Atentatul terorist din Germania. Cine este autorul, potrivit poliției germane

FOTO: @MrFilmkritik/Twitter
FOTO: @MrFilmkritik/Twitter

Un atac armat a avut loc într-un centru comercial din München, în apropiere de stadionul echipei de fotbal Bayern. Deși inițial erau martori care spuneau că ar fi vorba de trei autori, poliția a descoperit că e unul singur.  Până acum, nouă persoane și-au pierdut viața, iar 27 sunt rănite.

Poliția bavareză a descoperit că cel care a comis atentatul este un tânăr în vârstă de 18 ani, cu dublă cetățenie, iraniană și germană, care s-a născut în München. Numele său încă nu a fost făcut public.

14:00. UPDATE

Autoritățile germane au anunțat că există o „legătură evidentă” între atacul de ieri din Germania și masacrul de acum 5 ani din Norvegia, când Anders Breivik a ucis 77 de oameni, potrivit BBC.

Șeful poliției din Munchen, Hubertus Andrae, a declarat că atacatorul nu avea legături cunoscute cu Statul Islamic.

Tânărul de 18 ani era obsedat de atacurile armate, iar atacul său are legătură cu masacrul făcut de criminalul norvegian Anders Behring Breivik, care a avut loc exact în urmă cu 5 ani, pe data de 22 iulie 2011.

La 22 iulie 2011 Breivik, un extremist de dreapta care voia scoaterea străinilor din Norvegia, a detonat o mașină-capcană în apropierea clădirilor guvernamentale din Oslo, ucigând opt oameni. La o distanță de câteva ore, a debarcat pe insula Utøya, unde se desfășura o tabără a Partidului Muncitoresc, și, pretizând a fi polițist, a deschis focul asupra tinerilor prezenți, împușcând mortal 69 de persoane.

Forțele de ordine care au percheziționat apartamentul tânărului german în vârstă de 18 ani au descoperit mai multe materiale despre atacuri armate.

Tânărul, care a fost ucis de poliție, a folosit un pistol Glock de 9 mm. El avea și 300 de gloanțe.

Se pare că atacatorul a folosit un cont fals de Facebook pentru a invita mai mulți oameni la un restaurant McDonald‘s, unde a avut loc atacul.

Poliția a anunțat că atacatorul a primit tratament psihiatric în trecut pentru depresie.

Potrivit unui martor, tânărul purta cizme de tip militar și un rucsac.


10:10. Ministerul Afacerilor Externe anunță că, din datele obținute până acum, nu rezultă că ar fi fost cetățeni români printre victime.

09:50. Potrivit jurnaliștilor germani, mai multe echipaje de poliție cu echipamente pentru vedere pe timp de noapte și câini de urmă au percheziționat un apartament din cartierul Maxvorstadt. Cotidianul Bild spune că în apartamentul respectiv ar fi locuit suspectul împreună cu părinții săi. Vecinii spun despre el că ar fi fost o persoană „tăcută”.

8:40. Potrivit unor surse din serviciile secrete, tânărul în vârstă de 18 ani nu ar avea legătură cu gruparea teroristă Stat Islamic.

7:30. În jur de 2.300 de agenți de poliție germani au fost mobilizați pentru această operațiune. Au fost ajutați și de trupe speciale din Austria și Elveția.

4:50. Cel care a comis atentatul era înarmat doar cu un pistol, iar asupra sa nu au fost găsite alte arme. Nu era cunoscut poliției, iar motivele atacului încă nu au fost determinate. Deși au fost mai multe informații că ar fi fost mai multe persoane implicate, nu sunt indicii că există și alți atacatori. Până acum s-a anunțat că nouă persoane și-au pierdut viața, iar 16 sunt rănite.

4:10. Șeful poliției din Munchen anunță că atacatorul este un tânăr în vâstă de 18 ani, cu dublă cetățenie, germană și iraniană. Acesta locuia în capitala Bavariei de doi ani. S-a sinucis împușcându-se în cap, iar trupul său a fost descoperit la câteva sute de metri de centrul comercial. Deocamdată, numele lui nu a fost făcut public.

