Românii interesați să înceapă o afacere cu ajutorul fondurilor europene în anul 2016 pot depune proiecte care să fie finanțate din banii alocați României în exercițiul financiar 2014 – 2020.
În total, în intervalul 2014 – 2020, România are la dispoziție fonduri europene în valoare de aproximativ 40 de miliarde de euro, bani pe care cetățenii români și instituțiile statului pot să îi obțină dacă depun proiecte prin care să solicite finanțare. Cele 40 de miliarde de euro trebuie absorbite până în anul 2020.
GreatNews a invitat-o pe Otilia Manta, președintele Grupului Român pentru Investiții și Consultanță (RGIC), să discute cu cititorii despre fondurile europene pe care românii le pot accesa din 2016: cum pot fi obținute aceste fonduri, cum se alcătuiește un proiect bun, cine are dreptul să beneficieze de aceste fonduri, în ce domenii sunt disponibile fondurile europene.
Îi puteți adresa întrebări despre fondurile europene 2016 chiar din acest moment, iar invitata vă va răspunde astăzi, 16 decembrie, în intervalul orar 12-14.
În cadrul chat-ului pe tema fondurilor europene 2016, Otilia Manta le va răspunde și cititorilor GreatNews care i-au adresat deja întrebări în cadrul articolului „Cum să obții fonduri europene din 2015”.
Fonduri europene 2016
Unul dintre programele cele mai atractive pentru românii care vor să înceapă sau să își dezvolte o afacere este Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR), program prin care se acordă fonduri nerambursabile pentru dezvoltarea economico – socială a mediului rural. În cadrul PNDR 2014 – 2020 vor fi alocate, în total, aproximativ 9,3 miliarde de euro.
PNDR susține gestionarea durabilă a resurselor naturale, combaterea schimbărilor climatice, diversificarea activităţilor economice, crearea de locuri de muncă, îmbunătățirea infrastructurii şi a serviciilor pentru îmbunătățirea calităţii vieţii în zonele rurale.
În intervalul 2014 – 2020, România poate primi finanțare prin intermediul următoarelor programe:
*Programul Operațional Capital Uman
*Programul Operațional Competitivitate
*Programul Operațional Infrastructură Mare
*Programul Operațional Asistență Tehnică
*Programul Operațional Regional
*Programul Operațional Capacitate Administrativă
*Programul Național de Dezvoltare Rurală
Update ora 14: Chatul a luat sfarsit! Invitatul va răspunde la restul de întrebări în zilele următoare, iar noi vom actualiza articolul.
Lucaci Lucica:
Sunt profesoara in mediul rural, in judetul Bacau si am o mare rugaminte! Indrumati-ma spre accesarea fondurilor europene pentru reabilitarea scolii in care activez. Este construita in 1974 si de atunci nu a avut nici o reparatie capitala, nu are nici bai interioare, acoperisul sta sa cada si mi-as dori tare mult sa atragem fonduri pentru reabilitarea ei! Domnul primar nu ne poate ajuta dar e dispus sa formeze un grup de lucru la nivel local pentru accesarea unor astfel de fonduri.
Multumesc!
Raspuns: In perioada 2014-2020, prin programele europene, aveți posibilitatea, prin parteneriatele cu autoritățile publice locale, precum și cu organizațiile non-guvernamentale din zonă (dacă nu aveți, puteți înființa una), puteți accesa fondurile de finanțare destinate reabilitării școlii dumneavoastră, prin următoarele programe și măsuri:
1. Planul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), prin măsura destinată autorităților publice locale (aplicantul fiind primăria) sau prin fondurile destinate grupurilor de acțiune locală (dacă nu aveți înființat un astfel de grup de acțiune locală în care partenerii sunt autoritatea publică locală, ONG, entități private etc, vă sugerăm ca la începutul anului 2016 să înființați un astfel de grup de acțiune locală – GAL). Fondurile alocate prin această măsură sunt de aprox. 650 milioane de euro. (Consultați www.madr.ro și www.apdrp.ro);
2. Programul Operațional Capital Uman. Prin intermediul său, un accent deosebit se va focusa pe grupul țintă, dar, având în vedere faptul că în cadrul bugetului unui astfel de proiect sunt prevăzute cheltuieli de investiții, dvs, în calitate de partener într-un astfel de proiect, puteți primi sprijin financiar pentru reabilitarea școlii, cheltuieli de tip FEDR. (Consultați www.fonduri-ue.ro);
3. Programele complementare destinate spațiului rural, finanțate prin intermediul Băncii Mondiale, care au ca obiect al finanțării reabilitarea satelor românești. (Consultati worldbank.org/ro/country/romania).
Mihai: as dori sa va întreb dacă se poate construi o baza sportiva prin fonduri nerambursabile?am un club de fotbal pt copii și as vrea sa îl extind prin construirea unei baze sportive care sa dețină un teren sintetic de dimensiunile 100/65 metri pentru a putea sa „crească” mai repede și sa își desfășoare activitatea mult mai ușor. Dețin un teren în mediul rural s-ar putea obțin fonduri pentru construirea unei baze sportive?va multumesc
Răspuns: Pentru investițiile în activități non-agricole, așa cum este și cazul investiției dvs, în cadrul Planului Național de Dezvoltare Rurală se alocă sprijin financiar prin măsurile 6.2 și 6.4, valoarea eligibilă fiind de maximum 200.000 euro/proiect și, în funcție de condițiile pe care dvs le îndepliniți, valoarea nerambursabilă poate să ajungă la procentul de 100%. (Consultați www.madr.ro și www.apdrp.ro);
De asemenea, puteți să accesați Programul Operațional Capital Uman, prin inițierea unui proiect care să aibă în prim plan grupul țintă și cheltuielile destinate membrilor acestuia, iar terenul să fie inclus în cheltuială de investiție de tip FEDR, procentul acesteia nedepășind 7% din valoarea totală eligibilă. Pentru un asemenea, proiect, aplicantul ar fi indicat să fie un ONG, iar baza sportivă să fie partener. (Consultați www.fonduri-ue.ro).
Mihai: Buna ziua!! pentru accesare de fonduri europene nerambursabile in agricultura (cuprinzand si utilaje agricole). Care este suprafata minima de teren arabil de care trebuie sa dispun?
Răspuns: În situația în care dvs doriți să accesați fonduri pentru modernizarea unei ferme vegetale (cultura mare), prin achiziție de utilaje și echipamente agricole, suprafața minimă recomandată este de peste 50 ha. Cu cât suprafața lucrată de aceste echipamente noi pe care doriți să le achiziționați este mai mare, cu atât investiția se recuperează mai repede în timp.
În situația în care doriți să dezvoltați activități agricole în legumicultură, puteți achiziționa utilaje și echipamente pe suprafețe de peste 5 ha.
Măsurile de finanțare care susțin proiecte privind achiziția de utilaje și echipamente agricole pot fi accesate în cadrul Planului Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020, sesiunile de depunere fiind sesiuni anuale, lansarea în 2016 fiind anunțată de către oficialități la începutul lunii martie 2016. (Consultați www.madr.ro și www.apdrp.ro).
Popescu: buna ziua,am deschis o exploatatie noua si tatal meu mi-a transferat un numar de bovine as dori si eu sa stiu daca daca pot sa accesez o masura dar fara sa lichidez expolatatia tatalui
Răspuns: În primul rând, vă felicităm pentru inițiativa dvs și dorim să vă informăm pe această cale că în cadrul Planului Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020, măsura de finanțare care sprijină fermele zootehnice este măsura 4.1. Dvs, din puținele informații furnizate, puteți fi eligibil, fără a fi nevoie să lichidați exploatația tatălui. Însă, vă sugerăm să vă documentați nu din punct de vedere tehnologic, înțelegem că sunteți cunoscător al domeniului, ci din punct din vedere al finanțării, precum și, înainte să apelați la serviciile unui consultant, să vă faceți dvs un buget de proiect bazat pe ofertele pe care vă sugerăm să le contactați direct dvs, prin consultarea directă a bazei de date a AFIR (Consultați www.apdrp.ro). Acest aspect vă ajută să înțelegeți direct avantajele accesării fondurilor europene.
Laura Ispas: Buna seara, am 38 ani , as dori sa stiu daca pot obtine fonduri europene pentru infiintarea unui centru de colectare al uleiului ars si cum as putea afla de ce acte am nevoie pentru a accesa aceste fonduri?Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Răspuns:
Pentru investitia dumneavoastra puteti accesa fonduri de finantare disponibile in cadrul Programului Operational Regional în cadrul axei prioritare 2 ”Îmbunătăţirea competitivităţii întreprinderilor mici şi mijlocii”, prioritatea de investiții 2.1 ”Promovarea spiritului antreprenorial, în special prin facilitarea exploatării economice a ideilor noi și prin încurajarea creării de noi întreprinderi, inclusiv prin incubatoare de afaceri”.
Investițiile eligibile pentru co-finanțare prin acest program includ:
-Construirea, modernizarea, extinderea spațiului de producție/ prestare servicii
-Dotarea cu active corporale, necorporale
În cadrul prezentului apel de proiecte, cererile de finanțare se vor depune printr-una dintre modalitățile specificate în cadrul Ghidului solicitantului – Condiții generale de accesare a fondurilor în cadrul POR 2014 – 2020, la subsecțiunea 5.3., respectiv fie la sediul agențiilor pentru dezvoltare regională unde va avea loc implementarea proiectului, fie prin aplicația electronică MySMIS. Pentru a verifica disponibilitatea aplicației MySMIS la data lansării cererii de proiecte, vă rugăm să accesați site-ul www.inforegio.ro.
Valoarea eligibilă a proiectului trebuie să fie cuprinsă între 25.000 și 200.000 euro.
Utilizarea fondurilor publice (inclusiv a fondurilor europene) pentru a sprijini o entitate (o întreprindere), acordându-i astfel un avantaj în detrimentul altor entități (concurente pe piață), poate constitui ajutor de stat. În conformitate cu normele europene, unele ajutoare de stat sunt ilegale tocmai pentru că ele sunt de natură să distorsioneze concurența pe piața comună. Articolul 108 alineatul (3) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (TFUE) prevede obligaţia de a notifica Comisiei Europene ajutoarele de stat, astfel încât aceasta să evalueze dacă sunt compatibile cu piaţa comună.
Regula de minimis a fost introdusă pentru exceptarea de la notificare a ajutoarelor de o valoare mică. Astfel, ajutoarele cu o valoare de până la 200.000 euro, acordate unei întreprinderi pe o perioadă de trei ani fiscali consecutivi, sunt considerate compatibile cu regulile de concurență pe piața comună (ele nefiind considerate ajutoare de stat).
Toate conditiile privind eligibilitatea dumneavoastra si conditiile de finantare pot fi accesate www.inforegio.ro sau pe site-urile Agentiilor de Dezvoltare Regionala in Regiunea unde va desfasurati activitatea.
In activitatea pe care dumneavoastra doriti sa o initiati trebuie sa va conturati un plan de afaceri integrat de servicii. Ca si obiectiv, poata sa faca parte dintr-un proiect de integrat finantat prin Planul National de Dezvoltare Rurala masura 6.2. si/sau masura 6.4.
Submăsura 6.2 – Sprijin pentru înființarea de activități neagricole în zone rurale. Investițiile sprijinite în cadrul acestei sub-măsuri au rolul de a diversifica activitatile economice prin înființarea și dezvoltarea de microîntreprinderi și întreprinderi mici în sectorul non-agricol din zonele rurale, în vederea unei dezvoltări economice durabile, creării de locuri de muncă și reducerii sărăciei în spațiul rural.
OBIECTIVELE submăsurii 6.2:
Crearea de noi activități non – agricole, în special, pentru fermierii de mici dimensiuni sau membrii familiilor lor și în general, pentru micii întreprinzători din mediul rural;
Diversificarea economiei rurale prin creșterea numărului de microîntreprinderi și întreprinderi mici în sectorul non-agricol, dezvoltarea serviciilor și crearea de locuri de muncă în spațiul rural;
Încurajarea menținerii și dezvoltării activităților tradiționale.
BENEFICIARII:
· Fermierii sau membrii unei gospodarii agricole din spațiul rural, care își diversifică activitatea prin înființarea unei activități non-agricole pentru prima dată;
Persoanele fizice neautorizate nu sunt eligibile;
SPRIJINUL NERAMBURSABIL va fi acordat sub formă de primă în două tranșe astfel:
– 70% din cuantumul sprijinului la primirea deciziei de finanțare;
– 30% din cuantumul sprijinului se va acorda cu condiția implementării corecte a Planului de Afaceri fără a depăsi 5 ani de la data semnării Deciziei de Finanțare.
Va fi în valoare de:
– 70.000 Euro/ proiect în cazul activităților de productie, servicii medicale, sanitar-veterinare și de agroturism
– 50.000 Euro/ proiect în cazul altor activități;
Submăsura 6.4 – Investiții în crearea și dezvoltarea de activități neagricole
Investițiile sprijinite în cadrul acestei sub-măsuri au rolul de a sustine microîntreprinderile şi întreprinderile mici din mediul rural, care își creează sau dezvoltă activități non-agricole în zonele rurale.
OBIECTIVELE submăsurii 6.4.
Stimularea mediului de afaceri din rural, contribuind la creșterea numărului de activități non-agricole desfășurate în zonele rurale;
Dezvoltarea activităților non-agricole existente; crearea de locuri de muncă, creșterea veniturilor populației rurale și diminuarea disparităților dintre rural și urban;
BENEFICIARII:
· Micro-întreprinderile și întreprinderile mici existente, din spațiul rural;
· Micro-întreprinderile și întreprinderile mici nou-înființate, din spațiul rural, care fac dovada cofinanțării;
•Fermierii sau membrii unor gospodării agricole care își diversifică activitatea de bază agricolă prin dezvoltarea unei activități non-agricole în cadrul întreprinderii deja existente încadrabile în microîntreprinderi și întreprinderi mici
Valoarea SPRIJINULUI NERAMBURSABIL va fi de 90% din costul total al proiectului
• nu va depăși 200.000 Euro/ beneficiar pe 3 ani fiscali
• va respecta prevederile Regulamentului 1407/2013 cu privire la sprijinul de minimis
Pentru mai multe detalii suplimentare puteti accesa ghidul solicitantului disponibil pe site-ul www.apdrp.ro.
Cristian Solomon: Buna ziua ,
Doresc sa infiintez o fabrica de productie hartie igienica . Daca imi puteti spune cum pot aplica pentru sprijinul financiar , ce costuri intampin in aceste demersuri , care este suma la care sa ma astept ca o pot primi si timpul pana voi primi aceasta suma . Ce trebuie sa contina dosarul pentru accesarea fondurilor , unde se depune ….si orice alta informatie pe care mi-o puteti oferi .
Va multumesc
Răspuns: În primul rând, vă felicităm pentru o astfel de inițiativă, dezvoltarea de investiții productive reprezintă un plus valoarea pentru activitatea economică. Programele de finanțare care pot sprijini activitatea dvs productivă sunt multiple și ar fi de indicat să vă gândiți un plan de investiții complementar, cu o atenție deosebită pe evitarea principiului dublei finanțări. Mai mult, vă indicăm acest plan pentru optimizarea finanțării nerambursabile pe care dvs o puteți obține din aceste programe, respectiv dacă locul în care doriți să înființați fabrica este mediul rural, atunci dvs puteți accesa Planul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020, măsurile de finanțare pentru activitățile non-agricole (6.2, 6.4) și/sau Programul Operațional Regional, în special dacă locația va fi în mediul urban.
În situația în care tehnologia pe care doriți să o folosiți în cadrul fabricii este o tehnologie inovativă, importată din state membre ale Uniunii Europene (parteneriat trans-național), puteți să accesați Programul Orizont 2020, al cărui buget la nivel european este de peste 70 de miliarde de euro.
Pentru a avea mai multe detalii, vă sugerăm să accesați ghidurile solicitantului, puse la dispoziție pe siteurile www.madr.ro și www.apdrp.ro și pe siteul destinat programului).
Proiectul dvs se încadrează în categoria investițiilor complexe, care necesită proiect tehnic cu toate studiile aferente (topo, geo, etc) și documentație de finanțare, conform ghidului de finanțare. Costurile sunt eligibile și prevăzute în ghidul de finanțare, iar toate acestea nu trebuie să depășească procentul alocat (max 10%). Dacă investiția dvs o gândiți la dimensiune optimă, dar mică, puteți încadra investiția în măsurile 6.2 și 6.4 din cadrul Planului Național de Dezvoltare Rurală, unde finanțarea nerambursabilă este de 100%.
În cadrul PNDR, autoritățile au anunțat sesiunile de depunere pentru anul 2016, începând cu luna martie, iar de la data depunerii până la data semnării contractului de finanțare, intervalul de timp variază între trei și șase luni. Este posibil ca în anul 2016 autoritățile să simplifice procedura de accesare a fondurilor nerambursabile, iar, în această situație, timpul de accesare este posibil să fie redus.
Pentru detalii privind structura documentelor care vor constitui dosarul de finanțare consultați Ghidul Solicitantului, unde puteți regăsi detalierea de care aveți nevoie. Depunerea, în actuala politică a fondurilor europene, este făcută online, pe siteul AFIR. Procedura de depunere o puteți regăsi pe siteul www.apdrp.ro.
Cezar: Buna ziua, sunt interesat de crescatorie piscicola, care sunt posibilitatile pentru a accesa fonduri europene in acest domeniu? Multumesc!
Răspuns:
Finantarea investitiei dumnevoastra poate fi facuta in cadrul Programului Operational pentru Pescuit si Afaceri Maritime (POPAM) 2014-2020, reglemetat prin Hotărârea Guvernului nr. 1185/2014.
POPAM sprijină creşterea competitivităţii şi valorii adăugate în sectorul de pescuit şi acvacultură prin susţinerea activităţilor pe întreg lanţul valoric şi consolidarea legăturilor de la producţie la piaţă, inclusiv măsuri de sprijinire orientate către ”blue growth”, înfiinţarea şi susţinerea de servicii de consiliere pentru sectorul de pescuit şi acvacultură, consolidarea colaborării între pescari/ fermieri din acvacultură şi experţi, inclusiv cu sectorul CDI şi acţiuni de tip partenerial în cadrul măsurilor care urmează a fi selectate.
POPAM acţionează în complementaritate cu Programul Operational Regional (care va asigura finanţări adresate întreprinderilor mijlocii non-agricole în zonele rurale şi IMM-urilor non-agricole în zonele urbane) şi Planul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) (care va asigura investiţii în întreprinderi agricole; procesarea şi marketingul produselor agricole, cu excepţia produselor pescăreşti, înfiinţarea de activităţi non-agricole de către microîntreprinderi şi întreprinderi mici nou-înfiinţate în mediul rural; crearea şi dezvoltarea de activităţi non-agricole de către microîntreprinderi şi întreprinderi mici deja existente.
PLAN DE FINANŢARE ÎN CONFORMITATE CU ARTICOLUL 20 DIN REGULAMENTUL (UE) nr. 1303/2013 ŞI CU ACTUL DE PUNERE ÎN APLICARE AL COMISIEI MENŢIONAT LA ARTICOLUL 16 ALINEATUL (2) DIN REGULAMENTUL (UE) nr. 508/2014]
8.1 Contribuţia FEPAM totală planificată pentru fiecare an, în euro Anul |
Alocaţia principală FEPAM2 |
Rezerva de performanţă FEPAM |
2014 |
0,00 |
0,00 |
2015 * |
43.677.981,00 |
2.787.956,00 |
2016 |
22.178.501,00 |
1.415.649 |
2017 |
22.537.968,28 |
1.438.593,72 |
2018 |
23.062.402,74 |
1.472.068,26 |
2019 |
23.220.098,08 |
1.482.133,92 |
2020 |
23.639.137,86 |
1.508.881,14 |
Total |
158.316.089,00 |
10.105.282,26 |
Alocare principală FEPAM = Alocarea totală a Uniunii minus alocarea aferentă rezervei de performanţă.
Prin urmare va sugeram sa identificati toate oportunitatile de finantare si sa va ganditi la structurarea unui plan de afaceri cu surse complementare de finantare, evitand principiul « dublei finantari » , dar optimizadu-va foarte bine sursele de finantare pentru investitia dumneavoastra.
Va sugeram sa consultanti site-urile www.ampeste.ro, www.apdrp.ro si www.inforegio.ro.
Radu: As dori sa stiu o data aproximativa pentru aparitia ghidului in submasura ” Instalarea tinerilor fermieri”, si daca punctajul se acorda in functia de UDE sau VPS. Multumesc.
Răspuns:
Ghidul „Submăsura 6.1 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” il puteti accesa de pe site-ul www.apdrp.ro. Investiția sprijinita în cadrul acestei sub-măsuri este de sprijinire a stabilirii pentru prima dată a tinerilor fermieri ca șefi/ conducători unici ai unei exploatații agricole.
OBIECTIVELE submăsurii 6.1:
· Creşterea numărului de tineri fermieri care încep pentru prima dată o activitate agricolă ca şefi/conducători de exploataţie, fiind încurajați să devină competitivi, să se asocieze, să participe la lanţurile alimentare integrate;
· Îmbunătăţirea managementului, creşterea competitivităţii sectorului agricol şi sprijinirea procesului de modernizare şi conformitate cu cerinţele pentru protecţia mediului, igienă şi bunăstarea animalelor și siguranţa la locul de muncă;
· Crearea posibilității tinerilor fermieri rezidenți, cu un minim de cunoștinte de bază, în vederea instalării ca şefi/ conducători ai exploatației agricole.
BENEFICIARII:
· Tinerii fermieri în conformitate cu definiția prevăzută la art. 2 din R(UE) nr. 1305/2013, care se instalează ca unic șef al exploatației agricole
· Persoanele juridice în care un tânăr fermier în sensul art. 2 din R(UE) nr. 1305/2013 care se instalează împreună cu alți tineri fermieri și care exercită un control efectiv pe termen lung în ceea ce privește deciziile referitoare la gestionare, beneficii și riscuri financiare în cadrul exploatației respective
SPRIJINUL NERAMBURSABIL va fi de maximum 50.000 Euro:
· va fi acordat sub formă de primă în două tranșe, astfel:
75% din cuantumul sprijinului la primirea deciziei de finanțare
– 25% din cuantumul sprijinului în maximum trei ani de la primirea deciziei de finanțare;
Conform ultimelor informatii oficiale, lansarea sesiunilor de depunere proiecte in anul 2016 va fi in prima parte a anului, pana in luna martie 2016.
Zoe: Buna seara! M-ar interesa posibilitatea de a obtine fonduri nerambursabile pe 2015 pt un camin de batrani in jud Olt. Amplasarea cladirii este intr-o zona linistita in zona orasului Corabia, loc. Tia Mare. Multumesc.
Răspuns: In primul rand va felicit pentru implicarea dumneavoastra intr-o asemenea activitate extrem de necesara batranilor nostri. Avand in vedere faptul ca investitia este amplasata in mediul urban, programul de finantare care se adreseaza acestor tipuri de investitii este Programul Operational Regional 2014-2020.
Programul Operational Regional 2007-2013 (Regio) este unul dintre Programele Operationale romanesti agreate cu Uniunea Europeana, fiind un instrument foarte important pentru implementarea Strategiei Nationale de Dezvoltare si a politicilor de dezvoltare regionala. Programul este accesibil tuturor celor 8 regiuni de dezvoltare ale Romaniei.
Obiectivul strategic al Regio consta in sprijinirea unei dezvoltari economice, sociale, durabile si echilibrata teritorial, a tuturor regiunilor Romaniei, potrivit nevoilor si resurselor specifice, cu accent pe sprijinirea dezvoltarii durabile a polilor urbani de crestere, imbunatatirea mediului de afaceri si a infrastructurii de baza, pentru a face din Regiunile Romaniei, in special cele mai slab dezvoltate, locuri atractive pentru investitii.
Programul Operational Regional din Romania este finantat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR). Acesta sprijina regiunile UE care au un PIB pe cap de locuitor sub 75% din media europeana.
Bugetul total alocat prin Regio este de aproximativ 4,4 miliarde euro in primii 7 ani dupa aderare (2007-2013). Finantarea UE reprezinta aproximativ 84% din bugetul POR. Restul provine din fonduri nationale, cofinantare publica (14%) si cofinantare privata (2%).
Repartizarea fondurilor pe regiuni de dezvoltare s-a realizat astfel incat aceasta sa sustina indeplinirea obiectivului Programului Operational Regional privind sprijinirea unei dezvoltari echilibrate a tuturor regiunilor Romaniei. In acest scop, regiunile si zonele mai slab dezvoltate au primit fonduri mai mari, pentru a impiedica cresterea disparitatilor economice si sociale deja existente intre regiuni. Regiunii Nord-Est i-au fost alocate prin acest Program 724,09 milioane Euro reprezentand 16,32% din totalul fondurilor derulate prin Regio.
Dezvoltarea echilibrata a tuturor regiunilor tarii se va realiza printr-o abordare integrata, bazata pe o combinare a investitiilor publice in infrastructura locala, politici active de stimulare a activitatilor de afaceri si sprijinirea valorificarii resurselor locale, pe 6 axe prioritare tematice si 14 domenii de interventie.
Finantarea caminului de batrani poate fi facuta in cadrul Axei prioritara 3 – „Imbunatatirea infrastructurii sociale”.
Axa prioritara “Imbunatatirea infrastructurii sociale” vizeaza crearea premiselor necesare pentru asigurarea populatiei cu servicii esentiale, contribuind astfel la atingerea obiectivului european al coeziunii economice si sociale, prin imbunatatirea infrastructurii serviciilor de sanatate, educatie, sociale si pentru siguranta publica in situatii de urgenta. Investitile care pot fi realizate prin Programul Operational Regional pentru aceasta axa prioritara au ca scop imbunatatirea calitatii si ridicarea acestor servicii la standarde europene, cu implicatii pozitive asupra gradului de sanatate si al participarii populatiei la piata muncii, precum si in ceea ce priveste gradul general de atractivitate al regiunilor.
Domeniul major de interventie 3.1 „Reabilitarea / modernizarea/ echiparea infrastructurii serviciilor de sanatate”
Domeniul major de interventie 3.2 „Reabilitarea / modernizarea/ dezvoltarea si echiparea infrastructurii serviciilor sociale”
Domeniul major de interventie 3.3 „Imbunatatirea dotarii cu echipamente a bazelor operationale pentru interventii in situatii de urgenta”
Domeniul major de interventie 3.4 „Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea si echiparea infrastructurii educationale preuniversitare, universitare si a infrastructurii pentru formare profesionala continua”
Pentru mai multe informatii puteti consulta adresele: adroltenia.ro, www.inforegio.ro.
Trif: Am in concesiune 5 ha aluni, de 1 an, investitie personala. A-si dori sa stiu daca pot accesa vreun proiect pentru achizitionare utilaje agricole sau/si procesare. Multumesc.
Răspuns: Investitiile in productia de alune sunt investitii profitabile, motiv pentru care va felicit pentru orientarea dumneavoastra catre aceasta nisa de activitate. Pe langa achizitionarea de masini si utilaje agricole adecvate culturii de alun, o atentie deosebita trebuie acordata soiului.
Masurile de finantare, atat pentru ferma de alun cat si pentru procesare, sunt masuri incluse in cadrul Planului National de Dezvoltare Rurala (PNDR), SubMăsura 4.1 – Investiții în exploatații agricole. Investițiile sprijinite în cadrul acestei sub-măsuri sunt investițiile pentru creșterea competitivității exploataților agricole prin dotarea cu utilaje și echipamente performante în raport cu structura agricolă actuală, precum și investițiile pentru modernizarea fermei (în special cele de dimensiuni medii și asocieri de ferme mici și medii) și îmbunătățirea calității activelor fixe.
OBIECTIVELE submăsurii 4.1:
· Îmbunătățirea performanțelor generale ale exploatațiilor agricole prin creșterea competitivității activității agricole, a diversificării producției agricole și a calități produselor obținute;
· Restructurarea exploatațiilor de dimensiuni mici și medii și transformarea acestora în exploatații comerciale;
· Respectarea standardelor comunitare aplicabile tuturor tipurilor de investiții;
· Creșterea valorii adăugate a produselor agricole prin procesarea produselor la nivelul fermei și comercializarea directă a acestora în vederea creării și promovării lanțurilor alimentare integrate.
BENEFICIARII:
Fermierii, cu excepția persoanelor fizice neautorizate;
· Cooperativele (cooperativele agricole și societățile cooperative agricole), grupuri de producători, constituite în baza legislației naționale în vigoare care deservesc interesele membrilor;
SPRIJINUL NERAMBURSABIL se va acorda după cum urmează:
În cazul fermelor având dimensiunea economică până la 500.000 SO (valoare producție standard) sprijinul public nerambursabil va fi de 50% din totalul cheltuielilor eligibile și nu va depăși:
· pentru proiectele care prevăd achiziții simple:
– maximum 500.000 euro, respectiv 100.000 euro pentru fermele mici;
· pentru proiectele care prevăd construcții-montaj:
– maximum 1.000.000 euro pentru sectorul vegetal, respectiv 200.000 euro pentru fermele mici din sectorul vegetal;
– maximum 1.500.000 euro pentru legume în spații protejate (sere) și sectorul zootehnic, respectiv 300.000 euro pentru fermele mici din sectorul zootehnic;
· pentru proiectele care prevăd crearea de lanțuri alimentare integrate:
– maximum 2.000.000 euro, respectiv 400.000 euro pentru fermele mici;
În cazul fermelor având dimensiunea economică peste 500.000 SO sprijinul public nerambursabil va fi de 30% și nu va depăși:
pentru proiectele care prevăd achiziții simple:
– maximum 500.000 euro;
pentru proiectele care prevăd construcții- montaj:
– maximum 1.000.000 euro pentru sectorul vegetal, respectiv maximum 1.500.000 euro pentru legume în spații protejate (sere) și sectorul zootehnic;
pentru proiectele care prevăd crearea de lanțuri alimentare integrate:
– maximum 2.000.000 euro;
În cazul cooperativelor și a grupurilor de producători sprijinul va fi 50% fără a depăși maximum 2.000.000 euro indiferent de tipul investiției.
Submăsura 4.1a – Investiții în exploatații pomicole – investițiile sprijinite în cadrul acestei sub-măsuri sunt creșterea competitivității exploatațiilor pomicole prin dotarea cu utilaje și echipamente, înfiinţarea, modernizarea și/ sau extinderea unităţilor de procesare, înființarea de plantații pomicole, reconversia plantațiilor existente și creșterea suprafețelor ocupate de pepinierele pomicole.
OBIECTIVELE submăsurii 4.1a
• Creșterea competitivității, diversificarea producției, creșterea calității produselor obținute și îmbunătățirea performanței generale a exploatațiilor pomicole;
• Creșterea valorii adăugate a produselor prin sprijinirea procesării fructelor la nivel fermă și a comercializării directe a produselor obținute;
• Dezvoltarea lanțurilor scurte de aprovizionare;
• Eficientizarea costurilor de producție prin promovarea producerii și utilizării energiei din surse regenerabile în cadrul fermei și prin reducerea consumului de energie
BENEFICIARII:
• fermieri, cu exceptia persoanelor fizice neautorizate;
• Grupurile de producători și cooperative (societăților cooperative agricole și cooperativelor agricole, constituite în baza legislației naționale în vigoare (prezentată în secțiunea Trimiteri la alte acte legislative), care activează în sectorul pomicol, cu condiția ca investițiile realizate să deservească interesele propriilor membri.
SPRIJINUL NERAMBURSABIL se va acorda după cum urmează: Ferme mici, medii și obținere de material de înmulțire și material de plantare fructifer
• Ferme mici:
intensitatea sprijinului este de 50% din totalul cheltuielilor eligibile, fără a depăși:
– 100.000 euro pentru achiziții simple;
– 300.000 euro în cazul investițiilor în activitatea de producție (utilaje, înființare, reconversie etc.);
– 450.000 euro pentru investiţiile care conduc la un lant alimentar integrat, la nivelul exploatației agricole* (producție, procesare, comercializare).
• Ferme medii :
– intensitatea sprijinului este de 50% din totalul cheltuielilor eligibile, fără a depăși:
– 200.000 euro pentru investițiile care presupun achiziții simple;
– 600.000 euro în cazul investițiilor în activitatea de producție (utilaje, înființare, reconversie etc.);
– 900.000 euro pentru investiţiile care conduc la un lant alimentar integrat, la nivelul exploatației agricole* (producție, procesare, comercializare).
Obținere material de înmulțire și material de plantare fructifer
– intensitatea sprijinului este de 50% din totalul cheltuielilor eligibile, fără a depăși:
– 600.000 euro în cazul investițiilor în activitatea de producție (utilaje, înființare).
• Ferme mari:
– intensitatea sprijinului este de 50 % din totalul cheltuielilor eligibile, fără a depăși:
– 250.000 euro pentru investițiile care presupun achiziții simple;
– 750.000 euro în cazul investițiilor în activitatea de producție (utilaje, înființare, reconversie);
-1.050.000 euro pentru investiţiile care conduc la un lant alimentar integrat, la nivelul exploatației agricole* (producție, procesare, comercializare).
