Focar de febră Q în România. Cum se transmite această boală

FOTO: jarmoluk/Pixabay.com
FOTO: jarmoluk/Pixabay.com

13 persoane au fost diagnosticate, la Cluj, cu febră Q. Este vorba despre studenți și angajați ai Facultății de Medicină Veterinară din Cluj, care au fost tratați la Spitalul de Boli Infecțioase.

Primele cazuri au apărut la începutul verii, Direcția de Sănătate Publică a luat mai multe probe din sălile facultății, însă până acum nu a fost identificată sursa. Potrivit decanului Facultății de Medicină Veterinară, primul caz a apărut pe 15 mai la un student din anul VI.

„Acesta a fost internat la Spitalul clinic de boli infecţioase Cluj-Napoca cu mai multe diagnostice, a fost suspect clinic de Febra Q, dar analizele specifice nu au confirmat boala. În aceeași zi s-a luat legătura cu Spitalul clinic de boli infecţioase Cluj-Napoca, cu medicul curant, care a spus că sunt în evidența lor trei doctoranzi și trei studenți care sunt cu suspiciune de Febra Q, dar fără diagnostic confirmat”, transmite decanul Nicodim Fiț, printr-un comunicat de presă.

Imediat s-au dispus mai multe măsuri pentru siguranța angajaților și studenților și a urmat o curățenie generală și o dezinfecție în toate spațiile facultății.

„În acest interval, activitatea a fost suspendată complet în toate zonele. De asemenea, au fost puse afișe suplimentare de avertizare la toate intrările în clinicile şi laboratoarele FMV, cu respectarea regulilor de biosecuritate în cazul bolilor cu transmitere la om, inclusiv Febra Q”, mai transmit reprezentanții Facultății de Medicină Veterinară Cluj.

Au fost prelevate probe și de la animalele din cadrul facultății, însă toate rezultatele au fost negative. Decanul mai spune că s-a făcut și o a doua etapă de curățenie și dezinfecție generală, timp de trei zile. De asemenea, 92 de angajați și studenți au fost testați, iar cei care au avut o reacție pozitivă la prezența anticorpilor de Coxiella burneti, care provoacă Febra Q, au fost trimiși la medic.

Această boală se transmite doar de la animale la om, nu și de la om la om. Se tratează cu antibiotice pentru o anumită perioadă de timp în funcție de starea pacientului.

Majoritatea oamenilor infectați nu prezintă simptome sau prezintă semne foarte ușoare ale bolii. Formele grave apar rar, iar simptomele constau în semne asemănătoare gripei, cu febră, oboseală, dureri de cap, dureri musculare şi, ocazional, pneumonie sau alte complicaţii. Unele persoane pot prezenta o formă cronică a bolii, cu simptome ce persistă mai mult de şase luni.

Infecția poate apărea ca urmare a inhalării sau ingerării de spori proveniți din particule de praf, de exemplu, contaminate cu excreții de la animale care prezintă această problemă.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.