Florin Iordache: ”Situația este mai gravă decât în comunism”

Florin Iordache
Florin Iordache. Foto: gov.ro

După ce a arătat degetul mijlociu în Parlament și a adus numeroase modificări controversate legilor justiției, deputatul PSD Florin Iordache a făcut azi câteva declarații bizare în pledoaria sa de la Curtea Constituțională privind protocoalele.

Fostul inginer de la Fabrica de Mobilă din Caracal spune că situația protocoalelor este mult mai gravă decât ceea ce se întâmpla în perioada comunistă, adăugând că SRI și-ar fi depășit atribuțiile între 2009 și 2016, când ar fi acționat ca organ de cercetare penală.

”Vă solicit să admiteți acest conflict de natură constituțională între Ministerul Public – Parchetul, ÎCCJ precum și alte instanțe care trebuie să înfăptuiască justiția prin lege. Ministerul Public și-a încălcat propriile competențe uzurpând competențele Parlamentului, a investit SRI cu competențe de cercetare penală, conferind prin acte secrete competențe pe care Parlamentul nu le-a prevăzut sau interzis”, a spus Florin Iordache.

”Prin protocoalele secrete cu SRI, Ministerul Public, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a interferat în activitatea de judecată într-un mod în care judecătorii nu aveau cum să îl cunoască atâta timp cât aceste protocoale erau secrete, aceștia judecând în fapt fără să cunoască temeiul protocoalelor secrete care cuprind proceduri în afara legii și proceduri împotriva legii”, a adăugat vicepreședintele Camerei Deputaților.

”Situația de după 2009 e mult mai gravă, ca și cea din perioada comunistă pentru că, la fel ca în perioada comunistă, organele securiste puteau să facă investigare penală. Lazăr a afirmat că aceste protocoale sunt niște metodologii de lucru și nu au caracter de lege. Această afirmație e complet cinică și falsă. Atât protocolul din 2009 și cel din 2016 merg mult dincolo de competențele legii”, a mai declarat Florin Iordache.

De cealaltă parte, reprezentantul Parchetului General, Iuliana Nedelcu, a precizat că protocoalele sunt documente tehnice, care au avut ca scop stabilirea unui angajament de colaborare și a unor proceduri riguroase de lucru.

Curtea Constituțională dezbate sesizarea Camerei Deputaţilor cu privire la existenţa unui conflict între Parlament şi Ministerul Public, care prevede, printre altele, că efectele protocoalelor continuă să se producă, chiar şi după denunţarea lor.