• Forme asociative :
– intensitatea sprijinului este de 50 % din totalul cheltuielilor eligibile, fără a depăși:
– 350.000 euro pentru investițiile care presupun achiziții simple;
– 600.000 euro pentru obținere material de înmulțire și material de plantare fructifer
– 750.000 euro în cazul investițiilor în activitatea de producție (utilaje, înființare, reconversie);
– 1.050.000 euro pentru investiţiile care conduc la un lant alimentar integrat, la nivelul exploatației agricole* (producție, procesare, comercializare).
Pentru informatii suplimentare puteti accesa pagina web: www.apdrp.ro.
Malina: Buna ziua.
Am un IMM deschis din anul 2011. As vrea sa stiu cum as putea accesa fonduri europene pentru dezvoltarea afacerii. Doresc sa achizitionez utilaje necesare productiei. Domeniul de activitate este productia publicitara.
Multumesc.
Răspuns: Pentru activitatea dumneavoastra si in functie de locul in care aceasta se desfasoara aveti urmatoarele optiuni:
1. In situatia in care activitatea se desfasoara in mediul urban puteti accesa fonduri de finantare disponibile in cadrul Programului Operational Regional în cadrul axei prioritare 2 ”Îmbunătăţirea competitivităţii întreprinderilor mici şi mijlocii”, prioritatea de investiții 2.1 ”Promovarea spiritului antreprenorial, în special prin facilitarea exploatării economice a ideilor noi și prin încurajarea creării de noi întreprinderi, inclusiv prin incubatoare de afaceri”.
Investițiile eligibile pentru co-finanțare prin acest program includ:
Construirea, modernizarea, extinderea spațiului de producție/ prestare servicii
Dotarea cu active corporale, necorporale
În cadrul prezentului apel de proiecte, cererile de finanțare se vor depune printr-una dintre modalitățile specificate în cadrul Ghidului solicitantului – Condiții generale de accesare a fondurilor în cadrul POR 2014 – 2020, la subsecțiunea 5.3., respectiv: fie la sediul agențiilor pentru dezvoltare regională unde va avea loc implementarea proiectului, fie prin aplicația electronică MySMIS. Pentru a verifica disponibilitatea aplicației MySMIS la data lansării cererii de proiecte, vă rugăm să accesați site-ul www.inforegio.ro.
Valoarea eligibilă a proiectului trebuie să fie cuprinsă între 25.000 și 200.000 euro.
Utilizarea fondurilor publice (inclusiv a fondurilor europene) pentru a sprijini o entitate (o întreprindere), acordându-i astfel un avantaj în detrimentul altor entități (concurente pe piață), poate constitui ajutor de stat. În conformitate cu normele europene, unele ajutoare de stat sunt ilegale tocmai pentru că ele sunt de natură să distorsioneze concurența pe piața comună.
Articolul 108 alineatul (3) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (TFUE) prevede obligaţia de a notifica Comisiei Europene ajutoarele de stat, astfel încât aceasta să evalueze dacă sunt compatibile cu piaţa comună. Regula de minimis a fost introdusă pentru exceptarea de la notificare a ajutoarelor de o valoare mică. Astfel, ajutoarele cu o valoare de până la 200.000 euro, acordate unei întreprinderi pe o perioadă de trei ani fiscali consecutivi, sunt considerate compatibile cu regulile de concurență pe piața comună (ele nefiind considerate ajutoare de stat).
Toate conditiile privind eligibilitatea dumneavoastra si conditiile de finantare pot fi accesate www.inforegio.ro sau pe site-urile Agentiilor de Dezvoltare Regionala in Regiunea unde va desfasurati activitatea.
2. In situatia in care activitatea dumneavoastra o desfasurati in mediul rural, atunci masurile de finantare sunt active in cadrul Planului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) , respectiv masura 6.2. si masura 6.4. Mai multe informatii referitoare la acestea sunt accesibile pe site-ul www.apdrp.ro.
Viorel: Buna seara. Am o firma (spalatorie auto) si am 25 de ani. Se poate sa primesc fonduri europene pentru a deschide alta spalatorie auto si de covoare profesionala? Am experienta in domeniu si as dori sa mai deschid inca o spalatorie mai mare. Ce ar trebui sa fac? Trebuie sa dispun de teren?
Răspuns: Pentru activitatea dumneavoastra si in functie de locul in care aceasta se desfasoara aveti urmatoarele optiuni:
1. In situatia in care activitatea se desfasoara in mediul urban puteti accesa fonduri de finantare disponibile in cadrul Programului Operational Regional în cadrul axei prioritare 2 ”Îmbunătăţirea competitivităţii întreprinderilor mici şi mijlocii”, prioritatea de investiții 2.1 ”Promovarea spiritului antreprenorial, în special prin facilitarea exploatării economice a ideilor noi și prin încurajarea creării de noi întreprinderi, inclusiv prin incubatoare de afaceri”. Investițiile eligibile pentru co-finanțare prin acest program includ:
Construirea, modernizarea, extinderea spațiului de producție/ prestare servicii
Dotarea cu active corporale, necorporale
În cadrul prezentului apel de proiecte, cererile de finanțare se vor depune printr-una dintre modalitățile specificate în cadrul Ghidului solicitantului – Condiții generale de accesare a fondurilor în cadrul POR 2014 – 2020, la subsecțiunea 5.3., respectiv: fie la sediul agențiilor pentru dezvoltare regională unde va avea loc implementarea proiectului, fie prin aplicația electronică MySMIS.
Pentru a verifica disponibilitatea aplicației MySMIS la data lansării cererii de proiecte, vă rugăm să accesați site-ul www.inforegio.ro.
Valoarea eligibilă a proiectului trebuie să fie cuprinsă între 25.000 și 200.000 euro.
Utilizarea fondurilor publice (inclusiv a fondurilor europene) pentru a sprijini o entitate (o întreprindere), acordându-i astfel un avantaj în detrimentul altor entități (concurente pe piață), poate constitui ajutor de stat. În conformitate cu normele europene, unele ajutoare de stat sunt ilegale tocmai pentru că ele sunt de natură să distorsioneze concurența pe piața comună.
Articolul 108 alineatul (3) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (TFUE) prevede obligaţia de a notifica Comisiei Europene ajutoarele de stat, astfel încât aceasta să evalueze dacă sunt compatibile cu piaţa comună. Regula de minimis a fost introdusă pentru exceptarea de la notificare a ajutoarelor de o valoare mică. Astfel, ajutoarele cu o valoare de până la 200.000 euro, acordate unei întreprinderi pe o perioadă de trei ani fiscali consecutivi, sunt considerate compatibile cu regulile de concurență pe piața comună (ele nefiind considerate ajutoare de stat).
Toate conditiile privind eligibilitatea dumneavoastra si conditiile de finantare pot fi accesate www.inforegio.ro sau pe site-urile Agentiilor de Dezvoltare Regionala in Regiunea unde va desfasurati activitatea.
2. In situatia in care activitatea dumneavoastra o desfasurati in mediul rural, atunci masurile de finantare sunt active in cadrul Planului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) , respectiv masura 6.2. si masura 6.4. Mai multe informatii referitoare la acestea sunt accesibile pe site-ul www.apdrp.ro.
Printre conditiile de eligibilitate pentru activitatea de prestari servicii (spalatorie) sunt si cele mentionate de dumneavoastra, respectiv daca detineti sau nu terenul, varsta etc. Pentru a incepe o investitie mai ales in situatia in care acesta prevede constructii este necesar sa detineti o locatie pentru care sa puteti demara studiul de fezabilitate si avizele conform legislatiei in vigoare.
Florin: Buna seara. As dori sa intreb daca se dau fonduri ptr plantarea pe teren in proprietate a padurilor sau salcie energetica sau paulownia. Va multumesc.
Răspuns: Inca din 2013, dupa un lung sir de interventii, salcia energetica a fost declarata cultura eligibila in cadrul Planului National de Dezvoltare Rurala (PNDR). Astfel, realizarea unei investitii intr-o plantatie cu salcie energetica sau paulownia este eligibila prin masura 4.1., dar valorificarea acesteia va fi obligatoriu numai prin productia de energie regenerabila, utilizata doar in cadrul propriei ferme.
O alta directie de finantare poate fi data prin Submăsura 4.1a – Investiții în exploatații pomicole – investițiile sprijinite în cadrul acestei sub-măsuri sunt creșterea competitivității exploatațiilor pomicole prin dotarea cu utilaje și echipamente, înfiinţarea, modernizarea și/ sau extinderea unităţilor de procesare, înființarea de plantații pomicole, reconversia plantațiilor existente și creșterea suprafețelor ocupate de pepinierele pomicole.
OBIECTIVELE submăsurii 4.1. a
• Creșterea competitivității, diversificarea producției, creșterea calității produselor obținute și îmbunătățirea performanței generale a exploatațiilor pomicole;
• Creșterea valorii adăugate a produselor prin sprijinirea procesării fructelor la nivel fermă și a comercializării directe a produselor obținute;
• Dezvoltarea lanțurilor scurte de aprovizionare;
• Eficientizarea costurilor de producție prin promovarea producerii și utilizării energiei din surse regenerabile în cadrul fermei și prin reducerea consumului de energie.
BENEFICIARII:
• fermieri, cu exceptia persoanelor fizice neautorizate;
• Grupurile de producători și cooperative (societăți cooperative agricole și cooperative agricole, constituite în baza legislației naționale în vigoare – prezentată în secțiunea Trimiteri la alte acte legislative – care activează în sectorul pomicol, cu condiția ca investițiile realizate să deservească interesele propriilor membri).
SPRIJINUL NERAMBURSABIL se va acorda după cum urmează: Ferme mici, medii și obținere de material de înmulțire și material de plantare fructifer
• Ferme mici:
intensitatea sprijinului este de 50% din totalul cheltuielilor eligibile, fără a depăși:
– 100.000 euro pentru achiziții simple;
– 300.000 euro în cazul investițiilor în activitatea de producție (utilaje, înființare, reconversie etc.);
– 450.000 euro pentru investiţiile care conduc la un lant alimentar integrat, la nivelul exploatației agricole* (producție, procesare, comercializare).
• Ferme medii :
– intensitatea sprijinului este de 50% din totalul cheltuielilor eligibile, fără a depăși:
– 200.000 euro pentru investițiile care presupun achiziții simple;
– 600.000 euro în cazul investițiilor în activitatea de producție (utilaje, înființare, reconversie etc.);
– 900.000 euro pentru investiţiile care conduc la un lant alimentar integrat, la nivelul exploatației agricole* (producție, procesare, comercializare).
Obținere material de înmulțire și material de plantare fructifer
– intensitatea sprijinului este de 50% din totalul cheltuielilor eligibile, fără a depăși:
– 600.000 euro în cazul investițiilor în activitatea de producție (utilaje, înființare).
• Ferme mari:
– intensitatea sprijinului este de 50 % din totalul cheltuielilor eligibile, fără a depăși:
– 250.000 euro pentru investițiile care presupun achiziții simple;
– 750.000 euro în cazul investițiilor în activitatea de producție (utilaje, înființare, reconversie);
-1.050.000 euro pentru investiţiile care conduc la un lant alimentar integrat, la nivelul exploatației agricole* (producție, procesare, comercializare).
• Forme asociative :
– intensitatea sprijinului este de 50 % din totalul cheltuielilor eligibile, fără a depăși:
– 350.000 euro pentru investițiile care presupun achiziții simple;
– 600.000 euro pentru obținere material de înmulțire și material de plantare fructifer
– 750.000 euro în cazul investițiilor în activitatea de producție (utilaje, înființare ,reconversie);
– 1.050.000 euro pentru investiţiile care conduc la un lant alimentar integrat, la nivelul exploatației agricole* (producție, procesare, comercializare).
Pentru informatii suplimentare puteti accesa pagina web: www.apdrp.ro.
Sergiu: Buna ziua. As dori si eu sa ma lamuriti un pic va rog. Am 26 de ani nu am mai avut firma pana acum si as dori sa fac o piscina acoperita intr-un sat in apropiere de orasul Roman cu proiect fonduri europene nerambursabile. Se dau fonduri pentru asa ceva si cat sau nu? Am discutat cu ceva firme care se ocupa cu realiarea proiectelor si se cam contrazic: unii zic ca se aproba si se dau 70.000 altii zic ca se dau maxim 10.000, altii ca nu se mai dau bani pe agrement, nici nu stiu pe care sa cred. Va multumesc.
Răspuns: In activitatea pe care dumneavoastra doriti sa o initiati trebuie sa va conturati un plan de afaceri integrat de servicii. “Piscina” ca si obiectiv poata sa faca poate dintr-un proiect de agrement integrat finantat prin Planul National de Dezvoltare Rurala masura 6.2. si/sau masura 6.4.
Submăsura 6.2 – Sprijin pentru înființarea de activități neagricole în zone rurale. SCOPUL investițiilor sprijinite în cadrul acestei sub-măsuri este sprijinirea facilitării diversificării prin înființarea și dezvoltarea de microîntreprinderi și întreprinderi mici în sectorul non-agricol din zonele rurale, în vederea unei dezvoltări economice durabile, creării de locuri de muncă și reducerii sărăciei în spațiul rural.
OBIECTIVELE submăsurii 6.2:
Crearea de noi activități non – agricole, în special, pentru fermierii de mici dimensiuni sau membrii familiilor lor și în general, pentru micii întreprinzători din mediul rural;
Diversificarea economiei rurale prin creșterea numărului de microîntreprinderi și întreprinderi mici în sectorul non-agricol, dezvoltarea serviciilor și crearea de locuri de muncă în spațiul rural;
Încurajarea menținerii și dezvoltării activităților tradiționale;
BENEFICIARII:
· Fermierii sau membrii unei gospodarii agricole din spațiul rural, care își diversifică activitatea prin înființarea unei activități non-agricole pentru prima dată;
Persoanele fizice neautorizate nu sunt eligibile;
SPRIJINUL NERAMBURSABIL:
Va fi acordat sub formă de primă în două tranșe astfel:
– 70% din cuantumul sprijinului la primirea deciziei de finanțare;
– 30% din cuantumul sprijinului se va acorda cu condiția implementării corecte a Planului de Afaceri fără a depăsi 5 ani de la data semnării Deciziei de Finanțare.
Va fi în valoare de:
– 70.000 Euro/ proiect în cazul activităților de productie, servicii medicale, sanitar-veterinare și de agroturism
– 50.000 Euro/ proiect în cazul altor activități;
Submăsura 6.4 – Investiții în crearea și dezvoltarea de activități neagricole
SCOPUL investițiilor sprijinite în cadrul acestei sub-măsuri este de sprijin pentru microîntreprinderi şi întreprinderi mici din mediul rural, care își creează sau dezvoltă activități non-agricole în zonele rurale.
OBIECTIVELE submăsurii 6.4:
· Stimularea mediului de afaceri din rural, contribuind la creșterea numărului de activități non-agricole desfășurate în zonele rurale;
Dezvoltarea activităților non-agricole existente; crearea de locuri de muncă, creșterea veniturilor populației rurale și diminuarea disparităților dintre rural și urban;
BENEFICIARII:
· Micro-întreprinderile și întreprinderile mici existente, din spațiul rural;
· Micro-întreprinderile și întreprinderile mici nou-înființate, din spațiul rural, care fac dovada cofinanțării;
•Fermierii sau membrii unor gospodării agricole care își diversifică activitatea de bază agricolă prin dezvoltarea unei activități non-agricole în cadrul întreprinderii deja existente încadrabile în microîntreprinderi și întreprinderi mici
Valoarea SPRIJINULUI NERAMBURSABIL va fi de 90% din costul total al proiectului
• nu va depăși 200.000 Euro/ beneficiar pe 3 ani fiscali
• va respecta prevederile Regulamentului 1407/2013 cu privire la sprijinul de minimis
Pentru mai multe detalii suplimentare puteti accesa ghidul solicitantului disponibil pe site-ul www.apdrp.ro.
David Ionuț: Buna ziua doamna Otilia , doresc sa ma informati si pe mine cu ceva: Am 18 si 5 luni, am acasa 400 de prepelite si 50 de oi, vreau sa obtin fonduri europene pentru una din afaceri. Ce sfat imi puteti da? Care este mai rentabila? Si pentru care dintre ele pot accesa fonduri? Cate capete trebuie sa am sa obtin fondurile?
Va multumesc!
Răspuns: Va felicit pentru activitatea diversificata a dumneavoastra, pentru intreg efortul depus in aceasta activitate. A fi fermier nu este simplu, mai ales in actualul context competitional.
2016 poate sa fie un an al initierii de proiecte pentru ferma dumneavoastra, iar masurile de finantare destinate sprijinirii financiare sunt cele prevazute in cadrul Planului National de Dezvoltare Rurala (PNDR), respectiv:
SubMăsura 4.1 – Investiții în exploatații agricole. Investițiile sprijinite în cadrul acestei sub-măsuri sunt investiții pentru creșterea competitivității exploatațiilor agricole prin dotarea cu utilaje și echipamente performante în raport cu structura agricolă actuală, precum și investiții pentru modernizarea fermei (în special cele de dimensiuni medii și asocieri de ferme mici și medii) și îmbunătățirea calității activelor fixe.
OBIECTIVELE submăsurii 4.1:
· Îmbunătățirea performanțelor generale ale exploatațiilor agricole prin creșterea competitivității activității agricole, a diversificării producției agricole și a calități produselor obținute;
· Restructurarea exploatațiilor de dimensiuni mici și medii și transformarea acestora în exploatații comerciale;
· Respectarea standardelor comunitare aplicabile tuturor tipurilor de investiții;
· Creșterea valorii adăugate a produselor agricole prin procesarea produselor la nivelul fermei și comercializarea directă a acestora în vederea creării și promovării lanțurilor alimentare integrate.
BENEFICIARII:
Fermierii, cu excepția persoanelor fizice neautorizate;
· Cooperativele (cooperativele agricole și societățile cooperative agricole), grupuri de producători, constituite în baza legislației naționale în vigoare care deservesc interesele membrilor;
SPRIJINUL NERAMBURSABIL se va acorda după cum urmează:
În cazul fermelor având dimensiunea economică până la 500.000 SO (valoare producție standard) sprijinul public nerambursabil va fi de 50% din totalul cheltuielilor eligibile și nu va depăși:
· pentru proiectele care prevăd achiziții simple:
– maximum 500.000 euro, respectiv 100.000 euro pentru fermele mici;
· pentru proiectele care prevăd construcții-montaj:
– maximum 1.000.000 euro pentru sectorul vegetal, respectiv 200.000 euro pentru fermele mici din sectorul vegetal;
– maximum 1.500.000 euro pentru legume în spații protejate (sere) și sectorul zootehnic, respectiv 300.000 euro pentru fermele mici din sectorul zootehnic;
· pentru proiectele care prevăd crearea de lanțuri alimentare integrate:
– maximum 2.000.000 euro, respectiv 400.000 euro pentru fermele mici;
În cazul fermelor având dimensiunea economică peste 500.000 SO sprijinul public nerambursabil va fi de 30% și nu va depăși:
pentru proiectele care prevăd achiziții simple:
– maximum 500.000 euro;
pentru proiectele care prevăd construcții- montaj:
– maximum 1.000.000 euro pentru sectorul vegetal, respectiv maximum 1.500.000 euro pentru legume în spații protejate (sere) și sectorul zootehnic;
pentru proiectele care prevăd crearea de lanțuri alimentare integrate:
– maximum 2.000.000 euro;
În cazul cooperativelor și a grupurilor de producători sprijinul va fi 50% fără a depăși maximum 2.000.000 euro indiferent de tipul investiției.
Pe langa activitatea de ferma propriu-zisa va sugerez sa aveti in vedere si activitati conexe acestora. Acestea pot fi finantate prin Submăsura 6.2 – Sprijin pentru înființarea de activități neagricole în zone rurale. SCOPUL investițiilor sprijinite în cadrul acestei sub-măsuri este sprijinirea facilitării diversificării prin înființarea și dezvoltarea de microîntreprinderi și întreprinderi mici în sectorul non-agricol din zonele rurale, în vederea unei dezvoltări economice durabile, creării de locuri de muncă și reducerii sărăciei în spațiul rural.
OBIECTIVELE submăsurii 6.2: Crearea de noi activități non – agricole, în special, pentru fermierii de mici dimensiuni sau membrii familiilor lor și în general, pentru micii întreprinzători din mediul rural; Diversificarea economiei rurale prin creșterea numărului de microîntreprinderi și întreprinderi mici în sectorul non-agricol, dezvoltarea serviciilor și crearea de locuri de muncă în spațiul rural; Încurajarea menținerii și dezvoltării activităților tradiționale.;
BENEFICIARII:
· Fermierii sau membrii unei gospodarii agricole din spațiul rural, care își diversifică activitatea prin înființarea unei activități non-agricole pentru prima dată;
Persoanele fizice neautorizate nu sunt eligibile;
SPRIJINUL NERAMBURSABIL: · va fi acordat sub formă de primă în două tranșe astfel:
– 70% din cuantumul sprijinului la primirea deciziei de finanțare;
– 30% din cuantumul sprijinului se va acorda cu condiția implementării corecte a Planului de Afaceri fără a depăsi 5 ani de la data semnării Deciziei de Finanțare.
Va fi în valoare de:
– 70.000 Euro/ proiect în cazul activităților de productie, servicii medicale, sanitar-veterinare și de agroturism
– 50.000 Euro/ proiect în cazul altor activități;
Pentru mai multe detalii suplimentare puteti accesa ghidul solicitantului disponibil pe site-ul www.apdrp.ro.
Cristi: Buna ziua doamna Otilia,
As dori sa imi deschid propria afacere (am aproape 19 ani) si as dori sa obtin Fonduri Europene pentru aceasta. Sunt dintr-o zona rurala si vreau sa stiu mai precis ce finantare pot obtine si ce proiect pot accesa.
Va multumesc!
Răspuns: Ghidul „Submăsura 6.1 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” il puteti accesa de pe site-ul www.apdrp.ro. Investițiile sprijinite în cadrul acestei sub-măsuri sunt cele de sprijin a stabilirii pentru prima dată a tinerilor fermieri ca șefi/ conducători unici ai unei exploatații agricole.
OBIECTIVELE submăsurii 6.1:
· Creşterea numărului de tineri fermieri care încep pentru prima dată o activitate agricolă ca şefi/conducători de exploataţie, fiind încurajați să devină competitivi, să se asocieze, să participe la lanţurile alimentare integrate;
· Îmbunătăţirea managementului, creşterea competitivităţii sectorului agricol şi sprijinirea procesului de modernizare şi conformitate cu cerinţele pentru protecţia mediului, igienă şi bunăstarea animalelor și siguranţa la locul de muncă;
· Crearea posibilității tinerilor fermieri rezidenți, cu un minim de cunoștinte de bază, în vederea instalării ca şefi/ conducători ai exploatației agricole.
BENEFICIARII:
· Tinerii fermieri în conformitate cu definiția prevăzută la art. 2 din R(UE) nr. 1305/2013, care se instalează ca unic șef al exploatației agricole
· Persoanele juridice în care un tânăr fermier în sensul art. 2 din R(UE) nr. 1305/2013 care se instalează împreună cu alți tineri fermieri și care exercită un control efectiv pe termen lung în ceea ce privește deciziile referitoare la gestionare, beneficii și riscuri financiare în cadrul exploatației respective
SPRIJINUL NERAMBURSABIL va fi de maximum 50.000 Euro:
· va fi acordat sub formă de primă în două tranșe, astfel:
75% din cuantumul sprijinului la primirea deciziei de finanțare
– 25% din cuantumul sprijinului în maximum trei ani de la primirea deciziei de finanțare;
Conform ultimelor informatii oficiale, lansarea sesiunilor de depunere proiecte in anul 2016 va fi in prima parte a anului, pana in luna martie 2016.
Izdraila Alexandru: Buna seara doamna Otilia, am 23 de ani, detin un teren de 3000 mp cu un adapost de animale de 100 de mp si ma gandeam sa incep sa cresc porci. M-ar interesa ce masura as putea accesa, in ce conditii, care este nr minim de ude?
Răspuns: 2016 poate sa fie un an al initierii de proiecte pentru ferma dumneavoastra, iar masurile de finantare destinate sprijinirii financiare sunt cele prevazute in cadrul Planului National de Dezvoltare Rurala (PNDR), respectiv:
SubMăsura 4.1 – Investiții în exploatații agricole -investițiile sprijinite în cadrul acestei sub-măsuri sunt date de sprijinirea investițiilor pentru creșterea competitivității exploatațiilor agricole prin dotarea cu utilaje și echipamente performante în raport cu structura agricolă actuală, precum și investițiile pentru modernizarea fermei (în special cele de dimensiuni medii și asocieri de ferme mici și medii) și îmbunătățirea calității activelor fixe.
OBIECTIVELE submăsurii 4.1:
· Îmbunătățirea performanțelor generale ale exploatațiilor agricole prin creșterea competitivității activității agricole, a diversificării producției agricole și a calități produselor obținute;
· Restructurarea exploatațiilor de dimensiuni mici și medii și transformarea acestora în exploatații comerciale;
· Respectarea standardelor comunitare aplicabile tuturor tipurilor de investiții;
· Creșterea valorii adăugate a produselor agricole prin procesarea produselor la nivelul fermei și comercializarea directă a acestora în vederea creării și promovării lanțurilor alimentare integrate.
BENEFICIARII:
Fermierii, cu excepția persoanelor fizice neautorizate;
· Cooperativele (cooperativele agricole și societățile cooperative agricole), grupuri de producători, constituite în baza legislației naționale în vigoare care deservesc interesele membrilor;
SPRIJINUL NERAMBURSABIL se va acorda după cum urmează:
În cazul fermelor având dimensiunea economică până la 500.000 SO (valoare producție standard) sprijinul public nerambursabil va fi de 50% din totalul cheltuielilor eligibile și nu va depăși:
· pentru proiectele care prevăd achiziții simple:
– maximum 500.000 euro, respectiv 100.000 euro pentru fermele mici;
· pentru proiectele care prevăd construcții-montaj:
– maximum 1.000.000 euro pentru sectorul vegetal, respectiv 200.000 euro pentru fermele mici din sectorul vegetal;
– maximum 1.500.000 euro pentru legume în spații protejate (sere) și sectorul zootehnic, respectiv 300.000 euro pentru fermele mici din sectorul zootehnic;
· pentru proiectele care prevăd crearea de lanțuri alimentare integrate:
– maximum 2.000.000 euro, respectiv 400.000 euro pentru fermele mici;
În cazul fermelor având dimensiunea economică peste 500.000 SO sprijinul public nerambursabil va fi de 30% și nu va depăși:
pentru proiectele care prevăd achiziții simple:
– maximum 500.000 euro;
pentru proiectele care prevăd construcții- montaj:
– maximum 1.000.000 euro pentru sectorul vegetal, respectiv maximum 1.500.000 euro pentru legume în spații protejate (sere) și sectorul zootehnic;
pentru proiectele care prevăd crearea de lanțuri alimentare integrate:
– maximum 2.000.000 euro;
În cazul cooperativelor și a grupurilor de producători sprijinul va fi 50% fără a depăși maximum 2.000.000 euro indiferent de tipul investiției.
Pe langa activitatea de ferma propriu-zisa va sugerez sa aveti in vedere si activitati conexe acestora. Acestea pot fi finantate prin Submăsura 6.2 – Sprijin pentru înființarea de activități neagricole în zone rurale. Investițiile sprijinite în cadrul acestei sub-măsuri au scopul de a facilita diversificarea prin înființarea și dezvoltarea de microîntreprinderi și întreprinderi mici în sectorul non-agricol din zonele rurale, în vederea unei dezvoltări economice durabile, creării de locuri de muncă și reducerii sărăciei în spațiul rural.
OBIECTIVELE submăsurii 6.2:
Crearea de noi activități non – agricole, în special, pentru fermierii de mici dimensiuni sau membrii familiilor lor și în general, pentru micii întreprinzători din mediul rural;
Diversificarea economiei rurale prin creșterea numărului de microîntreprinderi și întreprinderi mici în sectorul non-agricol, dezvoltarea serviciilor și crearea de locuri de muncă în spațiul rural;
Încurajarea menținerii și dezvoltării activităților tradiționale;
BENEFICIARII:
· Fermierii sau membrii unei gospodarii agricole din spațiul rural, care își diversifică activitatea prin înființarea unei activități non-agricole pentru prima dată;
Persoanele fizice neautorizate nu sunt eligibile;
SPRIJINUL NERAMBURSABIL: · va fi acordat sub formă de primă în două tranșe astfel:
– 70% din cuantumul sprijinului la primirea deciziei de finanțare;
– 30% din cuantumul sprijinului se va acorda cu condiția implementării corecte a Planului de Afaceri fără a depăsi 5 ani de la data semnării Deciziei de Finanțare.
Va fi în valoare de:
– 70.000 Euro/ proiect în cazul activităților de productie, servicii medicale, sanitar-veterinare și de agroturism
– 50.000 Euro/ proiect în cazul altor activități;
Daca ati fost beneficiar al Masurii 141, va informam ca in anul 2016 urmeaza sa fie lansata masura destinata fermelor mici, iar valoarea sprijinului financiar a crescut de la 7.500 de euro la 15.000 de euro.
Pentru detalii suplimentare puteti accesa ghidul solicitantului disponibil pe site-ul www.apdrp.ro.
Ileana: Buna seara, am 42 de ani si provin din mediul urban, detin 1.200 mp de teren la marginea orasului. Doresc fonduri pt. o pensiune turistica (cu restaurant) care sa promoveze in mod special istoria, cultura si civilizatia medievala romaneasca. Ce masura as putea accesa, care ar fi conditiile? Ar fi posibil sa obtin finantare pt. asa ceva? Multumesc.
Răspuns: In situatia dumneavoastra in care activitatea se desfasoara in mediul urban puteti accesa fonduri de finantare disponibile in cadrul Programului Operational Regional în cadrul axei prioritare 2 ”Îmbunătăţirea competitivităţii întreprinderilor mici şi mijlocii”, prioritatea de investiții 2.1. ”Promovarea spiritului antreprenorial, în special prin facilitarea exploatării economice a ideilor noi și prin încurajarea creării de noi întreprinderi, inclusiv prin incubatoare de afaceri”.
Investițiile eligibile pentru co-finanțare prin acest program includ:
-Construirea, modernizarea, extinderea spațiului de producție/ prestare servicii
-Dotarea cu active corporale, necorporale
În cadrul prezentului apel de proiecte, cererile de finanțare se vor depune printr-una dintre modalitățile specificate în cadrul Ghidului solicitantului – Condiții generale de accesare a fondurilor în cadrul POR 2014 – 2020, la subsecțiunea 5.3., respectiv fie la sediul agențiilor pentru dezvoltare regională unde va avea loc implementarea proiectului, fie prin aplicația electronică MySMIS. Pentru a verifica disponibilitatea aplicației MySMIS la data lansării cererii de proiecte, vă rugăm să accesați site-ul www.inforegio.ro.
Valoarea eligibilă a proiectului trebuie să fie cuprinsă între 25.000 și 200.000 euro.
Utilizarea fondurilor publice (inclusiv a fondurilor europene) pentru a sprijini o entitate (o întreprindere), acordându-i astfel un avantaj în detrimentul altor entități (concurente pe piață), poate constitui ajutor de stat. În conformitate cu normele europene, unele ajutoare de stat sunt ilegale tocmai pentru că ele sunt de natură să distorsioneze concurența pe piața comună. Articolul 108 alineatul (3) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (TFUE) prevede obligaţia de a notifica Comisiei Europene ajutoarele de stat, astfel încât aceasta să evalueze dacă sunt compatibile cu piaţa comună.
Regula de minimis a fost introdusă pentru exceptarea de la notificare a ajutoarelor de o valoare mică. Astfel, ajutoarele cu o valoare de până la 200.000 euro, acordate unei întreprinderi pe o perioadă de trei ani fiscali consecutivi, sunt considerate compatibile cu regulile de concurență pe piața comună (ele nefiind considerate ajutoare de stat).
Toate conditiile privind eligibilitatea dumneavoastra si conditiile de finantare pot fi accesate www.inforegio.ro sau pe site-urile Agentiilor de Dezvoltare Regionala in Regiunea unde va desfasurati activitatea.
Taranu Petronel: Buna ziua. Detin o suprafata de 0.5 ha de plantatie de catina in regim ecologic si as dori sa ma extind cu inca un hectar de catina si cu jumatate de hectar de lavanda sau galbenele. Pot primi finantare din fonduri europene si in cuantum de cat la suta din proiect?
Răspuns: Investitiile in productia de catina sunt investitii profitabile, motiv pentru care va felicit pentru orientarea dumneavoastra catre aceasta nisa de activitate. Pe linga achizitionarea de masini si utilaje agricole adecvate culturii de catina, o atentie deosebita trebuie acordata soiului. Masurile de finantare atat pentru plantatia de catina, cat si pentru procesare, sunt masuri incluse in cadrul Planului National de Dezvoltare Rurala (PNDR).
