FMI se așteaptă la o încetinire a creșterii economice în România

Foto: Pixabay

Fondul Monetar Internațional a revizuit în scădere estimările privind creșterea economică din România, atât pentru anul în curs, cât și pentru 2019.

FMI, care în luna aprilie a acestui an estima că România va avea o creștere economică de 5,1%, și-a revizuit prognoza privind avansul economiei românești la 4%, în raportul publicat astăzi.

Mai mult, în 2019, FMI se așteaptă ca economia țării noastre să înregistreze un progres de 3,4%, sensibil mai mic decât estimarea din aprilie.

”Economia României a înregistrat o creştere robustă de 6,9% în 2017 ca urmare a stimulentelor fiscale şi a cererii externe solide. Creşterea ar urma să încetinească până la 4% în 2018 şi să continue să se diminueze până la 3,4% în 2019, pe măsură ce stimulentele se vor modera”, precizează Fondul Monetar Internațional în raportul „World Economic Outlook”.

FMI: Scade și inflația în 2019

Sunt și vești bune în raportul FMI. Prețurile de consum ar urma să crească mai lent în 2019, cu doar 2,7%. În acest an, creșterea medie a acestora este estimată la 4,7%. Inflația a crescut mult în România în acest an, mai ales că în 2017 ea a fost de doar 1,3%.

FMI a revizuit negativ și estimările privind deficitul de cont curent înregistrat de România, la 3,5% din PIB în 2018 (de la 3,7% din PIB cât estima în aprilie). Mai mult, pentru 2019, FMI se aşteaptă ca deficitul de cont curent al României să se reducă până la 3,4% din PIB (faţă de 3,7% din PIB cât preconiza anterior).

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: