Foc în PSD. Partidul nu mai primește, de la stat, 3,4 milioane de lei

Foto: Facebook / PSD

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a respins plângerea formulată de PSD pentru neplata a 3,4 milioane de lei, cheltuieli din campania pentru europarlamentare. La finalul lunii august, AEP a hotărât să nu deconteze banii pentru PSD din cauza neregulilor înregistrate la depunerea actelor. Social-democrații au cerut 3,38 milioane de lei.

„Suma totală este de 3.380.000 de lei, AEP nu refuză rambursarea acestor sume, au fost două etape: prima etapă în care candidații au contribuit pentru campania electorală, ulterior campaniei electorale solicitând PSD rambursarea sumelor cheltuite în campania electorală fie din subvenție, cele care nu se rambursau, dar cele pentru candidați în primul rând. Ce înseamnă asta? A fost trimisă o decizie de nerambursare la sfârșitul termenului de 60 de zile pentru care Autoritatea avea timp să verifice și să constate valabilitatea documentelor. La momentul stabilirii nerambursării s-a constatat de către echipa de control și ulterior propus de către directorul de departament conducerii, președinte și vicepreședinți, decizia de nerambursare deoarece exista o semnătură care nu era susținută de un mandat al președintelui în funcție”, a explicat președintele AEP, Constantin Buică, la Realitatea TV.
Președintele AEP a mai explică că „deși aceste documente au fost depuse ulterior deciziei de nerambursare, ca urmare a unei plângeri prealabile la decizia de nerambursare, noi, ca Autoritate, la acest moment nu mai putem face absolut nimic deoarece toate documentele au intrat în circuitul civil, potrivit legii 554 noi nu mai putem anula decizia. Deși lucrurile s-au schimbat de la decizia de nerambursare până la acest moment”.

 

Surse din PSD au declarat pentru Europa Liberă că pe un grup de Whatsapp al partidului s-a comunicat informația că AEP nu rambursează banii, cel mai revoltat fiind europarlamentarul Claudiu Manda. Premierul Dăncilă a răspuns pe acel grup, chiar dacă se află în vizită în Statele Unite ale Americii, susținând că a făcut tot posibilul pentru a rezolva situația.

Potrivit Digi24.ro, după ce nemulțumiții s-au plâns că au apărut în presă informații despre revolta din partid, Dăncilă a scris pe același grup: „Ce nu ne omoară ne întărește. Trebuie să rezolvăm și asta”.

AEP a atras atenția că actele au fost semnate de Mircea Drăghici, însă nu este menționată funcția acestuia în PSD, ci figurează doar în calitate de reprezentant legal al partidului.

Potrivit Hotnews.ro, PSD-iștii care au donat cei mai mulți bani pentru europarlamentare și nu îi vor recupera sunt: Rovana Plumb (800.000 de lei), Crina Chilat (676.000 de lei), Claudiu Manda (436.195 de lei), Natalia Intotero (200.000 de lei), Dan Nica (165.00 de lei), Marius Mărgărit (130.000 de lei), Emilian Pavel (127.000 de lei), Gabriela Zoană (105.000 lei), Dragoș Pui (100.000 lei) și Doina Pană (100.000 de lei).

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.