SubMăsura 4.1 – Investiții în exploatații agricole – investițiile sprijinite în cadrul acestei sub-măsuri vizează creșterea competitivității exploataților agricole prin dotarea cu utilaje și echipamente performante în raport cu structura agricolă actuală, precum și investițiile pentru modernizarea fermei (în special cele de dimensiuni medii și asocieri de ferme mici și medii) și îmbunătățirea calității activelor fixe.
OBIECTIVELE submăsurii 4.1:
· Îmbunătățirea performanțelor generale ale exploatațiilor agricole prin creșterea competitivității activității agricole, a diversificării producției agricole și a calități produselor obținute;
· Restructurarea exploatațiilor de dimensiuni mici și medii și transformarea acestora în exploatații comerciale;
· Respectarea standardelor comunitare aplicabile tuturor tipurilor de investiții;
· Creșterea valorii adăugate a produselor agricole prin procesarea produselor la nivelul fermei și comercializarea directă a acestora în vederea creării și promovării lanțurilor alimentare integrate.
BENEFICIARII:
Fermierii, cu excepția persoanelor fizice neautorizate;
· Cooperativele (cooperativele agricole și societățile cooperative agricole), grupuri de producători, constituite în baza legislației naționale în vigoare care deservesc interesele membrilor;
SPRIJINUL NERAMBURSABIL se va acorda după cum urmează:
În cazul fermelor având dimensiunea economică până la 500.000 SO (valoare producție standard) sprijinul public nerambursabil va fi de 50% din totalul cheltuielilor eligibile și nu va depăși:
· pentru proiectele care prevăd achiziții simple:
– maximum 500.000 euro, respectiv 100.000 euro pentru fermele mici;
· pentru proiectele care prevăd construcții-montaj:
– maximum 1.000.000 euro pentru sectorul vegetal, respectiv 200.000 euro pentru fermele mici din sectorul vegetal;
– maximum 1.500.000 euro pentru legume în spații protejate (sere) și sectorul zootehnic, respectiv 300.000 euro pentru fermele mici din sectorul zootehnic;
· pentru proiectele care prevăd crearea de lanțuri alimentare integrate:
– maximum 2.000.000 euro, respectiv 400.000 euro pentru fermele mici;
În cazul fermelor având dimensiunea economică peste 500.000 SO sprijinul public nerambursabil va fi de 30% și nu va depăși:
pentru proiectele care prevăd achiziții simple:
– maximum 500.000 euro;
pentru proiectele care prevăd construcții- montaj:
– maximum 1.000.000 euro pentru sectorul vegetal, respectiv maximum 1.500.000 euro pentru legume în spații protejate (sere) și sectorul zootehnic;
pentru proiectele care prevăd crearea de lanțuri alimentare integrate:
– maximum 2.000.000 euro;
În cazul cooperativelor și a grupurilor de producători sprijinul va fi 50% fără a depăși maximum 2.000.000 euro indiferent de tipul investiției.
Submăsura 4.1a – Investiții în exploatații pomicole – investițiile sprijinite în cadrul acestei sub-măsuri vizează creșterea competitivității exploatațiilor pomicole prin dotarea cu utilaje și echipamente, înfiinţarea, modernizarea și/ sau extinderea unităţilor de procesare, înființarea de plantații pomicole, reconversia plantațiilor existente și creșterea suprafețelor ocupate de pepinierele pomicole.
OBIECTIVELE submăsurii 4.1a:
• Creșterea competitivității, diversificarea producției, creșterea calității produselor obținute și îmbunătățirea performanței generale a exploatațiilor pomicole;
• Creșterea valorii adăugate a produselor prin sprijinirea procesării fructelor la nivel fermă și a comercializării directe a produselor obținute;
• Dezvoltarea lanțurilor scurte de aprovizionare;
• Eficientizarea costurilor de producție prin promovarea producerii și utilizării energiei din surse regenerabile în cadrul fermei și prin reducerea consumului de energie.
BENEFICIARII:
• fermieri, cu exceptia persoanelor fizice neautorizate;
• Grupurile de producători și cooperative (societăților cooperative agricole și cooperativelor agricole, constituite în baza legislației naționale în vigoare, care activează în sectorul pomicol, cu condiția ca investițiile realizate să deservească interesele propriilor membri.
SPRIJINUL NERAMBURSABIL se va acorda după cum urmează:
Ferme mici, medii și obținere de material de înmulțire și material de plantare fructifer
• Ferme mici:
intensitatea sprijinului este de 50% din totalul cheltuielilor eligibile, fără a depăși:
– 100.000 euro pentru achiziții simple;
– 300.000 euro în cazul investițiilor în activitatea de producție (utilaje, înființare, reconversie etc.);
– 450.000 euro pentru investiţiile care conduc la un lant alimentar integrat, la nivelul exploatației agricole* (producție, procesare, comercializare).
• Ferme medii:
– intensitatea sprijinului este de 50% din totalul cheltuielilor eligibile, fără a depăși:
– 200.000 euro pentru investițiile care presupun achiziții simple;
– 600.000 euro în cazul investițiilor în activitatea de producție (utilaje, înființare, reconversie etc.);
– 900.000 euro pentru investiţiile care conduc la un lant alimentar integrat, la nivelul exploatației agricole (producție, procesare, comercializare).
Obținere material de înmulțire și material de plantare fructifer
– intensitatea sprijinului este de 50% din totalul cheltuielilor eligibile, fără a depăși:
– 600.000 euro în cazul investițiilor în activitatea de producție (utilaje, înființare).
• Ferme mari:
– intensitatea sprijinului este de 50 % din totalul cheltuielilor eligibile, fără a depăși:
– 250.000 euro pentru investițiile care presupun achiziții simple;
– 750.000 euro în cazul investițiilor în activitatea de producție (utilaje, înființare, reconversie);
-1.050.000 euro pentru investiţiile care conduc la un lant alimentar integrat, la nivelul exploatației agricole (producție, procesare, comercializare).
• Forme asociative:
– intensitatea sprijinului este de 50 % din totalul cheltuielilor eligibile, fără a depăși:
– 350.000 euro pentru investițiile care presupun achiziții simple;
– 600.000 euro pentru obținere material de înmulțire și material de plantare fructifer
– 750.000 euro în cazul investițiilor în activitatea de producție (utilaje, înființare, reconversie);
– 1.050.000 euro pentru investiţiile care conduc la un lant alimentar integrat, la nivelul exploatației agricole (producție, procesare, comercializare).
Pentru informatii suplimentare puteti accesa pagina web: www.apdrp.ro.
Stefan Motoi: Buna ziua,
Detin o companie ce activeaza in domeniul comertului cu textile, mai precis textile pentru casa (perdele draperii, lenjerii, etc) avand doua magazine in Ploiesti, fiecare cu atelierul aferent in care noi coasem si finisam perdelele si draperiile. As dori sa aplic pentru fonduri europene pentru dezvoltarea societatii. Ca si obiective am crearea unui atelier unic cu utilaje noi (masini de cusut, de brodat, masini de calcat si alte utilaje ce ma pot ajuta la dezvoltarea afacerii) precum si achizitionarea unui spatiu in care sa creez un showroom. Catre ce axa ar trebui sa ma indrept si care este plafonul respectiv?
Va multumesc.
Răspuns: In situatia dumneavoastra in care activitatea se desfasoara in mediul urban puteti accesa fonduri de finantare disponibile in cadrul Programului Operational Regional în cadrul axei prioritare 2 ”Îmbunătăţirea competitivităţii întreprinderilor mici şi mijlocii”, prioritatea de investiții 2.1 ”Promovarea spiritului antreprenorial, în special prin facilitarea exploatării economice a ideilor noi și prin încurajarea creării de noi întreprinderi, inclusiv prin incubatoare de afaceri”.
Investițiile eligibile pentru co-finanțare prin acest program includ:
-Construirea, modernizarea, extinderea spațiului de producție/ prestare servicii
-Dotarea cu active corporale, necorporale
În cadrul prezentului apel de proiecte, cererile de finanțare se vor depune printr-una dintre modalitățile specificate în cadrul Ghidului solicitantului – Condiții generale de accesare a fondurilor în cadrul POR 2014 – 2020, la subsecțiunea 5.3., respectiv fie la sediul agențiilor pentru dezvoltare regională unde va avea loc implementarea proiectului, fie prin aplicația electronică MySMIS. Pentru a verifica disponibilitatea aplicației MySMIS la data lansării cererii de proiecte, vă rugăm să accesați site-ul www.inforegio.ro.
Valoarea eligibilă a proiectului trebuie să fie cuprinsă între 25.000 și 200.000 euro.
Utilizarea fondurilor publice (inclusiv a fondurilor europene) pentru a sprijini o entitate (o întreprindere), acordându-i astfel un avantaj în detrimentul altor entități (concurente pe piață), poate constitui ajutor de stat. În conformitate cu normele europene, unele ajutoare de stat sunt ilegale tocmai pentru că ele sunt de natură să distorsioneze concurența pe piața comună. Articolul 108 alineatul (3) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (TFUE) prevede obligaţia de a notifica Comisiei Europene ajutoarele de stat, astfel încât aceasta să evalueze dacă sunt compatibile cu piaţa comună.
Regula de minimis a fost introdusă pentru exceptarea de la notificare a ajutoarelor de o valoare mică. Astfel, ajutoarele cu o valoare de până la 200.000 euro, acordate unei întreprinderi pe o perioadă de trei ani fiscali consecutivi, sunt considerate compatibile cu regulile de concurență pe piața comună (ele nefiind considerate ajutoare de stat).
Toate conditiile privind eligibilitatea dumneavoastra si conditiile de finantare pot fi accesate pe www.inforegio.ro sau pe site-urile Agentiilor de Dezvoltare Regionala in Regiunea unde va desfasurati activitatea (in cazul dvs. ADR Sud Muntenia).
Costica: Sanatate. As vrea sa va intreb daca imi puteti spune, eu momentan lucrez in strainatate, locuiesc intr-o zona rurala, as vrea sa imi fac o firma de constructii in care sa cumpar niste utilaje noi sau second. As vrea sa cumpar un buldoexcavator sau o furgoneta si ceva materiale pentru constructii. Va rog sa-mi dati ceva sfaturi. Multumesc mult.
Răspuns: In activitatea pe care dumneavoastra doriti sa o initiati trebuie sa va conturati un plan de afaceri integrat de servicii. “Firma de prestari servicii – constructii” ca si obiectiv poata sa faca poate dintr-un proiect integrat finantat prin Planul National de Dezvoltare Rurala, masura 6.2. si/sau masura 6.4.
Submăsura 6.2 – Sprijin pentru înființarea de activități neagricole în zone rurale. Investițiile sprijinite în cadrul acestei sub-măsuri au scopul de a facilita diversificarea prin înființarea și dezvoltarea de microîntreprinderi și întreprinderi mici în sectorul non-agricol din zonele rurale, în vederea unei dezvoltări economice durabile, creării de locuri de muncă și reducerii sărăciei în spațiul rural.
OBIECTIVELE submăsurii 6.2:
Crearea de noi activități non – agricole, în special, pentru fermierii de mici dimensiuni sau membrii familiilor lor și în general, pentru micii întreprinzători din mediul rural;
Diversificarea economiei rurale prin creșterea numărului de microîntreprinderi și întreprinderi mici în sectorul non-agricol, dezvoltarea serviciilor și crearea de locuri de muncă în spațiul rural;
Încurajarea menținerii și dezvoltării activităților tradiționale.;
BENEFICIARII:
· Fermierii sau membrii unei gospodarii agricole din spațiul rural, care își diversifică activitatea prin înființarea unei activități non-agricole pentru prima dată;
Persoanele fizice neautorizate nu sunt eligibile;
SPRIJINUL NERAMBURSABIL va fi acordat sub formă de primă în două tranșe astfel:
– 70% din cuantumul sprijinului la primirea deciziei de finanțare;
– 30% din cuantumul sprijinului se va acorda cu condiția implementării corecte a Planului de Afaceri fără a depăsi 5 ani de la data semnării Deciziei de Finanțare.
Va fi în valoare de:
– 70.000 Euro/ proiect în cazul activităților de productie, servicii medicale, sanitar-veterinare și de agroturism
– 50.000 Euro/ proiect în cazul altor activități;
Submăsura 6.4 – Investiții în crearea și dezvoltarea de activități neagricole.
Investițiile sprijinite în cadrul acestei sub-măsuri au scopul de a sustine microîntreprinderile şi întreprinderile mici din mediul rural, care își creează sau dezvoltă activități non-agricole în zonele rurale.
OBIECTIVELE submăsurii 6.4.:
-Stimularea mediului de afaceri din rural, contribuind la creșterea numărului de activități non-agricole desfășurate în zonele rurale;
-Dezvoltarea activităților non-agricole existente; crearea de locuri de muncă, creșterea veniturilor populației rurale și diminuarea disparităților dintre rural și urban;
BENEFICIARII:
· Micro-întreprinderile și întreprinderile mici existente, din spațiul rural;
· Micro-întreprinderile și întreprinderile mici nou-înființate, din spațiul rural, care fac dovada cofinanțării;
•Fermierii sau membrii unor gospodării agricole care își diversifică activitatea de bază agricolă prin dezvoltarea unei activități non-agricole în cadrul întreprinderii deja existente încadrabile în microîntreprinderi și întreprinderi mici.
Valoarea SPRIJINULUI NERAMBURSABIL va fi de 90% din costul total al proiectului:
• nu va depăși 200.000 Euro/ beneficiar pe 3 ani fiscali
• va respecta prevederile Regulamentului 1407/2013 cu privire la sprijinul de minimis
Pentru mai multe detalii suplimentare puteti accesa ghidul solicitantului disponibil pe site-ul www.apdrp.ro.
Irinel: Buna ziua, am 35 ani, iar cu 3 luni in urma am infiintat o firma avand ca si domeniu de activitate proiectarea si executia instalatilor electrice de medie si joasa tensiune. Doresc sa stiu daca pot accesa fonduri europene pentru achizitia unui utilaj cu brat telescopic de 18metri pt a-mi usura lucrul la retelele electrice precum si pt constructia unei hale / atelier.
Răspuns: Pentru activitatea dumneavoastra si in functie de locul in care aceasta se desfasoara aveti urmatoarele optiuni:
In situatia in care activitatea se desfasoara in mediul urban puteti accesa fonduri de finantare disponibile in cadrul Programului Operational Regional în cadrul axei prioritare 2 ”Îmbunătăţirea competitivităţii întreprinderilor mici şi mijlocii”, prioritatea de investiții 2.1 ”Promovarea spiritului antreprenorial, în special prin facilitarea exploatării economice a ideilor noi și prin încurajarea creării de noi întreprinderi, inclusiv prin incubatoare de afaceri”.
Investițiile eligibile pentru co-finanțare prin acest program includ:
-Construirea, modernizarea, extinderea spațiului de producție/ prestare servicii
-Dotarea cu active corporale, necorporale
În cadrul prezentului apel de proiecte, cererile de finanțare se vor depune printr-una dintre modalitățile specificate în cadrul Ghidului solicitantului – Condiții generale de accesare a fondurilor în cadrul POR 2014 – 2020, la subsecțiunea 5.3., respectiv fie la sediul agențiilor pentru dezvoltare regională unde va avea loc implementarea proiectului, fie prin aplicația electronică MySMIS. Pentru a verifica disponibilitatea aplicației MySMIS la data lansării cererii de proiecte, vă rugăm să accesați site-ul www.inforegio.ro.
Valoarea eligibilă a proiectului trebuie să fie cuprinsă între 25.000 și 200.000 euro.
Utilizarea fondurilor publice (inclusiv a fondurilor europene) pentru a sprijini o entitate (o întreprindere), acordându-i astfel un avantaj în detrimentul altor entități (concurente pe piață), poate constitui ajutor de stat. În conformitate cu normele europene, unele ajutoare de stat sunt ilegale tocmai pentru că ele sunt de natură să distorsioneze concurența pe piața comună. Articolul 108 alineatul (3) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (TFUE) prevede obligaţia de a notifica Comisiei Europene ajutoarele de stat,
astfel încât aceasta să evalueze dacă sunt compatibile cu piaţa comună.
Regula de minimis a fost introdusă pentru exceptarea de la notificare a ajutoarelor de o valoare mică. Astfel, ajutoarele cu o valoare de până la 200.000 euro, acordate unei întreprinderi pe o perioadă de trei ani fiscali consecutivi, sunt considerate compatibile cu regulile de concurență pe piața comună (ele nefiind considerate ajutoare de stat).
Toate conditiile privind eligibilitatea dumneavoastra si conditiile de finantare pot fi accesate pe www.inforegio.ro sau pe site-urile Agentiilor de Dezvoltare Regionala in Regiunea unde va desfasurati activitatea.
In situatia in care activitatea dumneavoastra o desfasurati in mediul rural, atunci masurile de finantare sunt active in cadrul Planului National de Dezvoltare Rurala (PNDR), respectiv masura 6.2. si masura 6.4.
Mai multe informatii referitoare la aceste masuri de finantare puteti afla accesand ghidul solicitantului, respectiv site-ul www.apdrp.ro.
Beniamin: Buna, am 47 ani si am doi fii, 20 ani si 23 de ani. Detin 5 vaci de carne si un tauras, toate cu certificat de origine, am si teren suficient. As dori sa accesam fonduri europene pt cumpararea de tractoare si utilaje agricole, cumparare de vaci de carne – vrem sa marim nr.la cel putin 20 buc. Va rugam sa ne spuneti ce program fi cel mai potrivit pt. finantare.
Răspuns: SubMăsura 4.1 – Investiții în exploatații agricole. Investițiile sprijinite în cadrul acestei sub-măsuri au scopul de a sustine investițiile pentru creșterea competitivității exploataților agricole prin dotarea cu utilaje și echipamente performante în raport cu structura agricolă actuală, precum și investițiile pentru modernizarea fermei (în special cele de dimensiuni medii și asocieri de ferme mici și medii) și îmbunătățirea calității activelor fixe.
OBIECTIVELE submăsurii 4.1:
· Îmbunătățirea performanțelor generale ale exploatațiilor agricole prin creșterea competitivității activității agricole, a diversificării producției agricole și a calități produselor obținute;
· Restructurarea exploatațiilor de dimensiuni mici și medii și transformarea acestora în exploatații comerciale;
· Respectarea standardelor comunitare aplicabile tuturor tipurilor de investiții;
· Creșterea valorii adăugate a produselor agricole prin procesarea produselor la nivelul fermei și comercializarea directă a acestora în vederea creării și promovării lanțurilor alimentare integrate.
BENEFICIARII:
Fermierii, cu excepția persoanelor fizice neautorizate;
· Cooperativele (cooperativele agricole și societățile cooperative agricole), grupuri de producători, constituite în baza legislației naționale în vigoare care deservesc interesele membrilor;
SPRIJINUL NERAMBURSABIL se va acorda după cum urmează:
În cazul fermelor având dimensiunea economică până la 500.000 SO (valoare producție standard) sprijinul public nerambursabil va fi de 50% din totalul cheltuielilor eligibile și nu va depăși:
· pentru proiectele care prevăd achiziții simple:
– maximum 500.000 euro, respectiv 100.000 euro pentru fermele mici;
· pentru proiectele care prevăd construcții-montaj:
– maximum 1.000.000 euro pentru sectorul vegetal, respectiv 200.000 euro pentru fermele mici din sectorul vegetal;
– maximum 1.500.000 euro pentru legume în spații protejate (sere) și sectorul zootehnic, respectiv 300.000 euro pentru fermele mici din sectorul zootehnic;
· pentru proiectele care prevăd crearea de lanțuri alimentare integrate:
– maximum 2.000.000 euro, respectiv 400.000 euro pentru fermele mici;
În cazul fermelor având dimensiunea economică peste 500.000 SO sprijinul public nerambursabil va fi de 30% și nu va depăși:
pentru proiectele care prevăd achiziții simple:
– maximum 500.000 euro;
pentru proiectele care prevăd construcții- montaj:
– maximum 1.000.000 euro pentru sectorul vegetal, respectiv maximum 1.500.000 euro pentru legume în spații protejate (sere) și sectorul zootehnic;
pentru proiectele care prevăd crearea de lanțuri alimentare integrate:
– maximum 2.000.000 euro;
În cazul cooperativelor și a grupurilor de producători sprijinul va fi 50% fără a depăși maximum 2.000.000 euro indiferent de tipul investiției.
Mai multe informatii referitoare la aceasta masura de finantare puteti afla accesand ghidul solicitantului, respectiv site-ul www.apdrp.ro.
Ana: Buna ziua! As dori sa aflu daca sunt alocate fonduri europene rambursabile/ nerambursabille pentru deschiderea unui bazin de inot intr-un oras de aproimativ 55.000 locuitori. Mentionez ca ar fi primul bazin acoperit din oras. Acesta ar fi alocat atat pentru cursuri de inot, cat si pentru relaxare.
Răspuns: In situatia in care proiectul dumneavoastra il veti gandi intr-un cadru integrat de servicii bazin, baza de agrement etc., atunci prin Programul Operational Regional puteti sa accesati finantarea pentru un astfel de proiect.
In situatia in care activitatea se desfasoara in mediul urban puteti accesa fonduri de finantare disponibile in cadrul Programului Operational Regional în cadrul axei prioritare 2 ”Îmbunătăţirea competitivităţii întreprinderilor mici şi mijlocii”, prioritatea de investiții 2.1 ”Promovarea spiritului antreprenorial, în special prin facilitarea exploatării economice a ideilor noi și prin încurajarea creării de noi întreprinderi, inclusiv prin incubatoare de afaceri”. Investițiile eligibile pentru co-finanțare prin acest program includ:
-Construirea, modernizarea, extinderea spațiului de producție/ prestare servicii
-Dotarea cu active corporale, necorporale
În cadrul prezentului apel de proiecte, cererile de finanțare se vor depune printr-una dintre modalitățile specificate în cadrul Ghidului solicitantului – Condiții generale de accesare a fondurilor în cadrul POR 2014 – 2020, la subsecțiunea 5.3., respectiv fie la sediul agențiilor pentru dezvoltare regională unde va avea loc implementarea proiectului, fie prin aplicația electronică MySMIS. Pentru a verifica disponibilitatea aplicației MySMIS la data lansării cererii de proiecte, vă rugăm să accesați site-ul www.inforegio.ro.
Valoarea eligibilă a proiectului trebuie să fie cuprinsă între 25.000 și 200.000 euro.
Utilizarea fondurilor publice (inclusiv a fondurilor europene) pentru a sprijini o entitate (o întreprindere), acordându-i astfel un avantaj în detrimentul altor entități (concurente pe piață), poate constitui ajutor de stat. În conformitate cu normele europene, unele ajutoare de stat sunt ilegale tocmai pentru că ele sunt de natură să distorsioneze concurența pe piața comună. Articolul 108 alineatul (3) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (TFUE) prevede obligaţia de a notifica Comisiei Europene ajutoarele de stat, astfel încât aceasta să evalueze dacă sunt compatibile cu piaţa comună.
Regula de minimis a fost introdusă pentru exceptarea de la notificare a ajutoarelor de o valoare mică. Astfel, ajutoarele cu o valoare de până la 200.000 euro, acordate unei întreprinderi pe o perioadă de trei ani fiscali consecutivi, sunt considerate compatibile cu regulile de concurență pe piața comună (ele nefiind considerate ajutoare de stat).
Toate conditiile privind eligibilitatea dumneavoastra si conditiile de finantare pot fi accesate www.inforegio.ro sau pe site-urile Agentiilor de Dezvoltare Regionala in Regiunea unde va desfasurati activitatea.
Maria: Buna seara,
Am peste 50 ani , o cultura de lavanda si o intrebare: pot accesa fonduri pt. extinderea activitatii, respectiv constructia unei sere pt. butasi si achizitionarea unei instalatii de distilare a lavandei?
Multumesc!
Răspuns: Masurile de finantare atat pentru cultura de lavanda, cat si pentru procesare, sunt masuri incluse in cadrul Planului National de Dezvoltare Rurala (PNDR).
SubMăsura 4.1 – Investiții în exploatații agricole -investițiile sprijinite în cadrul acestei sub-măsuri vizează creșterea competitivității exploataților agricole prin dotarea cu utilaje și echipamente performante în raport cu structura agricolă actuală, precum și investițiile pentru modernizarea fermei (în special cele de dimensiuni medii și asocieri de ferme mici și medii) și îmbunătățirea calității activelor fixe.
OBIECTIVELE submăsurii 4.1:
· Îmbunătățirea performanțelor generale ale exploatațiilor agricole prin creșterea competitivității activității agricole, a diversificării producției agricole și a calități produselor obținute;
· Restructurarea exploatațiilor de dimensiuni mici și medii și transformarea acestora în exploatații comerciale;
· Respectarea standardelor comunitare aplicabile tuturor tipurilor de investiții;
· Creșterea valorii adăugate a produselor agricole prin procesarea produselor la nivelul fermei și comercializarea directă a acestora în vederea creării și promovării lanțurilor alimentare integrate.
BENEFICIARII:
Fermierii, cu excepția persoanelor fizice neautorizate;
· Cooperativele (cooperativele agricole și societățile cooperative agricole), grupuri de producători, constituite în baza legislației naționale în vigoare care deservesc interesele membrilor;
SPRIJINUL NERAMBURSABIL se va acorda după cum urmează:
În cazul fermelor având dimensiunea economică până la 500.000 SO (valoare producție standard) sprijinul public nerambursabil va fi de 50% din totalul cheltuielilor eligibile și nu va depăși:
· pentru proiectele care prevăd achiziții simple:
– maximum 500.000 euro, respectiv 100.000 euro pentru fermele mici;
· pentru proiectele care prevăd construcții-montaj:
– maximum 1.000.000 euro pentru sectorul vegetal, respectiv 200.000 euro pentru fermele mici din sectorul vegetal;
– maximum 1.500.000 euro pentru legume în spații protejate (sere) și sectorul zootehnic, respectiv 300.000 euro pentru fermele mici din sectorul zootehnic;
· pentru proiectele care prevăd crearea de lanțuri alimentare integrate:
– maximum 2.000.000 euro, respectiv 400.000 euro pentru fermele mici;
În cazul fermelor având dimensiunea economică peste 500.000 SO sprijinul public nerambursabil va fi de 30% și nu va depăși:
pentru proiectele care prevăd achiziții simple:
– maximum 500.000 euro;
pentru proiectele care prevăd construcții- montaj:
– maximum 1.000.000 euro pentru sectorul vegetal, respectiv maximum 1.500.000 euro pentru legume în spații protejate (sere) și sectorul zootehnic;
pentru proiectele care prevăd crearea de lanțuri alimentare integrate:
– maximum 2.000.000 euro;
În cazul cooperativelor și a grupurilor de producători sprijinul va fi 50% fără a depăși maximum 2.000.000 euro indiferent de tipul investiției.
Submăsura 4.2 – Sprijin pentru investiții în prelucrarea/ comercializarea și/ sau dezvoltarea de produse agricole.
Investițiile sprijinite în cadrul acestei sub-măsuri au scopul de a sustine întreprinderile care realizează investiții corporale și necorporale pentru procesarea și marketingul produselor agricole cuprinse în Anexa I la Tratatul de Instituire a Comunității Europene, cu excepția produselor pescărești.
OBIECTIVELE submăsurii 4.2:
· Înființarea și/ sau modernizarea unităților de procesare și comercializare;
· Introducerea de noi tehnologii pentru dezvoltarea de noi produse și procese;
· Aplicarea măsurilor de protecția mediului inclusiv scăderea consumului de energie și a emisiilor GES;
· Promovarea investițiilor pentru producerea și utilizarea energiei din surse regenerabile;
· Creşterea numărului de locuri de muncă.
BENEFICIARII:
· Întreprinderile definite conform legislației naționale în vigoare;
· Cooperativele, grupurile de producători constituite în baza legislației naționale în vigoare;
SPRIJINUL NERAMBURSABIL va fi de:
· 50% din totalul cheltuielilor eligibile pentru IMM-uri și grupuri de producători/cooperative
· 40% pentru alte întreprinderi
· nu va depăși:
– 1.000.000 Euro/ proiect pentru IMM, în cazul proiectelor care nu presupun investiții care conduc la un lanț alimentar integrat;
– 1.500.000 Euro/ proiect pentru alte întreprinderi pentru proiectele care nu presupun investiții care conduc la un lanț alimentar integrat;
– 2.500.000 Euro/ proiect pentru investițiile care conduc la un lanț alimentar integrat (indiferent de tipul de solicitant), precum și pentru forme asociative (cooperative și grupuri de producători) în cazul proiectelor care nu presupun investiții care conduc la un lanț alimentar integrat.
Mai multe informatii referitoare la aceasta masura de finantare puteti afla accesand ghidul solicitantului, respectiv site-ul www.apdrp.ro.
Vali: Buna…sunt detinatorul unui teren. As avea o intrebare: pot accesa fondurile europene pt. constructia unui service auto..? Si care ar fi conditiile pe care ar trebui sa le indeplinesc? Multumesc.
Răspuns: Pentru activitatea dumneavoastra si in functie de locul in care aceasta se desfasoara aveti urmatoarele optiuni:
In situatia in care activitatea se desfasoara in mediul urban puteti accesa fonduri de finantare disponibile in cadrul Programului Operational Regional în cadrul axei prioritare 2 ”Îmbunătăţirea competitivităţii întreprinderilor mici şi mijlocii”, prioritatea de investiții 2.1 ”Promovarea spiritului antreprenorial, în special prin facilitarea exploatării economice a ideilor noi și prin încurajarea creării de noi întreprinderi, inclusiv prin incubatoare de afaceri”. Investițiile eligibile pentru co-finanțare prin acest program includ:
-Construirea, modernizarea, extinderea spațiului de producție/ prestare servicii
-Dotarea cu active corporale, necorporale
În cadrul prezentului apel de proiecte, cererile de finanțare se vor depune printr-una dintre modalitățile specificate în cadrul Ghidului solicitantului – Condiții generale de accesare a fondurilor în cadrul POR 2014 – 2020, la subsecțiunea 5.3., respectiv fie la sediul agențiilor pentru dezvoltare regională unde va avea loc implementarea proiectului, fie prin aplicația electronică MySMIS. Pentru a verifica disponibilitatea aplicației MySMIS la data lansării cererii de proiecte, vă rugăm să accesați site-ul www.inforegio.ro.
Valoarea eligibilă a proiectului trebuie să fie cuprinsă între 25.000 și 200.000 euro.
Utilizarea fondurilor publice (inclusiv a fondurilor europene) pentru a sprijini o entitate (o întreprindere), acordându-i astfel un avantaj în detrimentul altor entități (concurente pe piață), poate constitui ajutor de stat. În conformitate cu normele europene, unele ajutoare de stat sunt ilegale tocmai pentru că ele sunt de natură să distorsioneze concurența pe piața comună. Articolul 108 alineatul (3) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (TFUE) prevede obligaţia de a notifica Comisiei Europene ajutoarele de stat, astfel încât aceasta să evalueze dacă sunt compatibile cu piaţa comună.
Regula de minimis a fost introdusă pentru exceptarea de la notificare a ajutoarelor de o valoare mică. Astfel, ajutoarele cu o valoare de până la 200.000 euro, acordate unei întreprinderi pe o perioadă de trei ani fiscali consecutivi, sunt considerate compatibile cu regulile de concurență pe piața comună (ele nefiind considerate ajutoare de stat).
Toate conditiile privind eligibilitatea dumneavoastra si conditiile de finantare pot fi accesate www.inforegio.ro sau pe site-urile Agentiilor de Dezvoltare Regionala in Regiunea unde va desfasurati activitatea.
In situatia in care activitatea dumneavoastra o desfasurati in mediul rural, atunci masurile de finantare sunt active in cadrul Planului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) , respectiv masura 6.2. si masura 6.4. Mai multe informatii referitoare la acestea sunt accesibile pe site-ul www.apdrp.ro.
Nica Valentin: Buna seara. Va rog sa imi spuneti si mie cum pot accesa cei 15.000 de euro avand in vedere ca am 11 hectare de pamant un tractor, utilaje, animale si am avut proiectul cel vechi in valoare de 1.500 de euro finalizandul cu succes. VA MULTUMESC.
Răspuns: Masura destinata sprijinirii fermelor mici din cadrul Planului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020 urmeaza sa fie lansata in anul 2016, conform surselor oficiale pana in luna martie, iar sprijinul financiar alocat pe 3 ani de activitate va fi de 15.000 Euro. Va felicitam pentru implementarea cu succes a proiectului finantat prin masura 141 din Planului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2007-2013.
In cadrul acestei sub-masuri 6.3. – Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici, sunt eligibili fermierii care detin in proprietate si/sau folosinta o exploatatie agricola incadrata in categoria de ferma mica, cu exceptia persoanelor fizice neautorizate (pentru terenurile agricole in folosinta contractul de arenda / cesiune trebuie sa fie incheiat pentru o perioada de minimum 10 ani).