3:30. RezumatCele mai importante informații de până acum, despre atentatul din Germania:

  • VICTIMELE. Polițiștii au anunțat că au murit 9 persoane în atacul armat din mall-ul care se află în apropierea stadionului de fotbal pe care joacă Bayern. Peste zece persoane au fost rănite și se află acum în spital.
  • ATACATORII. A fost descoperit trupul neînsuflețit al unui bărbat înarmat la aproximativ 1 kilometru distanță de locul atacului. Polițiștii cred că ar fi vorba despre unul dintre cei trei care au deschis focul la mall. O ipoteză, însă neconfirmată, ar fi că acesta s-ar fi sinucis împușcându-se în cap. E posibil și ca, de fapt, să fi fost un singur autor al atacului. Polițiștii verifică această ipoteză. Autoritățile germane nu au stabilit care a fost cauza atentatului. Până acum sunt două piste pe care se merge: un atac terorist islamist sau un atentat pus la cale de militanți ai extremei drepte, neo-naziști.
  • ANCHETATORII. Străzile Munchen-ului sunt împânzite de polițiști. Toate forțele de ordine din Bavaria au fost concentrate la Munchen, iar Austria a trimis mai multe trupe de poliție pentru a-i prinde pe atentatori.

3:30. Potrivit Reuters, polițiștii germani verifică dacă e vorba de un singur atacator, cel care ar fi fost descoperit mort la aproximativ 1 kilometru de locul atentatului.

2:20. Mulți oameni au rămas în gări. Reprezentanții companiei de căi ferate anunță că le permit oamenilor să doarmă în gări și trenurile staționate până când polițiștii vor da undă verde și se va putea circula din nou.

01:45. Ofițerii trupei de elită GSG9 au ajuns în Munchen. Sunt înarmați și au echipament de protecție, însă sunt îmbrăcați de stradă, cu tricouri, pantaloni scurți și adidași. Explicația este că, oriunde ar fi, pleacă urgent în misiune după ce se dă alarma. Își iau cu ei casca, vesta antiglonț și arma.

1:20. Presa germană, citând surse din poliție, spune că 20 de persoane ar fi fost rănite în urma atacului din centrul comercial Olympia.

0:55. La aproximativ un kilometru distanță de locul în care s-a produs atacul armat a fost găsit cadavrul unui bărbat. Acesta are un rucsac, iar geneștii controlează să vadă dacă nu are explozibil asupra sa. Există ipoteza că acesta ar putea fi bărbatul care a deschis focul în fața McDonalds-ului. Acesta s-ar fi sinucis prin împușcare.

0:45. Cancelarul Merkel a convocat o reuniune a Consiliului Național de Securitate pentru astăzi.

0:40. Transportul public rămâne în continuare închis până când autoritățile vor considera că nu mai există niciun pericol pentru cetățeni.

0:25. Șeful cabinetului cancelarului Angela Merkel a declarat că nu se exclude nicio variantă, iar atacul de la Munchen e posibil să fi fost produs de islamiști cum, în aceeași măsură, ar putea fi acțiunea unor militanți ai extremei drepte. Poliția urmează să stabilească cine sunt atentatorii.

0:20. Mesajul lui Klaus Iohannis, după atentatul din Germania: „Condamn cu fermitate atacul armat care a avut loc în această seară, la München. Din păcate, oameni nevinovați cad în continuare victime violenței extreme și complet nejustificate. Astfel de crime pline de lașitate trebuie pedepsite cu promptitudine și cu maximă severitate. Sunt necesare noi eforturi ale comunității internaționale pentru a crește capacitatea de prevenție și de acțiune, cu folosirea tuturor mijloacelor disponibile, care pot fi utilizate.

Gândurile mele se îndreaptă acum spre familiile și apropiații celor care și-au pierdut viața sau au fost răniți. Sunt în legătură cu autoritățile române competente, care depun toate eforturile pentru a afla dacă printre victime sunt și cetățeni români și a acorda asistență necesară, dacă este cazul.”

00:10. Poliția a declarat că cerceteză posibilitatea ca unul dintre cei nouă morți să fie unul dintre atacatori și să se fi împușcat în cap.

00:15. Washington Post publică declarația unui înalt oficial, care a spus că patru oameni ar fi fost împușcați în interiorul unui McDonalds, iar altul în fața fast food-ului.

00:10. Clădirea Parlamentului din Bavaria este deschis și îi primesc pe toți cei care nu pot ajunge acasă. De asemenea, comunitate musulmană din München anunță că toate moscheele din oraș vor fi deschise pe timpul nopții și îi vor găzdui pe toți cei care, din cauza faptului că nu mai circulă niciun mijloc de transport în comun, nu au unde să se adăpostească.

