Fostul director al Operei Naționale București spune că instituția s-ar putea desființa din motive politice

teatre în bucurești sectorul 5 opera națională bucurești
Opera Națională București. Foto: Pagina de Facebook Opera Națională București

Ministerul Culturii, condus de Raluca Turcan, a propus un proiect de hotărâre de guvern care prevede ca Opera Națională București și Centrul Național „Tinerimea Română” să se desființeze și în locul să fie înființată o instituție denumită Opera Română.

Fostul director al Operei Naționale București, Ștefan Ignat, susține că această transformare ar însemna că Opera devine o Casă de Cultură cu un profil mult mai divers, care să includă spectacole de jazz, pop, muzică lăutărească, operă și balet, potrivit G4Media.ro.

Decizia Ministerului Culturii vine în contextul în care Ștefan Ignat a câștigat în instanță dreptul de a deveni director al Operei Naționale București. Acesta a câștigat în 2022 concursul organizat pentru șefia instituției, însă a fost contestat în instanță.

Curtea de Apel i-a dat dreptat în iulie 2024 și a obligat Ministerul Culturii să încheie un contract de management cu directorul contestat, Ștefan Ignat.

Ștefan Ignat a fost director interimar în anul 2017. A câștigat poziția de manager în 2018, după un concurs al Ministerului Culturii. Celălalt candidat a contestat rezultatul și concursul a fost anulat. Ignat a redevenit director interimar. În 2021 a fost demis, după un scandal de hărțuire, iar în locul său a fost instalat Daniel Jinga.

 În 2022, Ministerul Culturii a organizat un concurs pentru ocuparea funcției de manager, însă acesta este blocat de procesul fostului director, Ștefan Ignat.

El revendică acum postul pentru următorii cinci ani la conducerea Operei.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.