Solicitantii trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii de eligibilitate:
-Sa fie persoane juridice romane
-Sa actioneze in nume propriu
-Sa aiba varsta de cel putin 18 ani impliniti la data depunerii Cererii de finantare
-Sa aiba invatamantul de minim 8 clase
-Sa se incadreze intr-una din formele de organizare:
Persoana fizica autorizata in autorizata (PFA, intreprindere individuala, intreprindere familiala)
Societate cu raspundere limitata cu asociat unic / majoritar (50% + 1)
Sa se incadreze in categoria microintreprinderilor si intreprinderilor mici
-Are o exploatatie agricola cu dimensiunea economica cuprinsa intre 8.000 – 11.999 SO, inregistrata, conform prevederilor legale nationale, cu cel putin 24 luni inainte de solicitarea sprijinului
-O exploatatie agricola nu poate primi sprijin decat o singura data in cadrul acestei sub-masuri prin PNDR 2014 – 2020.
-Implementarea planului de afaceri trebuie sa inceapa in termen de cel mult 9 luni de la data semnarii deciziei de acordare a sprijinului.
-Inaintea solicitarii celei de-a doua transe de plata, beneficiarul face dovada cresterii performantelor economice ale exploatatiei, prin comercializarea productiei proprii in procent de minimum 20% din valoarea primei transe de plata.
-Are domiciliul stabil / sediul social in unitatea administrativ teritoriala pe teritoriul careia se afla exploatatia.
-Nu detine un alt loc de munca in afara unitatii teritorial-administrative in care este situata exploatatia, sau a zonei limitrofe.
Valoare financiara nerambursabila:
Sprijinul public nerambursabil se acorda pe o perioada de maximum 3 ani (5 ani pentru sectorul pomicol), in valoare de pana la 15.000 euro / exploatatie agricola, procentul de finantare nerambursabila fiind de 100% si se acorda dupa cum urmeaza:
75% din cuantumul sprijinului la semnarea deciziei de finantare
25% din cuantumul sprijinului se va acorda cu conditia implementarii corecte a planului de afaceri, fara a depasi termenul de 3 / 5 ani de la semnarea deciziei de finantare.
Investitii:
Sprijinul va fi utilizat pentru realizarea planului de afaceri si activitatea economica desfasurata de beneficiar.
Cheltuielile propuse in planul de afaceri, inclusiv capitalul de lucru si activitatile relevante pentru implementarea corecta a planului de afaceri aprobat pot fi eligibile, indiferent de natura acestora.
Mai multe informatii referitoare la Ghidul solicitantului sunt accesibile pe site-ul www.madr.ro si www.apdrp.ro.
Mihai: termin masura 141 cu apicultura. Ce proiect pot accesa in continuare cu apicultura si care sunt conditiile? Dar as vrea sa fac cu struti. Se poate? Ce sfat imi dati? Mersi, astept raspuns.
Răspuns: In cadrul acestei sub-masuri 6.3. – Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici finantata prin Planul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020 , sunt eligibili fermierii care detin in proprietate si/sau folosinta o exploatatie agricola incadrata in categoria de ferma mica, cu exceptia persoanelor fizice neautorizate (pentru terenurile agricole in folosinta contractul de arenda / cesiune trebuie sa fie incheiat pentru o perioada de minimum 10 ani).
Solicitantii trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii de eligibilitate:
-Sa fie persoane juridice romane
-Sa actioneze in nume propriu
-Sa aiba varsta de cel putin 18 ani impliniti la data depunerii Cererii de finantare
-Sa aiba invatamantul de minim 8 clase
-Sa se incadreze intr-una din formele de organizare:
Persoana fizica autorizata in autorizata (PFA, intreprindere individuala, intreprindere familiala)
Societate cu raspundere limitata cu asociat unic / majoritar (50% + 1)
Sa se incadreze in categoria microintreprinderilor si intreprinderilor mici
-Are o exploatatie agricola cu dimensiunea economica cuprinsa intre 8.000 – 11.999 SO, inregistrata, conform prevederilor legale nationale, cu cel putin 24 luni inainte de solicitarea sprijinului
-O exploatatie agricola nu poate primi sprijin decat o singura data in cadrul acestei sub-masuri prin PNDR 2014 – 2020
-Implementarea planului de afaceri trebuie sa inceapa in termen de cel mult 9 luni de la data semnarii deciziei de acordare a sprijinului
-Inaintea solicitarii celei de-a doua transe de plata, beneficiarul face dovada cresterii performantelor economice ale exploatatiei, prin comercializarea productiei proprii in procent de minimum 20% din valoarea primei transe de plata
-Are domiciliul stabil / sediul social in unitatea administrativ teritoriala pe teritoriul careia se afla exploatatia
-Nu detine un alt loc de munca in afara unitatii teritorial-administrative in care este situata exploatatia, sau a zonei limitrofe
Valoare financiara nerambursabila
Sprijinul public nerambursabil se acorda pe o perioada de maximum 3 ani (5 ani pentru sectorul pomicol), in valoare de pana la 15.000 euro / exploatatie agricola, procentul de finantare nerambursabila fiind de 100% si se acorda dupa cum urmeaza:
75% din cuantumul sprijinului la semnarea deciziei de finantare
25% din cuantumul sprijinului se va acorda cu conditia implementarii corecte a planului de afaceri, fara a depasi termenul de 3 / 5 ani de la semnarea deciziei de finantare.
Investitii:
Sprijinul va fi utilizat pentru realizarea planului de afaceri si activitatea economica desfasurata de beneficiar.
Cheltuielile propuse in planul de afaceri, inclusiv capitalul de lucru si activitatile relevante pentru implementarea corecta a planului de afaceri aprobat pot fi eligibile, indiferent de natura acestora.
Mai multe informatii referitoare la Ghidul solicitantului sunt accesibile pe site-ul www.madr.ro si www.apdrp.ro.
Cosmina: Buna ziua, as dori sa deschid un lant de magazine si de haine, un magazin alimentar la tara, un atelier de piese si magazin de piese tot la tara. Se pot obtine astfel de fonduri ptr deschiderea unui srl….si daca da de unde pot merge sa cer informatiile necesare in Râmnicu Vâlcea si de a mi se da documentele necesare?
Răspuns: In situatia dumneavoastra in care activitatea se desfasoara in mediul urban puteti accesa fonduri de finantare disponibile in cadrul Programului Operational Regional în cadrul axei prioritare 2 ”Îmbunătăţirea competitivităţii întreprinderilor mici şi mijlocii”, prioritatea de investiții 2.1 ”Promovarea spiritului antreprenorial, în special prin facilitarea exploatării economice a ideilor noi și prin încurajarea creării de noi întreprinderi, inclusiv prin incubatoare de afaceri”. Investițiile eligibile pentru co-finanțare prin acest program includ:
-Construirea, modernizarea, extinderea spațiului de producție/ prestare servicii
-Dotarea cu active corporale, necorporale
În cadrul prezentului apel de proiecte, cererile de finanțare se vor depune printr-una dintre modalitățile specificate în cadrul Ghidului solicitantului – Condiții generale de accesare a fondurilor în cadrul POR 2014 – 2020, la subsecțiunea 5.3., respectiv fie la sediul agențiilor pentru dezvoltare regională unde va avea loc implementarea proiectului, fie prin aplicația electronică MySMIS. Pentru a verifica disponibilitatea aplicației MySMIS la data lansării cererii de proiecte, vă rugăm să accesați site-ul www.inforegio.ro.
Valoarea eligibilă a proiectului trebuie să fie cuprinsă între 25.000 și 200.000 euro.
Utilizarea fondurilor publice (inclusiv a fondurilor europene) pentru a sprijini o entitate (o întreprindere), acordându-i astfel un avantaj în detrimentul altor entități (concurente pe piață), poate constitui ajutor de stat. În conformitate cu normele europene, unele ajutoare de stat sunt ilegale tocmai pentru că ele sunt de natură să distorsioneze concurența pe piața comună. Articolul 108 alineatul (3) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (TFUE) prevede obligaţia de a notifica Comisiei Europene ajutoarele de stat, astfel încât aceasta să evalueze dacă sunt compatibile cu piaţa comună.
Regula de minimis a fost introdusă pentru exceptarea de la notificare a ajutoarelor de o valoare mică. Astfel, ajutoarele cu o valoare de până la 200.000 euro, acordate unei întreprinderi pe o perioadă de trei ani fiscali consecutivi, sunt considerate compatibile cu regulile de concurență pe piața comună (ele nefiind considerate ajutoare de stat).
Toate conditiile privind eligibilitatea dumneavoastra si conditiile de finantare pot fi accesate www.inforegio.ro sau pe site-urile Agentiilor de Dezvoltare Regionala in Regiunea unde va desfasurati activitatea (in cazul dvs. ADR Sud Muntenia).
Florin Florian: Am si eu cateva interebari pentru dumneavoastra doamna Otilia Manta. Eu am o mica ferma de familie si am un proiect 141. Vreau sa va intreb pot sa mai accesez un proiect? Si as mai vrea sa stiu se poate face proiect si pe plantatie de bumbac?
Răspuns: Cei care in vechiul PNDR doreati sa accesati masura 141, in actualul PNDR puteti accesa sub-masura 6.3. – Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici finantata prin Planul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020. Sunt eligibili fermierii care detin in proprietate si/sau folosinta o exploatatie agricola incadrata in categoria de ferma mica, cu exceptia persoanelor fizice neautorizate (pentru terenurile agricole in folosinta contractul de arenda / cesiune trebuie sa fie incheiat pentru o perioada de minimum 10 ani).
Solicitantii trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii de eligibilitate:
-Sa fie persoane juridice romane
-Sa actioneze in nume propriu
-Sa aiba varsta de cel putin 18 ani impliniti la data depunerii Cererii de finantare
-Sa aiba invatamantul de minim 8 clase
-Sa se incadreze intr-una din formele de organizare:
Persoana fizica autorizata in autorizata (PFA, intreprindere individuala, intreprindere familiala)
Societate cu raspundere limitata cu asociat unic / majoritar (50% + 1)
Sa se incadreze in categoria microintreprinderilor si intreprinderilor mici
-Are o exploatatie agricola cu dimensiunea economica cuprinsa intre 8.000 – 11.999 SO, inregistrata, conform prevederilor legale nationale, cu cel putin 24 luni inainte de solicitarea sprijinului
-O exploatatie agricola nu poate primi sprijin decat o singura data in cadrul acestei sub-masuri prin PNDR 2014 – 2020
-Implementarea planului de afaceri trebuie sa inceapa in termen de cel mult 9 luni de la data semnarii deciziei de acordare a sprijinului
-Inaintea solicitarii celei de-a doua transe de plata, beneficiarul face dovada cresterii performantelor economice ale exploatatiei, prin comercializarea productiei proprii in procent de minimum 20% din valoarea primei transe de plata
-Are domiciliul stabil / sediul social in unitatea administrativ teritoriala pe teritoriul careia se afla exploatatia
-Nu detine un alt loc de munca in afara unitatii teritorial-administrative in care este situata exploatatia, sau a zonei limitrofe
Valoare financiara nerambursabila
Sprijinul public nerambursabil se acorda pe o perioada de maximum 3 ani (5 ani pentru sectorul pomicol), in valoare de pana la 15.000 euro / exploatatie agricola, procentul de finantare nerambursabila fiind de 100% si se acorda dupa cum urmeaza:
75% din cuantumul sprijinului la semnarea deciziei de finantare
25% din cuantumul sprijinului se va acorda cu conditia implementarii corecte a planului de afaceri, fara a depasi termenul de 3 / 5 ani de la semnarea deciziei de finantare.
Investitii:
Sprijinul va fi utilizat pentru realizarea planului de afaceri si activitatea economica desfasurata de beneficiar.
Cheltuielile propuse in planul de afaceri, inclusiv capitalul de lucru si activitatile relevante pentru implementarea corecta a planului de afaceri aprobat pot fi eligibile, indiferent de natura acestora.
Mai multe informatii referitoare la Ghidul solicitantului sunt accesibile pe site-ul www.madr.ro si www.apdrp.ro.
Gheorghe: Buna ziua, sunt un băiat ce a terminat scoala de bucătar in Italia, dar vreau sa ma întorc în tara. Este posibil la accesarea fondurilor pentru a deschide un restaurant si folosind produse proprii: carne, legume si derivate? La cine trebuie să ma adresez pentru documentele necesare?
Răspuns: Pentru activitatea dumneavoastra si in functie de locul in care aceasta se desfasoara aveti urmatoarele optiuni:
In situatia in care activitatea se desfasoara in mediul urban puteti accesa fonduri de finantare disponibile in cadrul Programului Operational Regional în cadrul axei prioritare 2 ”Îmbunătăţirea competitivităţii întreprinderilor mici şi mijlocii”, prioritatea de investiții 2.1 ”Promovarea spiritului antreprenorial, în special prin facilitarea exploatării economice a ideilor noi și prin încurajarea creării de noi întreprinderi, inclusiv prin incubatoare de afaceri”. Investițiile eligibile pentru co-finanțare prin acest program includ:
-Construirea, modernizarea, extinderea spațiului de producție/ prestare servicii
-Dotarea cu active corporale, necorporale
În cadrul prezentului apel de proiecte, cererile de finanțare se vor depune printr-una dintre modalitățile specificate în cadrul Ghidului solicitantului – Condiții generale de accesare a fondurilor în cadrul POR 2014 – 2020, la subsecțiunea 5.3., respectiv fie la sediul agențiilor pentru dezvoltare regională unde va avea loc implementarea proiectului, fie prin aplicația electronică MySMIS. Pentru a verifica disponibilitatea aplicației MySMIS la data lansării cererii de proiecte, vă rugăm să accesați site-ul www.inforegio.ro.
Valoarea eligibilă a proiectului trebuie să fie cuprinsă între 25.000 și 200.000 euro.
Utilizarea fondurilor publice (inclusiv a fondurilor europene) pentru a sprijini o entitate (o întreprindere), acordându-i astfel un avantaj în detrimentul altor entități (concurente pe piață), poate constitui ajutor de stat. În conformitate cu normele europene, unele ajutoare de stat sunt ilegale tocmai pentru că ele sunt de natură să distorsioneze concurența pe piața comună. Articolul 108 alineatul (3) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (TFUE) prevede obligaţia de a notifica Comisiei Europene ajutoarele de stat, astfel încât aceasta să evalueze dacă sunt compatibile cu piaţa comună.
Regula de minimis a fost introdusă pentru exceptarea de la notificare a ajutoarelor de o valoare mică. Astfel, ajutoarele cu o valoare de până la 200.000 euro, acordate unei întreprinderi pe o perioadă de trei ani fiscali consecutivi, sunt considerate compatibile cu regulile de concurență pe piața comună (ele nefiind considerate ajutoare de stat).
Toate conditiile privind eligibilitatea dumneavoastra si conditiile de finantare pot fi accesate www.inforegio.ro sau pe site-urile Agentiilor de Dezvoltare Regionala in Regiunea unde va desfasurati activitatea.
In situatia in care activitatea dumneavoastra o desfasurati in mediul rural, atunci masurile de finantare sunt active in cadrul Planului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) , respectiv masura 6.2 si masura 6.4 Mai multe informatii referitoare la aceste masuri de finantare puteti afla accesand ghidul solicitantului, respectiv site-ul www.apdrp.ro.
Alexandra: Buna seara. As fi interesata cum as putea sa accesez fondurile europene pentru o pensiune in statiunea Costinesti jud Constanta. Sunt proprietar pe teren. Unde as putea sa fac demersurile pentru acest lucru? Detin si proiectul si autorizatiile necesare pt constructie. Va multumesc!
Răspuns: Pentru investitia dumneavoastra puteti accesa fonduri de finantare disponibile in cadrul Programului Operational Regional în cadrul axei prioritare 2 ”Îmbunătăţirea competitivităţii întreprinderilor mici şi mijlocii”, prioritatea de investiții 2.1 ”Promovarea spiritului antreprenorial, în special prin facilitarea exploatării economice a ideilor noi și prin încurajarea creării de noi întreprinderi, inclusiv prin incubatoare de afaceri”. Investițiile eligibile pentru co-finanțare prin acest program includ:
-Construirea, modernizarea, extinderea spațiului de producție/ prestare servicii
-Dotarea cu active corporale, necorporale
În cadrul prezentului apel de proiecte, cererile de finanțare se vor depune printr-una dintre modalitățile specificate în cadrul Ghidului solicitantului – Condiții generale de accesare a fondurilor în cadrul POR 2014 – 2020, la subsecțiunea 5.3., respectiv fie la sediul agențiilor pentru dezvoltare regională unde va avea loc implementarea proiectului, fie prin aplicația electronică MySMIS. Pentru a verifica disponibilitatea aplicației MySMIS la data lansării cererii de proiecte, vă rugăm să accesați site-ul www.inforegio.ro.
Valoarea eligibilă a proiectului trebuie să fie cuprinsă între 25.000 și 200.000 euro.
Utilizarea fondurilor publice (inclusiv a fondurilor europene) pentru a sprijini o entitate (o întreprindere), acordându-i astfel un avantaj în detrimentul altor entități (concurente pe piață), poate constitui ajutor de stat. În conformitate cu normele europene, unele ajutoare de stat sunt ilegale tocmai pentru că ele sunt de natură să distorsioneze concurența pe piața comună. Articolul 108 alineatul (3) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (TFUE) prevede obligaţia de a notifica Comisiei Europene ajutoarele de stat, astfel încât aceasta să evalueze dacă sunt compatibile cu piaţa comună.
Regula de minimis a fost introdusă pentru exceptarea de la notificare a ajutoarelor de o valoare mică. Astfel, ajutoarele cu o valoare de până la 200.000 euro, acordate unei întreprinderi pe o perioadă de trei ani fiscali consecutivi, sunt considerate compatibile cu regulile de concurență pe piața comună (ele nefiind considerate ajutoare de stat).
Toate conditiile privind eligibilitatea dumneavoastra si conditiile de finantare pot fi accesate www.inforegio.ro sau pe site-urile Agentiilor de Dezvoltare Regionala in Regiunea unde va desfasurati activitatea.
In activitatea pe care dumneavoastra doriti sa o initiati trebuie sa va conturati un plan de afaceri integrat de servicii.
Ca si obiectiv poata sa faca poate dintr-un proiect de integrat finantat prin Planul National de Dezvoltare Rurala masura 6.2. si/sau masura 6.4.
Submăsura 6.2 – Sprijin pentru înființarea de activități neagricole în zone rurale. Investițiile sprijinite în cadrul acestei sub-măsuri au scopul de a diversifica activitatile economice, prin înființarea și dezvoltarea de microîntreprinderi și întreprinderi mici în sectorul non-agricol din zonele rurale, în vederea unei dezvoltări economice durabile, creării de locuri de muncă și reducerii sărăciei în spațiul rural.
OBIECTIVELE submăsurii 6.2:
Crearea de noi activități non – agricole, în special, pentru fermierii de mici dimensiuni sau membrii familiilor lor și în general, pentru micii întreprinzători din mediul rural;
Diversificarea economiei rurale prin creșterea numărului de microîntreprinderi și întreprinderi mici în sectorul non-agricol, dezvoltarea serviciilor și crearea de locuri de muncă în spațiul rural;
Încurajarea menținerii și dezvoltării activităților tradiționale;
BENEFICIARII:
· Fermierii sau membrii unei gospodarii agricole din spațiul rural, care își diversifică activitatea prin înființarea unei activități non-agricole pentru prima dată;
Persoanele fizice neautorizate nu sunt eligibile;
SPRIJINUL NERAMBURSABIL:
Va fi acordat sub formă de primă în două tranșe astfel:
– 70% din cuantumul sprijinului la primirea deciziei de finanțare;
– 30% din cuantumul sprijinului se va acorda cu condiția implementării corecte a Planului de Afaceri fără a depăsi 5 ani de la data semnării Deciziei de Finanțare.
Va fi în valoare de:
– 70.000 Euro/ proiect în cazul activităților de productie, servicii medicale, sanitar-veterinare și de agroturism
– 50.000 Euro/ proiect în cazul altor activități;
Submăsura 6.4 – Investiții în crearea și dezvoltarea de activități neagricole:
Investițiile sprijinite în cadrul acestei sub-măsuri au scopul de a sustine microîntreprinderile şi întreprinderile mici din mediul rural, care își creează sau dezvoltă activități non-agricole în zonele rurale.
OBIECTIVELE submăsurii 6.4:
· Stimularea mediului de afaceri din rural, contribuind la creșterea numărului de activități non-agricole desfășurate în zonele rurale;
Dezvoltarea activităților non-agricole existente; crearea de locuri de muncă, creșterea veniturilor populației rurale și diminuarea disparităților dintre rural și urban;
BENEFICIARII:
· Micro-întreprinderile și întreprinderile mici existente, din spațiul rural;
· Micro-întreprinderile și întreprinderile mici nou-înființate, din spațiul rural, care fac dovada cofinanțării;
•Fermierii sau membrii unor gospodării agricole care își diversifică activitatea de bază agricolă prin dezvoltarea unei activități non-agricole în cadrul întreprinderii deja existente încadrabile în microîntreprinderi și întreprinderi mici
Valoarea SPRIJINULUI NERAMBURSABIL va fi de 90% din costul total al proiectului
• nu va depăși 200.000 Euro/ beneficiar pe 3 ani fiscali
• va respecta prevederile Regulamentului 1407/2013 cu privire la sprijinul de minimis
Pentru mai multe detalii suplimentare puteti accesa ghidul solicitantului disponibil pe site-ul www.apdrp.ro.
Alexandru: Buna ziua, as dori sa stiu si eu daca pot accesa fondurile europene nerambursabile pentru cumpararea unui teren si construirea unui complex da cateva case intr-o zona rurala de munte. Multumesc !
Răspuns: In activitatea pe care dumneavoastra doriti sa o initiati trebuie sa va conturati un plan de afaceri integrat de servicii. “Firma de prestari servicii – constructii” ca si obiectiv poata sa faca poate dintr-un proiect de integrat finantat prin Planul National de Dezvoltare Rurala masura 6.2. si/sau masura 6.4.
Submăsura 6.2 – Sprijin pentru înființarea de activități neagricole în zone rurale. Investițiile sprijinite în cadrul acestei sub-măsuri au scopul de a sustine diversificarea activitatilor economice prin înființarea și dezvoltarea de microîntreprinderi și întreprinderi mici în sectorul non-agricol din zonele rurale, în vederea unei dezvoltări economice durabile, creării de locuri de muncă și reducerii sărăciei în spațiul rural.
OBIECTIVELE submăsurii 6.2:
Crearea de noi activități non – agricole, în special, pentru fermierii de mici dimensiuni sau membrii familiilor lor și în general, pentru micii întreprinzători din mediul rural;
Diversificarea economiei rurale prin creșterea numărului de microîntreprinderi și întreprinderi mici în sectorul non-agricol, dezvoltarea serviciilor și crearea de locuri de muncă în spațiul rural;
Încurajarea menținerii și dezvoltării activităților tradiționale;
BENEFICIARII:
· Fermierii sau membrii unei gospodarii agricole din spațiul rural, care își diversifică activitatea prin înființarea unei activități non-agricole pentru prima dată;
Persoanele fizice neautorizate nu sunt eligibile;
SPRIJINUL NERAMBURSABIL va fi acordat sub formă de primă în două tranșe astfel:
– 70% din cuantumul sprijinului la primirea deciziei de finanțare;
– 30% din cuantumul sprijinului se va acorda cu condiția implementării corecte a Planului de Afaceri fără a depăsi 5 ani de la data semnării Deciziei de Finanțare.
Va fi în valoare de:
– 70.000 Euro/ proiect în cazul activităților de productie, servicii medicale, sanitar-veterinare și de agroturism
– 50.000 Euro/ proiect în cazul altor activități;
Submăsura 6.4 – Investiții în crearea și dezvoltarea de activități neagricole
Investițiile sprijinite în cadrul acestei sub-măsuri au scopul de a sustine microîntreprinderile şi întreprinderile mici din mediul rural, care își creează sau dezvoltă activități non-agricole în zonele rurale.
OBIECTIVELE submăsurii 6.4.
· Stimularea mediului de afaceri din rural, contribuind la creșterea numărului de activități non-agricole desfășurate în zonele rurale;
Dezvoltarea activităților non-agricole existente; crearea de locuri de muncă, creșterea veniturilor populației rurale și diminuarea disparităților dintre rural și urban;
BENEFICIARII:
· Micro-întreprinderile și întreprinderile mici existente, din spațiul rural;
· Micro-întreprinderile și întreprinderile mici nou-înființate, din spațiul rural, care fac dovada cofinanțării;
•Fermierii sau membrii unor gospodării agricole care își diversifică activitatea de bază agricolă prin dezvoltarea unei activități non-agricole în cadrul întreprinderii deja existente încadrabile în microîntreprinderi și întreprinderi mici
Valoarea SPRIJINULUI NERAMBURSABIL va fi de 90% din costul total al proiectului
• nu va depăși 200.000 Euro/ beneficiar pe 3 ani fiscali
• va respecta prevederile Regulamentului 1407/2013 cu privire la sprijinul de minimis
Pentru mai multe detalii suplimentare puteti accesa ghidul solicitantului disponibil pe site-ul www.apdrp.ro.
Nanescu Maria: Buna ziua,
Doresc sa stiu daca pot accesa fondurin nerambursabile avand o intreprindere individuala pentru cazare si doresc sa construiesc o piscina si sa fac unele imbunatatiri in camere.
Multumesc.
Răspuns: In activitatea pe care dumneavoastra doriti sa o initiati trebuie sa va conturati un plan de afaceri integrat de servicii. “Piscina” ca si obiectiv poata sa faca parte dintr-un proiect de agrement integrat finantat prin Planul National de Dezvoltare Rurala masura 6.2. si/sau masura 6.4.
Submăsura 6.2 – Sprijin pentru înființarea de activități neagricole în zone rurale. Investițiile sprijinite în cadrul acestei sub-măsuri au rolul de a sustine diversificarea activitatilor economice prin înființarea și dezvoltarea de microîntreprinderi și întreprinderi mici în sectorul non-agricol din zonele rurale, în vederea unei dezvoltări economice durabile, creării de locuri de muncă și reducerii sărăciei în spațiul rural.
OBIECTIVELE submăsurii 6.2:
Crearea de noi activități non – agricole, în special, pentru fermierii de mici dimensiuni sau membrii familiilor lor și în general, pentru micii întreprinzători din mediul rural;
Diversificarea economiei rurale prin creșterea numărului de microîntreprinderi și întreprinderi mici în sectorul non-agricol, dezvoltarea serviciilor și crearea de locuri de muncă în spațiul rural;
Încurajarea menținerii și dezvoltării activităților tradiționale;
BENEFICIARII:
· Fermierii sau membrii unei gospodarii agricole din spațiul rural, care își diversifică activitatea prin înființarea unei activități non-agricole pentru prima dată;
Persoanele fizice neautorizate nu sunt eligibile;
SPRIJINUL NERAMBURSABIL va fi acordat sub formă de primă în două tranșe astfel:
– 70% din cuantumul sprijinului la primirea deciziei de finanțare;
– 30% din cuantumul sprijinului se va acorda cu condiția implementării corecte a Planului de Afaceri fără a depăsi 5 ani de la data semnării Deciziei de Finanțare.
Va fi în valoare de:
– 70.000 Euro/ proiect în cazul activităților de productie, servicii medicale, sanitar-veterinare și de agroturism
– 50.000 Euro/ proiect în cazul altor activități;
Submăsura 6.4 – Investiții în crearea și dezvoltarea de activități neagricole
Investițiile sprijinite în cadrul acestei sub-măsuri au rolul de a sustine microîntreprinderile şi întreprinderile mici din mediul rural, care își creează sau dezvoltă activități non-agricole în zonele rurale.
OBIECTIVELE submăsurii 6.4:
· Stimularea mediului de afaceri din rural, contribuind la creșterea numărului de activități non-agricole desfășurate în zonele rurale;
Dezvoltarea activităților non-agricole existente; crearea de locuri de muncă, creșterea veniturilor populației rurale și diminuarea disparităților dintre rural și urban;
BENEFICIARII:
· Micro-întreprinderile și întreprinderile mici existente, din spațiul rural;
· Micro-întreprinderile și întreprinderile mici nou-înființate, din spațiul rural, care fac dovada cofinanțării;
•Fermierii sau membrii unor gospodării agricole care își diversifică activitatea de bază agricolă prin dezvoltarea unei activități non-agricole în cadrul întreprinderii deja existente încadrabile în microîntreprinderi și întreprinderi mici
Valoarea SPRIJINULUI NERAMBURSABIL va fi de 90% din costul total al proiectului
• nu va depăși 200.000 Euro/ beneficiar pe 3 ani fiscali
• va respecta prevederile Regulamentului 1407/2013 cu privire la sprijinul de minimis
Pentru detalii suplimentare puteti accesa ghidul solicitantului disponibil pe site-ul www.apdrp.ro.
Adrian Dobre: Buna ziua,
As dori sa infiintez un centru de dezvoltare in programare, adresat cu precadere studentilor, proaspeti absolveti, dar si de ce nu reconversie profesionala. In ce masura pot accesa fonduri europene pentru acest lucru?
Răspuns: Pentru investitia dumneavoastra puteti accesa fonduri de finantare disponibile in cadrul Programului Operational Regional în cadrul axei prioritare 2 ”Îmbunătăţirea competitivităţii întreprinderilor mici şi mijlocii”, prioritatea de investiții 2.1 ”Promovarea spiritului antreprenorial, în special prin facilitarea exploatării economice a ideilor noi și prin încurajarea creării de noi întreprinderi, inclusiv prin incubatoare de afaceri”. Investițiile eligibile pentru co-finanțare prin acest program includ:
-Construirea, modernizarea, extinderea spațiului de producție/ prestare servicii
-Dotarea cu active corporale, necorporale
În cadrul prezentului apel de proiecte, cererile de finanțare se vor depune printr-una dintre modalitățile specificate în cadrul Ghidului solicitantului – Condiții generale de accesare a fondurilor în cadrul POR 2014 – 2020, la subsecțiunea 5.3., respectiv fie la sediul agențiilor pentru dezvoltare regională unde va avea loc implementarea proiectului, fie prin aplicația electronică MySMIS. Pentru a verifica disponibilitatea aplicației MySMIS la data lansării cererii de proiecte, vă rugăm să accesați site-ul www.inforegio.ro.
Valoarea eligibilă a proiectului trebuie să fie cuprinsă între 25.000 și 200.000 euro.
Utilizarea fondurilor publice (inclusiv a fondurilor europene) pentru a sprijini o entitate (o întreprindere), acordându-i astfel un avantaj în detrimentul altor entități (concurente pe piață), poate constitui ajutor de stat. În conformitate cu normele europene, unele ajutoare de stat sunt ilegale tocmai pentru că ele sunt de natură să distorsioneze concurența pe piața comună. Articolul 108 alineatul (3) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (TFUE) prevede obligaţia de a notifica Comisiei Europene ajutoarele de stat, astfel încât aceasta să evalueze dacă sunt compatibile cu piaţa comună.
Regula de minimis a fost introdusă pentru exceptarea de la notificare a ajutoarelor de o valoare mică. Astfel, ajutoarele cu o valoare de până la 200.000 euro, acordate unei întreprinderi pe o perioadă de trei ani fiscali consecutivi, sunt considerate compatibile cu regulile de concurență pe piața comună (ele nefiind considerate ajutoare de stat).
Toate conditiile privind eligibilitatea dumneavoastra si conditiile de finantare pot fi accesate www.inforegio.ro sau pe site-urile Agentiilor de Dezvoltare Regionala in Regiunea unde va desfasurati activitatea.
Preda Valentin: Buna seara. Am 20 de ani si as vrea sa-mi creez propria ferma. Am inceput deja sa ma pregatesc achizitionand o moara de uroi pt animale. As vrea sa va intreb daca pot obtine fonduri pt a cumpara animale si utilaje agricole. Mentionez ca am cumparat deja o vacuta, 2 taurasi si 10 porci. As vrea sa ma extind. Va rog ajutati-ma. Multumesc frumos.
Răspuns:
SubMăsura 4.1 – Investiții în exploatații agricole. Investițiile sprijinite în cadrul acestei sub-măsuri au rolul de a creste competitivitatea exploatațiilor agricole prin dotarea cu utilaje și echipamente performante în raport cu structura agricolă actuală, precum și investițiile pentru modernizarea fermei (în special cele de dimensiuni medii și asocieri de ferme mici și medii) și îmbunătățirea calității activelor fixe.