23:53. Potrivit The Telegraph, un jurnalist german a declarat la BBC Radio 5 că una dintre victimele din fața restaurantului McDonalds ar fi un turc în vârstă de 18 ani, care a venit din Grecia. Acesta ar fi fost împușcat de două ori, în timp ce încerca să-și împingă sore, pentru a-i salva viața.

23:34. Autoritățile germane anunță că sunt 9 morți. Se presupune că una dintre persoanele decedate ar fi terorist, însă nu este, deocamdată, confirmată această informație.

23:26. În München a fost declarată stare de urgență. Trupele din tot landul Bavaria sunt concentrate în orașul german, în căutare atacatorilor.

23:24. În presa germană a apărut ipoteza că teroriștii ar putea fi neo-naziști, adepți ai extremi-drepte.

23:13. Un român stabilit în Germania a declarat petru jurnaliștii de la Digi24 că în momentul atacului a fost surprins într-un restaurant și nu a mai putut pleca. „Sunt într-un restaurant, e panică, oamenii nu-şi pot închipui că se poate întâmpla aşa ceva, oamenii credeau că e cel mai bine păzit, organizat. Sunt absolut uimiţi că se poate întâmpla aşa ceva.Am rămas o parte o parte în restaurant, alţii au plecat spre casă.

Nu mai circulă metrurile, autobuzele, taxiurile sunt foarte rare. Cine nu are maşină a rămas blocat în restaurant. Nici eu nu am maşină. Nu ştiu cum să facem, străzile sunt goale”, a declarat acesta la Digi24.

23:01. Poliția Federală anunță că 7 persoane ar fi murit, însă numărul răniților nu l-a anunțat. La Berlin are loc o celulă de criză.

22:59. Poliția confirmă că până în acest moment au decedat 6 oameni. S-ar fi tras cu arma în interiorul mall-ului, din fața unui fast food și din apropiere de o benzinărie. Forțele de ordine nu confirmă că ar exista vreun alt incident în afară de cel de la Olympiapark.

22:58. Poliția spune că încă nu are indicii care să ducă la faptul că ar fi fost vorba de islamiști radicalizați.

22:57. Pe un site de socializare a fost publicat o presupusă discuție cu unul dintre atentatori. Un martor i-ar fi cerut să lase arma, iar teroristul i-ar fi spus că e cetățean german. Iată imaginile, preluate de Digi24:

22:47. Mai mulți polițiști din Austria vor veni în München pentru a ajuta la prinderea teroriștilor. Cehii au anunțat că întăresc securitatea la granița cu Germania pentru ca teroriștii să nu scape.

22:40. Pe internet au început să circule imagini și clipuri false, care spun că ar fi te la atentatul de astăzi. Varianta nemțească a site-ului Buzzfeed a început o campanie de demascare a imaginilor false distribuite de cei care vor să își crească traficul pe site-uri folosindu-se de tragedia din Germania.

22:39. După ce polițiștii au rugat oamenii să publice poze și clipuri de la incidentele de la Olympiapark, pe rețelele de socializare au început să fie postate poze cu pisici.

22:26. Potrivit Reuters, mai mulți angajați ai centrului comercial din Munchen în care a avut loc atacul se află în continuare în interiorul magazinului.

„Au fost trase multe focuri, nu pot spune câte, dar au fost multe. Toți oamenii de afară au intrat în fugă în magazin și am văzut doar o persoană căzută la pământ, rănită grav, care cu siguranță nu a supravețuit. Stăm ascunși în spate, în camerele de depozitare. Niciun polițist nu a ajuns încă la noi”, a declarat un angajat al magazinului, prin telefon, pentru jurnaliștii de la Reuters.

22:21. Jurnaliștii germani de la revista Focus spun că, potrivit unor surse din Poliție, unul dintre atacatori s-ar fi împușcat în cap.

22:20. Jihadiștii ar fi salutat prin intermediul unui cont de Twitter atentatul din Germania.

22:12. Poliția le cere șoferilor să nu circule pe autostrăzile care leagă Munchen-ul de celelalte orașe învecinate și transmite că este nevoie ca străzile să fie libere pentru ca forțele de ordine să se poată deplasa cu foarte mare viteză.

22:10. Poliția germană anunță pe Twitter că încă nu au fost prinși făptașii, sunt pe urmele lor și îi roagă pe cetățenii din Munchen să rămână în case.

