Frans Timmermans îi avertizează pe politicienii de la București: ”Vom interveni imediat”

FOTO: Gov.ro
FOTO: Gov.ro

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a lansat o serie de avertismente la adresa conducătorilor României, după ce în Colegiul comisarilor s-a discutat despre situaţia statului de drept din țara noastră.

”România trebuie continue reformele în Justiție și să nu distrugă progresul făcut în ultimii ani în lupta anticorupție. Vreau să avertizez guvernul să nu ia măsuri care să afecteze independența justiției și să creeze impunitate pentru funcționari și demnitari, precum rejudecarea sentințelor definitive ale condamnaților pentru corupție. O astfel de măsură ar face Comisia Europeană să acționeze imediat”, a spus olandezul Timmermans.

Timmermans a adăugat că a discutat în repetate rânduri cu premierul Dăncilă, în care a semnalat peste 40 de probleme.

Înaltul funcționar european cere rezultate urgente în ceea ce privește situația din România.

”Vorbitul de dragul vorbitului nu este suficient, avem nevoie de actiuni concrete ale guvernului român. Am avut un dialog și o discuție constructivă, însă din păcate nu am ajuns la concluzia că România s-a întors pe calea cea bună. Dacă aceste recomandări nu sunt urmate, Comisia Europeană va fi nevoită să acționeze”, a mai spus Frans Timmermans.

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene a atras atenția Guvernului de la București să nu adopte Ordonanțe de Urgență care ar putea periclita lupta anticorupție.

”S-ar putea ca în curând în România să se ia decizii care ar schimba sistemul judiciar, cu mare risc de impunitate pentru demnitarii de rang înalt. În acest caz, Comisia Europeană ar acționa imediat, în decurs de câteva zile, pentru a ne face bine înțeleasă poziția, pentru că nu avem timp de pierdut”, a mai spus Timmermans.

”Situația din România mă întristează, pentru că s-au făcut progrese reale în ultimii ani, iar persoanele corupte chiar au ajuns în spatele gratiilor. Iar acum suntem în situația în care s-ar putea crea impunitate pentru demnitarii de rang înalt. Mecanismul MCV a fost creat pentru a rezolva astfel de probleme”, a concluzionat acesta.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.