OBIECTIVELE submăsurii 4.1:
· Îmbunătățirea performanțelor generale ale exploatațiilor agricole prin creșterea competitivității activității agricole, a diversificării producției agricole și a calități produselor obținute;
· Restructurarea exploatațiilor de dimensiuni mici și medii și transformarea acestora în exploatații comerciale;
· Respectarea standardelor comunitare aplicabile tuturor tipurilor de investiții;
· Creșterea valorii adăugate a produselor agricole prin procesarea produselor la nivelul fermei și comercializarea directă a acestora în vederea creării și promovării lanțurilor alimentare integrate.
BENEFICIARII:
Fermierii, cu excepția persoanelor fizice neautorizate;
· Cooperativele (cooperativele agricole și societățile cooperative agricole), grupuri de producători, constituite în baza legislației naționale în vigoare care deservesc interesele membrilor;
SPRIJINUL NERAMBURSABIL se va acorda după cum urmează:
În cazul fermelor având dimensiunea economică până la 500.000 SO (valoare producție standard) sprijinul public nerambursabil va fi de 50% din totalul cheltuielilor eligibile și nu va depăși:
· pentru proiectele care prevăd achiziții simple:
– maximum 500.000 euro, respectiv 100.000 euro pentru fermele mici;
· pentru proiectele care prevăd construcții-montaj:
– maximum 1.000.000 euro pentru sectorul vegetal, respectiv 200.000 euro pentru fermele mici din sectorul vegetal;
– maximum 1.500.000 euro pentru legume în spații protejate (sere) și sectorul zootehnic, respectiv 300.000 euro pentru fermele mici din sectorul zootehnic;
· pentru proiectele care prevăd crearea de lanțuri alimentare integrate:
– maximum 2.000.000 euro, respectiv 400.000 euro pentru fermele mici;
În cazul fermelor având dimensiunea economică peste 500.000 SO sprijinul public nerambursabil va fi de 30% și nu va depăși:
pentru proiectele care prevăd achiziții simple:
– maximum 500.000 euro;
pentru proiectele care prevăd construcții- montaj:
– maximum 1.000.000 euro pentru sectorul vegetal, respectiv maximum 1.500.000 euro pentru legume în spații protejate (sere) și sectorul zootehnic;
pentru proiectele care prevăd crearea de lanțuri alimentare integrate:
– maximum 2.000.000 euro;
În cazul cooperativelor și a grupurilor de producători sprijinul va fi 50% fără a depăși maximum 2.000.000 euro indiferent de tipul investiției.
Submăsura 4.2 – Sprijin pentru investiții în prelucrarea/ comercializarea și/ sau dezvoltarea de produse agricole.
Investițiile sprijinite în cadrul acestei sub-măsuri au rolul de a sustine întreprinderile care realizează investiții corporale și necorporale pentru procesarea și marketingul produselor agricole cuprinse în Anexa I la Tratatul de Instituire a Comunității Europene, cu excepția produselor pescărești.
OBIECTIVELE submăsurii 4.2:
· Înființarea și/ sau modernizarea unităților de procesare și comercializare;
· Introducerea de noi tehnologii pentru dezvoltarea de noi produse și procese;
· Aplicarea măsurilor de protecția mediului inclusiv scăderea consumului de energie și a emisiilor GES;
· Promovarea investițiilor pentru producerea și utilizarea energiei din surse regenerabile;
· Creşterea numărului de locuri de muncă.
BENEFICIARII:
· Întreprinderile definite conform legislației naționale în vigoare;
· Cooperativele, grupurile de producători constituite în baza legislației naționale în vigoare;
SPRIJINUL NERAMBURSABIL va fi de:
· 50% din totalul cheltuielilor eligibile pentru IMM-uri și grupuri de producători/cooperative
· 40% pentru alte întreprinderi
· nu va depăși:
– 1.000.000 Euro/ proiect pentru IMM, în cazul proiectelor care nu presupun investiții care conduc la un lanț alimentar integrat;
– 1.500.000 Euro/ proiect pentru alte întreprinderi pentru proiectele care nu presupun investiții care conduc la un lanț alimentar integrat;
– 2.500.000 Euro/ proiect pentru investițiile care conduc la un lanț alimentar integrat (indiferent de tipul de solicitant), precum și pentru forme asociative (cooperative și grupuri de producători) în cazul proiectelor care nu presupun investiții care conduc la un lanț alimentar integrat.
Mai multe informatii referitoare la aceasta masura de finantare puteti afla accesand ghidul solicitantului, respectiv site-ul www.apdrp.ro.
Andrei: Buna ziua, detin un teren de 2 ha si as dori sa va intreba daca pot obtine finantare europeana nerambursabila, pentru plantare de catina, mentionez ca am 25 de ani. Avand un serviciu stabil va fi o problema in eligibilitatea proiectului? Va multumesc!
Răspuns: In primul rand va felicit pentru initiativa dumneavoastra de a fi antreprenor. Nu este nicio problema sa fiti si angajat, cel putin in prima etapa, insa pe masura ce implementati proiectul timpul va fi singurul dumneavoastra decident.
Investitiile in productia de catina sunt investitii profitabile, motiv pentru care va felicit pentru orientarea dumneavoastra catre aceasta nisa de activitate. Pe linga achizitionarea de masini si utilaje agricole adecvate culturii de catina, o atentie deosebita trebuie acordata soiului. Masurile de finantare atat pentru plantatia de catina, cat si pentru procesare, sunt masuri incluse in cadrul Planului National de Dezvoltare Rurala (PNDR).
SubMăsura 4.1 – Investiții în exploatații agricole. Investițiile sprijinite în cadrul acestei sub-măsuri au rolul de a crește competitivitatea exploatațiilor agricole prin dotarea cu utilaje și echipamente performante în raport cu structura agricolă actuală, precum și investițiile pentru modernizarea fermei (în special cele de dimensiuni medii și asocieri de ferme mici și medii) și îmbunătățirea calității activelor fixe.
OBIECTIVELE submăsurii 4.1:
· Îmbunătățirea performanțelor generale ale exploatațiilor agricole prin creșterea competitivității activității agricole, a diversificării producției agricole și a calități produselor obținute;
· Restructurarea exploatațiilor de dimensiuni mici și medii și transformarea acestora în exploatații comerciale;
· Respectarea standardelor comunitare aplicabile tuturor tipurilor de investiții;
· Creșterea valorii adăugate a produselor agricole prin procesarea produselor la nivelul fermei și comercializarea directă a acestora în vederea creării și promovării lanțurilor alimentare integrate.
BENEFICIARII:
Fermierii, cu excepția persoanelor fizice neautorizate;
· Cooperativele (cooperativele agricole și societățile cooperative agricole), grupuri de producători, constituite în baza legislației naționale în vigoare care deservesc interesele membrilor;
SPRIJINUL NERAMBURSABIL se va acorda după cum urmează:
În cazul fermelor având dimensiunea economică până la 500.000 SO (valoare producție standard) sprijinul public nerambursabil va fi de 50% din totalul cheltuielilor eligibile și nu va depăși:
· pentru proiectele care prevăd achiziții simple:
– maximum 500.000 euro, respectiv 100.000 euro pentru fermele mici;
· pentru proiectele care prevăd construcții-montaj:
– maximum 1.000.000 euro pentru sectorul vegetal, respectiv 200.000 euro pentru fermele mici din sectorul vegetal;
– maximum 1.500.000 euro pentru legume în spații protejate (sere) și sectorul zootehnic, respectiv 300.000 euro pentru fermele mici din sectorul zootehnic;
· pentru proiectele care prevăd crearea de lanțuri alimentare integrate:
– maximum 2.000.000 euro, respectiv 400.000 euro pentru fermele mici;
În cazul fermelor având dimensiunea economică peste 500.000 SO sprijinul public nerambursabil va fi de 30% și nu va depăși:
pentru proiectele care prevăd achiziții simple:
– maximum 500.000 euro;
pentru proiectele care prevăd construcții- montaj:
– maximum 1.000.000 euro pentru sectorul vegetal, respectiv maximum 1.500.000 euro pentru legume în spații protejate (sere) și sectorul zootehnic;
pentru proiectele care prevăd crearea de lanțuri alimentare integrate:
– maximum 2.000.000 euro;
În cazul cooperativelor și a grupurilor de producători sprijinul va fi 50% fără a depăși maximum 2.000.000 euro indiferent de tipul investiției.
Submăsura 4.1a – Investiții în exploatații pomicole. Investițiile sprijinite în cadrul acestei sub-măsuri au rolul de a creștere competitivitatea exploatațiilor pomicole prin dotarea cu utilaje și echipamente, înfiinţarea, modernizarea și/ sau extinderea unităţilor de procesare, înființarea de plantații pomicole, reconversia plantațiilor existente și creșterea suprafețelor ocupate de pepinierele pomicole.
OBIECTIVELE submăsurii 4.1a:
• Creșterea competitivității, diversificarea producției, creșterea calității produselor obținute și îmbunătățirea performanței generale a exploatațiilor pomicole;
• Creșterea valorii adăugate a produselor prin sprijinirea procesării fructelor la nivel fermă și a comercializării directe a produselor obținute;
• Dezvoltarea lanțurilor scurte de aprovizionare;
• Eficientizarea costurilor de producție prin promovarea producerii și utilizării energiei din surse regenerabile în cadrul fermei și prin reducerea consumului de energie
BENEFICIARII:
• fermieri, cu exceptia persoanelor fizice neautorizate;
• Grupurile de producători și cooperative (societăților cooperative agricole și cooperativelor agricole, constituite în baza legislației naționale în vigoare, care activează în sectorul pomicol, cu condiția ca investițiile realizate să deservească interesele propriilor membri).
SPRIJINUL NERAMBURSABIL se va acorda după cum urmează:
Ferme mici, medii și obținere de material de înmulțire și material de plantare fructifer
• Ferme mici:
intensitatea sprijinului este de 50% din totalul cheltuielilor eligibile, fără a depăși:
– 100.000 euro pentru achiziții simple;
– 300.000 euro în cazul investițiilor în activitatea de producție (utilaje, înființare, reconversie etc.);
– 450.000 euro pentru investiţiile care conduc la un lant alimentar integrat, la nivelul exploatației agricole (producție, procesare, comercializare).
• Ferme medii :
– intensitatea sprijinului este de 50% din totalul cheltuielilor eligibile, fără a depăși:
– 200.000 euro pentru investițiile care presupun achiziții simple;
– 600.000 euro în cazul investițiilor în activitatea de producție (utilaje, înființare, reconversie etc.);
– 900.000 euro pentru investiţiile care conduc la un lant alimentar integrat, la nivelul exploatației agricole (producție, procesare, comercializare).
Obținere material de înmulțire și material de plantare fructifer
– intensitatea sprijinului este de 50% din totalul cheltuielilor eligibile, fără a depăși:
– 600.000 euro în cazul investițiilor în activitatea de producție (utilaje, înființare).
• Ferme mari:
– intensitatea sprijinului este de 50 % din totalul cheltuielilor eligibile, fără a depăși:
– 250.000 euro pentru investițiile care presupun achiziții simple;
– 750.000 euro în cazul investițiilor în activitatea de producție (utilaje, înființare, reconversie);
-1.050.000 euro pentru investiţiile care conduc la un lant alimentar integrat, la nivelul exploatației agricole (producție, procesare, comercializare).
• Forme asociative :
– intensitatea sprijinului este de 50 % din totalul cheltuielilor eligibile, fără a depăși:
– 350.000 euro pentru investițiile care presupun achiziții simple;
– 600.000 euro pentru obținere material de înmulțire și material de plantare fructifer
– 750.000 euro în cazul investițiilor în activitatea de producție (utilaje, înființare, reconversie);
– 1.050.000 euro pentru investiţiile care conduc la un lant alimentar integrat, la nivelul exploatației agricole (producție, procesare, comercializare).
Pentru informatii suplimentare puteti accesa pagina web: www.apdrp.ro.
Neagovici Adrian: Buna seara, as vrea sa stiu daca pentru deschiderea unei activitati de cultivarea ciupercilor se acorda fonduri europene. Sunt interesat sa stiu de care documente am nevoie si la cine sa ma adresez.
Va multumesc.
Răspuns: SubMăsura 4.1 – Investiții în exploatații agricole. Investițiile sprijinite în cadrul acestei sub-măsuri vizează sustinerea investițiilor pentru creșterea competitivității exploatațiilor agricole prin dotarea cu utilaje și echipamente performante în raport cu structura agricolă actuală, precum și investițiile pentru modernizarea fermei (în special cele de dimensiuni medii și asocieri de ferme mici și medii) și îmbunătățirea calității activelor fixe.
OBIECTIVELE submăsurii 4.1:
· Îmbunătățirea performanțelor generale ale exploatațiilor agricole prin creșterea competitivității activității agricole, a diversificării producției agricole și a calității produselor obținute;
· Restructurarea exploatațiilor de dimensiuni mici și medii și transformarea acestora în exploatații comerciale;
· Respectarea standardelor comunitare aplicabile tuturor tipurilor de investiții;
· Creșterea valorii adăugate a produselor agricole prin procesarea produselor la nivelul fermei și comercializarea directă a acestora în vederea creării și promovării lanțurilor alimentare integrate.
BENEFICIARII:
Fermierii, cu excepția persoanelor fizice neautorizate;
· Cooperativele (cooperativele agricole și societățile cooperative agricole), grupuri de producători, constituite în baza legislației naționale în vigoare care deservesc interesele membrilor;
SPRIJINUL NERAMBURSABIL se va acorda după cum urmează:
În cazul fermelor având dimensiunea economică până la 500.000 SO (valoare producție standard) sprijinul public nerambursabil va fi de 50% din totalul cheltuielilor eligibile și nu va depăși:
· pentru proiectele care prevăd achiziții simple:
– maximum 500.000 euro, respectiv 100.000 euro pentru fermele mici;
· pentru proiectele care prevăd construcții-montaj:
– maximum 1.000.000 euro pentru sectorul vegetal, respectiv 200.000 euro pentru fermele mici din sectorul vegetal;
– maximum 1.500.000 euro pentru legume în spații protejate (sere) și sectorul zootehnic, respectiv 300.000 euro pentru fermele mici din sectorul zootehnic;
· pentru proiectele care prevăd crearea de lanțuri alimentare integrate:
– maximum 2.000.000 euro, respectiv 400.000 euro pentru fermele mici;
În cazul fermelor având dimensiunea economică peste 500.000 SO sprijinul public nerambursabil va fi de 30% și nu va depăși:
pentru proiectele care prevăd achiziții simple:
– maximum 500.000 euro;
pentru proiectele care prevăd construcții-montaj:
– maximum 1.000.000 euro pentru sectorul vegetal, respectiv maximum 1.500.000 euro pentru legume în spații protejate (sere) și sectorul zootehnic;
pentru proiectele care prevăd crearea de lanțuri alimentare integrate:
– maximum 2.000.000 euro;
În cazul cooperativelor și a grupurilor de producători sprijinul va fi 50% fără a depăși maximum 2.000.000 euro indiferent de tipul investiției.
Pentru informatii suplimentare puteti accesa pagina web: www.apdrp.ro.
Florin. C.: Buna ziua! Detin o firma de construcții si închirieri schele si popi metalici in mediul rural de 7ani! Avem 8-10 angajați! Pentru dezvoltare (sediu, depozit, utilaje etc) se pot accesa fonduri? Mulțumesc.
Răspuns: Submăsura 6.2 – Sprijin pentru înființarea de activități neagricole în zone rurale. Investiții sprijinite în cadrul acestei sub-măsuri au rolul de a sustine înființarea și dezvoltarea de microîntreprinderi și întreprinderi mici în sectorul non-agricol din zonele rurale, în vederea unei dezvoltări economice durabile, creării de locuri de muncă și reducerii sărăciei în spațiul rural.
OBIECTIVELE submăsurii 6.2:
Crearea de noi activități non – agricole, în special, pentru fermierii de mici dimensiuni sau membrii familiilor lor și în general, pentru micii întreprinzători din mediul rural;
Diversificarea economiei rurale prin creșterea numărului de microîntreprinderi și întreprinderi mici în sectorul non-agricol, dezvoltarea serviciilor și crearea de locuri de muncă în spațiul rural;
Încurajarea menținerii și dezvoltării activităților tradiționale.
BENEFICIARII:
· Fermierii sau membrii unei gospodarii agricole din spațiul rural, care își diversifică activitatea prin înființarea unei activități non-agricole pentru prima dată;
Persoanele fizice neautorizate nu sunt eligibile;
SPRIJINUL NERAMBURSABIL va fi acordat sub formă de primă în două tranșe astfel:
– 70% din cuantumul sprijinului la primirea deciziei de finanțare;
– 30% din cuantumul sprijinului se va acorda cu condiția implementării corecte a Planului de Afaceri fără a depăsi 5 ani de la data semnării Deciziei de Finanțare.
Va fi în valoare de:
– 70.000 Euro/ proiect în cazul activităților de productie, servicii medicale, sanitar-veterinare și de agroturism
– 50.000 Euro/ proiect în cazul altor activități;
Submăsura 6.4 – Investiții în crearea și dezvoltarea de activități neagricole.
Investițiile sprijinite în cadrul acestei sub-măsuri au rolul de a sustine microîntreprinderile şi întreprinderile mici din mediul rural, care își creează sau dezvoltă activități non-agricole în zonele rurale.
OBIECTIVELE submăsurii 6.4:
· Stimularea mediului de afaceri din rural, contribuind la creșterea numărului de activități non-agricole desfășurate în zonele rurale;
Dezvoltarea activităților non-agricole existente; crearea de locuri de muncă, creșterea veniturilor populației rurale și diminuarea disparităților dintre rural și urban;
BENEFICIARII:
· Micro-întreprinderile și întreprinderile mici existente, din spațiul rural;
· Micro-întreprinderile și întreprinderile mici nou-înființate, din spațiul rural, care fac dovada cofinanțării;
•Fermierii sau membrii unor gospodării agricole care își diversifică activitatea de bază agricolă prin dezvoltarea unei activități non-agricole în cadrul întreprinderii deja existente încadrabile în microîntreprinderi și întreprinderi mici
Valoarea SPRIJINULUI NERAMBURSABIL va fi de 90% din costul total al proiectului
• nu va depăși 200.000 Euro/ beneficiar pe 3 ani fiscali
• va respecta prevederile Regulamentului 1407/2013 cu privire la sprijinul de minimis
Pentru mai multe detalii suplimentare puteti accesa ghidul solicitantului disponibil pe site-ul www.apdrp.ro.
Ionela: Buna ziua, detin un teren intr-o zona balneoclimaterica. Si as dori sa stiu daca pot accesa fonduri pentru constructia unei pensiuni si daca da, cat ar trebui sa fie contributia mea, si care ar fi pasii ce ar trebui urmati. Multumesc!
Răspuns: Submăsura 6.2 – Sprijin pentru înființarea de activități neagricole în zone rurale. Investițiile sprijinite în cadrul acestei sub-măsuri au rolul de a sustine diversificarea prin înființarea și dezvoltarea de microîntreprinderi și întreprinderi mici în sectorul non-agricol din zonele rurale, în vederea unei dezvoltări economice durabile, creării de locuri de muncă și reducerii sărăciei în spațiul rural.
OBIECTIVELE submăsurii 6.2:
Crearea de noi activități non – agricole, în special, pentru fermierii de mici dimensiuni sau membrii familiilor lor și în general, pentru micii întreprinzători din mediul rural;
Diversificarea economiei rurale prin creșterea numărului de microîntreprinderi și întreprinderi mici în sectorul non-agricol, dezvoltarea serviciilor și crearea de locuri de muncă în spațiul rural;
Încurajarea menținerii și dezvoltării activităților tradiționale.
BENEFICIARII:
· Fermierii sau membrii unei gospodarii agricole din spațiul rural, care își diversifică activitatea prin înființarea unei activități non-agricole pentru prima dată;
Persoanele fizice neautorizate nu sunt eligibile;
SPRIJINUL NERAMBURSABIL va fi acordat sub formă de primă în două tranșe astfel:
– 70% din cuantumul sprijinului la primirea deciziei de finanțare;
– 30% din cuantumul sprijinului se va acorda cu condiția implementării corecte a Planului de Afaceri fără a depăsi 5 ani de la data semnării Deciziei de Finanțare.
Va fi în valoare de:
– 70.000 Euro/ proiect în cazul activităților de productie, servicii medicale, sanitar-veterinare și de agroturism
– 50.000 Euro/ proiect în cazul altor activități;
Submăsura 6.4 – Investiții în crearea și dezvoltarea de activități neagricole.
Investițiile sprijinite în cadrul acestei sub-măsuri au rolul de a sustine microîntreprinderile şi întreprinderile mici din mediul rural, care își creează sau dezvoltă activități non-agricole în zonele rurale.
OBIECTIVELE submăsurii 6.4:
Stimularea mediului de afaceri din rural, contribuind la creșterea numărului de activități non-agricole desfășurate în zonele rurale;
Dezvoltarea activităților non-agricole existente; crearea de locuri de muncă, creșterea veniturilor populației rurale și diminuarea disparităților dintre rural și urban;
BENEFICIARII:
· Micro-întreprinderile și întreprinderile mici existente, din spațiul rural;
· Micro-întreprinderile și întreprinderile mici nou-înființate, din spațiul rural, care fac dovada cofinanțării;
•Fermierii sau membrii unor gospodării agricole care își diversifică activitatea de bază agricolă prin dezvoltarea unei activități non-agricole în cadrul întreprinderii deja existente încadrabile în microîntreprinderi și întreprinderi mici
Valoarea SPRIJINULUI NERAMBURSABIL va fi de 90% din costul total al proiectului
• nu va depăși 200.000 Euro/ beneficiar pe 3 ani fiscali
• va respecta prevederile Regulamentului 1407/2013 cu privire la sprijinul de minimis.
Pentru mai multe detalii suplimentare puteti accesa ghidul solicitantului disponibil pe site-ul www.apdrp.ro.
Ciprian: Buna seara. Am 30 de ani si as vrea sa-mi creez propria ferma. Am inceput deja sa ma pregatesc achizitionand utilaje in confectii metalice. Pot accesa fonduri europene? Va rog frumos sa ma ajutati. Multumesc frumos.
Răspuns: SubMăsura 4.1 – Investiții în exploatații agricole. Investițiile sprijinite în cadrul acestei sub-măsuri au scopul de a sustine creșterea competitivității exploatațiilor agricole prin dotarea cu utilaje și echipamente performante în raport cu structura agricolă actuală, precum și investițiile pentru modernizarea fermei (în special cele de dimensiuni medii și asocieri de ferme mici și medii) și îmbunătățirea calității activelor fixe.
OBIECTIVELE submăsurii 4.1:
· Îmbunătățirea performanțelor generale ale exploatațiilor agricole prin creșterea competitivității activității agricole, a diversificării producției agricole și a calități produselor obținute;
· Restructurarea exploatațiilor de dimensiuni mici și medii și transformarea acestora în exploatații comerciale;
· Respectarea standardelor comunitare aplicabile tuturor tipurilor de investiții;
· Creșterea valorii adăugate a produselor agricole prin procesarea produselor la nivelul fermei și comercializarea directă a acestora în vederea creării și promovării lanțurilor alimentare integrate.
BENEFICIARII:
Fermierii, cu excepția persoanelor fizice neautorizate;
· Cooperativele (cooperativele agricole și societățile cooperative agricole), grupuri de producători, constituite în baza legislației naționale în vigoare care deservesc interesele membrilor;
SPRIJINUL NERAMBURSABIL se va acorda după cum urmează:
În cazul fermelor având dimensiunea economică până la 500.000 SO (valoare producție standard) sprijinul public nerambursabil va fi de 50% din totalul cheltuielilor eligibile și nu va depăși:
· pentru proiectele care prevăd achiziții simple:
– maximum 500.000 euro, respectiv 100.000 euro pentru fermele mici;
· pentru proiectele care prevăd construcții-montaj:
– maximum 1.000.000 euro pentru sectorul vegetal, respectiv 200.000 euro pentru fermele mici din sectorul vegetal;
– maximum 1.500.000 euro pentru legume în spații protejate (sere) și sectorul zootehnic, respectiv 300.000 euro pentru fermele mici din sectorul zootehnic;
· pentru proiectele care prevăd crearea de lanțuri alimentare integrate:
– maximum 2.000.000 euro, respectiv 400.000 euro pentru fermele mici;
În cazul fermelor având dimensiunea economică peste 500.000 SO sprijinul public nerambursabil va fi de 30% și nu va depăși:
pentru proiectele care prevăd achiziții simple:
– maximum 500.000 euro;
pentru proiectele care prevăd construcții-montaj:
– maximum 1.000.000 euro pentru sectorul vegetal, respectiv maximum 1.500.000 euro pentru legume în spații protejate (sere) și sectorul zootehnic;
pentru proiectele care prevăd crearea de lanțuri alimentare integrate:
– maximum 2.000.000 euro;
În cazul cooperativelor și a grupurilor de producători sprijinul va fi 50% fără a depăși maximum 2.000.000 euro indiferent de tipul investiției.
Pentru informatii suplimentare puteti accesa pagina web: www.apdrp.ro.
Elena Mindruta: Buna ziua. As dori sa intreb ce pot face pentru a accesa fonduri europene ptr a infiinta o afacere de familie care sa se ocupe cu cresterea iepurilor ptr carne? Vreau sa va spun ca noi suntem de mai bine de 10 ani in Spania, dar vrem sa venim acasa si sa crestem iepuri. Adevarul este ca m-am documentat despre accesarea de fonduri europene pe submasura 6.1 si 6.3 dar cind vezi cite ti se cer te apuca frica. Teren in proprietate am, am si ceva bani, dar nu as vrea sa fac un plan de afaceri, vreau doar „o mica ferma de aproximativ 200 de capete”. Ce sfaturi imi dati? Va multumesc anticipat! Elena.
Răspuns: Pentru investitia “ferma de familie –cresterea iepurilor” dumneavoastra puteti accesa masurile 4.1., 6.1. sau 6.3. din cadrul Planului National pentru Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020. Referitor la volumul documentatiei care trebuie pregatita cel mai indicat ar fi sa va adresati unei echipe de consultanta care sa va intocmeasca toata documentatia necesara accesarii fondurilor, dar sa va sustina si pe perioada de implementare dat fiind faptul ca cele mai multe aspecte apar in implemetarea proiectului.
Ghidul Submăsura 6.1 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri il puteti accesa de pe site-ul www.apdrp.ro. Investițiile sprijinite în cadrul acestei sub-măsuri au rolul de a sustine stabilirea pentru prima dată a tinerilor fermieri ca șefi/ conducători unici ai unei exploatații agricole.
OBIECTIVELE submăsurii 6.1:
· Creşterea numărului de tineri fermieri care încep pentru prima dată o activitate agricolă ca şefi/conducători de exploataţie, fiind încurajați să devină competitivi, să se asocieze, să participe la lanţurile alimentare integrate;
· Îmbunătăţirea managementului, creşterea competitivităţii sectorului agricol şi sprijinirea procesului de modernizare şi conformitate cu cerinţele pentru protecţia mediului, igienă şi bunăstarea animalelor și siguranţa la locul de muncă;
· Crearea posibilității tinerilor fermieri rezidenți, cu un minim de cunoștinte de bază, în vederea instalării ca şefi/ conducători ai exploatației agricole.
BENEFICIARII:
· Tinerii fermieri în conformitate cu definiția prevăzută la art. 2 din R(UE) nr. 1305/2013, care se instalează ca unic șef al exploatației agricole
· Persoanele juridice în care un tânăr fermier în sensul art. 2 din R(UE) nr. 1305/2013 care se instalează împreună cu alți tineri fermieri și care exercită un control efectiv pe termen lung în ceea ce privește deciziile referitoare la gestionare, beneficii și riscuri financiare în cadrul exploatației respective
SPRIJINUL NERAMBURSABIL va fi de maximum 50.000 Euro:
· va fi acordat sub formă de primă în două tranșe, astfel:
75% din cuantumul sprijinului la primirea deciziei de finanțare
– 25% din cuantumul sprijinului în maximum trei ani de la primirea deciziei de finanțare;
Conform ultimelor informatii oficiale, lansarea sesiunilor de depunere proiecte in anul 2016 va fi in prima parte a anului, pana in luna martie 2016.
SubMăsura 4.1 – Investiții în exploatații agricole. Investițiile sprijinite în cadrul acestei sub-măsuri au rolul de a crește competitivitatea exploatațiilor agricole prin dotarea cu utilaje și echipamente performante în raport cu structura agricolă actuală, precum și investițiile pentru modernizarea fermei (în special cele de dimensiuni medii și asocieri de ferme mici și medii) și îmbunătățirea calității activelor fixe.
OBIECTIVELE submăsurii 4.1:
· Îmbunătățirea performanțelor generale ale exploatațiilor agricole prin creșterea competitivității activității agricole, a diversificării producției agricole și a calități produselor obținute;
· Restructurarea exploatațiilor de dimensiuni mici și medii și transformarea acestora în exploatații comerciale;
· Respectarea standardelor comunitare aplicabile tuturor tipurilor de investiții;
· Creșterea valorii adăugate a produselor agricole prin procesarea produselor la nivelul fermei și comercializarea directă a acestora în vederea creării și promovării lanțurilor alimentare integrate.
BENEFICIARII:
Fermierii, cu excepția persoanelor fizice neautorizate;
· Cooperativele (cooperativele agricole și societățile cooperative agricole), grupuri de producători, constituite în baza legislației naționale în vigoare care deservesc interesele membrilor;
SPRIJINUL NERAMBURSABIL se va acorda după cum urmează:
În cazul fermelor având dimensiunea economică până la 500.000 SO (valoare producție standard) sprijinul public nerambursabil va fi de 50% din totalul cheltuielilor eligibile și nu va depăși:
· pentru proiectele care prevăd achiziții simple:
– maximum 500.000 euro, respectiv 100.000 euro pentru fermele mici;
· pentru proiectele care prevăd construcții-montaj:
– maximum 1.000.000 euro pentru sectorul vegetal, respectiv 200.000 euro pentru fermele mici din sectorul vegetal;
– maximum 1.500.000 euro pentru legume în spații protejate (sere) și sectorul zootehnic, respectiv 300.000 euro pentru fermele mici din sectorul zootehnic;
· pentru proiectele care prevăd crearea de lanțuri alimentare integrate:
– maximum 2.000.000 euro, respectiv 400.000 euro pentru fermele mici;
În cazul fermelor având dimensiunea economică peste 500.000 SO sprijinul public nerambursabil va fi de 30% și nu va depăși:
pentru proiectele care prevăd achiziții simple:
– maximum 500.000 euro;
pentru proiectele care prevăd construcții- montaj:
– maximum 1.000.000 euro pentru sectorul vegetal, respectiv maximum 1.500.000 euro pentru legume în spații protejate (sere) și sectorul zootehnic;
pentru proiectele care prevăd crearea de lanțuri alimentare integrate:
– maximum 2.000.000 euro;
În cazul cooperativelor și a grupurilor de producători sprijinul va fi 50% fără a depăși maximum 2.000.000 euro indiferent de tipul investiției.
Pentru informatii suplimentare puteti accesa pagina web: www.apdrp.ro.
Masura 6.3. – Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici finantata prin Planul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020. Sunt eligibili fermierii care detin in proprietate si/sau folosinta o exploatatie agricola incadrata in categoria de ferma mica, cu exceptia persoanelor fizice neautorizate (pentru terenurile agricole in folosinta contractul de arenda / cesiune trebuie sa fie incheiat pentru o perioada de minimum 10 ani).
Solicitantii trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii de eligibilitate:
Sa fie persoane juridice romane
Sa actioneze in nume propriu
Sa aiba varsta de cel putin 18 ani impliniti la data depunerii Cererii de finantare
Sa aiba invatamantul de minim 8 clase
Sa se incadreze intr-una din formele de organizare:
Persoana fizica autorizata in autorizata (PFA, intreprindere individuala, intreprindere familiala)
Societate cu raspundere limitata cu asociat unic / majoritar (50% + 1)
Sa se incadreze in categoria microintreprinderilor si intreprinderilor mici
Are o exploatatie agricola cu dimensiunea economica cuprinsa intre 8.000 – 11.999 SO, inregistrata, conform prevederilor legale nationale, cu cel putin 24 luni inainte de solicitarea sprijinului
O exploatatie agricola nu poate primi sprijin decat o singura data in cadrul acestei sub-masuri prin PNDR 2014 – 2020
Implementarea planului de afaceri trebuie sa inceapa in termen de cel mult 9 luni de la data semnarii deciziei de acordare a sprijinului
Inaintea solicitarii celei de-a doua transe de plata, beneficiarul face dovada cresterii performantelor economice ale exploatatiei, prin comercializarea productiei proprii in procent de minimum 20% din valoarea primei transe de plata
Are domiciliul stabil / sediul social in unitatea administrativ teritoriala pe teritoriul careia se afla exploatatia
Nu detine un alt loc de munca in afara unitatii teritorial-administrative in care este situata exploatatia, sau a zonei limitrofe
Valoare financiara nerambursabila
Sprijinul public nerambursabil se acorda pe o perioada de maximum 3 ani (5 ani pentru sectorul pomicol), in valoare de pana la 15.000 euro / exploatatie agricola, procentul de finantare nerambursabila fiind de 100% si se acorda dupa cum urmeaza:
75% din cuantumul sprijinului la semnarea deciziei de finantare
25% din cuantumul sprijinului se va acorda cu conditia implementarii corecte a planului de afaceri, fara a depasi termenul de 3 / 5 ani de la semnarea deciziei de finantare.
