Foametea în vremea defăimării: O țară refuză ajutorul internațional, pe motiv că imaginea sa va avea de suferit

Peste 13 milioane de congolezi au nevoie urgentă de ajutor. Foto: Pixabay

Credeați că doar politicienii români sunt obtuzi și absurzi? Ei bine, nu! Conducătorii Republicii Democratice Congo au anunțat că nu vor participa la o conferință de strângere de fonduri dedicată țării lor, la Geneva, plângându-se că evenimentul creează ”o imagine proastă”.

Întâlnirea din orașul elvețian are ca obiectiv strângerea de peste 1,5 miliarde de euro pentru poporul congolez, care trece, potrivit Organizației Națiunilor Unite, printr-o criză umanitară catastrofală.

Jose Makila, premierul Jose Makila, a recunoscut că țara sa este într-o situație delicată, însă a precizat că descrierea făcută de ONU îi descurajează pe investitori.

Aproape 4,5 milioane de oameni au fost nevoiți să își părăsească locuințele, din cauza violențelor, se precizează în raportul ONU, citat de BBC. În total, 13 milioane de congolezi au nevoie de ajutor umanitar.

Republica Democratică Congo este una dintre cele mai bogate țări din lume în ceea ce privește resursele naturale, însă, în același timp, este măcinată de conflicte armate, corupție și crize politice.

ONU a ridicat gradul de risc umanitar din RD Congo la nivelul 3 – cel mai ridicat din scara organizației internaționale -, iar în 13 aprilie va organiza o strângere de fonduri la Geneva.

Premierul Makila spune că ONU exagerează, dar și că organizațiile de ajutorare propagă ”o imagine proastă a țării în lume”.

”Republica Democratică Congo refuză să participe la conferința de la Geneva. Recunoaștem că țara noastră este într-o situație de urgență, însă activarea celui mai ridicat nivel de urgență umanitară este o frână pentru dezvoltarea țării noastre”, a spus Makila.

Președintele țării, Joseph Kabila, conduce țara din 2001, iar al doilea său mandat s-a încheiat oficial în decembrie 2016. Alegerile prezidențiale au fost programate abia pentru luna decembrie, însă nu este clar dacă șeful statului va renunța la putere.

În Republica Democratică Congo se găsesc din belșug toate tipurile de resurse minerale, însă cetățenii țării sunt printre cei mai săraci din lume.

Foto: Pixabay

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.