Francezii, șocați de românii care au urcat pe Mont-Blanc în pantaloni scurți și adidași. Un primar le cere să lase bani de înmormântare

FOTO: Hermann/Pixabay.com
FOTO: Hermann/Pixabay.com

Mai multe recomandări au fost emise luna trecută pentru turiști de autoritățile franceze, după ce, sugerează un primar, mai mulți turiști români s-au aventurat pe Mont-Blanc îmbrăcați necorespunzător, cu pantaloni scurți și cu adidași de stradă și nu încălțăminte specială pentru traseu montan.

În zona Couloir du Goûter, care duce spre Mont-Blanc, e riscant, pentru că din cauza secetei și a caniculei sunt căderi masive de pietre. Prefectul de Haute-Savoie și primarul din Saint-Gervais spune că au fost încălcate recomandările de mai mulți turiști, chiar dacă ghizii au decis să nu mai ducă pe nimeni acolo până cel puțin pe 15 august.

Primarul și consilierul departamental al Mont-Blanc, Jean-Marc Peillex, indică faptul că turiștii români au vrut să încerce ascensiunea în pantaloni scurți și adidași pe 30 iulie. „A fost necesar ca difuzorul elicopterului plutonului de jandarmi de înaltă munte să le dea ordin să se întoarcă înainte de a traversa coridorul Goûter.

În urma acestui incident, primarul a decis să ia măsuri mai drastice. De acum înainte, alpiniştii care totuşi decid să nu urmeze instrucţiunile vor trebui să plătească un 15.000 €, bani aferenţi costului pentru operaţiunile de salvare(10.000 €, dar şi costurilor de înmormântare a victimei (5.000 €), dacă se va ajunge la situaţia nefericită. Jean-Marc Peillex, adaugă că „este inadmisibil ca un contribuabil francez să suporte aceste taxe”.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.