Investitii:
Sprijinul va fi utilizat pentru realizarea planului de afaceri si activitatea economica desfasurata de beneficiar.
Cheltuielile propuse in planul de afaceri, inclusiv capitalul de lucru si activitatile relevante pentru implementarea corecta a planului de afaceri aprobat pot fi eligibile, indiferent de natura acestora.
Mai multe informatii referitoare la Ghidul solicitantului sunt accesibile pe site-ul www.madr.ro si www.apdrp.ro.
Nina: Buna ziua! Ma intereseaza infiintarea unei pensiuni agroturistice. Ma puteti ajuta cu cateva idei?
Răspuns: Submăsura 6.2 – Sprijin pentru înființarea de activități neagricole în zone rurale. Investițiile sprijinite în cadrul acestei sub-măsuri au scopul de a sustine diversificarea activitatilor economice prin înființarea și dezvoltarea de microîntreprinderi și întreprinderi mici în sectorul non-agricol din zonele rurale, în vederea unei dezvoltări economice durabile, creării de locuri de muncă și reducerii sărăciei în spațiul rural.
OBIECTIVELE submăsurii 6.2:
Crearea de noi activități non – agricole, în special, pentru fermierii de mici dimensiuni sau membrii familiilor lor și în general, pentru micii întreprinzători din mediul rural;
Diversificarea economiei rurale prin creșterea numărului de microîntreprinderi și întreprinderi mici în sectorul non-agricol, dezvoltarea serviciilor și crearea de locuri de muncă în spațiul rural;
Încurajarea menținerii și dezvoltării activităților tradiționale.
BENEFICIARII:
· Fermierii sau membrii unei gospodarii agricole din spațiul rural, care își diversifică activitatea prin înființarea unei activități non-agricole pentru prima dată;
Persoanele fizice neautorizate nu sunt eligibile;
SPRIJINUL NERAMBURSABIL va fi acordat sub formă de primă în două tranșe astfel:
– 70% din cuantumul sprijinului la primirea deciziei de finanțare;
– 30% din cuantumul sprijinului se va acorda cu condiția implementării corecte a Planului de Afaceri fără a depăsi 5 ani de la data semnării Deciziei de Finanțare.
Va fi în valoare de:
– 70.000 Euro/ proiect în cazul activităților de productie, servicii medicale, sanitar-veterinare și de agroturism
– 50.000 Euro/ proiect în cazul altor activități;
Submăsura 6.4 – Investiții în crearea și dezvoltarea de activități neagricole
Investițiile sprijinite în cadrul acestei sub-măsuri au rolul de a sustine microîntreprinderile şi întreprinderile mici din mediul rural, care își creează sau dezvoltă activități non-agricole în zonele rurale.
OBIECTIVELE submăsurii 6.4:
Stimularea mediului de afaceri din rural, contribuind la creșterea numărului de activități non-agricole desfășurate în zonele rurale;
Dezvoltarea activităților non-agricole existente;
Crearea de locuri de muncă, creșterea veniturilor populației rurale și diminuarea disparităților dintre rural și urban;
BENEFICIARII:
· Micro-întreprinderile și întreprinderile mici existente, din spațiul rural;
· Micro-întreprinderile și întreprinderile mici nou-înființate, din spațiul rural, care fac dovada cofinanțării;
•Fermierii sau membrii unor gospodării agricole care își diversifică activitatea de bază agricolă prin dezvoltarea unei activități non-agricole în cadrul întreprinderii deja existente încadrabile în microîntreprinderi și întreprinderi mici
Valoarea SPRIJINULUI NERAMBURSABIL va fi de 90% din costul total al proiectului
• nu va depăși 200.000 Euro/ beneficiar pe 3 ani fiscali
• va respecta prevederile Regulamentului 1407/2013 cu privire la sprijinul de minimis
Pentru mai multe detalii suplimentare puteti accesa ghidul solicitantului disponibil pe site-ul www.apdrp.ro.
Alina Visan: Buna seara,
Am 30 ani. Pot obtine fonduri europene pentru o afacere in domeniul alimentar, in Bucuresti? Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Răspuns: Pentru investitia dumneavoastra puteti accesa fonduri de finantare disponibile in cadrul Programului Operational Regional în cadrul axei prioritare 2 ”Îmbunătăţirea competitivităţii întreprinderilor mici şi mijlocii”, prioritatea de investiții 2.1 ”Promovarea spiritului antreprenorial, în special prin facilitarea exploatării economice a ideilor noi și prin încurajarea creării de noi întreprinderi, inclusiv prin incubatoare de afaceri”. Investițiile eligibile pentru co-finanțare prin acest program includ:
-Construirea, modernizarea, extinderea spațiului de producție/ prestare servicii
-Dotarea cu active corporale, necorporale
În cadrul prezentului apel de proiecte, cererile de finanțare se vor depune printr-una dintre modalitățile specificate în cadrul Ghidului solicitantului – Condiții generale de accesare a fondurilor în cadrul POR 2014 – 2020, la subsecțiunea 5.3., respectiv fie la sediul agențiilor pentru dezvoltare regională unde va avea loc implementarea proiectului, fie prin aplicația electronică MySMIS. Pentru a verifica disponibilitatea aplicației MySMIS la data lansării cererii de proiecte, vă rugăm să accesați site-ul www.inforegio.ro.
Valoarea eligibilă a proiectului trebuie să fie cuprinsă între 25.000 și 200.000 euro.
Utilizarea fondurilor publice (inclusiv a fondurilor europene) pentru a sprijini o entitate (o întreprindere), acordându-i astfel un avantaj în detrimentul altor entități (concurente pe piață), poate constitui ajutor de stat. În conformitate cu normele europene, unele ajutoare de stat sunt ilegale tocmai pentru că ele sunt de natură să distorsioneze concurența pe piața comună. Articolul 108 alineatul (3) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (TFUE) prevede obligaţia de a notifica Comisiei Europene ajutoarele de stat, astfel încât aceasta să evalueze dacă sunt compatibile cu piaţa comună.
Regula de minimis a fost introdusă pentru exceptarea de la notificare a ajutoarelor de o valoare mică. Astfel, ajutoarele cu o valoare de până la 200.000 euro, acordate unei întreprinderi pe o perioadă de trei ani fiscali consecutivi, sunt considerate compatibile cu regulile de concurență pe piața comună (ele nefiind considerate ajutoare de stat).
Toate conditiile privind eligibilitatea dumneavoastra si conditiile de finantare pot fi accesate www.inforegio.ro sau pe site-urile Agentiilor de Dezvoltare Regionala in Regiunea unde va desfasurati activitatea.
Andreea: Buna ziua! Am un vis de ceva timp si anume sa imi deschid un restaurant sau pub, ceva care ar merge cat de cat intr-un orasel mic. La altceva nu m-am gandit, dar poate ma ajutati dvs cu niste idei de afaceri care ar merge intr-un orasel cam mort. Finantarea ptr baruri/restaurante se obtine mai greu decat in alte ramuri? Multumesc.
Răspuns: Pentru investitia dumneavoastra puteti accesa fonduri de finantare disponibile in cadrul Programului Operational Regional în cadrul axei prioritare 2 ”Îmbunătăţirea competitivităţii întreprinderilor mici şi mijlocii”, prioritatea de investiții 2.1 ”Promovarea spiritului antreprenorial, în special prin facilitarea exploatării economice a ideilor noi și prin încurajarea creării de noi întreprinderi, inclusiv prin incubatoare de afaceri”. Investițiile eligibile pentru co-finanțare prin acest program includ:
-Construirea, modernizarea, extinderea spațiului de producție/ prestare servicii
-Dotarea cu active corporale, necorporale
În cadrul prezentului apel de proiecte, cererile de finanțare se vor depune printr-una dintre modalitățile specificate în cadrul Ghidului solicitantului – Condiții generale de accesare a fondurilor în cadrul POR 2014 – 2020, la subsecțiunea 5.3., respectiv fie la sediul agențiilor pentru dezvoltare regională unde va avea loc implementarea proiectului, fie prin aplicația electronică MySMIS. Pentru a verifica disponibilitatea aplicației MySMIS la data lansării cererii de proiecte, vă rugăm să accesați site-ul www.inforegio.ro.
Valoarea eligibilă a proiectului trebuie să fie cuprinsă între 25.000 și 200.000 euro.
Utilizarea fondurilor publice (inclusiv a fondurilor europene) pentru a sprijini o entitate (o întreprindere), acordându-i astfel un avantaj în detrimentul altor entități (concurente pe piață), poate constitui ajutor de stat. În conformitate cu normele europene, unele ajutoare de stat sunt ilegale tocmai pentru că ele sunt de natură să distorsioneze concurența pe piața comună. Articolul 108 alineatul (3) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (TFUE) prevede obligaţia de a notifica Comisiei Europene ajutoarele de stat, astfel încât aceasta să evalueze dacă sunt compatibile cu piaţa comună.
Regula de minimis a fost introdusă pentru exceptarea de la notificare a ajutoarelor de o valoare mică. Astfel, ajutoarele cu o valoare de până la 200.000 euro, acordate unei întreprinderi pe o perioadă de trei ani fiscali consecutivi, sunt considerate compatibile cu regulile de concurență pe piața comună (ele nefiind considerate ajutoare de stat).
Toate conditiile privind eligibilitatea dumneavoastra si conditiile de finantare pot fi accesate www.inforegio.ro sau pe site-urile Agentiilor de Dezvoltare Regionala in Regiunea unde va desfasurati activitatea.
Cristina: Buna seara. Eu detin 180 capre si as dori sa ma extind sa fac o ferma. Pt care proiect ma incadrez? Ce trebuie sa fac pentru a obtine fonduri europene? Va multumesc.
Răspuns: Pentru investitia dumneavoastra puteti accesa masurile 4.1., 6.1. sau 6.3. din cadrul Planului National pentru Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020. Referitor la volumul documentatiei care trebuie pregatita cel mai indicat ar fi sa va adresati unei echipe de consultanta care sa va intocmeasca toata documentatia necesara accesarii fondurilor, dar sa va sustina si pe perioada de implementare dat fiind faptul ca cele mai multe aspecte apar in implemetarea proiectului.
Ghidul Submăsura 6.1 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri il puteti accesa de pe site-ul www.apdrp.ro. Investițiile sprijinite în cadrul acestei sub-măsuri au rolul de a sustine stabilirea pentru prima dată a tinerilor fermieri ca șefi/ conducători unici ai unei exploatații agricole.
OBIECTIVELE submăsurii 6.1:
· Creşterea numărului de tineri fermieri care încep pentru prima dată o activitate agricolă ca şefi/conducători de exploataţie, fiind încurajați să devină competitivi, să se asocieze, să participe la lanţurile alimentare integrate;
· Îmbunătăţirea managementului, creşterea competitivităţii sectorului agricol şi sprijinirea procesului de modernizare şi conformitate cu cerinţele pentru protecţia mediului, igienă şi bunăstarea animalelor și siguranţa la locul de muncă;
· Crearea posibilității tinerilor fermieri rezidenți, cu un minim de cunoștinte de bază, în vederea instalării ca şefi/ conducători ai exploatației agricole.
BENEFICIARII:
· Tinerii fermieri în conformitate cu definiția prevăzută la art. 2 din R(UE) nr. 1305/2013, care se instalează ca unic șef al exploatației agricole
· Persoanele juridice în care un tânăr fermier în sensul art. 2 din R(UE) nr. 1305/2013 care se instalează împreună cu alți tineri fermieri și care exercită un control efectiv pe termen lung în ceea ce privește deciziile referitoare la gestionare, beneficii și riscuri financiare în cadrul exploatației respective
SPRIJINUL NERAMBURSABIL va fi de maximum 50.000 Euro:
· va fi acordat sub formă de primă în două tranșe, astfel:
75% din cuantumul sprijinului la primirea deciziei de finanțare
– 25% din cuantumul sprijinului în maximum trei ani de la primirea deciziei de finanțare;
Conform ultimelor informatii oficiale, lansarea sesiunilor de depunere proiecte in anul 2016 va fi in prima parte a anului, pana in luna martie 2016.
SubMăsura 4.1 – Investiții în exploatații agricole. Investițiile sprijinite în cadrul acestei sub-măsuri au rolul de a sustine creșterea competitivității exploatațiilor agricole prin dotarea cu utilaje și echipamente performante în raport cu structura agricolă actuală, precum și investițiile pentru modernizarea fermei (în special cele de dimensiuni medii și asocieri de ferme mici și medii) și îmbunătățirea calității activelor fixe.
OBIECTIVELE submăsurii 4.1:
· Îmbunătățirea performanțelor generale ale exploatațiilor agricole prin creșterea competitivității activității agricole, a diversificării producției agricole și a calități produselor obținute;
· Restructurarea exploatațiilor de dimensiuni mici și medii și transformarea acestora în exploatații comerciale;
· Respectarea standardelor comunitare aplicabile tuturor tipurilor de investiții;
· Creșterea valorii adăugate a produselor agricole prin procesarea produselor la nivelul fermei și comercializarea directă a acestora în vederea creării și promovării lanțurilor alimentare integrate.
BENEFICIARII:
Fermierii, cu excepția persoanelor fizice neautorizate;
· Cooperativele (cooperativele agricole și societățile cooperative agricole), grupuri de producători, constituite în baza legislației naționale în vigoare care deservesc interesele membrilor;
SPRIJINUL NERAMBURSABIL se va acorda după cum urmează:
În cazul fermelor având dimensiunea economică până la 500.000 SO (valoare producție standard) sprijinul public nerambursabil va fi de 50% din totalul cheltuielilor eligibile și nu va depăși:
· pentru proiectele care prevăd achiziții simple:
– maximum 500.000 euro, respectiv 100.000 euro pentru fermele mici;
· pentru proiectele care prevăd construcții-montaj:
– maximum 1.000.000 euro pentru sectorul vegetal, respectiv 200.000 euro pentru fermele mici din sectorul vegetal;
– maximum 1.500.000 euro pentru legume în spații protejate (sere) și sectorul zootehnic, respectiv 300.000 euro pentru fermele mici din sectorul zootehnic;
· pentru proiectele care prevăd crearea de lanțuri alimentare integrate:
– maximum 2.000.000 euro, respectiv 400.000 euro pentru fermele mici;
În cazul fermelor având dimensiunea economică peste 500.000 SO sprijinul public nerambursabil va fi de 30% și nu va depăși:
pentru proiectele care prevăd achiziții simple:
– maximum 500.000 euro;
pentru proiectele care prevăd construcții- montaj:
– maximum 1.000.000 euro pentru sectorul vegetal, respectiv maximum 1.500.000 euro pentru legume în spații protejate (sere) și sectorul zootehnic;
pentru proiectele care prevăd crearea de lanțuri alimentare integrate:
– maximum 2.000.000 euro;
În cazul cooperativelor și a grupurilor de producători sprijinul va fi 50% fără a depăși maximum 2.000.000 euro indiferent de tipul investiției.
Pentru informatii suplimentare puteti accesa pagina web: www.apdrp.ro.
Masura 6.3. – Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici finantata prin Planul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020. Sunt eligibili fermierii care detin in proprietate si/sau folosinta o exploatatie agricola incadrata in categoria de ferma mica cu exceptia persoanelor fizice neautorizate (pentru terenurile agricole in folosinta contractul de arenda / cesiune trebuie sa fie incheiat pentru o perioada de minimum 10 ani).
Solicitantii trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii de eligibilitate:
Sa fie persoane juridice romane
Sa actioneze in nume propriu
Sa aiba varsta de cel putin 18 ani impliniti la data depunerii Cererii de finantare
Sa aiba invatamantul de minim 8 clase
Sa se incadreze intr-una din formele de organizare:
Persoana fizica autorizata in autorizata (PFA, intreprindere individuala, intreprindere familiala)
Societate cu raspundere limitata cu asociat unic / majoritar (50% + 1)
Sa se incadreze in categoria microintreprinderilor si intreprinderilor mici
Are o exploatatie agricola cu dimensiunea economica cuprinsa intre 8.000 – 11.999 SO, inregistrata, conform prevederilor legale nationale, cu cel putin 24 luni inainte de solicitarea sprijinului
O exploatatie agricola nu poate primi sprijin decat o singura data in cadrul acestei sub-masuri prin PNDR 2014 – 2020
Implementarea planului de afaceri trebuie sa inceapa in termen de cel mult 9 luni de la data semnarii deciziei de acordare a sprijinului
Inaintea solicitarii celei de-a doua transe de plata, beneficiarul face dovada cresterii performantelor economice ale exploatatiei, prin comercializarea productiei proprii in procent de minimum 20% din valoarea primei transe de plata
Are domiciliul stabil / sediul social in unitatea administrativ teritoriala pe teritoriul careia se afla exploatatia
Nu detine un alt loc de munca in afara unitatii teritorial-administrative in care este situata exploatatia, sau a zonei limitrofe
Valoare financiara nerambursabila
Sprijinul public nerambursabil se acorda pe o perioada de maximum 3 ani (5 ani pentru sectorul pomicol), in valoare de pana la 15.000 euro / exploatatie agricola, procentul de finantare nerambursabila fiind de 100% si se acorda dupa cum urmeaza:
75% din cuantumul sprijinului la semnarea deciziei de finantare
25% din cuantumul sprijinului se va acorda cu conditia implementarii corecte a planului de afaceri, fara a depasi termenul de 3 / 5 ani de la semnarea deciziei de finantare.
Investitii:
Sprijinul va fi utilizat pentru realizarea planului de afaceri si activitatea economica desfasurata de beneficiar.
Cheltuielile propuse in planul de afaceri, inclusiv capitalul de lucru si activitatile relevante pentru implementarea corecta a planului de afaceri aprobat pot fi eligibile, indiferent de natura acestora.
Mai multe informatii referitoare la Ghidul solicitantului sunt accesibile pe site-ul www.madr.ro si www.apdrp.ro.
Nora: Buna ziua,
M-ar interesa sa accesez fonduri pentru infiintarea unei pensiuni agro-turistice la Poiana Tapului. Am inteles ca exista cateva zone in care nu mai este posibila decat extindere si modernizare pensiuni existente deja. Imi puteti spune daca locatia intra in acea categorie sau este posibil proiectul in zona ? Va multumesc.
Răspuns: Submăsura 6.2 – Sprijin pentru înființarea de activități neagricole în zone rurale. Investițiile sprijinite în cadrul acestei sub-măsuri au scopul de a diversifica economia prin înființarea și dezvoltarea de microîntreprinderi și întreprinderi mici în sectorul non-agricol din zonele rurale, în vederea unei dezvoltări economice durabile, creării de locuri de muncă și reducerii sărăciei în spațiul rural.
OBIECTIVELE submăsurii 6.2:
Crearea de noi activități non – agricole, în special, pentru fermierii de mici dimensiuni sau membrii familiilor lor și în general, pentru micii întreprinzători din mediul rural;
Diversificarea economiei rurale prin creșterea numărului de microîntreprinderi și întreprinderi mici în sectorul non-agricol, dezvoltarea serviciilor și crearea de locuri de muncă în spațiul rural;
Încurajarea menținerii și dezvoltării activităților tradiționale.
BENEFICIARII:
· Fermierii sau membrii unei gospodarii agricole din spațiul rural, care își diversifică activitatea prin înființarea unei activități non-agricole pentru prima dată;
Persoanele fizice neautorizate nu sunt eligibile;
SPRIJINUL NERAMBURSABIL va fi acordat sub formă de primă în două tranșe astfel:
– 70% din cuantumul sprijinului la primirea deciziei de finanțare;
– 30% din cuantumul sprijinului se va acorda cu condiția implementării corecte a Planului de Afaceri fără a depăsi 5 ani de la data semnării Deciziei de Finanțare.
Va fi în valoare de:
– 70.000 Euro/ proiect în cazul activităților de productie, servicii medicale, sanitar-veterinare și de agroturism
– 50.000 Euro/ proiect în cazul altor activități;
Submăsura 6.4 – Investiții în crearea și dezvoltarea de activități neagricole:
Investițiile sprijinite în cadrul acestei sub-măsuri au rolul de a sustine microîntreprinderile şi întreprinderile mici din mediul rural, care își creează sau dezvoltă activități non-agricole în zonele rurale.
OBIECTIVELE submăsurii 6.4:
· Stimularea mediului de afaceri din rural, contribuind la creșterea numărului de activități non-agricole desfășurate în zonele rurale;
Dezvoltarea activităților non-agricole existente; crearea de locuri de muncă, creșterea veniturilor populației rurale și diminuarea disparităților dintre rural și urban;
BENEFICIARII:
· Micro-întreprinderile și întreprinderile mici existente, din spațiul rural;
· Micro-întreprinderile și întreprinderile mici nou-înființate, din spațiul rural, care fac dovada cofinanțării;
•Fermierii sau membrii unor gospodării agricole care își diversifică activitatea de bază agricolă prin dezvoltarea unei activități non-agricole în cadrul întreprinderii deja existente încadrabile în microîntreprinderi și întreprinderi mici
Valoarea SPRIJINULUI NERAMBURSABIL va fi de 90% din costul total al proiectului
• nu va depăși 200.000 Euro/ beneficiar pe 3 ani fiscali
• va respecta prevederile Regulamentului 1407/2013 cu privire la sprijinul de minimis
Pentru mai multe detalii suplimentare puteti accesa ghidul solicitantului disponibil pe site-ul www.apdrp.ro.
Mihai: Buna ziua, va rog sa-mi spuneti in ce conditii se pot acorda fonduri nerambursabile pentru ONG avand ca tinta recuperarea copiilor diagnosticati cu tulburari de spectru autist. Va multumesc.
Răspuns: Pentru ONG-ul dumneavoastra depinde ce anume doriti sa realizati, respectiv daca va ganditi la dotari, pentru acesta directie de investitie puteti accesa Programul Operational Regional (Regio). Acesta este unul dintre Programele Operationale romanesti agreate cu Uniunea Europeana, fiind un instrument foarte important pentru implementarea Strategiei Nationale de Dezvoltare si a politicilor de dezvoltare regionala. Programul este accesibil tuturor celor 8 regiuni de dezvoltare ale Romaniei.
Obiectivul strategic al Regio consta in sprijinirea unei dezvoltari economice, sociale, durabile si echilibrata teritorial, a tuturor regiunilor Romaniei, potrivit nevoilor si resurselor specifice, cu accent pe sprijinirea dezvoltarii durabile a polilor urbani de crestere, imbunatatirea mediului de afaceri si a infrastructurii de baza, pentru a face din Regiunile Romaniei, in special cele mai slab dezvoltate, locuri atractive pentru investitii.
Programul Operational Regional din Romania este finantat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR). Acesta sprijina regiunile UE care au un PIB pe cap de locuitor sub 75% din media europeana.
Bugetul total alocat prin Regio este de aproximativ 4,4 miliarde euro in primii 7 ani dupa aderare (2007-2013). Finantarea UE reprezinta aproximativ 84% din bugetul POR. Restul provine din fonduri nationale, cofinantare publica (14%) si cofinantare privata (2%).
Repartizarea fondurilor pe regiuni de dezvoltare s-a realizat astfel incat aceasta sa sustina indeplinirea obiectivului Programului Operational Regional privind sprijinirea unei dezvoltari echilibrate a tuturor regiunilor Romaniei. In acest scop, regiunile si zonele mai slab dezvoltate au primit fonduri mai mari, pentru a impiedica cresterea disparitatilor economice si sociale deja existente intre regiuni. Regiunii Nord-Est i-au fost alocate prin acest Program 724,09 milioane Euro reprezentand 16,32% din totalul fondurilor derulate prin Regio.
Dezvoltarea echilibrata a tuturor regiunilor tarii se va realiza printr-o abordare integrata, bazata pe o combinare a investitiilor publice in infrastructura locala, politici active de stimulare a activitatilor de afaceri si sprijinirea valorificarii resurselor locale, pe 6 axe prioritare tematice si 14 domenii de interventie.
Finantarea centrului poate fi facuta in cadrul Axei prioritara 3 – „Imbunatatirea infrastructurii sociale”.
Axa prioritara “Imbunatatirea infrastructurii sociale” vizeaza crearea premiselor necesare pentru asigurarea populatiei cu servicii esentiale, contribuind astfel la atingerea obiectivului european al coeziunii economice si sociale, prin imbunatatirea infrastructurii serviciilor de sanatate, educatie, sociale si pentru siguranta publica in situatii de urgenta. Investitile care pot fi realizate prin Programul Operational Regional pentru aceasta axa prioritara au ca scop imbunatatirea calitatii si ridicarea acestor servicii la standarde europene, cu implicatii pozitive asupra gradului de sanatate si al participarii populatiei la piata muncii, precum si in ceea ce priveste gradul general de atractivitate al regiunilor.
Domeniul major de interventie 3.1 „Reabilitarea / modernizarea/ echiparea infrastructurii serviciilor de sanatate”
Domeniul major de interventie 3.2 „Reabilitarea / modernizarea/ dezvoltarea si echiparea infrastructurii serviciilor sociale”
Domeniul major de interventie 3.3 „Imbunatatirea dotarii cu echipamente a bazelor operationale pentru interventii in situatii de urgenta”
Domeniul major de interventie 3.4 „Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea si echiparea infrastructurii educationale preuniversitare, universitare si a infrastructurii pentru formare profesionala continua”
Pentru mai multe informatii puteti consulta adresele: www.adroltenia.ro; www.inforegio.ro.
Bejenariu Petru: Buna ziua, spuneti-mi va rog in ce conditii se pot acorda fonduri neramburasabile pentru o pensiune in mediu rural? Mentionez ca peniunea este inceputa din fonduri proprii, dar nu e terminata. Va multumesc!
Răspuns: Submăsura 6.2 – Sprijin pentru înființarea de activități neagricole în zone rurale. Investițiile sprijinite în cadrul acestei sub-măsuri au scopul de a sprijini facilitarea diversificării prin înființarea și dezvoltarea de microîntreprinderi și întreprinderi mici în sectorul non-agricol din zonele rurale, în vederea unei dezvoltări economice durabile, creării de locuri de muncă și reducerii sărăciei în spațiul rural.
OBIECTIVELE submăsurii 6.2:
Crearea de noi activități non – agricole, în special, pentru fermierii de mici dimensiuni sau membrii familiilor lor și în general, pentru micii întreprinzători din mediul rural;
Diversificarea economiei rurale prin creșterea numărului de microîntreprinderi și întreprinderi mici în sectorul non-agricol, dezvoltarea serviciilor și crearea de locuri de muncă în spațiul rural;
Încurajarea menținerii și dezvoltării activităților tradiționale.
BENEFICIARII:
· Fermierii sau membrii unei gospodarii agricole din spațiul rural, care își diversifică activitatea prin înființarea unei activități non-agricole pentru prima dată;
Persoanele fizice neautorizate nu sunt eligibile;
SPRIJINUL NERAMBURSABIL va fi acordat sub formă de primă în două tranșe astfel:
– 70% din cuantumul sprijinului la primirea deciziei de finanțare;
– 30% din cuantumul sprijinului se va acorda cu condiția implementării corecte a Planului de Afaceri fără a depăsi 5 ani de la data semnării Deciziei de Finanțare.
Va fi în valoare de:
– 70.000 Euro/ proiect în cazul activităților de productie, servicii medicale, sanitar-veterinare și de agroturism
– 50.000 Euro/ proiect în cazul altor activități;
Submăsura 6.4 – Investiții în crearea și dezvoltarea de activități neagricole:
Investițiile sprijinite în cadrul acestei sub-măsuri au rolul de a sustine microîntreprinderile şi întreprinderile mici din mediul rural, care își creează sau dezvoltă activități non-agricole în zonele rurale.
OBIECTIVELE submăsurii 6.4:
Stimularea mediului de afaceri din rural, contribuind la creșterea numărului de activități non-agricole desfășurate în zonele rurale;
Dezvoltarea activităților non-agricole existente; crearea de locuri de muncă, creșterea veniturilor populației rurale și diminuarea disparităților dintre rural și urban;
BENEFICIARII:
· Micro-întreprinderile și întreprinderile mici existente, din spațiul rural;
· Micro-întreprinderile și întreprinderile mici nou-înființate, din spațiul rural, care fac dovada cofinanțării;
•Fermierii sau membrii unor gospodării agricole care își diversifică activitatea de bază agricolă prin dezvoltarea unei activități non-agricole în cadrul întreprinderii deja existente încadrabile în microîntreprinderi și întreprinderi mici
Valoarea SPRIJINULUI NERAMBURSABIL va fi de 90% din costul total al proiectului
• nu va depăși 200.000 Euro/ beneficiar pe 3 ani fiscali
• va respecta prevederile Regulamentului 1407/2013 cu privire la sprijinul de minimis
Pentru mai multe detalii suplimentare puteti accesa ghidul solicitantului disponibil pe site-ul www.apdrp.ro.
Sahlean Ioan: Buna ziua, am 28 de ani si lucrez in strainatate si as vrea sa revin in tara si sa infiintez un uscator de cereale si hala depozitare prin fonduri europene. Unde as putea cere consultanta si ce masura as putea adopta?
Răspuns: Submăsura 4.2 – Sprijin pentru investiții în prelucrarea/ comercializarea și/ sau dezvoltarea de produse agricole.
Investițiile sprijinite în cadrul acestei sub-măsuri au rolul de a sustine întreprinderile care realizează investiții corporale și necorporale pentru procesarea și marketingul produselor agricole cuprinse în Anexa I la Tratatul de Instituire a Comunității Europene, cu excepția produselor pescărești.
OBIECTIVELE submăsurii 4.2:
· Înființarea și/ sau modernizarea unităților de procesare și comercializare;
· Introducerea de noi tehnologii pentru dezvoltarea de noi produse și procese;
· Aplicarea măsurilor de protecția mediului inclusiv scăderea consumului de energie și a emisiilor GES;
· Promovarea investițiilor pentru producerea și utilizarea energiei din surse regenerabile;
· Creşterea numărului de locuri de muncă.
BENEFICIARII:
· Întreprinderile definite conform legislației naționale în vigoare;
· Cooperativele, grupurile de producători constituite în baza legislației naționale în vigoare;
SPRIJINUL NERAMBURSABIL va fi de:
· 50% din totalul cheltuielilor eligibile pentru IMM-uri și grupuri de producători/cooperative
· 40% pentru alte întreprinderi
Nu va depăși:
– 1.000.000 Euro/ proiect pentru IMM, în cazul proiectelor care nu presupun investiții care conduc la un lanț alimentar integrat;
– 1.500.000 Euro/ proiect pentru alte întreprinderi pentru proiectele care nu presupun investiții care conduc la un lanț alimentar integrat;
– 2.500.000 Euro/ proiect pentru investițiile care conduc la un lanț alimentar integrat (indiferent de tipul de solicitant), precum și pentru forme asociative (cooperative și grupuri de producători) în cazul proiectelor care nu presupun investiții care conduc la un lanț alimentar integrat.
Mai multe informatii referitoare la aceasta masura de finantare puteti afla accesand ghidul solicitantului, respectiv site-ul www.apdrp.ro.
Stefan I.: Buna ziua. Am 26 ani. Vreau sa-mi depun dosarul pentru a primi fonduri europene. Pentru acest lucru trebuie mai intai sa-mi deschid o societate, nu? Vreau sa-mi deschid o afacere in domeniul apiculturii, albinarit. Stiu ca trebuie sa am intre 100-150 stupi. Trebuie sa am o anumita suprafata? Terenul il am in marginea unui sat, cu prelungire in camp. Sunt case in apropiere. Este permis? Eu nu dispun momentan de niciun banut. Este necesar sa-mi deschid afacerea, sa-mi cumpar stupii, familiile de albine, fagurii…etc. inainte de a primi fondurile, ori pot astepta pana in acel moment? Va multumesc.
Răspuns: Pentru investitia dumneavoastra puteti accesa masurile 4.1., 6.1. sau 6.3.din cadrul Planului National pentru Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020. Referitor la volumul documentatiei care trebuie pregatita cel mai indicat ar fi sa va adresati unei echipe de consultanta care sa va intocmeasca toata documentatia necesara accesarii fondurilor, dar sa va sustina si pe perioada de implementare dat fiind faptul ca cele mai multe aspecte apar in implemetarea proiectului.
Urmare a faptului ca nu dispuneti de cofinantare va sugeram masurile 6.1. sau 6.3:
Ghidul Submăsura 6.1 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri il puteti accesa de pe site-ul www.apdrp.ro. Investițiile sprijinite în cadrul acestei sub-măsuri au rolul de a sustine stabilirea pentru prima dată a tinerilor fermieri ca șefi/ conducători unici ai unei exploatații agricole.
