoarbă: Ideea nu ne-a venit pe moment. La început ne-am gândit „hai să facem ceva”. Când m-am dus la München, unde începusem electrotehnica, eram mereu cu David acolo. Apoi într-o zi el mi-a spus că vrea să facă ceva diferit, eu am fost de acord și așa ne-am hotărât să îi sunăm și pe frații noștri. Am zis „băieți, hai să facem o afacere”. Nu știam ce, cum sau unde, dar după ce ne-am hotărât toți patru, am început să facem niște brainstorming. Și am ajuns la concluzia să începem în orașul în care am crescut, Sighișoara, pentru că îi cunoaștem pe mulți oameni de aici și ne și place orașul.

Majoritatea întrebărilor pe care ni le-am pus ne-au dus la răspunsuri legate de turism, deci ne-am gândit la o atracție turistică. Ne-am întrebat de ce vin mulți oameni să viziteze Sighișoara și răspunsul era Vlad Dracul. Cei mai mulți care vin, nu știu povestea lui adevărată, ci doar povestea legată de Dracula, vampirul. Noi ne-am gândit să arătăm povestea adevărată și de ce s-a ajuns la denumirea de Dracula. Cu toții am ales tematica aceasta.

Reporter: Când ați deschis localul și cum a fost la început?

Lemuel Cotoarbă: Am deschis în 2019, la sfârșitul lunii iulie. La început am fost fericiți că am terminat. Lucrasem șase sau șapte luni. Am căutat idei, un loc, cum să arate. În toată acea perioadă toți aveam două locuri de muncă. În ultimele două săptămâni, înainte de deschidere, am tras mult de noi ca să finisăm și să adăugăm lucruri.

Când am deschis, am crezut că am terminat treaba, dar oamenii nu prea veneau, deci era abia începutul și ne rămânea să ne gândim cum să ne facem mai cunoscuți. N-a ținut mult bucuria, trebuia să ne facem clienți.

Reporter: Cum e să ai o afacere în care să fie implicați doar membri ai familiei?

Lemuel Cotoarbă:„După un timp, afacerea a devenit parte din familie. Când ne întâlnim toți frații, râdem, glumim și la un moment dat vorbim despre ce să mai adăugăm la afacere. Mereu avem discuții despre îmbunătățirea afacerii. The Dracula Investigation a devenit deja un copil de-ai noștri.

Reporter: Au fost momente dificile care au îngreunat procesul de finalizare a muzeului?

Lemuel Cotoarbă: Au fost și momente grele și ușoare. Ca în viață. Când dădeam de vreo problemă, aveam un citat care spune așa: „future problems”. Ideea noastră era să rezolvăm ceva și apoi să trecem la următorul pas. Nu ne ajuta să enumerăm toate problemele, căci nu aveam cum să le rezolvăm pe toate odată. Iei pas cu pas ce e mai important și apoi iei la rând lista cu probleme.

Reporter: Care e obiectivul pe care vreți să îl atingeți și ce alte planuri aveți pe viitor legat de acest muzeu?

Lemuel Cotoarbă: Obiectivul principal este să încercăm în primul rând să îmbinăm istoria cu tehnologia, mai ales în România, pentru că avem o istorie foarte frumoasă și bogată. Lumea nu ne cunoaște istoria și vreau să încerc ca mai mulți oameni să afle mai multe despre istoria României. Și nu doar despre Vlad Țepeș. Am început cu el, dar sper ca în viitor să putem vorbi și despre alți domnitori.

Legat de muzeu, vrem să finisăm, să devenim mai cunoscuți. Vom vedea ce ne va spune viitorul, mai ales acum cu pandemia asta. Nu au fost cele mai ușoare vremuri, dar am trecut și peste asta.

Reporter: Ai vreun mesaj pentru viitorii turiști care vor vizita Sighișoara?

Lemuel Cotoarbă: Le-aș recomanda foarte mult să se plimbe foarte mult pe străduțele micuțe. Poate primăvara sau toamna când e cel mai colorat, atunci strălucește cel mai tare orașul nostru. Să nu se grăbească. Am întâlnit mulți care se grăbesc. Să meargă liniștiți, să nu viziteze doar o singură casă, să vadă toată cetatea, tot orașul, doar așa poți observa adevărata frumusețe a ei.

Articol scris de Bianca Chiș, studentă în anul I la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (FSPAC), din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj Napoca.