Monumentul Buzludzha aduce cu nava Enterprise din Star Trek. Doar că impunătoarea clădire nu urma să se desprindă de pe munții bulgarilor și să exploreze noi galaxii, ci să-i preaslăvească pe liderii comuniști ai anilor `80. Acolo urmau să aibă loc manifestări cu mii și mii de oameni.

Potrivit Business Insider, monumentul este părăsit pe vârful muntelui încă de la căderea comunismului, în 1989 – 1990.

Construcția a fost terminată în 1981, iar acum mai multe guverne se chinuiesc să reabiliteze construcția deoarece ruina a devenit un punct de atracție în rândul turiștilor. Doar că suma necesară se ridică la 20 de milioane de dolari, mult prea mult față de ce și-ar permite guvernul.

Clădirea se află chiar pe vârful Buzludzha, de unde îi vine și numele, la 200 de kilometri distanță de Sofia. Drumul până la ea este unul anevoios, având zone nepavate. Asta era și ideea, să se ajungă foarte greu la această clădire ce ar fi fost un loc de întâlniri de taină ale liderilor comuniști ai vremii. Locul avea o valoare simbolică – pe același vârf muntos, prin 1800, aici s-ar fi întâlnit cei care au organizat primul partid socialist din Bulgaria.

Este o zonă aspră, cu temperaturi care ajung la minus 30 de grade. A fost construit din bani de la stat și donații făcute de ingineri civili și armată. Clădirea are la bază și o statuie cu două făclii și o curte imensă unde ar fi trebuit să organizeze manifestații publice.

Pe clădire sunt scrise mesaje socialiste, cum ar fi: „În picioare, iubiți camarazi, în picioare, sclavi ai muncii! Subjugați și umiliți, acum e vremea să luptăm împotriva dușmanului! Fără milă să nimicim vechiul sistem!”.

FOTO: Mark Ahsmann/Wikimedia Commons

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.