Foarte puțini români au donat plasmă convalescentă, folosită pentru tratarea COVID-19

Foto: Pixabay

Doar 2.500 de români vindecați de COVID-19, aproximativ 2% din numărul total, au donat plasmă convalescentă, care poate ajuta la vindecarea altora, în ultimele șase luni.

Potrivit unui raport al Besmax Pharma Distribution SRL, compania farma care a donat statului român toate cele 18 echipamente de recoltare de plasmă, până acum au fost recoltate, în medie, doar 2,35 de doze de plasmă la fiecare 100 de pacienți.

În Uniunea Europeană, media este 12 doze de plasmă la fiecare 100 de pacienți infectați, scrie Hotnews.

Prima donare de plasmă convalescentă de la un pacient vindecat de coronavirus din România a avut loc în urmă cu șase luni, după ce compania a dotat centrele de transfuzie și a pregătit personalul pentru recoltarea plasmei.

În cele 40 centre de transfuzie din rețeaua națională au fost realizate 1.060 donări prin procedura modernă de plasmafereză și 1.409 donări prin procedura clasică, de recoltare sânge integral.

Centre pentru donare de plasmă din România

În total, au fost recoltate 4.420 doze de plasmă convalescentă, respectiv 3.011 doze prin plasmafereză (68%) și 1.409 doze prin donare de sânge integral (32%), mai precizează sursa citată.

Din totalul dozelor, 30% au fost deja eliminate, unele având un titru de anticorpi mai mic decât cel necesar, iar altele fiind neconforme.

În prezent, aceste 18 echipamente funcționează în următoarele centre de transfuzie sanguină: Alba-Iulia, Arad (2 echipamente), Pitești, Bacău, Bistrița Năsăud, Brașov, Buzău, Galați, Târgu Jiu, Hunedoara, Iași, Baia Mare, Piatra Neamț, Ploiești, Sibiu și București (2 echipamente).