OBIECTIVELE submăsurii 6.1:
· Creşterea numărului de tineri fermieri care încep pentru prima dată o activitate agricolă ca şefi/conducători de exploataţie, fiind încurajați să devină competitivi, să se asocieze, să participe la lanţurile alimentare integrate;
· Îmbunătăţirea managementului, creşterea competitivităţii sectorului agricol şi sprijinirea procesului de modernizare şi conformitate cu cerinţele pentru protecţia mediului, igienă şi bunăstarea animalelor și siguranţa la locul de muncă;
· Crearea posibilității tinerilor fermieri rezidenți, cu un minim de cunoștinte de bază, în vederea instalării ca şefi/ conducători ai exploatației agricole.
BENEFICIARII:
· Tinerii fermieri în conformitate cu definiția prevăzută la art. 2 din R(UE) nr. 1305/2013, care se instalează ca unic șef al exploatației agricole
· Persoanele juridice în care un tânăr fermier în sensul art. 2 din R(UE) nr. 1305/2013 care se instalează împreună cu alți tineri fermieri și care exercită un control efectiv pe termen lung în ceea ce privește deciziile referitoare la gestionare, beneficii și riscuri financiare în cadrul exploatației respective
SPRIJINUL NERAMBURSABIL va fi de maximum 50.000 Euro:
· va fi acordat sub formă de primă în două tranșe, astfel:
75% din cuantumul sprijinului la primirea deciziei de finanțare
– 25% din cuantumul sprijinului în maximum trei ani de la primirea deciziei de finanțare;
Conform ultimelor informatii oficiale, lansarea sesiunilor de depunere proiecte in anul 2016 va fi in prima parte a anului, pana in luna martie 2016.
SubMăsura 4.1 – Investiții în exploatații agricole. Investițiile sprijinite în cadrul acestei sub-măsuri sunt date de sprijinirea investițiilor pentru creșterea competitivității exploatațiilor agricole prin dotarea cu utilaje și echipamente performante în raport cu structura agricolă actuală, precum și investițiile pentru modernizarea fermei (în special cele de dimensiuni medii și asocieri de ferme mici și medii) și îmbunătățirea calității activelor fixe.
OBIECTIVELE submăsurii 4.1:
· Îmbunătățirea performanțelor generale ale exploatațiilor agricole prin creșterea competitivității activității agricole, a diversificării producției agricole și a calități produselor obținute;
· Restructurarea exploatațiilor de dimensiuni mici și medii și transformarea acestora în exploatații comerciale;
· Respectarea standardelor comunitare aplicabile tuturor tipurilor de investiții;
· Creșterea valorii adăugate a produselor agricole prin procesarea produselor la nivelul fermei și comercializarea directă a acestora în vederea creării și promovării lanțurilor alimentare integrate.
BENEFICIARII:
Fermierii, cu excepția persoanelor fizice neautorizate;
· Cooperativele (cooperativele agricole și societățile cooperative agricole), grupuri de producători, constituite în baza legislației naționale în vigoare care deservesc interesele membrilor;
SPRIJINUL NERAMBURSABIL se va acorda după cum urmează:
În cazul fermelor având dimensiunea economică până la 500.000 SO (valoare producție standard) sprijinul public nerambursabil va fi de 50% din totalul cheltuielilor eligibile și nu va depăși:
· pentru proiectele care prevăd achiziții simple:
– maximum 500.000 euro, respectiv 100.000 euro pentru fermele mici;
· pentru proiectele care prevăd construcții-montaj:
– maximum 1.000.000 euro pentru sectorul vegetal, respectiv 200.000 euro pentru fermele mici din sectorul vegetal;
– maximum 1.500.000 euro pentru legume în spații protejate (sere) și sectorul zootehnic, respectiv 300.000 euro pentru fermele mici din sectorul zootehnic;
· pentru proiectele care prevăd crearea de lanțuri alimentare integrate:
– maximum 2.000.000 euro, respectiv 400.000 euro pentru fermele mici;
În cazul fermelor având dimensiunea economică peste 500.000 SO sprijinul public nerambursabil va fi de 30% și nu va depăși:
pentru proiectele care prevăd achiziții simple:
– maximum 500.000 euro;
pentru proiectele care prevăd construcții- montaj:
– maximum 1.000.000 euro pentru sectorul vegetal, respectiv maximum 1.500.000 euro pentru legume în spații protejate (sere) și sectorul zootehnic;
pentru proiectele care prevăd crearea de lanțuri alimentare integrate:
– maximum 2.000.000 euro;
În cazul cooperativelor și a grupurilor de producători sprijinul va fi 50% fără a depăși maximum 2.000.000 euro indiferent de tipul investiției.
Pentru informatii suplimentare puteti accesa pagina web: www.apdrp.ro.
Masura 6.3. – Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici finantata prin Planul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020.
Sunt eligibili fermierii care detin in proprietate si/sau folosinta o exploatatie agricola incadrata in categoria de ferma mica, cu exceptia persoanelor fizice neautorizate (pentru terenurile agricole in folosinta contractul de arenda / cesiune trebuie sa fie incheiat pentru o perioada de minimum 10 ani).
Solicitantii trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii de eligibilitate:
Sa fie persoane juridice romane
Sa actioneze in nume propriu
Sa aiba varsta de cel putin 18 ani impliniti la data depunerii Cererii de finantare
Sa aiba invatamantul de minim 8 clase
Sa se incadreze intr-una din formele de organizare:
Persoana fizica autorizata in autorizata (PFA, intreprindere individuala, intreprindere familiala)
Societate cu raspundere limitata cu asociat unic / majoritar (50% + 1)
Sa se incadreze in categoria microintreprinderilor si intreprinderilor mici
Are o exploatatie agricola cu dimensiunea economica cuprinsa intre 8.000 – 11.999 SO, inregistrata, conform prevederilor legale nationale, cu cel putin 24 luni inainte de solicitarea sprijinului.
O exploatatie agricola nu poate primi sprijin decat o singura data in cadrul acestei sub-masuri prin PNDR 2014 – 2020.
Implementarea planului de afaceri trebuie sa inceapa in termen de cel mult 9 luni de la data semnarii deciziei de acordare a sprijinului.
Inaintea solicitarii celei de-a doua transe de plata, beneficiarul face dovada cresterii performantelor economice ale exploatatiei, prin comercializarea productiei proprii in procent de minimum 20% din valoarea primei transe de plata.
Are domiciliul stabil / sediul social in unitatea administrativ teritoriala pe teritoriul careia se afla exploatatia.
Nu detine un alt loc de munca in afara unitatii teritorial-administrative in care este situata exploatatia, sau a zonei limitrofe.
Valoare financiara nerambursabila:
Sprijinul public nerambursabil se acorda pe o perioada de maximum 3 ani (5 ani pentru sectorul pomicol), in valoare de pana la 15.000 euro / exploatatie agricola, procentul de finantare nerambursabila fiind de 100% si se acorda dupa cum urmeaza:
-75% din cuantumul sprijinului la semnarea deciziei de finantare
-25% din cuantumul sprijinului se va acorda cu conditia implementarii corecte a planului de afaceri, fara a depasi termenul de 3 / 5 ani de la semnarea deciziei de finantare.
Investitii:
Sprijinul va fi utilizat pentru realizarea planului de afaceri si activitatea economica desfasurata de beneficiar.
Cheltuielile propuse in planul de afaceri, inclusiv capitalul de lucru si activitatile relevante pentru implementarea corecta a planului de afaceri aprobat pot fi eligibile, indiferent de natura acestora.
Mai multe informatii referitoare la Ghidul solicitantului sunt accesibile pe site-ul www.madr.ro si www.apdrp.ro.
Flori A: Buna ziua, as dori sa-mi spuneti ce fonduri nerambursabile as putea accesa in vederea achizitionarii de utilaje agricole. Mentionez ca am 20 de ha de teren in arenda. Mentionez ca am 43 de ani. Dar fonduri in ceea ce priveste pescuitul comercial, eu fiind PFA?
Răspuns: SubMăsura 4.1 – Investiții în exploatații agricole. Investițiile sprijinite în cadrul acestei sub-măsuri au rolul de a sustine creșterea competitivității exploatațiilor agricole prin dotarea cu utilaje și echipamente performante în raport cu structura agricolă actuală, precum și investițiile pentru modernizarea fermei (în special cele de dimensiuni medii și asocieri de ferme mici și medii) și îmbunătățirea calității activelor fixe.
OBIECTIVELE submăsurii 4.1:
· Îmbunătățirea performanțelor generale ale exploatațiilor agricole prin creșterea competitivității activității agricole, a diversificării producției agricole și a calității produselor obținute;
· Restructurarea exploatațiilor de dimensiuni mici și medii și transformarea acestora în exploatații comerciale;
· Respectarea standardelor comunitare aplicabile tuturor tipurilor de investiții;
· Creșterea valorii adăugate a produselor agricole prin procesarea produselor la nivelul fermei și comercializarea directă a acestora în vederea creării și promovării lanțurilor alimentare integrate.
BENEFICIARII:
Fermierii, cu excepția persoanelor fizice neautorizate;
· Cooperativele (cooperativele agricole și societățile cooperative agricole), grupuri de producători, constituite în baza legislației naționale în vigoare care deservesc interesele membrilor;
SPRIJINUL NERAMBURSABIL se va acorda după cum urmează:
În cazul fermelor având dimensiunea economică până la 500.000 SO (valoare producție standard) sprijinul public nerambursabil va fi de 50% din totalul cheltuielilor eligibile și nu va depăși:
· pentru proiectele care prevăd achiziții simple:
– maximum 500.000 euro, respectiv 100.000 euro pentru fermele mici;
· pentru proiectele care prevăd construcții-montaj:
– maximum 1.000.000 euro pentru sectorul vegetal, respectiv 200.000 euro pentru fermele mici din sectorul vegetal;
– maximum 1.500.000 euro pentru legume în spații protejate (sere) și sectorul zootehnic, respectiv 300.000 euro pentru fermele mici din sectorul zootehnic;
· pentru proiectele care prevăd crearea de lanțuri alimentare integrate:
– maximum 2.000.000 euro, respectiv 400.000 euro pentru fermele mici;
În cazul fermelor având dimensiunea economică peste 500.000 SO sprijinul public nerambursabil va fi de 30% și nu va depăși:
pentru proiectele care prevăd achiziții simple:
– maximum 500.000 euro;
pentru proiectele care prevăd construcții- montaj:
– maximum 1.000.000 euro pentru sectorul vegetal, respectiv maximum 1.500.000 euro pentru legume în spații protejate (sere) și sectorul zootehnic;
pentru proiectele care prevăd crearea de lanțuri alimentare integrate:
– maximum 2.000.000 euro;
În cazul cooperativelor și a grupurilor de producători sprijinul va fi 50% fără a depăși maximum 2.000.000 euro indiferent de tipul investiției.
Pentru informatii suplimentare puteti accesa pagina web: www.apdrp.ro.
Masura 6.3. – Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici finantata prin Planul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020. Sunt eligibili fermierii care detin in proprietate si/sau folosinta o exploatatie agricola incadrata in categoria de ferma mica, cu exceptia persoanelor fizice neautorizate (pentru terenurile agricole in folosinta contractul de arenda / cesiune trebuie sa fie incheiat pentru o perioada de minimum 10 ani).
Solicitantii trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii de eligibilitate:
Sa fie persoane juridice romane
Sa actioneze in nume propriu
Sa aiba varsta de cel putin 18 ani impliniti la data depunerii Cererii de finantare
Sa aiba invatamantul de minim 8 clase
Sa se incadreze intr-una din formele de organizare:
Persoana fizica autorizata in autorizata (PFA, intreprindere individuala, intreprindere familiala)
Societate cu raspundere limitata cu asociat unic / majoritar (50% + 1)
Sa se incadreze in categoria microintreprinderilor si intreprinderilor mici
Are o exploatatie agricola cu dimensiunea economica cuprinsa intre 8.000 – 11.999 SO, inregistrata, conform prevederilor legale nationale, cu cel putin 24 luni inainte de solicitarea sprijinului.
O exploatatie agricola nu poate primi sprijin decat o singura data in cadrul acestei sub-masuri prin PNDR 2014 – 2020.
Implementarea planului de afaceri trebuie sa inceapa in termen de cel mult 9 luni de la data semnarii deciziei de acordare a sprijinului.
Inaintea solicitarii celei de-a doua transe de plata, beneficiarul face dovada cresterii performantelor economice ale exploatatiei, prin comercializarea productiei proprii in procent de minimum 20% din valoarea primei transe de plata.
Are domiciliul stabil / sediul social in unitatea administrativ teritoriala pe teritoriul careia se afla exploatatia.
Nu detine un alt loc de munca in afara unitatii teritorial-administrative in care este situata exploatatia, sau a zonei limitrofe.
Valoare financiara nerambursabila:
Sprijinul public nerambursabil se acorda pe o perioada de maximum 3 ani (5 ani pentru sectorul pomicol), in valoare de pana la 15.000 euro / exploatatie agricola, procentul de finantare nerambursabila fiind de 100% si se acorda dupa cum urmeaza:
75% din cuantumul sprijinului la semnarea deciziei de finantare
25% din cuantumul sprijinului se va acorda cu conditia implementarii corecte a planului de afaceri, fara a depasi termenul de 3 / 5 ani de la semnarea deciziei de finantare.
Investitii:
Sprijinul va fi utilizat pentru realizarea planului de afaceri si activitatea economica desfasurata de beneficiar.
Cheltuielile propuse in planul de afaceri, inclusiv capitalul de lucru si activitatile relevante pentru implementarea corecta a planului de afaceri aprobat pot fi eligibile, indiferent de natura acestora.
Mai multe informatii referitoare la Ghidul solicitantului sunt accesibile pe site-ul www.madr.ro si www.apdrp.ro.
Finantarea investitiei dumnevoastra poate fi in cadrul Programului Operational pentru Pescuit si Afaceri Maritime (POPAM) 2014-2020 reglemetat prin Hotărârea Guvernului nr. 1185/2014.
POPAM sprijină creşterea competitivităţii şi valorii adăugate în sectorul de pescuit şi acvacultură prin susţinerea activităţilor pe întreg lanţul valoric şi consolidarea legăturilor de la producţie la piaţă, inclusiv măsuri de sprijinire orientate către ”blue growth”, înfiinţarea şi susţinerea de servicii de consiliere pentru sectorul de pescuit şi acvacultură, consolidarea colaborării între pescari/ fermieri din acvacultură şi experţi, inclusiv cu sectorul CDI şi acţiuni de tip partenerial în cadrul măsurilor care urmează a fi selectate.
POPAM acţionează în complementaritate cu Programul Operational Regional (care va asigura finanţări adresate întreprinderilor mijlocii non-agricole în zonele rurale şi IMM-urilor non-agricole în zonele urbane) şi Planul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) (care va asigura investiţii în întreprinderi agricole; procesarea şi marketingul produselor agricole, cu excepţia produselor pescăreşti, înfiinţarea de activităţi non-agricole de către microîntreprinderi şi întreprinderi mici nou-înfiinţate în mediul rural; crearea şi dezvoltarea de activităţi non-agricole de către microîntreprinderi şi întreprinderi mici deja existente).
PLAN DE FINANŢARE ÎN CONFORMITATE CU ARTICOLUL 20 DIN REGULAMENTUL (UE) nr. 1303/2013 ŞI CU ACTUL DE PUNERE ÎN APLICARE AL COMISIEI MENŢIONAT LA ARTICOLUL 16 ALINEATUL (2) DIN REGULAMENTUL (UE) nr. 508/2014]
8.1 Contribuţia FEPAM totală planificată pentru fiecare an, în euro Anul |
Alocaţia principală FEPAM2 |
Rezerva de performanţă FEPAM |
2014 |
0,00 |
0,00 |
2015 * |
43.677.981,00 |
2.787.956,00 |
2016 |
22.178.501,00 |
1.415.649 |
2017 |
22.537.968,28 |
1.438.593,72 |
2018 |
23.062.402,74 |
1.472.068,26 |
2019 |
23.220.098,08 |
1.482.133,92 |
2020 |
23.639.137,86 |
1.508.881,14 |
Total |
158.316.089,00 |
10.105.282,26 |
Alocare principală FEPAM = Alocarea totală a Uniunii minus alocarea aferentă rezervei de performanţă.
Prin urmare va sugeram sa identificati toate oportunitatile de finantare si sa va ganditi la structurarea unui plan de afaceri cu surse complementare de finantare, evitand principiul « dublei finantari» , dar optimizadu-va foarte bine sursele de finantare pentru investitia dumneavoastra.
Va sugeram sa consultanti site-urile www.ampeste.ro, www.apdrp.ro si www.inforegio.ro.
Florin T: Buna ziua! Pentru infiintarea unei pensiuni turistice in zona rurala (Parcul National Apuseni) exista o posibilitate de finantare? Care este mecanismul, pasii de urmat, procentul finantat si termenul maxim de aprobare. Detin terenul de 1539 mp pe persoana fizica iar firma are sediul social la oras, in mun. Cluj Napoca. Va multumesc!
Răspuns: Submăsura 6.2 – Sprijin pentru înființarea de activități neagricole în zone rurale. Investițiile sprijinite în cadrul acestei sub-măsuri au rolul de a sustine diversificarea economiei prin înființarea și dezvoltarea de microîntreprinderi și întreprinderi mici în sectorul non-agricol din zonele rurale, în vederea unei dezvoltări economice durabile, creării de locuri de muncă și reducerii sărăciei în spațiul rural.
OBIECTIVELE submăsurii 6.2:
Crearea de noi activități non – agricole, în special, pentru fermierii de mici dimensiuni sau membrii familiilor lor și în general, pentru micii întreprinzători din mediul rural;
Diversificarea economiei rurale prin creșterea numărului de microîntreprinderi și întreprinderi mici în sectorul non-agricol, dezvoltarea serviciilor și crearea de locuri de muncă în spațiul rural;
Încurajarea menținerii și dezvoltării activităților tradiționale.
BENEFICIARII:
· Fermierii sau membrii unei gospodarii agricole din spațiul rural, care își diversifică activitatea prin înființarea unei activități non-agricole pentru prima dată;
Persoanele fizice neautorizate nu sunt eligibile;
SPRIJINUL NERAMBURSABIL va fi acordat sub formă de primă în două tranșe astfel:
– 70% din cuantumul sprijinului la primirea deciziei de finanțare;
– 30% din cuantumul sprijinului se va acorda cu condiția implementării corecte a Planului de Afaceri fără a depăsi 5 ani de la data semnării Deciziei de Finanțare.
Va fi în valoare de:
– 70.000 Euro/ proiect în cazul activităților de productie, servicii medicale, sanitar-veterinare și de agroturism
– 50.000 Euro/ proiect în cazul altor activități;
Submăsura 6.4 – Investiții în crearea și dezvoltarea de activități neagricole
Investițiile sprijinite în cadrul acestei sub-măsuri au rolul de a sustine microîntreprinderile şi întreprinderile mici din mediul rural, care își creează sau dezvoltă activități non-agricole în zonele rurale.
OBIECTIVELE submăsurii 6.4:
Stimularea mediului de afaceri din rural, contribuind la creșterea numărului de activități non-agricole desfășurate în zonele rurale;
Dezvoltarea activităților non-agricole existente; crearea de locuri de muncă, creșterea veniturilor populației rurale și diminuarea disparităților dintre rural și urban;
BENEFICIARII:
· Micro-întreprinderile și întreprinderile mici existente, din spațiul rural;
· Micro-întreprinderile și întreprinderile mici nou-înființate, din spațiul rural, care fac dovada cofinanțării;
•Fermierii sau membrii unor gospodării agricole care își diversifică activitatea de bază agricolă prin dezvoltarea unei activități non-agricole în cadrul întreprinderii deja existente încadrabile în microîntreprinderi și întreprinderi mici
Valoarea SPRIJINULUI NERAMBURSABIL va fi de 90% din costul total al proiectului
• nu va depăși 200.000 Euro/ beneficiar pe 3 ani fiscali
• va respecta prevederile Regulamentului 1407/2013 cu privire la sprijinul de minimis
Pentru mai multe detalii suplimentare puteti accesa ghidul solicitantului disponibil pe site-ul www.apdrp.ro.
Alex Bokor: Buna ziua, am o rugaminte…Detin un teren in zona rezidentiala langa centura orasului Oradea cu o suprafata de 1150mp. Pe langa acest teren vreau sa investesc circa 30.000 euro pentru deschiderea unui service auto cu hala din panouri izolate si tot necesarul dar pentru asta e nevoie cam de 100.000 euro ca sa fie bine facut. Intrebarea mea este daca am sanse sa deschid asemenea service cu detinerea terenului si acest capital social si care sunt cerintele pentru accesarea fondurilor ca sa pot demara proiectul. Va multumesc si astept un raspuns.
Răspuns: In situatia in care activitatea se desfasoara in mediul urban puteti accesa fonduri de finantare disponibile in cadrul Programului Operational Regional în cadrul axei prioritare 2 ”Îmbunătăţirea competitivităţii întreprinderilor mici şi mijlocii”, prioritatea de investiții 2.1 ”Promovarea spiritului antreprenorial, în special prin facilitarea exploatării economice a ideilor noi și prin încurajarea creării de noi întreprinderi, inclusiv prin incubatoare de afaceri”.
Investițiile eligibile pentru co-finanțare prin acest program includ:
Construirea, modernizarea, extinderea spațiului de producție/ prestare servicii
Dotarea cu active corporale, necorporale
În cadrul prezentului apel de proiecte, cererile de finanțare se vor depune printr-una dintre modalitățile specificate în cadrul Ghidului solicitantului – Condiții generale de accesare a fondurilor în cadrul POR 2014 – 2020, la subsecțiunea 5.3., respectiv fie la sediul agențiilor pentru dezvoltare regională unde va avea loc implementarea proiectului, fie prin aplicația electronică MySMIS. Pentru a verifica disponibilitatea aplicației MySMIS la data lansării cererii de proiecte, vă rugăm să accesați site-ul www.inforegio.ro.
Valoarea eligibilă a proiectului trebuie să fie cuprinsă între 25.000 și 200.000 euro.
Utilizarea fondurilor publice (inclusiv a fondurilor europene) pentru a sprijini o entitate (o întreprindere), acordându-i astfel un avantaj în detrimentul altor entități (concurente pe piață), poate constitui ajutor de stat. În conformitate cu normele europene, unele ajutoare de stat sunt ilegale tocmai pentru că ele sunt de natură să distorsioneze concurența pe piața comună. Articolul 108 alineatul (3) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (TFUE) prevede obligaţia de a notifica Comisiei Europene ajutoarele de stat, astfel încât aceasta să evalueze dacă sunt compatibile cu piaţa comună.
Regula de minimis a fost introdusă pentru exceptarea de la notificare a ajutoarelor de o valoare mică. Astfel, ajutoarele cu o valoare de până la 200.000 euro, acordate unei întreprinderi pe o perioadă de trei ani fiscali consecutivi, sunt considerate compatibile cu regulile de concurență pe piața comună (ele nefiind considerate ajutoare de stat).
Toate conditiile privind eligibilitatea dumneavoastra si conditiile de finantare pot fi accesate pe www.inforegio.ro sau pe site-urile Agentiilor de Dezvoltare Regionala in Regiunea unde va desfasurati activitatea.
Cristian D: Buna ziua. As avea o intrebae. Daca sunt afiliat la un GAL pot obtine prin intermediul Gal-ului fonduri nerambursabile pentru a dezvolta o plantatie de nuci? Multumesc anticipat.
Răspuns: Asa cum a functionat finantarea investitiilor si pe vechiul PNDR 2007-2013 si in actualul PNDR 2014-2020 sunt alocati bani pentru finantarea investitiilor in cadrul GAL-urilor. Valoarea totala alocata este de aprox. 650,000,000 euro.
Pana la lansarea ghidurilor prin intermediul GAL-urilor, puteti accesa SubMăsura 4.1 – Investiții în exploatații agricole. Investițiile sprijinite în cadrul acestei sub-măsuri au rolul de a crește competitivitatea exploatațiilor agricole prin dotarea cu utilaje și echipamente performante în raport cu structura agricolă actuală, precum și investițiile pentru modernizarea fermei (în special cele de dimensiuni medii și asocieri de ferme mici și medii) și îmbunătățirea calității activelor fixe.
OBIECTIVELE submăsurii 4.1:
· Îmbunătățirea performanțelor generale ale exploatațiilor agricole prin creșterea competitivității activității agricole, a diversificării producției agricole și a calități produselor obținute;
· Restructurarea exploatațiilor de dimensiuni mici și medii și transformarea acestora în exploatații comerciale;
· Respectarea standardelor comunitare aplicabile tuturor tipurilor de investiții;
· Creșterea valorii adăugate a produselor agricole prin procesarea produselor la nivelul fermei și comercializarea directă a acestora în vederea creării și promovării lanțurilor alimentare integrate.
BENEFICIARII:
Fermierii, cu excepția persoanelor fizice neautorizate;
· Cooperativele (cooperativele agricole și societățile cooperative agricole), grupuri de producători, constituite în baza legislației naționale în vigoare care deservesc interesele membrilor;
SPRIJINUL NERAMBURSABIL se va acorda după cum urmează:
În cazul fermelor având dimensiunea economică până la 500.000 SO (valoare producție standard) sprijinul public nerambursabil va fi de 50% din totalul cheltuielilor eligibile și nu va depăși:
· pentru proiectele care prevăd achiziții simple:
– maximum 500.000 euro, respectiv 100.000 euro pentru fermele mici;
· pentru proiectele care prevăd construcții-montaj:
– maximum 1.000.000 euro pentru sectorul vegetal, respectiv 200.000 euro pentru fermele mici din sectorul vegetal;
– maximum 1.500.000 euro pentru legume în spații protejate (sere) și sectorul zootehnic, respectiv 300.000 euro pentru fermele mici din sectorul zootehnic;
· pentru proiectele care prevăd crearea de lanțuri alimentare integrate:
– maximum 2.000.000 euro, respectiv 400.000 euro pentru fermele mici;
În cazul fermelor având dimensiunea economică peste 500.000 SO sprijinul public nerambursabil va fi de 30% și nu va depăși:
pentru proiectele care prevăd achiziții simple:
– maximum 500.000 euro;
pentru proiectele care prevăd construcții- montaj:
– maximum 1.000.000 euro pentru sectorul vegetal, respectiv maximum 1.500.000 euro pentru legume în spații protejate (sere) și sectorul zootehnic;
pentru proiectele care prevăd crearea de lanțuri alimentare integrate:
– maximum 2.000.000 euro;
În cazul cooperativelor și a grupurilor de producători sprijinul va fi 50% fără a depăși maximum 2.000.000 euro indiferent de tipul investiției.
Submăsura 4.1a – Investiții în exploatații pomicole. Investițiile sprijinite în cadrul acestei sub-măsuri au rolul de a crește competitivitatea exploatațiilor pomicole prin dotarea cu utilaje și echipamente, înfiinţarea, modernizarea și/ sau extinderea unităţilor de procesare, înființarea de plantații pomicole, reconversia plantațiilor existente și creșterea suprafețelor ocupate de pepinierele pomicole.
OBIECTIVELE submăsurii 4.1a:
• Creșterea competitivității, diversificarea producției, creșterea calității produselor obținute și îmbunătățirea performanței generale a exploatațiilor pomicole;
• Creșterea valorii adăugate a produselor prin sprijinirea procesării fructelor la nivel fermă și a comercializării directe a produselor obținute;
• Dezvoltarea lanțurilor scurte de aprovizionare;
• Eficientizarea costurilor de producție prin promovarea producerii și utilizării energiei din surse regenerabile în cadrul fermei și prin reducerea consumului de energie
BENEFICIARII:
• fermieri, cu exceptia persoanelor fizice neautorizate;
• Grupurile de producători și cooperative (societăților cooperative agricole și cooperativelor agricole, constituite în baza legislației naționale în vigoare, care activează în sectorul pomicol, cu condiția ca investițiile realizate să deservească interesele propriilor membri.
SPRIJINUL NERAMBURSABIL se va acorda după cum urmează:
Ferme mici, medii și obținere de material de înmulțire și material de plantare fructifer
• Ferme mici:
intensitatea sprijinului este de 50% din totalul cheltuielilor eligibile, fără a depăși:
– 100.000 euro pentru achiziții simple;
– 300.000 euro în cazul investițiilor în activitatea de producție (utilaje, înființare, reconversie etc.);
– 450.000 euro pentru investiţiile care conduc la un lant alimentar integrat, la nivelul exploatației agricole (producție, procesare, comercializare).
• Ferme medii:
– intensitatea sprijinului este de 50% din totalul cheltuielilor eligibile, fără a depăși:
– 200.000 euro pentru investițiile care presupun achiziții simple;
– 600.000 euro în cazul investițiilor în activitatea de producție (utilaje, înființare, reconversie etc.);
– 900.000 euro pentru investiţiile care conduc la un lant alimentar integrat, la nivelul exploatației agricole (producție, procesare, comercializare).
Obținere material de înmulțire și material de plantare fructifer
– intensitatea sprijinului este de 50% din totalul cheltuielilor eligibile, fără a depăși:
– 600.000 euro în cazul investițiilor în activitatea de producție (utilaje, înființare).
• Ferme mari:
– intensitatea sprijinului este de 50 % din totalul cheltuielilor eligibile, fără a depăși:
– 250.000 euro pentru investițiile care presupun achiziții simple;
– 750.000 euro în cazul investițiilor în activitatea de producție (utilaje, înființare,reconversie);
-1.050.000 euro pentru investiţiile care conduc la un lant alimentar integrat, la nivelul exploatației agricole (producție, procesare, comercializare).
• Forme asociative:
– intensitatea sprijinului este de 50 % din totalul cheltuielilor eligibile, fără a depăși:
– 350.000 euro pentru investițiile care presupun achiziții simple;
– 600.000 euro pentru obținere material de înmulțire și material de plantare fructifer
– 750.000 euro în cazul investițiilor în activitatea de producție (utilaje, înființare, reconversie);
– 1.050.000 euro pentru investiţiile care conduc la un lant alimentar integrat, la nivelul exploatației agricole (producție, procesare, comercializare).
Pentru informatii suplimentare puteti accesa pagina web: www.apdrp.ro.
Bogdan: Vreau sa va intreb daca pentru o microferma/ferma de prepelite pot obtine fonduri nerambursabile. Este adevarat ca persoanele cu cu un grad de handicap pot accesa fonduri mai avantajoase?
Răspuns: SubMăsura 4.1 – Investiții în exploatații agricole. Investițiile sprijinite în cadrul acestei sub-măsuri au rolul de a sustine creșterea competitivității exploatațiilor agricole prin dotarea cu utilaje și echipamente performante în raport cu structura agricolă actuală, precum și investițiile pentru modernizarea fermei (în special cele de dimensiuni medii și asocieri de ferme mici și medii) și îmbunătățirea calității activelor fixe.
OBIECTIVELE submăsurii 4.1:
· Îmbunătățirea performanțelor generale ale exploatațiilor agricole prin creșterea competitivității activității agricole, a diversificării producției agricole și a calități produselor obținute;
· Restructurarea exploatațiilor de dimensiuni mici și medii și transformarea acestora în exploatații comerciale;
· Respectarea standardelor comunitare aplicabile tuturor tipurilor de investiții;
· Creșterea valorii adăugate a produselor agricole prin procesarea produselor la nivelul fermei și comercializarea directă a acestora în vederea creării și promovării lanțurilor alimentare integrate.
BENEFICIARII:
Fermierii, cu excepția persoanelor fizice neautorizate;
· Cooperativele (cooperativele agricole și societățile cooperative agricole), grupuri de producători, constituite în baza legislației naționale în vigoare care deservesc interesele membrilor;
SPRIJINUL NERAMBURSABIL se va acorda după cum urmează:
În cazul fermelor având dimensiunea economică până la 500.000 SO (valoare producție standard) sprijinul public nerambursabil va fi de 50% din totalul cheltuielilor eligibile și nu va depăși:
· pentru proiectele care prevăd achiziții simple:
– maximum 500.000 euro, respectiv 100.000 euro pentru fermele mici;
· pentru proiectele care prevăd construcții-montaj:
– maximum 1.000.000 euro pentru sectorul vegetal, respectiv 200.000 euro pentru fermele mici din sectorul vegetal;
– maximum 1.500.000 euro pentru legume în spații protejate (sere) și sectorul zootehnic, respectiv 300.000 euro pentru fermele mici din sectorul zootehnic;
· pentru proiectele care prevăd crearea de lanțuri alimentare integrate:
– maximum 2.000.000 euro, respectiv 400.000 euro pentru fermele mici;
În cazul fermelor având dimensiunea economică peste 500.000 SO sprijinul public nerambursabil va fi de 30% și nu va depăși:
pentru proiectele care prevăd achiziții simple:
– maximum 500.000 euro;
pentru proiectele care prevăd construcții- montaj:
– maximum 1.000.000 euro pentru sectorul vegetal, respectiv maximum 1.500.000 euro pentru legume în spații protejate (sere) și sectorul zootehnic;
pentru proiectele care prevăd crearea de lanțuri alimentare integrate:
– maximum 2.000.000 euro;
În cazul cooperativelor și a grupurilor de producători sprijinul va fi 50% fără a depăși maximum 2.000.000 euro indiferent de tipul investiției.