22:08. Președintele SUA, Barack Obama: Inimile noastre sunt alături de poporul german.

22:04. Un comunicat al Poliției din Munchen precizeaz că în oraș „se desfășoară un atac terorist”.

22:03. Potrivit ziarului Bild, mai multe unități ale poliției din toată Bavaria de Sud se îndreaptă spre Munchen. Presa din Germania vorbește de o amenințare teroristă „acută”.

21:35. Potrivit Euronews, cancelarul german Angela Merkel a convocat o celulă de criză, iar în Munchen a fost decretată „situație specială”. De asemenea, la două spitale din Munchen li s-a cerut și medicilor care erau liberi să vină de acasă.

21:42. Trupe de la GSG-9, divizia specială pentru intervenții în cazuri de terorism și luări de ostatici a intrat în acțiune. Această divizie de elită, apreciată în întreaga lume, a fost creată în urma atentatului terorist de la Jocurile Olimpice din 1972, care au avut loc în Munchen. Atunci, o grupare teroristă din Palestina a luat prizonieri 11 atleți din Israel și a omorât doi.

Televiziunea bavareză BR anunță că ar fi vorba despre șase persoane ucise și mai mulți răniți. Autoritățile n-au făcut niciun anunț cu privire la numărul victimelor.

21:32. Reprezentanții companiei de căi ferate din Germania anunță că toate garniturile care urmau să plece spre Munchen și cele care se aflau pe traseu au fost oprite.

21:28. Poliția face apel către toți cei care au fost martori sau urmăresc acțiunile din jurul centrului comercial, să nu facă nicio poză sau filmuleț publice de la locul evenimentului, pentru a nu-i ajuta pe teroriști să se ghideze în tentativa lor de a scăpa.

21:26. Poliția vorbește pentru prima dată despre „posibilitatea de a fi un atac terorist”.

21:19. Operatorul german de căi ferate anunță că a fost evacuată gara centrală din Munchen.

21:09. Potrivit unui comunicat postat pe un cont de Facebook oficial al Poliției, din relatările martorilor se pare că ar fi vorba despre trei atacatori.

20:56. Potrivit presei din Germania, ministrul de Interne al Landului Bavaria ar fi precizat că până acum s-au înregistrat trei persoane care și-au pierdut viața în centrul comercial OlympiaPark. O alarmă ar fi fost dată de polițiști și în centrul orașului în Marienplatz.

20:47.  „Oficiul consular român a întreprins în regim de urgenţă demersurile specifice pe lângă autorităţile competenţe locale, în vederea obţinerii unor informaţii suplimentare cu privire la circumstanţele producerii incidentului şi cetăţenia victimelor.

În prezent, Consulatul General al României la Munchen este în aşteptarea răspunsului din partea autorităţilor locale, fiind pregătit să acorde asistenţă consulară de specialitate, dacă situaţia o va impune”, potrivit unui comunicat de presă.

Pentru acordarea asistenţei consulare şi preluarea operativă a solicitărilor cetăţenilor români, sunt disponibile numerele de telefon ale Consulatului General al României la Munchen : +49 89 553307 (apeluri redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center 24/24, care funcţionează în cadrul Ministerului Afacerilor Externe) şi telefonul de urgenţă al oficiului consular +49 1602087789”,  transmite Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul Consulatului General al Romaniei la Munchen.

20:35. Presa germană vorbeşte despre încă un atac în oraş. Suddeutsche Zeitung scrie că o a doua opraţiune a poliţiei ar avea loc în centrul oraşului, în Piaţa Stachus.

20:26. Potrivit unor surse din poliția germană, citată de presă, ar putea fi mai mulți atacatori. Până acum nu a fost nimeni arestat.

20:10. Poliția din München confirmă că sunt mai mulți morți, potrivit cotidianului Süddeutsche Zeitung. Cotidianul german Müncher Abendzeitung vorbesște despre un posibil bilanț de 15 morti, televiziunea germană NTV spune că ar fi 10 morți.

Poliția din Munchen este în stare de alertă, după ce un individ ar fi început să tragă cu o armă în centrul comercial Olimpya, în apropierea stadionului echipei de fotbal Bayern München. Potrivit unor surse citate de presa din Germania, ar fi vorba de 15 morți.

Metroul din Munchen a fost închis, după ce martorii au declarat că atacatorul ar fi reușit să scape din centrul comercial și să se ascundă într-o stație apropiată de metrou.