AcasăEconomicFMI a publicat o listă de recomandări pentru România. Creșterea TVA, creșterea...

FMI a publicat o listă de recomandări pentru România. Creșterea TVA, creșterea impozitului pe venit și pe capital, printre măsurile indicate

-

Fondul Monetar Internațional (FMI) a publicat vineri, 6 iunie, un raport în care face o serie de recomandări României pentru ca statul să reducă deficitul bugetar uriaș, care anul trecut a fost de 9,3% din PIB.

Asistența tehnică acordată de FMI României a oferit ca recomandare-cheie reformarea sistemului fiscal, în vederea transferării poverii fiscale de la impozitarea muncii (inclusiv a contribuțiilor sociale) către impozite pe consum și, într-o măsură mai mică, pe capital. Recomandările detaliate, dacă sunt implementate pe deplin, pot genera venituri de cel puțin 1,2% din PIB în 2025, notează FMI în document.

Experții Fondului au împărțit recomandările în 3 categorii: impozitarea muncii, impozitarea capitalului și taxarea consumului.

A. Impozitarea muncii

FMI recomandă trecerea de la o cotă unică de impozitare a veniturilor din muncă de 10%, cât este în prezent, la un sistem cu două cote marginale de impozitare, 15% și 25%, aceasta din urmă fiind aplicabilă celor mai ridicate venituri (percentila 90). Pentru a reduce sarcina fiscală a contribuabililor, contribuția la asigurările de sănătate ar trebui redusă semnificativ sau eliminată, mai spun experții FMI.

Dacă spațiul fiscal permite, sarcina fiscală a contribuabililor cu venituri mici ar trebui abordată prin facilități fiscale mai generoase sau prin introducerea unui program de beneficii la locul de muncă.

În ceea ce privește pensiile, contribuțiile la sistemul de pensii fie nu ar trebui să fie deductibile (în acest moment contribuțiile la pensie și la sănătate se scad din venitul brut, iar abia apoi se aplică cota de impozit de 10% asupra diferenței), fie veniturile din pensii ar trebui impozitate (în acest moment se aplică impozit de 10% asupra sumei din pensie care depășește 3.000 de lei).

B. Impozitarea veniturilor din capital și a proprietăților

Impozitele pe dividendele distribuite către persoane fizice ar trebui majorate de la nivelul actual de 8% la 10%, aceasta fiind rata impozitului pe veniturile din dobânzi (acest lucru s-a întâmplat deja în România la începutul anului).

Principalele recomandări pentru impozitul pe proprietate sunt de a uni impozitul pe terenuri și clădiri într-un singur impozit și de a reduce scutirile, oferind în același timp scutiri de taxe pentru grupurile vulnerabile sub alte forme.

Impozitarea profiturilor din afaceri poate fi îmbunătățită prin eliminarea creditului fiscal pentru sponsorizările corporative și înlocuirea scutirii de taxe pentru profiturile reinvestite cu un credit fiscal de până la 50% pentru investițiile eligibile, plafonat la 10% din obligațiile fiscale privind profitul. Stimulentul fiscal pentru cercetare și dezvoltare ar trebui restructurat ca un credit fiscal rambursabil.

FMI mai recomandă ca pragul cifrei de afaceri pentru regimul microîntreprinderilor să fie redus substanțial de la nivelul actual de 500.000 euro, de preferință prin armonizarea acestuia cu pragul de înregistrare pentru TVA (88.500 de euro).

C. Taxe pe consum

În ceea ce privește TVA, FMI recomandă creșterea acestuia, inclusiv la alimente, până la egalizarea cu cota standard, care în prezent este de 19%. Pentru a crește veniturile și a crea spațiu fiscal pentru reducerea cotei contribuției pentru sănătate, cotele reduse de TVA ar trebui majorate la cota standard, cu excepția, eventual, a alimentelor de bază – creșterea ar putea fi eșalonată în timp pentru a atenua impactul acesteia asupra prețurilor de consum.

În plus, cota standard ar trebui majorată de la 19% la cel puțin 20% în 2025 și ulterior la 21% – aproape de media UE-27 de 22%, mai arată FMI.

Accizele ajustate la inflație la tutun și alcool ar trebui majorate, iar cota accizei la vinurile liniștite și spumante ar trebui unificată la aproximativ 60 RON/hl (la prețurile actuale). Accizele ajustate la inflație la combustibilii fosili ar trebui majorate treptat până la nivelurile lor optime. Prețul suplimentar al carbonului ar trebui să fie însoțit de programe, cum ar fi transferurile de numerar direcționate, pentru a proteja gospodăriile cu venituri mici de impactul asupra prețurilor la energie.

Foto: geralt / pixabay.com

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Andreea Dogar
Andreea Dogarhttps://greatnews.ro/
Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.

RĂMÂI MEREU CONECTAT CU NOI

302,134FaniÎmi place
391CititoriConectați-vă
122AbonațiAbonați-vă
52FollowersFollow

CINE, CE, CUM?

Chiar vine apocalipsa fiscală? Cât este impozitul pe dividende și pe...

0
Creșterea impozitului pe dividende la 16% și a celui pe profit la 19% pare să fie una dintre măsurile asupra cărora partidele au căzut...

România și creșterea TVA. TOP 35 – care sunt țările europene...

0
Deși președintele Nicușor Dan a promis în campania electorală că TVA-ul nu va crește, mărirea taxei pe valoarea adăugată de la 19% la 21%...

Ce ministere își doresc partidele în următorul Guvern

0
PSD, PNL, USR și UDMR pare să se fi pus de acord pentru constituirea unui guvern. Social-democrații au propus să există o rocadă și...