Pentru informatii suplimentare puteti accesa pagina web: www.apdrp.ro.
Masura 6.3. – Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici, finantata prin Planul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020. Sunt eligibili fermierii care detin in proprietate si/sau folosinta o exploatatie agricola incadrata in categoria de ferma mica, cu exceptia persoanelor fizice neautorizate (pentru terenurile agricole in folosinta contractul de arenda / cesiune trebuie sa fie incheiat pentru o perioada de minimum 10 ani).
Solicitantii trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii de eligibilitate:
Sa fie persoane juridice romane
Sa actioneze in nume propriu
Sa aiba varsta de cel putin 18 ani impliniti la data depunerii Cererii de finantare
Sa aiba invatamantul de minim 8 clase
Sa se incadreze intr-una din formele de organizare:
Persoana fizica autorizata in autorizata (PFA, intreprindere individuala, intreprindere familiala)
Societate cu raspundere limitata cu asociat unic / majoritar (50% + 1)
Sa se incadreze in categoria microintreprinderilor si intreprinderilor mici
Are o exploatatie agricola cu dimensiunea economica cuprinsa intre 8.000 – 11.999 SO, inregistrata, conform prevederilor legale nationale, cu cel putin 24 luni inainte de solicitarea sprijinului.
O exploatatie agricola nu poate primi sprijin decat o singura data in cadrul acestei sub-masuri prin PNDR 2014 – 2020.
Implementarea planului de afaceri trebuie sa inceapa in termen de cel mult 9 luni de la data semnarii deciziei de acordare a sprijinului.
Inaintea solicitarii celei de-a doua transe de plata, beneficiarul face dovada cresterii performantelor economice ale exploatatiei, prin comercializarea productiei proprii in procent de minimum 20% din valoarea primei transe de plata.
Are domiciliul stabil / sediul social in unitatea administrativ teritoriala pe teritoriul careia se afla exploatatia.
Nu detine un alt loc de munca in afara unitatii teritorial-administrative in care este situata exploatatia, sau a zonei limitrofe.
Valoare financiara nerambursabila:
Sprijinul public nerambursabil se acorda pe o perioada de maximum 3 ani (5 ani pentru sectorul pomicol), in valoare de pana la 15.000 euro / exploatatie agricola, procentul de finantare nerambursabila fiind de 100% si se acorda dupa cum urmeaza:
-75% din cuantumul sprijinului la semnarea deciziei de finantare
-25% din cuantumul sprijinului se va acorda cu conditia implementarii corecte a planului de afaceri, fara a depasi termenul de 3 / 5 ani de la semnarea deciziei de finantare.
Investitii:
Sprijinul va fi utilizat pentru realizarea planului de afaceri si activitatea economica desfasurata de beneficiar.
Cheltuielile propuse in planul de afaceri, inclusiv capitalul de lucru si activitatile relevante pentru implementarea corecta a planului de afaceri aprobat pot fi eligibile, indiferent de natura acestora.
Mai multe informatii referitoare la Ghidul solicitantului sunt accesibile pe site-ul www.madr.ro si www.apdrp.ro.
Ionut: Buna seara. As dori sa stiu daca se dau fonduri prin programul tineri fermieri pentru infiinatarea unor sere pentru cultivarea legumelor? Multumesc.
Răspuns: Ghidul Submăsura 6.1 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri il puteti accesa de pe site-ul www.apdrp.ro. Investițiile sprijinite în cadrul acestei sub-măsuri au rolul de a sustine stabilirea pentru prima dată a tinerilor fermieri ca șefi/ conducători unici ai unei exploatații agricole.
OBIECTIVELE submăsurii 6.1:
· Creşterea numărului de tineri fermieri care încep pentru prima dată o activitate agricolă ca şefi/conducători de exploataţie, fiind încurajați să devină competitivi, să se asocieze, să participe la lanţurile alimentare integrate;
· Îmbunătăţirea managementului, creşterea competitivităţii sectorului agricol şi sprijinirea procesului de modernizare şi conformitate cu cerinţele pentru protecţia mediului, igienă şi bunăstarea animalelor și siguranţa la locul de muncă;
· Crearea posibilității tinerilor fermieri rezidenți, cu un minim de cunoștinte de bază, în vederea instalării ca şefi/ conducători ai exploatației agricole.
BENEFICIARII:
· Tinerii fermieri în conformitate cu definiția prevăzută la art. 2 din R(UE) nr. 1305/2013, care se instalează ca unic șef al exploatației agricole
· Persoanele juridice în care un tânăr fermier în sensul art. 2 din R(UE) nr. 1305/2013 care se instalează împreună cu alți tineri fermieri și care exercită un control efectiv pe termen lung în ceea ce privește deciziile referitoare la gestionare, beneficii și riscuri financiare în cadrul exploatației respective
SPRIJINUL NERAMBURSABIL va fi de maximum 50.000 Euro:
· va fi acordat sub formă de primă în două tranșe, astfel:
75% din cuantumul sprijinului la primirea deciziei de finanțare
– 25% din cuantumul sprijinului în maximum trei ani de la primirea deciziei de finanțare;
Conform ultimelor informatii oficiale, lansarea sesiunilor de depunere proiecte in anul 2016 va fi in prima parte a anului, pana in luna martie 2016.
Alina V: Buna ziua, am 28 de ani si doresc sa deschid o firma, in mediul rural, al carei principal obiectiv sa fie reciclarea uleiului uzat (ulei ars ‘menajer’). As dori sa aflu daca pot accesa fonduri europene pentru acest domeniu si daca da, care sunt criteriile si conditiile? Multumesc anticipat!
Răspuns: Submăsura 6.2 – Sprijin pentru înființarea de activități neagricole în zone rurale. Investițiile sprijinite în cadrul acestei sub-măsuri au rolul de a diversifica economia prin înființarea și dezvoltarea de microîntreprinderi și întreprinderi mici în sectorul non-agricol din zonele rurale, în vederea unei dezvoltări economice durabile, creării de locuri de muncă și reducerii sărăciei în spațiul rural.
OBIECTIVELE submăsurii 6.2:
Crearea de noi activități non – agricole, în special, pentru fermierii de mici dimensiuni sau membrii familiilor lor și în general, pentru micii întreprinzători din mediul rural;
Diversificarea economiei rurale prin creșterea numărului de microîntreprinderi și întreprinderi mici în sectorul non-agricol, dezvoltarea serviciilor și crearea de locuri de muncă în spațiul rural;
Încurajarea menținerii și dezvoltării activităților tradiționale.
BENEFICIARII:
· Fermierii sau membrii unei gospodarii agricole din spațiul rural, care își diversifică activitatea prin înființarea unei activități non-agricole pentru prima dată;
Persoanele fizice neautorizate nu sunt eligibile;
SPRIJINUL NERAMBURSABIL va fi acordat sub formă de primă în două tranșe astfel:
– 70% din cuantumul sprijinului la primirea deciziei de finanțare;
– 30% din cuantumul sprijinului se va acorda cu condiția implementării corecte a Planului de Afaceri fără a depăsi 5 ani de la data semnării Deciziei de Finanțare.
Va fi în valoare de:
– 70.000 Euro/ proiect în cazul activităților de productie, servicii medicale, sanitar-veterinare și de agroturism
– 50.000 Euro/ proiect în cazul altor activități;
Submăsura 6.4 – Investiții în crearea și dezvoltarea de activități neagricole.
Investițiile sprijinite în cadrul acestei sub-măsuri au scopul de a sustine microîntreprinderile şi întreprinderile mici din mediul rural, care își creează sau dezvoltă activități non-agricole în zonele rurale.
OBIECTIVELE submăsurii 6.4:
Stimularea mediului de afaceri din rural, contribuind la creșterea numărului de activități non-agricole desfășurate în zonele rurale;
Dezvoltarea activităților non-agricole existente; crearea de locuri de muncă, creșterea veniturilor populației rurale și diminuarea disparităților dintre rural și urban;
BENEFICIARII:
· Micro-întreprinderile și întreprinderile mici existente, din spațiul rural;
· Micro-întreprinderile și întreprinderile mici nou-înființate, din spațiul rural, care fac dovada cofinanțării;
•Fermierii sau membrii unor gospodării agricole care își diversifică activitatea de bază agricolă prin dezvoltarea unei activități non-agricole în cadrul întreprinderii deja existente încadrabile în microîntreprinderi și întreprinderi mici
Valoarea SPRIJINULUI NERAMBURSABIL va fi de 90% din costul total al proiectului
• nu va depăși 200.000 Euro/ beneficiar pe 3 ani fiscali
• va respecta prevederile Regulamentului 1407/2013 cu privire la sprijinul de minimis
Pentru mai multe detalii suplimentare puteti accesa ghidul solicitantului disponibil pe site-ul www.apdrp.ro.
Valentin Emanoil: Buna ziua, detin o moara de grau in zona urbana cu echipamente tehnologice invechite si foarte uzate. Sunt interesat de posibilitatea accesarii unui proiect pe fonduri nerambursabile sau minimis pentru retehnologizare echipamente. Exista in acest moment sau in viitorul apropiat vreo masura specifica codului caen 1061 pentru a aplica? Multumesc frumos!
Răspuns: Ca urmare a faptului ca activitatea dumnevoastra se desfasoara in mediul urban, puteti accesa fonduri de finantare disponibile in cadrul Programului Operational Regional în cadrul axei prioritare 2 ”Îmbunătăţirea competitivităţii întreprinderilor mici şi mijlocii”, prioritatea de investiții 2.1 ”Promovarea spiritului antreprenorial, în special prin facilitarea exploatării economice a ideilor noi și prin încurajarea creării de noi întreprinderi, inclusiv prin incubatoare de afaceri”. Investițiile eligibile pentru co-finanțare prin acest program includ:
-Construirea, modernizarea, extinderea spațiului de producție/ prestare servicii
-Dotarea cu active corporale, necorporale
În cadrul prezentului apel de proiecte, cererile de finanțare se vor depune printr-una dintre modalitățile specificate în cadrul Ghidului solicitantului – Condiții generale de accesare a fondurilor în cadrul POR 2014 – 2020, la subsecțiunea 5.3., respectiv fie la sediul agențiilor pentru dezvoltare regională unde va avea loc implementarea proiectului, fie prin aplicația electronică MySMIS. Pentru a verifica disponibilitatea aplicației MySMIS la data lansării cererii de proiecte, vă rugăm să accesați site-ul www.inforegio.ro.
Valoarea eligibilă a proiectului trebuie să fie cuprinsă între 25.000 și 200.000 euro.
Utilizarea fondurilor publice (inclusiv a fondurilor europene) pentru a sprijini o entitate (o întreprindere), acordându-i astfel un avantaj în detrimentul altor entități (concurente pe piață), poate constitui ajutor de stat. În conformitate cu normele europene, unele ajutoare de stat sunt ilegale tocmai pentru că ele sunt de natură să distorsioneze concurența pe piața comună. Articolul 108 alineatul (3) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (TFUE) prevede obligaţia de a notifica Comisiei Europene ajutoarele de stat, astfel încât aceasta să evalueze dacă sunt compatibile cu piaţa comună.
Regula de minimis a fost introdusă pentru exceptarea de la notificare a ajutoarelor de o valoare mică. Astfel, ajutoarele cu o valoare de până la 200.000 euro, acordate unei întreprinderi pe o perioadă de trei ani fiscali consecutivi, sunt considerate compatibile cu regulile de concurență pe piața comună (ele nefiind considerate ajutoare de stat).
Toate conditiile privind eligibilitatea dumneavoastra si conditiile de finantare pot fi accesate www.inforegio.ro sau pe site-urile Agentiilor de Dezvoltare Regionala in Regiunea unde va desfasurati activitatea.
Alin: Buna seara! Am o întrebare! As vrea sa construiesc o pensiune in Eforie Nord! Cum as putea sa obtin fonduri europene pentu acest proiect?
Răspuns: Ca urmare a faptului ca activitatea dumnevoastra se desfasoara in mediul urban, puteti accesa fonduri de finantare disponibile in cadrul Programului Operational Regional în cadrul axei prioritare 2 ”Îmbunătăţirea competitivităţii întreprinderilor mici şi mijlocii”, prioritatea de investiții 2.1 ”Promovarea spiritului antreprenorial, în special prin facilitarea exploatării economice a ideilor noi și prin încurajarea creării de noi întreprinderi, inclusiv prin incubatoare de afaceri”. Investițiile eligibile pentru co-finanțare prin acest program includ:
-Construirea, modernizarea, extinderea spațiului de producție/ prestare servicii
-Dotarea cu active corporale, necorporale
În cadrul prezentului apel de proiecte, cererile de finanțare se vor depune printr-una dintre modalitățile specificate în cadrul Ghidului solicitantului – Condiții generale de accesare a fondurilor în cadrul POR 2014 – 2020, la subsecțiunea 5.3., respectiv fie la sediul agențiilor pentru dezvoltare regională unde va avea loc implementarea proiectului, fie prin aplicația electronică MySMIS. Pentru a verifica disponibilitatea aplicației MySMIS la data lansării cererii de proiecte, vă rugăm să accesați site-ul www.inforegio.ro.
Valoarea eligibilă a proiectului trebuie să fie cuprinsă între 25.000 și 200.000 euro.
Utilizarea fondurilor publice (inclusiv a fondurilor europene) pentru a sprijini o entitate (o întreprindere), acordându-i astfel un avantaj în detrimentul altor entități (concurente pe piață), poate constitui ajutor de stat. În conformitate cu normele europene, unele ajutoare de stat sunt ilegale tocmai pentru că ele sunt de natură să distorsioneze concurența pe piața comună. Articolul 108 alineatul (3) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (TFUE) prevede obligaţia de a notifica Comisiei Europene ajutoarele de stat, astfel încât aceasta să evalueze dacă sunt compatibile cu piaţa comună.
Regula de minimis a fost introdusă pentru exceptarea de la notificare a ajutoarelor de o valoare mică. Astfel, ajutoarele cu o valoare de până la 200.000 euro, acordate unei întreprinderi pe o perioadă de trei ani fiscali consecutivi, sunt considerate compatibile cu regulile de concurență pe piața comună (ele nefiind considerate ajutoare de stat).
Toate conditiile privind eligibilitatea dumneavoastra si conditiile de finantare pot fi accesate www.inforegio.ro sau pe site-urile Agentiilor de Dezvoltare Regionala in Regiunea unde va desfasurati activitatea.
Ioan: Buna ziua! Pentru accesarea de fonduri europene nerambursabile, daca nu am banii si am un teren, pot accesa fondurile pentru categoria transporturi? Multumesc.
Răspuns: Daca activitatea dumnevoastra se desfasoara in mediul urban puteti accesa fonduri de finantare disponibile in cadrul Programului Operational Regional în cadrul axei prioritare 2 ”Îmbunătăţirea competitivităţii întreprinderilor mici şi mijlocii”, prioritatea de investiții 2.1 ”Promovarea spiritului antreprenorial, în special prin facilitarea exploatării economice a ideilor noi și prin încurajarea creării de noi întreprinderi, inclusiv prin incubatoare de afaceri”. Investițiile eligibile pentru co-finanțare prin acest program includ:
-Construirea, modernizarea, extinderea spațiului de producție/ prestare servicii
-Dotarea cu active corporale, necorporale
În cadrul prezentului apel de proiecte, cererile de finanțare se vor depune printr-una dintre modalitățile specificate în cadrul Ghidului solicitantului – Condiții generale de accesare a fondurilor în cadrul POR 2014 – 2020, la subsecțiunea 5.3., respectiv fie la sediul agențiilor pentru dezvoltare regională unde va avea loc implementarea proiectului, fie prin aplicația electronică MySMIS. Pentru a verifica disponibilitatea aplicației MySMIS la data lansării cererii de proiecte, vă rugăm să accesați site-ul www.inforegio.ro.
Valoarea eligibilă a proiectului trebuie să fie cuprinsă între 25.000 și 200.000 euro.
Utilizarea fondurilor publice (inclusiv a fondurilor europene) pentru a sprijini o entitate (o întreprindere), acordându-i astfel un avantaj în detrimentul altor entități (concurente pe piață), poate constitui ajutor de stat. În conformitate cu normele europene, unele ajutoare de stat sunt ilegale tocmai pentru că ele sunt de natură să distorsioneze concurența pe piața comună. Articolul 108 alineatul (3) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (TFUE) prevede obligaţia de a notifica Comisiei Europene ajutoarele de stat, astfel încât aceasta să evalueze dacă sunt compatibile cu piaţa comună.
Regula de minimis a fost introdusă pentru exceptarea de la notificare a ajutoarelor de o valoare mică. Astfel, ajutoarele cu o valoare de până la 200.000 euro, acordate unei întreprinderi pe o perioadă de trei ani fiscali consecutivi, sunt considerate compatibile cu regulile de concurență pe piața comună (ele nefiind considerate ajutoare de stat).
Toate conditiile privind eligibilitatea dumneavoastra si conditiile de finantare pot fi accesate pe www.inforegio.ro sau pe site-urile Agentiilor de Dezvoltare Regionala in Regiunea unde va desfasurati activitatea.
Daca activitatea dvs. se desfasoara in mediul rural puteti accesa:
Submăsura 6.2 – Sprijin pentru înființarea de activități neagricole în zone rurale. Investițiile sprijinite în cadrul acestei sub-măsuri au rolul de a diversifica economia prin înființarea și dezvoltarea de microîntreprinderi și întreprinderi mici în sectorul non-agricol din zonele rurale, în vederea unei dezvoltări economice durabile, creării de locuri de muncă și reducerii sărăciei în spațiul rural.
OBIECTIVELE submăsurii 6.2:
Crearea de noi activități non – agricole, în special, pentru fermierii de mici dimensiuni sau membrii familiilor lor și în general, pentru micii întreprinzători din mediul rural;
Diversificarea economiei rurale prin creșterea numărului de microîntreprinderi și întreprinderi mici în sectorul non-agricol, dezvoltarea serviciilor și crearea de locuri de muncă în spațiul rural;
Încurajarea menținerii și dezvoltării activităților tradiționale.
BENEFICIARII:
· Fermierii sau membrii unei gospodarii agricole din spațiul rural, care își diversifică activitatea prin înființarea unei activități non-agricole pentru prima dată;
Persoanele fizice neautorizate nu sunt eligibile;
SPRIJINUL NERAMBURSABIL va fi acordat sub formă de primă în două tranșe astfel:
– 70% din cuantumul sprijinului la primirea deciziei de finanțare;
– 30% din cuantumul sprijinului se va acorda cu condiția implementării corecte a Planului de Afaceri fără a depăsi 5 ani de la data semnării Deciziei de Finanțare.
Va fi în valoare de:
– 70.000 Euro/ proiect în cazul activităților de productie, servicii medicale, sanitar-veterinare și de agroturism
– 50.000 Euro/ proiect în cazul altor activități;
Submăsura 6.4 – Investiții în crearea și dezvoltarea de activități neagricole.
Investițiile sprijinite în cadrul acestei sub-măsuri au rolul de a sustine microîntreprinderile şi întreprinderile mici din mediul rural, care își creează sau dezvoltă activități non-agricole în zonele rurale.
OBIECTIVELE submăsurii 6.4:
Stimularea mediului de afaceri din rural, contribuind la creșterea numărului de activități non-agricole desfășurate în zonele rurale;
Dezvoltarea activităților non-agricole existente; crearea de locuri de muncă, creșterea veniturilor populației rurale și diminuarea disparităților dintre rural și urban;
BENEFICIARII:
· Micro-întreprinderile și întreprinderile mici existente, din spațiul rural;
· Micro-întreprinderile și întreprinderile mici nou-înființate, din spațiul rural, care fac dovada cofinanțării;
•Fermierii sau membrii unor gospodării agricole care își diversifică activitatea de bază agricolă prin dezvoltarea unei activități non-agricole în cadrul întreprinderii deja existente încadrabile în microîntreprinderi și întreprinderi mici
Valoarea SPRIJINULUI NERAMBURSABIL va fi de 90% din costul total al proiectului
• nu va depăși 200.000 Euro/ beneficiar pe 3 ani fiscali
• va respecta prevederile Regulamentului 1407/2013 cu privire la sprijinul de minimis
Pentru mai multe detalii suplimentare puteti accesa ghidul solicitantului disponibil pe site-ul www.apdrp.ro.
Ureche Viorel: Buna seara. Am 20 de ani si doresc sa deschid un service auto la tara intr-o zona defavorizata. Care este procentul pe care trebuie sa il acopar eu din investitie? Si cat primesc?
Răspuns: Submăsura 6.2 – Sprijin pentru înființarea de activități neagricole în zone rurale. Investițiile sprijinite în cadrul acestei sub-măsuri au rolul de a sustine diversificarea economiei prin înființarea și dezvoltarea de microîntreprinderi și întreprinderi mici în sectorul non-agricol din zonele rurale, în vederea unei dezvoltări economice durabile, creării de locuri de muncă și reducerii sărăciei în spațiul rural.
OBIECTIVELE submăsurii 6.2:
Crearea de noi activități non – agricole, în special, pentru fermierii de mici dimensiuni sau membrii familiilor lor și în general, pentru micii întreprinzători din mediul rural;
Diversificarea economiei rurale prin creșterea numărului de microîntreprinderi și întreprinderi mici în sectorul non-agricol, dezvoltarea serviciilor și crearea de locuri de muncă în spațiul rural;
Încurajarea menținerii și dezvoltării activităților tradiționale.
BENEFICIARII:
· Fermierii sau membrii unei gospodarii agricole din spațiul rural, care își diversifică activitatea prin înființarea unei activități non-agricole pentru prima dată;
Persoanele fizice neautorizate nu sunt eligibile;
SPRIJINUL NERAMBURSABIL va fi acordat sub formă de primă în două tranșe astfel:
– 70% din cuantumul sprijinului la primirea deciziei de finanțare;
– 30% din cuantumul sprijinului se va acorda cu condiția implementării corecte a Planului de Afaceri fără a depăsi 5 ani de la data semnării Deciziei de Finanțare.
Va fi în valoare de:
– 70.000 Euro/ proiect în cazul activităților de productie, servicii medicale, sanitar-veterinare și de agroturism
– 50.000 Euro/ proiect în cazul altor activități;
Submăsura 6.4 – Investiții în crearea și dezvoltarea de activități neagricole.
Investițiile sprijinite în cadrul acestei sub-măsuri au scopul de a sustine microîntreprinderile şi întreprinderile mici din mediul rural, care își creează sau dezvoltă activități non-agricole în zonele rurale.
OBIECTIVELE submăsurii 6.4:
Stimularea mediului de afaceri din rural, contribuind la creșterea numărului de activități non-agricole desfășurate în zonele rurale;
Dezvoltarea activităților non-agricole existente; crearea de locuri de muncă, creșterea veniturilor populației rurale și diminuarea disparităților dintre rural și urban;
BENEFICIARII:
· Micro-întreprinderile și întreprinderile mici existente, din spațiul rural;
· Micro-întreprinderile și întreprinderile mici nou-înființate, din spațiul rural, care fac dovada cofinanțării;
•Fermierii sau membrii unor gospodării agricole care își diversifică activitatea de bază agricolă prin dezvoltarea unei activități non-agricole în cadrul întreprinderii deja existente încadrabile în microîntreprinderi și întreprinderi mici
Valoarea SPRIJINULUI NERAMBURSABIL va fi de 90% din costul total al proiectului
• nu va depăși 200.000 Euro/ beneficiar pe 3 ani fiscali
• va respecta prevederile Regulamentului 1407/2013 cu privire la sprijinul de minimis
Pentru mai multe detalii puteti accesa ghidul solicitantului disponibil pe site-ul www.apdrp.ro.
Sogor: Buna ziua! Pentru accesarea de fonduri europene nerambursabile, daca nu am banii si am un teren, pot accesa fondurile pentru ridicarea unei pensiuni? Si daca da unde ma pot adresa in Constanta daca se poate o adresa sau un nr de telefon. Multumesc.
Răspuns: Submăsura 6.2 – Sprijin pentru înființarea de activități neagricole în zone rurale. Investițiile sprijinite în cadrul acestei sub-măsuri au rolul de a sustine diversificarea prin înființarea și dezvoltarea de microîntreprinderi și întreprinderi mici în sectorul non-agricol din zonele rurale, în vederea unei dezvoltări economice durabile, creării de locuri de muncă și reducerii sărăciei în spațiul rural.
OBIECTIVELE submăsurii 6.2:
Crearea de noi activități non – agricole, în special, pentru fermierii de mici dimensiuni sau membrii familiilor lor și în general, pentru micii întreprinzători din mediul rural;
Diversificarea economiei rurale prin creșterea numărului de microîntreprinderi și întreprinderi mici în sectorul non-agricol, dezvoltarea serviciilor și crearea de locuri de muncă în spațiul rural;
Încurajarea menținerii și dezvoltării activităților tradiționale.
BENEFICIARII:
· Fermierii sau membrii unei gospodarii agricole din spațiul rural, care își diversifică activitatea prin înființarea unei activități non-agricole pentru prima dată;
Persoanele fizice neautorizate nu sunt eligibile;
SPRIJINUL NERAMBURSABIL va fi acordat sub formă de primă în două tranșe astfel:
– 70% din cuantumul sprijinului la primirea deciziei de finanțare;
– 30% din cuantumul sprijinului se va acorda cu condiția implementării corecte a Planului de Afaceri fără a depăsi 5 ani de la data semnării Deciziei de Finanțare.
Va fi în valoare de:
– 70.000 Euro/ proiect în cazul activităților de productie, servicii medicale, sanitar-veterinare și de agroturism
– 50.000 Euro/ proiect în cazul altor activități;
Submăsura 6.4 – Investiții în crearea și dezvoltarea de activități neagricole.
Investițiile sprijinite în cadrul acestei sub-măsuri au scopul de a sustine microîntreprinderile şi întreprinderile mici din mediul rural, care își creează sau dezvoltă activități non-agricole în zonele rurale.
OBIECTIVELE submăsurii 6.4:
· Stimularea mediului de afaceri din rural, contribuind la creșterea numărului de activități non-agricole desfășurate în zonele rurale;
Dezvoltarea activităților non-agricole existente; crearea de locuri de muncă, creșterea veniturilor populației rurale și diminuarea disparităților dintre rural și urban;
BENEFICIARII:
· Micro-întreprinderile și întreprinderile mici existente, din spațiul rural;
· Micro-întreprinderile și întreprinderile mici nou-înființate, din spațiul rural, care fac dovada cofinanțării;
•Fermierii sau membrii unor gospodării agricole care își diversifică activitatea de bază agricolă prin dezvoltarea unei activități non-agricole în cadrul întreprinderii deja existente încadrabile în microîntreprinderi și întreprinderi mici
Valoarea SPRIJINULUI NERAMBURSABIL va fi de 90% din costul total al proiectului
• nu va depăși 200.000 Euro/ beneficiar pe 3 ani fiscali
• va respecta prevederile Regulamentului 1407/2013 cu privire la sprijinul de minimis
Pentru mai multe detalii suplimentare puteti accesa ghidul solicitantului disponibil pe site-ul www.apdrp.ro.
Va puteti adresa si Centrul Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 2 Sud-Est CONSTANŢA, Adresă Strada Revoluţiei, nr.18A, Constanţa, judeţ Constanţa, Tel: 0241 / 617.066; 0341 / 860.265; Fax: 0241 / 617.122, E-mail: crfir2constanta@ afir.info
Florin Onofrei: Buna ziua,
Sunt pe cale sa termin o casa într-o comuna de lângă Brașov, iar pe strada unde suntem nu avem canalizare!
Îmi puteți spune dacă este posibil sa accesam Fonduri Europene pentru realizarea canalizării?
Cu stima,
Florin ONOFREI
Răspuns: Submăsura 7.2 – Investiţii în crearea și modernizarea infrastructurii de bază la scară mică.
Investițiile sprijinite în cadrul acestei sub-măsuri:
· creare și modernizare a infrastructurii rutiere locale și a sistemelor de alimentare cu apă/apă uzată – constituie elemente de bază pentru comunitatea rurală;
· crearea și modernizarea infrastructurii educaționale ante și preșcolară și a infrastructurii de învățământ secundar superior, cu profil resurse naturale și protecția mediului dar și a școlilor profesionale în domeniul agricol.
OBIECTIVELE submăsurii 7.2:
Crearea infrastructurii rutiere de interes local și o infrastructură de apă/apă uzată îmbunătățite, care vor contribui la diminuarea tendințelor de declin social și economic și la îmbunătățirea nivelului de trai în zonele rurale;
Îmbunătățirea condițiilor de trai pentru populația rurală și la stoparea fenomenului de depopulare din mediul rural prin reducerea decalajelor rural-urban;
BENEFICIARII:
Comunele și asociațiile acestora conform legislației naționale în vigoare;
ONG-uri pentru investiții în infrastructura educațională (grădinițe) și socială (infrastructură de tip after-school);
Valoarea SPRIJINULUI NERAMBURSABIL acordat este de: 100% din totalul cheltuielilor eligibile pentru proiectele aplicate de autoritățile publice locale și ONG-uri care sunt negeneratoare de venit și nu va depăși: -1.000.000 Euro/ comună, pentru investiții care vizează un singur tip de sprijin (infrastructura de drumuri, apă sau apă uzată);
-2.500.000 Euro/ comună, pentru investiții care vizează înființarea infrastructurii de apă și apă
Pentru mai multe detalii puteti accesa ghidul solicitantului disponibil pe site-ul www.apdrp.ro.
Ecsy Carol: Suntem un grup de initiativa care am dori restaurarea unei biserici romano catolice care dateaza din anul 1777. Exista posibilitatea sa accesam fonduri nerambulsabile pentru acest scop? Daca da, care sunt pasii de facut?
Răspuns: Submăsura 7.6 – Investiţii asociate cu protejarea patrimoniului cultural
Investițiile sprijinite în cadrul acestei sub-măsuri au rolul de a proteja patrimoniul cultural sau/ și realizare a investițiilor pentru conservarea moștenirii de interes local, a așezămintelor monahale inclusiv a modernizării așezămintelor culturale.
OBIECTIVELE submăsurii 7.6:
– Susținerea investițiilor de restaurare, conservare și accesibilizare a patrimoniului cultural imobil de interes local, a așezămintelor monahale inclusiv a așezămintelor culturale;
– Punerea în valoare a moștenirii culturale locale, la promovarea turismului rural, conducând astfel la creșterea nivelului de trai în zonele rurale;
– Dezvoltare locală sustenabilă;
BENEFICIARII:
ONG-uri definite conform legislației în vigoare;
Unități de cult conform legislației în vigoare;
Persoane fizice autorizate/societăți comerciale care dețin în administrare obiective de patrimoniu cultural de utilitate publică, de clasă B;
Comunele conform legislației în vigoare;
SPRIJINUL NERAMBURSABIL:
– Va fi de 100% din totalul cheltuielilor eligibile pentru proiectele de utilitate publică, NEgeneratoare de venit dar – nu va depăși 500.000 euro;
– Va fi de 80% din totalul cheltuielilor eligibile pentru proiectele de utilitate publică, generatoare de venit dar – nu va depăși 200.000 euro;
Pentru mai multe detalii puteti accesa ghidul solicitantului disponibil pe site-ul www.apdrp.ro.
Mircea Cernautean: Ma intereseza treaba asta cu fonduri europene pentru ca stau la tara si am teren de 7.800 m2. Unde pot sa ma interesez?
Răspuns: Masurile de finantare prin Planul National de Dezvoltare Rurala 2014-2020 sunt:
Măsura 4 – Investiţii în active fizice:
SubMăsura 4.1 – Investiții in exploataţii agricole;
SubMăsura 4.1a – Investiţii în exploataţiile pomicole;
SubMăsura 4.2 – Investiţii pentru procesarea/ marketingul produselor agricole;
SubMăsura 4.2a – Investiţii în procesarea/ marketingul produselor din sectorul pomicol;
SubMăsura 4.3 – Investiţii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole şi silvice
Măsura 6 – Dezvoltarea exploataţiilor şi a întreprinderilor:
SubMăsura 6.1 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri;
SubMăsura 6.2 – Sprijin pentru înființarea de activităţi neagricole în zone rurale;
SubMăsura 6.3 – Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici
SubMăsura 6.4 – Investiţii în crearea şi dezvoltarea de activităţi neagricole
Pentru mai multe detalii suplimentare puteti accesa ghidul solicitantului disponibil pe site-ul www.madr.ro si pe site-ul www.apdrp.ro.
Dacă acest chat despre fondurile europene 2016 vi s-a părut interesant și doriți să participați și la alte discuții cu specialiști sau cu persoane publice din România, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: